Γονείς μειώστε το άγχος των παιδιών για το σχολειό με αυτούς τους τρόπους!

Α/θμια Παιδιά-Έφηβοι
Μοιραστείτε το:

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την σχολική χρονιά!

Συνήθως η έναρξη της σχολικής χρονιάς, το νέο περιβάλλον, τα καινούρια παιδιά ή ο δάσκαλος προκαλούν έντονα συναισθήματα αγωνίας και άγχους σε πολλά παιδιά, οδηγώντας τα πολλές φορές σε άρνηση για το σχολείο και ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Για να προετοιμάσετε το παιδί σας και να μειώσετε την αγωνία του για την αρχή της σχολικής χρονιάς ή  κατά την διάρκειά της, είναι σημαντικό να θυμάστε τα εξής:

Μειώστε το άγχος των παιδιών για το σχολειό

  • Να εκθέσετε το παιδί σταδιακά στο σχολείο, πηγαίνοντας π.χ. μια βόλτα για να το δει απέξω. Δεν είναι και ό,τι καλύτερο ένα παιδί να έχει να δει το σχολείο του από τις αρχές Ιουνίου καθώς είναι γνωστό πως τα μικρά συνηθίζουν εύκολα.
  • Να μιλήσετε ανοιχτά με το παιδί σας για τα συναισθήματα και τους φόβους που έχει σε σχέση με τη σχολική ρουτίνα, εξηγώντας με επιχειρήματα ότι δεν θα συμβεί αυτό που φοβάται. Τονίστε του πως όλα μπορεί να αντιμετωπιστούν, αρκεί να σας εξηγεί τα συναισθήματα και τις σκέψεις του ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Να μην υποτιμάτε τον φόβο του αλλά να αναζητήσετε την αιτία για να τη λύσετε. Αν χρειαστεί μπορείτε να απευθυνθείτε ακόμα και σε κάποιον ειδικό, αρχικά μόνοι σας και έπειτα -αν χρειαστεί- με το παιδί. Είναι πολύ σημαντικό να αγαπά τον χώρο στον οποίο βρίσκεται, καθώς μην ξεχνάτε πως πολλά χρόνια από τη ζωή του θα είναι στα θρανία.
  • Να δώσετε έμφαση στις θετικές πλευρές του σχολείου, όπως ότι θα μάθει καινούρια, συναρπαστικά πράγματα, ότι θα γνωρίσει φίλους. Επικεντρωθείτε σε εκείνα που ξέρετε πως ξεχωρίζει και μειώστε τα θέματα που δείχνουν να το φοβίζουν ή να το αγχώνουν.
  • Να ενθαρρύνετε το παιδί να έχει χόμπι και ενδιαφέροντα, ώστε να αναπτύξει την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Οι εξωσχολικές δραστηριότητες δίνουν πυγμή στο παιδί, αποκτά περισσότερες άμυνες και πολύ συχνά το δυναμώνουν τόσο που τίποτα δεν μπορεί ή φαίνεται να του χαλάει τη διάθεση.
  • Να συζητήσετε το θέμα με τον δάσκαλο του παιδιού από την αρχή της χρονιάς. Αν οι δάσκαλοι γνώριζαν το εκάστοτε θέμα του κάθε παιδιού από την αρχή, σίγουρα η διδασκαλία τους θα ήταν διαφορετική και θα έδιναν στον κάθε μαθητή την προσοχή που θα έπρεπε. Μη διστάσετε να του μιλήσετε ανοιχτά για να μπορέσει με τον τρόπο του να βοηθήσει το παιδί σας και κατά συνέπεια εκείνο να αγαπήσει το σχολείο ακόμα και την ώρα της διδασκαλίας.
  • Να δώσετε χρόνο στο παιδί να προσαρμοστεί στο σχολικό περιβάλλον. Μην περιμένετε όλα να γίνουν από την πρώτη μέρα μαθημάτων. Αρχικά χρειάζεται εξοικείωση με τον χώρο και τις ώρες που θα καλείται να βρίσκεται στο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Δώστε του ένα περιθώριο δύο εβδομάδων πριν βγάλετε τα αποτελέσματά σας.
  • Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να αυξήσετε την αίσθηση ασφάλειας του παιδιού στο σχολείο, ώστε να συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει κάτι που θα πρέπει να του προκαλεί φόβο.

Πηγή: TV24

Μοιραστείτε το:
Tagged