Γ. Πατούλης: Έξι τα νέα εργοστάσια σκουπιδιών – μόνο τα τρία είναι χωροθετημένα

Αττική
Μοιραστείτε το:

Αττική: Στην ανακοίνωση έξι νέων Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΟΕΔΑ), εκ των οποίων μόνο οι τρεις είναι χωροθετημένες προχώρησε κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικτυακής του συνάντησης με τους 66 δημάρχους της Αττικής ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης.

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, ο οποίος προανήγγειλε ότι είτε την Παρασκευή είτε την Δευτέρα θα δοθεί σε διαβούλευση ο νέος ΠΕΣΔΑ, πρόκειται για τις

  • ΟΕΔΑ Φυλής (Δυτικό Πάρκο) που είναι ήδη κορεσμένη από δραστηριότητες, και γι’ αυτό η δυναμικότητά της θα μειωθεί από 450.000 σε 300.000 τόνους ετησίως. Μάλιστα, δεσμεύθηκε ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής θα κλείσει και μετατραπεί σε περιβαλλοντικό ηλιακό πάρκο που ήδη έχει ξεκινήσει ο δήμαρχος Χρ. Παππούς, με ορίζοντα το 2025.
  • ΟΕΔΑ Γραμματικού (Βορειοανατολικό Πάρκο) που θα υποδεχτεί αυστηρά και μόνο όσα απόβλητα προβλέπονται στις σχετικές αδειοδοτήσεις και τίποτα παραπάνω (σ.σ. η δυναμικότητα του παραμένει στους 80.000 τόνους ετησίως).
  • Yπό σχεδιασμό και αδειοδότηση ΟΕΔΑ Σχιστού (Πάρκο Πειραιά) που θα υποδεχθεί αυστηρά και μόνο όσα απόβλητα προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο 250.000 σε 170.000 την ετήσια δυναμικότητά της.
  • ΟΕΔΑ Κεντρικού Τομέα (Κεντρικό Πάρκο), που ήταν να γίνει στη Φυλή αλλά πλέον δεν έχει χωροθέτηση, η δυναμικότητα του οποίου μειώθηκε από 450.000 στους 360.000 τόνους ετησίως.
  • ΟΕΔΑ Βορείου Τομέα (Βόρειο Πάρκο), με δυναμικότητα 170.000 τόνους ετησίως.
  • ΟΕΔΑ Νοτιοανατολικής Αττικής (Νοτιοανατολικό Πάρκο), με δυναμικότητα 130.000 τόνους ετησίως.

Ωστόσο για τις τρεις τελευταίες ο περιφερειάρχης Αττικής δεν προσδιόρισε πού θα χωροθετηθούν. Για το μόνο το οποίο δεσμεύθηκε ότι «δεν θα φιλοξενηθεί καμία νέα δραστηριότητα εντός των παραπάνω ΟΕΔΑ, δηλαδή οι νέες απαιτούμενες μονάδες θα χωροθετηθούν εκτός των ήδη αδειοδοτημένων ΟΕΔΑ αλλά και εκτός του υπό αδειοδότηση Σχιστού».

Παράλληλα ο κ. Πατούλης ενημέρωσε ότι στόχος είναι κάθε Περιφερειακή Ενότητα να  έχει τη δική της μονάδα επεξεργασίας Βιοαποβλήτων. Προς αυτή την κατεύθυνση ο Περιφερειάρχης και αναφερόμενος στις νέες Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, ενημέρωσε τους δημάρχους πως ήδη εκπονούνται οι σχετικές μελέτες και αναμένεται από το 2022 να αρχίσουν να δημοπρατούνται 10 – 15 αποκεντρωμένες μονάδες σε όλη την Περιφέρεια.

Κρίσιμο να εγκριθεί ο νέος ΠΕΣΔΑ έως την άνοιξη του 2022

Τέλος, στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης ο κ. Πατούλης δεσμεύθηκε ότι σε κανένα Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας της Αττικής δεν θα υπάρχει μονάδα καύσης,  ενώ επισήμανε ότι είναι κρίσιμης σημασίας να έχει εγκριθεί ως την άνοιξη του 2022 ο νέος ΠΕΣΔΑ, για να μην υπάρξει κίνδυνος απώλειας κοινοτικών πόρων.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged