Γιατί ο Κ.Μητσοτάκης έκλεισε Εκκλησίες, Ναούς λατρείας και Μοναστήρια

Κοινωνία
Μοιραστείτε το:

Ο Μητσοτάκης έκλεισε τις εκκλησίες μετά την άτολμη απόφαση της Ιεράς Συνόδου -Το παρασκήνιο. Πήρε πάνω του την απόφαση για την αναστολή λειτουργίας των εκκλησιών λόγω του κορωνοϊού ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι «ξεκάθαρες αποφάσεις» που περίμενε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο δεν προέκυψαν μετά την πολύωρη συνεδρίαση της Ιεραρχίας.

Ετσι, ο ίδιος ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας, κάθε δόγματος και θρησκείας. Ο πρωθυπουργός για άλλη μια φορά βγήκε μπροστά, όπως τονίζουν συνεργάτες του, και πήρε πάνω του την ευθύνη για «την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας».

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, την περασμένη Παρασκευή, υπήρχε η εκτίμηση ότι η Ιερά Σύνοδος θα κατέληγε σε μια απόφαση αναστολής λειτουργίας των ιερών ναών, ώστε να προστατευτούν κυρίως οι ευπαθείς ομάδες οι οποίες, παρά τις συστάσεις που προηγήθηκαν, συνέχισαν να προσέρχονται τις δύο τελευταίες Κυριακές στις εκκλησίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η «μεσοβέζικη λύση» στην οποία προσέφυγαν οι ιεράρχες προκάλεσε εκνευρισμό και οργή στο Μέγαρο Μαξίμου και στον πρωθυπουργό. Γι’ αυτό, μόλις μισή ώρα μετά την ανακοίνωση της ΔΙΣ, με ένα προσωπικό tweet , ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε την απόφαση της κυβέρνησης ότι «οι εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή».

Οι εκκλήσεις του Τσιόδρα προς τη ΔΙΣ

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης της ΔΙΣ στη Μονή Πετράκη είχε δώσει το «παρών» ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος ενημέρωσε για τους κινδύνους στη δημόσια υγεία από τη μη τήρηση των περιοριστικών μέτρων εξάπλωσης του κορωνοϊού. Παράλληλα μετέφερε την παράκληση να ανασταλούν όλες οι λειτουργίες για τις επόμενες εβδομάδες ώστε να αποφευχθεί η μετάδοσή του. Παρ’ όλα αυτά οι ιεράρχες αποφάσισαν «τη λιτή τέλεση της Θείας Λειτουργίας από την ερχόμενη Κυριακή μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου στις 11 Απριλίου», δηλαδή τη συνέχιση του εκκλησιασμού για περίπου έναν μήνα ακόμη, επιτρέποντας και την κατ’ εξαίρεση τέλεση γάμων και βαπτίσεων.

Πώς θα λειτουργούν πλέον οι εκκλησίες – Ολο το ΦΕΚ, οι 7 κανόνες

Μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να κλείσουν οι εκκλησίες, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, δημοσιεύθηκε και το ΦΕΚ.

Αναλυτικά περιγράφονται 7 σημεία για το πως θα λειτουργούν πλέον οι εκκλησίες κάθε δόγματος τουλάχιστον έως και τις 30 Μαρτίου. Μάλιστα αναφέρεται πως επιτρέπεται μόνο η προσέλευση πιστών, για ατομική προσευχή με βραχεία παραμονή τους στον χώρο λατρείας, τηρουμένης της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση τα δύο (2) μέτρα μεταξύ τους.

Αναφορικά με τις κηδείες και λοιπές ιεροπραξίες και ταφικές εκδηλώσεις, θα επιτρέπεται μόνο η προσέλευση συγγενών, φιλικών προσώπων και κοινού, επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, του απολύτως στενού συγγενικού περιβάλλοντος του αποβιώσαντος και των προσώπων που επιμελούνται της ταφής.

  • Τέλος και τα μοναστήρια κλείνουν για το κοινό.
  • Πιθανό να μην κάνουμε Πάσχα στις εκκλησίες

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η κυβέρνηση θα επανεξετάσει το πότε θα ανοίξουν και πάλι οι εκκλησίες και αν το μέτρο της απαγόρευσης θα παραταθεί και μετά τις 30 Μαρτίου, καθώς όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είναι πιθανό να κάνουμε Πάσχα μακριά από τις Εκκλησίες.

Ωστόσο ξεκαθάρισε πως «είναι, όμως, παρακινδυνευμένο να προβλέψει κανείς τι θα γίνει μετά από τρεις εβδομάδες. Θα περάσουμε αυτές τις δύο εβδομάδες και μετά θα αξιολογήσουμε ξανά την κατάσταση. Με αίσθημα ευθύνης θα παίρνουμε κάθε φορά την απόφαση που χρειάζεται».

Αναλυτικά τα 7 σημεία στο ΦΕΚ για τη λειτουργία των εκκλησιών

Την προσωρινή απαγόρευση της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητάς τους, στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας και για το χρονικό διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020, κατά τα αναφερόμενα στις σχετικές εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Επιτρέπεται μόνο η προσέλευση πιστών, για ατομική προσευχή με βραχεία παραμονή τους στον χώρο λατρείας, τηρουμένης της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση τα δύο (2) μέτρα μεταξύ τους. Στον υπολογισμό του προηγούμενου εδαφίου περιλαμβάνεται αποκλειστικά και μόνο η επιφάνεια του κύριου/ωφέ- λιμου χώρου που εξυπηρετεί τις λατρευτικές ανάγκες και δεν συμπεριλαμβάνονται οι επιφάνειες τυχόν άλλων όμορων κυρίων χώρων του ακινήτου που εξυπηρετούν δραστηριότητες μη λατρευτικές (π.χ. χώρων σεμιναρίων και αναγνωστηρίων), τυχόν βοηθητικών χώρων (π.χ. γραφείων, αποθηκών), χώρων υγιεινής, κοινοχρήστων κ.λπ. Οι υπεύθυνοι των χώρων λατρείας οφείλουν να διασφαλίζουν ότι τηρείται ανά πάσα στιγμή η ως άνω αναλογία αριθμού πιστών/τετραγωνικών και η απόσταση μεταξύ των πιστών, καθώς και όλα τα μέτρα υγιεινής που έχουν θεσπίσει οι αρμόδιες αρχές. Στις εισόδους των χώρων λατρείας θα πρέπει να υπάρχει συσκευή με απολυμα- ντικό/αντισηπτικό ή ισοδύναμης δράσης προϊόν, προς ελεύθερη χρήση από τους πιστούς.

Οι ως άνω απαγορεύσεις και υποχρεώσεις καταλαμβάνουν και τους χώρους λατρείας που βρίσκονται ενταγμένοι εντός δημοσίων, δημοτικών, φιλανθρωπικών, κοινωφελών ή άλλων υπηρεσιών, καταστημάτων και εγκαταστάσεων (π.χ. νοσοκομείων και ψυχιατρείων, γηροκομείων, οικοτροφείων, κοιμητηρίων, κατασκηνώσεων) και ιδιωτικών κτημάτων, κτιρίων και επιχειρήσεων (π.χ. συγκροτημάτων κατοικιών, κέντρων εκδηλώσεων, ξενοδοχείων).

Οι ως άνω απαγορεύσεις και υποχρεώσεις καταλαμβάνουν και τους ναούς και πάσης φύσεως χώρους λατρείας που κείνται εντός των ιερών μονών, μοναστηριών και κάθε είδους και νομικού/κανονικού καθεστώτος χώρων εγκαταβίωσης.

Οι Ιερές Μονές, τα Μοναστήρια και οι λοιποί χώροι εγκαταβίωσης εντός της Επικράτειας κατά το ως άνω χρονικό διάστημα δεν θα δέχονται κοινό και πιστούς σε οργανωμένες ή ατομικές προσκυνηματικές επισκέψεις. Οι απαγορεύσεις επισκέψεων και όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα που αφορούν στις Ιερές Μονές της Αθωνικής Πολιτείας, λαμβάνονται με απόφαση του Διοικητού του Αγίου Όρους, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης της Ιεράς Κοινότητας.

Όσον αφορά στις κηδείες και τις σχετικές με αυτές θρησκευτικές λειτουργίες και λοιπές ιεροπραξίες και ταφικές εκδηλώσεις, όπου σύμφωνα με τα οικεία θρησκευτικά ήθη είθισται η προσέλευση συγγενών, φιλικών προσώπων και κοινού, επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, του απολύτως στενού συγγενικού περιβάλλοντος του αποβιώσαντος και των προσώπων που επιμελούνται της ταφής, τηρουμένων των αναγκαίων μέτρων προστασίας. Οι αρχές που είναι υπεύθυνες για τη λειτουργία και διαχείριση των κοιμητηρίων επιβλέπουν την ορθή εφαρμογή του παρόντος και οφείλουν να αποτρέπουν την προσέλευση προσώπων, στα οποία δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στην τελετή, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο.

Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας αποκλειστικά προς το σκοπό μετάδοσης από εθνικής ή τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό μέσο, με την παρουσία του απολύτως αναγκαίου προσωπικού του μέσου.

Επιτρέπεται η συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας.

Η κυβέρνηση δεν έκρινε επαρκή την απόφαση και γι’ αυτό τον λόγο προχώρησε σε μια «πιο καθαρή λύση» επιτρέποντας μόνο την ατομική προσευχή και υπό συγκεκριμένους περιορισμούς που περιλαμβάνονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, η οποία σημειωτέον ήταν έτοιμη από νωρίς το πρωί σε περίπτωση που οι αποφάσεις της ΔΙΣ δεν κάλυπταν τις ανάγκες για προστασία της δημόσιας υγείας.

Η Νίκη Κεραμέως σε δήλωση της σημειώνει ότι «αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας & ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, με εξαίρεση α) τις κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και β) την ατομική προσευχή, και στις δύο περιπτώσεις τηρουμένων αυστηρών μέτρων προστασίας. Στόχος, αναφέρει η κα Κεραμέως, είναι η «προάσπιση της δημόσιας υγείας, με τη λήψη μέτρων ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ΚΥΑ θα προβλέπεται ότι επιτρέπεται ένας πιστός για κάθε 10 τ.μ. του ιερού ναού και την παροχή των απαραίτητων μέσων απολύμανσης και προσωπικής προστασίας. Η αναστολή λειτουργίας ισχύει για το διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020.

Στήριξη ΚΙΝΑΛ σε κυβέρνηση για την απόφαση για την εκκλησία: «Δεν είναι ώρα για μισόλογα, σωστή η απόφαση»

Σύμφωνο με την απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο στις εκκλησίες, είναι και το Κίνημα Αλλαγής.

Σε σχόλιό του, το ΚΙΝΑΛ έδωσε στήριξη στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως έπραξε το σωστό. Παράλληλα, τονίζουν πως «δεν είναι ώρα για μισόλογα και μισές αποφάσεις», εκφράζοντας την αντίθεσή τους με την στάση της Ιεράς Συνόδου για τα μέτρα που είχε ανακοινώσει νωρίτερα.

«Σωστή η απόφαση της κυβέρνησης για την Εκκλησία. Δεν είναι ώρα για μισόλογα και μισές αποφάσεις, που δεν αναιρούν τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία», αναφέρει το ΚΙΝΑΛ, επισημαίνοντας πως «αυτή η πρόταση εξάλλου είχε γίνει από τη Φώφη Γεννηματά εδώ και μια εβδομάδα και επαναλήφθηκε στη χθεσινή επικοινωνία της με τον πρωθυπουργό».

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε: Οι εκκλησίες ανοικτές για κατ’ ιδίαν προσευχή αλλά με… εξαιρέσεις

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να μείνουν ανοιχτές οι εκκλησίες μόνο για κατ΄ιδίαν προσευχή, ενώ αναστέλλει γάμους και βαφτίσεις καθώς και τις καθημερινές ιερές Ακολουθίες αλλά με… εξαιρέσεις.

Μετά και την ενημέρωση του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος παραβρέθηκε και ενημέρωσε την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, η ηγεσία της Εκκλσίας αποφάσισε ότι οι ναοί θα είναι ανοιχτοί μόνο για κατ’ ιδίαν προσευχή, και κάλεσε «τους ηλικιωμένους πιστούς να παραμένουν σπίτια τους».

«Ὁ καθένας πρέπει νά αἰσθάνεται σάν νά εἶναι φορέας τοῦ συγκεκριμένου ἰοῦ, τόν ὁποῖο ὀφείλει νά μήν μεταδώσει στόν διπλανό του, καί ὡς ἐκ τούτου πρέπει νά προφυλάξει τούς συνανθρώπους του καί τόν ἑαυτό του» αναφέρει η ΔΙΣ.

Αναβάλλονται γάμοι και βαφτίσεις

Αποφάσισε ακόμη την αναβολή προσωρινώς όλων των καθημερινών Ιερών ακολουθιών και όλα τα μυστήρια Γάμου και Βαπτίσεως. Ωστόσο, η ΔΙΣ αναφέρει ότι «σε περίπτωση ανάγκης» θα πραγματοποιούνται μόνο με την παρουσία γονέων, αναδόχου και παρανύμφου.

Οι πιέσεις πρωθυπουργού και αντιπολίτευσης

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο πρωθυπουργός μίλησε τηλεφωνικά με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάση Ελλάδος Ιερώνυμο και τον πίεσε να κλείσει τις εκκλησίες. Για την ακρίβεια, του ζήτησε να αφήσει ανοικτούς του ιερούς ναούς μόνο για ατομική λατρεία και για την τέλεση των απαραίτητων μυστηρίων με τον ελάχιστο κόσμο. Σε αυτή τη λογική κινήθηκε τελικά και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Αντίστοιχες προτροπές έκανε προς Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το πρωί της Δευτέρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας «ενθάρρυνε τον Αρχιεπίσκοπο να λάβει πρωτοβουλίες ώστε η Εκκλησία της Ελλάδας να συμβάλλει με τη συμπεριφορά και το έργο της στην κοινή προσπάθεια όλης της ελληνικής κοινωνίας να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού».

Ο Μητσοτάκης πίεσε τηλεφωνικά τον Αρχιεπίσκοπο να κλείσει τις εκκλησίες -Λόγω κορωνοϊού

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΙΣ:

Συνῆλθε ἐκτάκτως σήμερα, 16 Μαρτίου 2020 ἡ Διαρκής Ἱερά Σύνοδος (Δ.Ι.Σ.) τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος τῆς 163ης Συνοδικῆς Περιόδου, ὑπό τήν προεδρία τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερωνύμου προκειμένου νά ἐπανεκτιμήσει τίς ἀποφάσεις Της ἐξαιτίας τῆς ἐκθετικῆς αὐξήσεως τῶν κρουσμάτων τοῦ κορωνοΐοῦ. Στήν Συνεδρία παρέστησαν καί οἱ Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες τῶν 11 Ἱερῶν Μητροπόλεων τῆς Ἀττικῆς.

Ἡ Δ.Ι.Σ. καί οἱ Σεβασμιώτατοι ἐνημερώθηκαν γιά τούς κινδύνους διασπορᾶς τοῦ κορωνοϊοῦ ἀπό τόν κ. Σωτήριο Τσιόδρα, Καθηγητή Λοιμωξιολογίας καί ἐκπρόσωπο τοῦ Ὑπουργείου Ὑγείας, ὁ ὁποῖος προσκλήθηκε ὑπό τοῦ Μακαριωτάτου Προέδρου πρός τόν σκοπό αὐτό.

Μετά τήν ἐνημέρωση ἀκολούθησε ἐκτενής διαλογική συζήτηση. Κατὀπιν τῆς συζητήσεως ἡ Δ.Ι.Σ. ἀπεφάσισε:

  1. Οἱ Ἱεροί Ναοί νά παραμείνουν ἀνοικτοί γιά κατ’ ἰδίαν προσευχή τῶν πιστῶν.
  2. Παρακαλεῖ τούς πάντες καί ἰδιαιτέρως τούς ἡλικιωμένους ἀνθρώπους καί ὅσους ἀνήκουν σέ εὐπαθεῖς ὁμάδες πληθυσμοῦ νά παραμένουν στίς οἰκίες τους, προκειμένου νά ἀποφευχθεῖ ὁ συγχρωτισμός τους μέ ἄλλους συνανθρώπους τους. Ὁ καθένας πρέπει νά αἰσθάνεται σάν νά εἶναι φορέας τοῦ συγκεκριμένου ἰοῦ, τόν ὁποῖο ὀφείλει νά μήν μεταδώσει στόν διπλανό του, καί ὡς ἐκ τούτου πρέπει νά προφυλάξει τούς συνανθρώπους του καί τόν ἑαυτό του.

Μέ αἴσθημα ποιμαντικῆς εὐθύνης λοιπόν ὑποδεικνύει τήν λιτή τέλεση τῆς Θείας Λειτουργίας ἀπό τήν ἐρχόμενη Κυριακή (22.3.2020) μέχρι τοῦ Σαββάτου τοῦ Λαζάρου (11.4.2020), ἀπό 7:00 μέ 8:00 π.μ. ὡς καί κατά τήν ἑορτή τοῦ Εὐαγγελισμοῦ.

  1. Ἀναβάλλονται προσωρινῶς ὅλες οἱ καθημερινές Ἱερές Ἀκολουθίες καί ὅλα τά προγραμματισμένα Μυστήρια Βαπτίσεως καί Γάμου, ἐν περιπτώσει δέ ἀνάγκης ἡ τέλεση τῶν ἀνωτέρω Μυστηρίων θά πραγματοποιεῖται μέ τήν παρουσία ἀποκλειστικῶς καί μόνο τῶν γονέων, τοῦ ἀναδόχου καί τοῦ παρανύμφου.
  2. Οἱ κηδεῖες θά πραγματοποιοῦνται ἐντός τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ μέ τήν παρουσία μόνον τοῦ στενοῦ οἰκογενειακοῦ περιβάλλοντος τοῦ κεκοιμημένου. Καθ’ ὅμοιο τρόπο θά τελοῦνται καί τά μνημόσυνα μόνον ἐπί τοῦ τάφου τῶν κεκοιμημένων.
  3. Στίς Ἱερές Μονές θά τελοῦνται οἱ προβλεπόμενες Ἱερές Ἀκολουθίες ὑπό τῶν Μοναστικῶν Άδελφότητων ἄνευ τῆς συμμετοχῆς προσκυνητῶν.
  4. Υἱοθετεῖ ὅλα τά μέτρα, πού λαμβάνει ἄμεσα ἡ Ἑλληνική Πολιτεία γιά τήν ἀντιμετώπιση διασπορᾶς τοῦ ἰοῦ καί τό ἴδιο θά πράξει σέ ὅ,τιδήποτε ἄλλο ὑποδειχθεῖ σέ σχέση πρός τήν πορεία ἐξέλιξης τοῦ ἰοῦ κατά τό ἀμέσως ἑπόμενο χρονικό διάστημα.
  5. Συνιστᾶ ἠρεμία, αὐτοσυγκράτηση, ἐμπιστοσύνη στίς Ὑγειονομικές Ἀρχές καί στήν Κυβέρνηση καί προτρέπει στήν ἀποφυγή δημιουργίας αἰσθήματος πανικοῦ καί ἀνασφάλειας. Τονίζει δέ καί πάλι ὅτι ὑποχρέωση ὅλων εἶναι ἡ συμμόρφωση στούς κανόνες ὑγιεινῆς καί στίς ἐντολές τῶν ἁρμοδίων ὑπηρεσιῶν Δημοσίας Ὑγείας σύμφωνα καί μέ τίς προηγούμενες Ἐγκυκλίους τῆς Ἱερᾶς Συνόδου.
  6. Ἐκτιμᾶ τήν διακριτικότητα μέ τήν ὁποία ἡ Πολιτεία ἐκφράζει τόν σεβασμό της πρός τό θρησκευτικό αἴσθημα τῶν πιστῶν της Ἐκκλησίας μας. Δηλώνει ἐπίσης ὅτι ἐάν ἡ ἐξέλιξη στό ἑπόμενο χρονικό διάστημα ὁδηγήσει τίς ἁρμόδιες ἀρχές στήν ἀπόφαση γιά τήν λήψη ἐπί πλέον ἐκτάκτων μέτρων θά ἐπανέλθει προκειμένου νά ἐξετασθεῖ καί πάλι τό θέμα.

Οἱ ἀποφάσεις αὐτές τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου εἶναι ἀποτέλεσμα τῆς κενωτικῆς καί ἀγαπητικῆς διαθέσεως τῆς Ἐκκλησίας μας καί τῆς βουλήσεώς Της νά ἀγκαλιάσει τό σύνολο τῶν ἀνθρώπων πού κατοικοῦν στήν Πατρίδα μας.

Προτρέπει τούς χριστιανούς μας κάθε βράδυ ἀπό τίς 10:00 μέχρι τίς 10:15 νά προσεύχονται μαζί μας στά σπίτια τους ὑπέρ τῆς καταπαύσεως τοῦ πειρασμοῦ καί τῆς νόσου καί ὑπέρ τῆς ἐνισχύσεως τοῦ θυσιαστικοῦ ἔργου τῶν ἰατρῶν, τοῦ νοσηλευτικοῦ προσωπικοῦ καί τῶν ἐπιστημόνων – ἐρευνητῶν τούς ὁποίους καί εὐγνωμόνως εὐχαριστεῖ καί εὐλογεῖ.

Ἤδη στά Μοναστήριά μας ἔχει σημάνει συναγερμός ἀδιάλειπτης προσευχῆς.

Εὐχή ὅλων μας εἶναι ὁ Κύριος ἡμῶν Ἰησοῦς Χριστός νά παράσχει ἀνάπαυση στούς ἤδη κεκοιμημένους ἀδελφούς μας ἀπό τόν θανατηφόρο αὐτό ἰό καί τήν ἐξ ὕψους παρηγορία στούς πενθοῦντες συγγενεῖς τους, δεόμεθα δέ γιά τήν θεραπεία καί ταχεία ἀνάρρωση τῶν νοσούντων καί πλήρη ἐξάλειψη τῆς φοβερᾶς αὐτῆς δοκιμασίας.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος.

—————————–

Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για το χρονικό διάστημα από 16.3.2020 έως 30.3.2020- Δήλωση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων

Η Υπουργός Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι “αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, με εξαίρεση α) τις κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και β) την ατομική προσευχή, και στις δύο περιπτώσεις τηρουμένων αυστηρών μέτρων προστασίας (όπως αυτά θα εξειδικεύονται σε ΚΥΑ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας). Η αναστολή ισχύει για το διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020.” (για να δείτε την ΚΥΑ κάντε κλικ εδώ)

Τσίπρας μετά την τηλεδιάσκεψη με Μητσοτάκη: Είναι ώρα ευθύνης, όχι αντιπαράθεσης [βίντεο]

«Δεν είναι η ώρα της αντιπαράθεσης, αλλά η ώρα της ευθύνης», τονίζει στην δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε, κατόπιν αιτήματός του, όπως αναφέρει, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τι συμφώνησαν Μητσοτάκης-Τσίπρας για τον κορωνοϊό -«Πλάτη» και από Γεννηματά

Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε τις προτάσεις του για την ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας, αλλά και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της επιδημίας στην οικονομία, προτρέποντας τον πρωθυπουργό, να μην διστάσει να χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι ασφαλείας των 35 δισ. ευρώ που άφησε η δική του κυβέρνηση.

“Η χώρα βιώνει μια πρωτοφανή κρίση, που απειλεί, τόσο τη δημόσια υγεία, όσο και τη συνοχή της κοινωνίας” αναφέρει ο κ. Τσίπρας. “Θέλησα λοιπόν να του μεταφέρω, ότι τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είναι εδω, για να βοηθήσουν την Πολιτεία και κυρίως τους αρμόδιους φορείς, το υπουργείο Υγείας, τα νοσοκομεία μας, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας, να ανταπεξέλθουν σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση”.

Ακολούθως, όπως αναφέρει στην δήλωσή του, κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις που έχουν επείγοντα χαρακτήρα. “Οι ιδεολογικές διαφορές μας με τον κο Μητσοτάκη είναι γνωστές” προσθέτει. “Η σημαντικότερη εξ αυτών ίσως είναι η διαφωνία μας για τον ρόλο του κοινωνικού κράτους και του δημόσιου συστήματος υγείας σε μια κοινωνία. Σήμερα ωστόσο, μπροστά στο φόβο για την απώλεια της ζωής, όλοι στρεφόμαστε στο δημόσιο σύστημα υγείας. Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει, πού θα ήμασταν σήμερα αν δεν είχαμε αποκρούσει τις ακραίες λογικές των μνημονίων που ήθελαν 2,5 εκ. ανασφάλιστους έξω απο τα δημόσια νοσοκομία, είσοδο με πέντε ευρώ σε όλους τους ασθενείς, περαιτέρω συρρίκνωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και κλείσιμο ολόκληρων νοσηλευτικών μονάδων προς όφελος των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Και κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει, πως αν η Ελλάδα σώθηκε μια φορά με την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια που καταφέραμε το καλοκαίρι του ’18, μετά από 8 ολόκληρα χρόνια ακραίας λιτότητας, σήμερα μπορεί να σωθεί και για δεύτερη φορά, χάρη στην επιλογή να δημιουργήσουμε το μαξιλάρι ασφάλειας των 35 δισ. ευρώ”.

Το μαξιλάρι μπορεί να αποτελέσει τη σανίδα σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπληρώνει: “Κάλεσα λοιπόν τον πρωθυπουργό να μη διστάσει να αξιοποιήσει τώρα, αυτή τη σημαντική παρακαταθήκη που με αίσθηση ευθύνης παραδόσαμε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη αυτή κρίση της επιδημίας που απειλεί την ελληνική κοινωνία. Του πρότεινα να διεκδικήσει τη μείωση των στόχων από εφέτος κατά 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή για 3 περίπου δισ.. Και ταυτόχρονα να ζητήσει, δαπάνες τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 2 δισ., να μη συνυπολογιστούν στους δημοσιονομικούς στόχους. Δηλαδή, συνολικά, τουλάχιστον 5 δισ. να χρηματοδοτήσουν την αντιμετώπιση της κρίσης. Και ανεξαρτήτως της όποιας απόφασης ληφθεί στο Γιουρογκρουπ, του ζήτησα να μη διστάσει να αξιοποιήσει μέρος από το απόθεμα των 35 δισ. για τις ανάγκες που θα προκύψουν”.

Ακολούθως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξειδικεύει τους τομείς χρήσης του αποθέματος: “Πρώτα απ’ όλα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού. Το άνοιγμα νέων κλινών ΜΕΘ, αλλά και την άμεση προκήρυξη των 4000 μόνιμων θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που εκκρεμούν. Γιατί η άμεση προτεραιότητά μας τώρα, είναι να αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Να προχωρήσει επίσης στην παράταση όλων των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών, στη μονιμοποίηση όσων έχουν προσληφθεί ως επικουρικό λοιπό προσωπικό, καθώς και όσων έχουν προσληφθεί μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, προκειμένου να ενταχθούν όλοι άμεσα στο σύστημα”.

Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε προτάσεις και για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης: “Του ζήτησα λοιπόν να μη διστάσει να εκπονήσει ένα εξαιρετικά γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Να προχωρήσει άμεσα στην κάλυψη από το Δημόσιο, του συνόλου του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για τις επιχειρήσεις, που με απόφαση της Πολιτείας πρέπει να κλείσουν. Για όσο χρειαστεί, οι μισθοί των εργαζομένων πρέπει να καταβληθούν στο ακέραιο και να μην υπάρξουν απολύσεις. Ταυτόχρονα, να καταβάλει έκτακτο επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών. Να ενισχύσει τον ΟΑΕΔ ώστε να διευρυνθούν τα κριτήρια του επιδόματος ανεργίας και να καλυφθούν άμεσα οι εποχικά εργαζόμενοι. Αλλά να προχωρήσει και σε έκτακτο επίδομα σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ταυτόχρονα με την αναστολή πληρωμών όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές. Τέλος του ζήτησα να παρέμβει στις τράπεζες, ώστε να ανασταλούν για όσο διαρκεί η κρίση, οι δόσεις στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων, και φυσικά να επεκταθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνει την δήλωσή του με ένα μήνυμα ενότητας: “Τούτες τις ώρες, όλοι οφείλουμε να γίνουμε μια γροθιά για να αντιμετωπίσουμε τη κρίση. Χειροκροτάμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας τους ανθρώπους που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, για να ζήσουμε οι υπόλοιποι. Αλλά όσοι έχουμε θέση ευθύνης, δεν αρκεί να χειροκροτάμε. Οφείλουμε και να πάρουμε αποφάσεις για να τους στηρίζουμε έμπρακτα. Τόσο αυτούς όσο και καθέναν και καθεμιά που θα έχει απώλιες απο τη κρίση. Ας γίνει η κρίση αυτή η αφορμή να βγάλουμε τον καλύτερο ευατό μας. Αυτόν της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Και ας είναι η αιτία να συνειδητοποιήσουμε την αξία της δημόσιας παρέμβασης στην οικονομία. Αλλά και την ανεκτίμητη, για ώρες σαν αυτή, αξία της ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και του κοινωνικού κράτους”.

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα μέσω Faceboook

Δήλωση μετά την ολοκλήρωση της επικοινωνίας με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Τούτες τις ώρες οφείλουμε όλοι να γίνουμε μια γροθιά για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Χειροκροτάμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας τους ανθρώπους που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να ζήσουμε οι υπόλοιποι. Αλλά όσοι έχουμε θέση ευθύνης δεν αρκεί να χειροκροτάμε. Οφείλουμε και να πάρουμε αποφάσεις για να τους στηρίζουμε έμπρακτα. Τόσο αυτούς, όσο και καθέναν και καθεμιά που θα έχει απώλειες από την κρίση.Ας γίνει η κρίση αυτή, η αφορμή να βγάλουμε τον καλύτερο εαυτό μας.Αυτόν της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.Κι ας είναι η αιτία να συνειδητοποιήσουμε την αξία της δημόσιας παρέμβασης στην οικονομία. Αλλά και την ανεκτίμητη, για ώρες σαν αυτή, αξία της ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και του κοινωνικού κράτους. #COVID2019

Posted by Alexis Tsipras on Monday, 16 March 2020

Λίγη ώρα μετά την τηλεδιάσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρώτος ανέβασε ένα βίντεο στον λογαριασμό του στο Facebook στο οποίο αναφέρει ότι όλοι πρέπει να «γίνουμε μια γροθιά για να αντιμετωπίσουμε την κρίση»

 «Τούτες τις ώρες οφείλουμε όλοι να γίνουμε μια γροθιά για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Χειροκροτάμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας τους ανθρώπους που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να ζήσουμε οι υπόλοιποι.

Αλλά όσοι έχουμε θέση ευθύνης δεν αρκεί να χειροκροτάμε. Οφείλουμε και να πάρουμε αποφάσεις για να τους στηρίζουμε έμπρακτα. Τόσο αυτούς, όσο και καθέναν και καθεμιά που θα έχει απώλειες από τη κρίση.

Ας γίνει η κρίση αυτή, η αφορμή να βγάλουμε τον καλύτερο εαυτό μας.

Αυτόν της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.

Κι ας είναι η αιτία να συνειδητοποιήσουμε την αξία της δημόσιας παρέμβασης στην οικονομία. Αλλά και την ανεκτίμητη, για ώρες σαν αυτή, αξία της ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και του κοινωνικού κράτους», αναφέρει η ανάρτηση.

Γιάννης Καντέλης

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged