Διεκδικούμε σύγχρονα και ασφαλή σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς στο Ίλιον – Μετεξεταστέα η δημοτική αρχή

Ίλιον
Μοιραστείτε το:

Σημειώσεις με αφορμή την μαζική κινητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών στο γειτονικό Αιγάλεω μετά από ατύχημα που προκλήθηκε από πτώση παραθύρου σε σχολείο.

Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε μία σημαντική, μαζική κινητοποίηση γονέων, μαθητών, δασκάλων και καθηγητών στον γειτονικό Δήμο Αιγάλεω, με βασικότερο αίτημα  τα σύγχρονα και ασφαλή σχολεία για όλους.

Αφορμή για αυτήν την κινητοποίηση στάθηκε ο τραυματισμός μητέρας και παιδιού σε σχολείο του γειτονικού Δήμου, κατά την ώρα  προσέλευσης των μαθητών, από παράθυρο που αποκολλήθηκε και έπεσε από τον 2ο όροφο κτιρίου.

Ως δημοτική κίνηση Αλληλέγγυα Πόλη – Συμμαχία για το Ίλιον έχουμε επανειλημμένα κατά το παρελθόν, σταθεί στο πλάι Συλλόγων Γονέων και Διδασκόντων στον Δήμο Ιλίου που ζητούν την άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων εντός των σχολικών κτιρίων του Δήμου μας.

Παράλληλα έχουμε πρωτοστατήσει στο να δοθεί άμεσα λύση σε προβλήματα που πολλές φορές τυχαίνει να χρονίζουν εντός της σχολικής κοινότητας του Δήμου, χωρίς, δυστυχώς, να ιδρώνει το αυτί της διοίκησης του Δήμου.

Θυμίζουμε ότι δεν έχει  περάσει και πολύς καιρός από την ημέρα που σοβάδες έπεσαν μέσα σε σχολείο του Δήμου μας, ευτυχώς την ώρα που το σχολείο ήταν εκτός λειτουργίας. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να μην φτάσουμε να ξαναδούμε τέτοια γεγονότα στο Ίλιον. Αλλά τέτοιες καταστάσεις δεν αντιμετωπίζονται με ευχολόγια αλλά με σχέδιο και συγκεκριμένες πράξεις. Σήμερα, κρούουμε για μία ακόμη φορά τον κώδωνα σε μια διοίκηση που φαίνεται να αφήνει πολλά πράγματα στην τύχη τους.

Είναι πολλά αυτά που έχουμε κάνει. Μπορούμε να αναφέρουμε ενδεικτικά τη δημόσια παρέμβαση που κάναμε πρόσφατα με την οποία ζητήσαμε από την δημοτική αρχή να προσλάβει επιπλέον σχολικές καθαρίστριες, μέσω 4μηνων συμβάσεων όπως της επιτρέπει ο νόμος, για την ομαλή και ενισχυμένη καθαριότητα σε όλα τα σχολεία του Δήμου, τώρα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι ο Δήμος, μέχρι σήμερα, δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον.

Παράλληλα, αναδείξαμε πολλά ακόμη ζητήματα που αφορούσαν την ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία των σχολείων του Δήμου μας αλλά και για την  προστασία των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών, απαιτώντας τη διεξαγωγή έκτακτου δημοτικού συμβουλίου για να μην επιτραπεί η εγκατάσταση και λειτουργία καμερών μέσα στις τάξεις.

Ταυτόχρονα, προτείναμε την άμεση παροχή φορητών υπολογιστών στους μαθητές των οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών για τις ανάγκες της τηλε-εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας – μια πρόταση που η δημοτική αρχή στα λόγια υιοθέτησε, αλλά στην πράξη δεν υλοποίησε ποτέ. Παλαιότερα, είχαμε αναδείξει σοβαρά προβλήματα που είχαν προκύψει με την μη λειτουργία της θέρμανσης σε σχολεία του δήμου, με αποτέλεσμα παγωμένες αίθουσες μέσα στο καταχείμωνο. Επίσης, απαιτήσαμε λύσεις από την δημοτική αρχή και για τα προβλήματα στεγανοποίησης που υπάρχουν σε αρκετά κτιριακά συγκροτήματα του Δήμου, με αποτέλεσμα σχολεία να μπάζουν νερά και αίθουσες να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με την υγρασία.

Ο επικεφαλής μας, Κώστας Κάβουρας, είχε προχωρήσει σε σειρά συναντήσεων με τους αρμόδιους φορείς (Κτιριακές Υποδομές ΑΕ) για την υλοποίηση της ανέγερσης νέου κτιρίου για το 8ο Γυμνάσιο Ιλίου.

Επίσης αναδείξαμε το ζήτημα της απαλλαγής των οικογενειών στον Δήμο Ιλίου από την καταβολή τροφείων στους Παιδικούς Σταθμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ώστε να βοηθηθούν τα νοικοκυριά. Νωρίτερα είχαμε απαιτήσει από την δημοτική αρχή να σταματήσουν οι οικογένειες να βάζουν από την τσέπη τους χρήματα για την αγορά γραφικής ύλης στα νηπιαγωγεία κάθε χρονιά και να αναλάβει ο ίδιος ο Δήμος να παραχωρήσει το υλικό που απαιτείται.

Ταυτόχρονα είχαμε προτείνει ο Δήμος να υιοθετήσει και να εφαρμόσει την πρόταση για την δημιουργία δανειστικών βιβλιοθηκών σε συνεργασία με του Συλλόγους Διδασκόντων και τους Συλλόγους Γονέων σε όλα τα σχολεία του Δήμου, δίδοντας όμως προτεραιότητα στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά της πόλης μας. Ο «θεσμός» της δανειστικής βιβλιοθήκης εφαρμόζεται ήδη σε κάποιο σχολεία του Δήμου μας με πρωτοβουλία των Συλλόγων Διδασκόντων και έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ευεργετικός για όλους τους μαθητές.

Τέλος, είχαμε αναδείξει τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν στις αθλητικές εγκαταστάσεις των αύλειων χώρων των σχολείων, εικόνα  που δυστυχώς συναντά κανείς στον Δήμο μας πολύ συχνά, καθώς επίσης είχαμε απαιτήσει από την δημοτική αρχή να δώσει ένα τέλος στις αυτοσχέδιες αίθουσες που φτιάχνονται σε διαδρόμους σχολείων, χωρίς παράθυρα, για να χωρέσουν όπως όπως τα παιδιά και να μπορέσουν να κάνουν μάθημα.

Για να καταλάβετε, υπάρχει αυτή τη στιγμή σχολείο στον Δήμο μας που ένα τμήμα του κάνει μάθημα σε γειτονικό κτίριο, άλλου σχολείου, επειδή δεν υπάρχει αίθουσα για τους μαθητές!

Αυτή είναι η μέριμνα και το ενδιαφέρον της διοίκησης Ζενέτου για τα «τεκταινόμενα» στα σχολεία του Δήμου Ιλίου. Όσο δε για τις διαβάσεις πεζών και την απαραίτητη σήμανση ώστε οι οδηγοί να προειδοποιούνται εγκαίρως ότι πλησιάζουν σε σχολικό συγκρότημα και άρα να μειώνουν ταχύτητα στα οχήματά τους, όλα αυτά δυστυχώς πολλές φορές αναζητούνται στο Ίλιον. Το ίδιο και οι σχολικοί τροχονόμοι στην πλειοψηφία των σχολείων μας.

Αν δε θελήσουμε να μιλήσουμε για την προσβασιμότητα των ΑμεΑ συμπολιτών μας στα σχολεία του Δήμου – η οποία απουσιάζει παντελώς και είναι μεγάλη ντροπή αυτό –  τότε η συζήτηση θα γίνει αποκαρδιωτική. Θα ντραπούμε όλοι μας.

Το κυριότερο όμως πρόβλημα εντοπίζεται από μεριάς μας στο γεγονός ότι η δημοτική αρχή συνεχίζει να αδιαφορεί και μάλιστα προκλητικά για όλα τα παραπάνω. Συμπεριφέρεται σαν να μην συμβαίνει τίποτα από όλα αυτά.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι όποτε Σύλλογοι Γονέων, όλο το προηγούμενο διάστημα, ήρθαν σε συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου για να θέσουν ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των σχολείων  ή για να διαμαρτυρηθούν, ο κ. Ζενέτος προσωπικά και τα μέλη της παράταξής του τους χλεύασαν, τους χαρακτήρισαν ως υποκινούμενους, πολλές φορές δεν τους επέτρεψαν καν να μιλήσουν.

Συνεπώς, όταν βλέπει κανείς τέτοιες απαράδεκτες και αλαζονικές συμπεριφορές από τον ίδιο τον Δήμαρχο μιας πόλης, πάνω σε τόσο σοβαρά ζητήματα όπως τα προβλήματα των σχολείων, προφανώς και δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος ότι πρόκειται να γίνει κάτι.

Εμείς από την μεριά μας θα συνεχίσουμε ως δημοτική κίνηση τον αγώνα μας όχι απλά για την επίλυση των προβλημάτων που χρονίζουν στα σχολεία του Ιλίου, αλλά θα παλέψουμε και για την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και την θωράκιση αυτών προς όφελος όλων: μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων, σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας.

Όσο και αν το επιθυμεί και το επιδιώκει η διοίκηση του Δήμου, εμείς δεν θα σιωπήσουμε. Η φωνή των κατοίκων του Ιλίου θα δυναμώσει.

Ίλιον, 14/06/2020

Μοιραστείτε το:
Tagged