Ασταμάτητη η Όμικρον: Ένα (1) εκατ. κρούσματα οι ΗΠΑ, 300.000 η Γαλλία, 218.000 η Βρετανία, 170.000 η Ιταλία

Οικονομικά
Μοιραστείτε το:

Καλπάζει η Όμικρον: 300.000 κρούσματα η Γαλλία, 218.000 η Βρετανία, ένα (1) εκατ. οι ΗΠΑ

Σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της η μετάλλαξη Όμικρον η οποία μπορεί να συνοδεύεται από αρκετά πιο ήπια συμπτώματα από όσα είχε γνωρίσει μέχρι σήμερα ο πλανήτης, όμως η μεταδοτικότητα της έχει εκτοξεύσει κατακόρυφα τα κρούσματα, με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής να σπάνε το φράγμα του 1 εκατ. κρουσμάτων σε μία μόνο ημέρα και τον αριθμό των 100.000 ασθενών από κορωνοϊό στα νοσοκομεία της χώρας

Η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες σημειώνουν νέο ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφοντας εκατοντάδες χιλιάδες νοσήσεις σε ένα 24ωρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτά είναι τα κρούσματα των πρώτων ημερών των εορτών των Χριστουγέννων γεγονός που ενισχύει τους φόβους για νέα αρνητικά ρεκόρ τις επόμενες ημέρες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμά οι Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία που μόνο αυτές οι τρεις χώρες αγγίζουν συνολικά τις 700.000 κρούσματα σε μόλις ένα 24ωρο. Δείτε τους αριθμούς…

————–

Ελλάδα: 50.126 κρούσματα

Την ίδια ώρα και η Ελλάδα βρίσκεται στη λίστα με τα «μαύρα» ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας καταγράφοντας σήμερα – και για πρώτη φορά – 50.126 κρούσματα κορονοϊού

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ τα κρούσματα για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας ξεπέρασαν τις 50 χιλιάδες, ενώ σημειώθηκαν και 61 θάνατοι σε μόλις ένα 24ωρο.

Πιο αναλυτικά, στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημιας ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 50.126 νέα κρούσματα κορονοϊού.

Οι διασωληνωμένοι είναι 619 ενώ τη ζωή τους από την πανδημία του κορονοϊού συνολικά 21.053 άνθρωποι, εκ των οποίων το 95,1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

——————

Γαλλία: Σχεδόν 300.000 κρούσματα

Σχεδόν 300.000 νέα κρούσματα Covid-19 καταγράφηκαν στη Γαλλία το τελευταίο 24ωρο, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, καθώς η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται στη χώρα.

«Σήμερα, η Δημόσια Αρχή Υγείας της Γαλλίας αναμένεται να ανακοινώσει σχεδόν 300.000 μολύνσεις για το τελευταίο 24ωρο», πιθανόν ένα επίπεδο ρεκόρ, δήλωσε ο Βεράν ενώπιον των βουλευτών.

Το τελευταίο ρεκόρ ήταν στα τέλη Δεκεμβρίου, με λίγα περισσότερα από 230.000 νέα κρούσματα σε μία ημέρα.

Οι αριθμοί αυτοί μαρτυρούν το εύρος του τωρινού κύματος της επιδημίας. Αυτό διαρκεί από το φθινόπωρο και αναζωπυρώθηκε στα τέλη του 2021 με την άφιξη της παραλλαγής Όμικρον.

Ο αντίκτυπος στα νοσοκομεία έχει γίνει ήδη αισθητός, με περισσότερες από 2000 εισαγωγές σε μία ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Santé publique France.

Η αύξηση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων εξηγείται εν μέρει από έναν άνευ προηγουμένου αριθμό PCR τεστ: οκτώ εκατομμύρια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Βεράν.

Εντούτοις, η επιδημιολογική έξαρση είναι πραγματική, όπως μαρτυρά η εκτόξευση του «ποσοστού θετικότητας». Ξεπέρασε το 15%, κοντά στα επίπεδα ρεκόρ του φθινοπώρου του 2020.

—————

Βρετανία: 218.724 κρούσματα

Tην ίδια στιγμή, στη Βρετανία καταγράφηκαν 218.724 κρούσματα κορωνοϊού και 48 νεκροί. ενώ σε κυλιόμενη επταήμερη βάση η αύξηση αγγίζει το 51%. Οι θάνατοι που επιβεβαιώθηκαν στο 24ωρο είναι 48, φέρνοντας το συνολικό απολογισμό θανάτων φορέων του κορωνοϊού εντός 28 ημερών από τη θετική διάγνωση σε 148.941.

Τα νεότερα στοιχεία δείχνουν επίσης σημαντική αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων φορέων κορωνοϊού, που έχουν φτάσει τους 14.126 (στοιχεία έως και την 31η Δεκεμβρίου). Παρά την πολύ μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών, ωστόσο, ο αριθμός των διασωληνωμένων φορέων Covid έχει μεταβληθεί μόνο λίγο, με 883 ασθενείς να χρήζουν μηχανικής αναπνευστικής υποστήριξης.

Πρόκειται περίπου για τον ίδιο αριθμό με τις αρχές Δεκεμβρίου, όταν συνολικά οι νοσηλευόμενοι ήταν οι μισοί από όσο σήμερα.

Στο Λονδίνο ο αριθμός των ημερήσιων εισαγωγών σε νοσοκομείο παρέμεινε την Κυριακή για τρίτη συνεχή ημέρα κάτω από το όριο ασφαλείας των 400 ασθενών, όριο που είχε σπάσει επί τέσσερις ημέρες στο διάστημα 27-30 Δεκεμβρίου.

————-

Ιταλία: 170.844 κρούσματα

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν στην Ιταλία 170.844 περιστατικά κορονοϊού και 259 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Ο αριθμός των νεκρών είναι ο υψηλότερος των τελευταίων εννέα μηνών, ενώ σε ό,τι αφορά τις μολύνσεις, πρόκειται για απόλυτο αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. Η επιδείνωση αυτή οφείλεται, πιθανόν, και στην αύξηση των διαπροσωπικών επαφών λόγω των εορτών.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 1.228.410 διαγνωστικά τεστ, το 13,9% από τα οποία, προέκυψε θετικό. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας νοσηλεύονται 1.392 ασθενείς με Covid-19, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 12.912 ασθενείς.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Ντράγκι τάσσεται υπέρ της κανονικής επιστροφής των μαθητών στις σχολικές αίθουσες. Η επαναλειτουργία των σχολείων έχει οριστεί ανάλογα με τις περιφέρειες, για την Παρασκευή 7 του μηνός, ή την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, θα καθοριστεί ένα όριο θετικών κρουσμάτων, πέρα από το οποίο οι μαθητές της κάθε τάξης θα τίθενται σε καραντίνα, χωρίς διακρίσεις μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων παιδιών και εφήβων.

Η δε τρίτη δόση των εμβολίων κατά του ιού έχει χορηγηθεί μέχρι τώρα σε 20.410.468 πολίτες, το 65% όσων καλούνται να κάνουν την αναμνηστική δόση. Προς το παρόν, τέλος, μόνον το 10% των παιδιών ηλικίας 5 με 10 ετών, έχει εμβολιαστεί.

—————-

Γερμανία: 30.561 κρούσματα μέσα σε 24 ώρες

Υψηλός είναι ο αριθμός των ασθενών που έχασαν τη ζωή τους στη Γερμανία εξαιτίας επιπλοκών από τον κορονοϊό. Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο επίσημος φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας, ανακοίνωσε 356 νεκρούς και 30.561 νέες μολύνσεις μέσα σε 24 ώρες.

Οι θάνατοι 356 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη Γερμανία στους 112.579 νεκρούς μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

—————-

Σουηδία: Ρεκόρ με 11.507 ημερήσια κρούσματα

Ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφηκε σήμερα στη Σουηδία με 11.507 κρούσματα καθώς το τέταρτο κύμα του ιού σαρώνει τη χώρα και θέτει υπό νέα πίεση το σύστημα υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα στοιχεία των ημερήσιων λοιμώξεων συνήθως αναθεωρούνται κάπως, καθώς τυχόν καθυστερημένες καταγραφές επιπλέον κρουσμάτων προστίθενται στο εθνικό σύνολο για μια δεδομένη ημέρα. Το προηγούμενο ρεκόρ των 11.376 κρουσμάτων είχε σημειωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020.

Το νέο κύμα των κρουσμάτων Covid-19, εν μέρει λόγω της περισσότερο μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον, έπληξε τη Σουηδία αργότερα σε σχέση με τους σκανδιναβούς γείτονές της αλλά τις τελευταίες εβδομάδες είχε ως αποτέλεσμα μια απότομη αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών.

————–

Ρουμανία: Υπερδιπλασιάστηκαν τα κρούσματα μετά τις γιορτές

Η Ρουμανία βιώνει το πέμπτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού με τα κρούσματα να έχουν υπερδιπλασιάστεί μετά τη χαλάρωση των περιορισμών στη διάρκεια των γιορτών.

Η Ρουμανία είναι η δεύτερη λιγότερο εμβολιασμένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πλήρως εμβολιασμένο μόλις το 40% του πληθυσμού. Οι νέες μολύνσεις κατά τις προηγούμενες 24 ώρες έφθασαν τις 3.900, υπερδιπλάσιες από εκείνες της Δευτέρας, αλλά ακόμη μακριά από το ρεκόρ των 18.863 κρουσμάτων μέσα σε 24 ώρες που είχε καταγραφεί τον Οκτώβριο.

47 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ιό μέσα στις τελευταίες 24 ώρες. Καθώς οι μαθητές έχουν επιστρέψει στις τάξεις, ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

«Θα δούμε πιθανόν μια ταχύτερη αύξηση των κρουσμάτων γύρω στις 15 Ιανουαρίου», είχε δηλώσει χθες, Δευτέρα, ο υπουργός Υγείας Αλεξάντρου Ραφίλα στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Antena 3.

————–

Παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ – Ένα εκατομμύριο μολύνσεις σε ένα 24ωρο

Και οι ΗΠΑ κατέγραψαν παγκόσμιο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού. Σε ένα 24ωρο εντοπίστηκαν ένα εκατομμύριο μολύνσεις, σύμφωνα με τον απολογισμό του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Ο δρ Αντονι Φάουτσι, βασικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την υγειονομική κρίση, δήλωσε την Κυριακή ότι η αύξηση του αριθμού των περιστατικών κορονοϊού στις ΗΠΑ ακολουθεί μία «σχεδόν κατακόρυφη καμπύλη».

Oι ασθενείς με κορονοϊό στα νοσοκομεία ξεπέρασαν τους 100.000

Στις ΗΠΑ επιβεβαιώθηκαν σχεδόν 1 εκατομμύριο κρούσματα του νέου κορονοϊού τη Δευτέρα, ο υψηλότερος αριθμός που έχει ανακοινωθεί από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία· πρόκειται για σχεδόν τις διπλάσιες σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, καθώς η εξάπλωση της ιδιαίτερα μολυσματικής παραλλαγής Όμικρον του SARS-CoV-2 κάθε άλλο παρά μοιάζει να επιβραδύνεται – αντίθετα, είναι πλέον κυρίαρχη.

Ο αριθμός των ασθενών με την COVID-19 που χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομεία αυξήθηκε κατά σχεδόν 50% την τελευταία εβδομάδα: πλέον ξεπερνούν τους 100.000, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά τον τελευταίο χρόνο.

Η νέα έξαρση της πανδημίας προκαλεί κύματα ακυρώσεων πτήσεων, παραστάσεων στο Μπρόντγουεϊ κ.ο.κ., ενώ ανατρέπει σε κάποιες περιπτώσεις τα σχέδια για το άνοιγμα των σχολείων μετά τις διακοπές των εορτών. Στο Σικάγο, συνδικαλιστές κάλεσαν τους εκπαιδευτικούς στην τρίτη μεγαλύτερη εκπαιδευτική περιφέρεια της χώρας να μείνουν σπίτι.

Στην κομητεία Λος Άντζελες, ο επικεφαλής του δικαστικού συστήματος, του μεγαλύτερου στη χώρα, διέταξε να αναβληθούν όλες οι ποινικές δίκες για δύο εβδομάδες εξαιτίας του κύματος μολύνσεων.

Σε εθνική κλίμακα, οι ΗΠΑ κατέγραφαν κατά μέσον όρο 486.000 κρούσματα του SARS-CoV-2 την τελευταία εβδομάδα, αριθμό που διπλασιάστηκε μέσα σε επτά ημέρες και δεν χωράει σύγκριση με αυτούς που ανακοινώνουν οι αρχές σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Τα 978.856 κρούσματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα συμπεριλαμβάνουν κάποια που δεν ανακοινώθηκαν το Σαββατοκύριακο.

Μολονότι ο μέσος αριθμός των θανάτων εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 παρέμεινε σχετικά σταθερός τον Δεκέμβριο και τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου –γύρω στους 1.300 την ημέρα, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ρόιτερς– η αύξηση των θανάτων συνήθως ακολουθεί αυτή των κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των διασωληνώσεων.

Η Όμικρον επιβεβαιώνεται στην πράξη πως είναι πολύ πιο μεταδοτική από προηγούμενες παραλλαγές: μετατράπηκε αστραπιαία στην κυρίαρχη. Εκτιμάται ότι αποτελούσε το 95,4% των κρουσμάτων την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) που δημοσιοποιήθηκαν χθες Τρίτη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε χθες πως τα στοιχεία υποδεικνύουν μέχρι τώρα ότι η Όμικρον προκαλεί λιγότερο βαριά μορφή της νόσου. Ωστόσο, ειδικοί προειδοποιούν πως ο όγκος και μόνο των εισαγωγών στα νοσοκομεία απειλεί να προκαλέσει κορεσμό του συστήματος, ενώ ήδη κάποια ιδρύματα δυσκολεύονταν να αντιμετωπίσουν το κύμα εισαγωγών ανεμβολίαστων ασθενών με την COVID-19.

Ο κυβερνήτης του Μέριλαντ, ο Λάρι Χόγκαν, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την Τρίτη κινητοποιώντας 1.000 άνδρες της Εθνοφρουράς για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, καθώς οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έσπασαν ρεκόρ και πλέον οι νοσηλευόμενοι είναι πάνω από 3.000, οι πενταπλάσιοι σε σύγκριση με τον αριθμό που καταγραφόταν πριν από επτά εβδομάδες.

«Η αλήθεια είναι ότι οι επόμενες τέσσερις ως έξι εβδομάδες θα είναι η περίοδος που θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη δοκιμασία για εμάς από την εκδήλωση της πανδημίας», προεξόφλησε ο κ. Χόγκαν μιλώντας στον Τύπο. Εξήγησε πως στατιστικές προβολές δείχνουν πως οι ασθενείς με την COVID-19 στα νοσοκομεία μπορεί να ξεπεράσουν τους 5.000.

Το προηγούμενο ρεκόρ ασθενών στα νοσοκομεία (1.952) είχε καταγραφεί στο Μέριλαντ πέρυσι.

Κι άλλες πολιτείες –Ντέλαγουερ, Ιλινόι, Οχάιο, η πρωτεύουσα Ουάσινγκτον και η περιφέρειά της…– ανακοινώνουν αριθμούς εισαγωγών-ρεκόρ τις τελευταίες ημέρες.

«Ανεπανάληπτη» έξαρση

Στο Κεντάκι, που χθες ανακοίνωσε 6.915 κρούσματα –ρεκόρ–, ο κυβερνήτης Άντι Μπεσίαρ παρότρυνε τους πολίτες να εμβολιαστούν και να φορούν μάσκες.

«Η Όμικρον προκαλεί απότομη έξαρση που είναι ανεπανάληπτη και με αυτόν τον ρυθμό τα νοσοκομεία μας θα γεμίσουν» ασθενείς με την COVID-19, προειδοποίησε μέσω Twitter.

Πάνω από 3.200 σχολεία έκλεισαν τις εγκαταστάσεις τους εξαιτίας μολύνσεων αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Burbio. Όσα παραμένουν ανοικτά αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού εν μέσω γενίκευσης της ανησυχίας.

Μόνο στη Βοστόνη, όπου πάνω από 54.000 μαθητές επέστρεψαν στα θρανία χθες, η διευθύντρια εκπαίδευσης Μπρέντα Κασέλιους δήλωσε στον Τύπο πως 1.000 μέλη του προσωπικού νοσούν – 461 εκπαιδευτικοί και 52 οδηγοί λεωφορείων. Αυτό «κάνει εξαρχής δύσκολη την ημέρα μας», αναγνώρισε.

Πάνω από 325.000 κρούσματα του ιού μεταξύ των παιδιών καταγράφηκαν στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 30ή Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα δεδομένα της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (American Academy of Pediatrics, AAP) και της Ένωσης Παιδιατρικών Νοσοκομείων· πρόκειται για ρεκόρ και για αριθμό διπλάσιο από αυτόν των δύο προηγούμενων εβδομάδων.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν οριστικοποιεί συμβόλαια για την αγορά 500 εκατομμυρίων γρήγορων τεστ για τον SARS-CoV-2 που σκοπεύει να διανείμει δωρεάν στους Αμερικανούς, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο Λευκός Οίκος. Η πρωτοβουλία αναλήφθηκε για να αντιμετωπιστεί η ανεπάρκεια αυτών των διαγνωστικών εργαλείων, που προκάλεσε τεράστιες ουρές και προβλήματα σε αρκετά αστικά κέντρα των ΗΠΑ.

Πηγή: liberal.g

Μοιραστείτε το:
Tagged