Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: Προειδοποίηση για κακόβουλο λογισμικό που αποστέλλεται μέσω mail

Πολυμέσα
Μοιραστείτε το:

Προειδοποίηση και οδηγίες για κακόβουλο αρχείο που αποστέλλεται σε πολίτες μέσω μέιλ, εξέδωσε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΔΗΕ).

Οι καταγγελίες που έγιναν στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αφορούν κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποιούν επιτήδειοι για να ανοίξουν «κερκόπορτες» σε ένα σύστημα, με σκοπό να αποκτήσουν τον έλεγχο της προσβληθείσας συσκευής και να υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα του χρήστη για να κατεβάσουν και να εκτελέσουν άλλο κακόβουλο λογισμικό.

Πώς αποκτούν πρόσβαση οι επιτήδειοι

Πιο συγκεκριμένα, όπως διευκρίνισε η ΔΔΗΕ, το θύμα λαμβάνει μήνυμα από άγνωστη διεύθυνση μέιλ, στο οποίο το εμφανιζόμενο όνομα αποστολέα είναι υπαρκτό και ανήκει στη λίστα επαφών του.

Το περιεχόμενο του μηνύματος αποτελεί απόσπασμα προηγούμενης συνομιλίας μεταξύ του εμφανιζόμενου αποστολέα και άλλης επαφής (ή και του ίδιου του θύματος) και περιλαμβάνει συνημμένο αρχείο (συνήθως τύπου word), το οποίο περιέχει τον κακόβουλο εκτελέσιμο κώδικα.

Οι οδηγίες της ΔΔΗΕ

Η ΔΔΗΕ συνιστά στους χρήστες του διαδικτύου:

  • Να παρατηρούν και να ελέγχουν τη διεύθυνση του αποστολέα ενός μέιλ – και, ιδίως, τις διαφορές στο εμφανιζόμενο όνομα και το email του αποστολέα.
  • Να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης και να τα διατηρούν εκτός δικτύου, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποκατάστασή τους.
  • Να μην ανοίγουν τους συνδέσμους (links) στις περιπτώσεις που λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, και να μην κατεβάζουν συνημμένα αρχεία για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου.
  • Να χρησιμοποιούν γνήσια λογισμικά προγράμματα, ενημερωμένα στην τελευταία έκδοσή τους.
  • Κι επιπλέον:
  • Να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού συστήματός τους.
  • Να απενεργοποιήσουν την εκτέλεση μακροεντολών και JavaScript στις εφαρμογές με τις οποίες ανοίγουν αρχεία τύπου .docx και .pdf.
  • Να ενδιαφέρονται για την προστασία και των φορητών συσκευών τους (tablet και έξυπνα κινητά τηλέφωνα).
Μοιραστείτε το:
Tagged