Αριστερή Κίνηση Περιστερίου: Καταψηφίζουμε τον Προϋπολογισμό του Δήμου για το 2021

Περιστέρι
Μοιραστείτε το:

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ2021: ΤΟΝ ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ

H κατάθεση του προϋπολογισμού για το έτος 2021 έρχεται ταυτόχρονα με την παρουσίαση της αποκαλούμενης “έκθεσης Πισσαρίδη”.

Δεν απαιτούνται, μάλιστα, ιδιαίτερες οικονομικές ή άλλες γνώσεις γοα να διαπιστώσει κανείς ότι η λογική τους είναι ταυτόσημη, καθώς κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.

Ο μεν προϋπολογισμός με επίκεντρο το άμεσο μέλλον, η δε έκθεση με το βλέμμα στραμμένο στις πιο στρατηγικές επιδιώξεις του συστήματος, συμπεριλαμβανομένου και του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας που από τα λεγόμενα του πρωθυπουργού “πρόκειται για μέτρα που ασφαλώς έχουν ιδεολογικό πρόσημο”.

Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι όσο αναφορά το επόμενο έτος οι προβλέψεις της κυβέρνησης και του επιτελείου της έχουν τιναχτεί στον αέρα μέσα σε περίπου ενάμιση μήνα.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού που είχε παρουσιαστεί στις αρχές Οκτωβρίου προέβλεπε ότι στο τέλος του 2021 η κατάσταση θα ήταν περίπου “ίσα βάρκα ίσα νερά” καθώς μετά την ύφεση κατά 8,2% που εκτιμούσε τότε για το τρέχον έτος, έκανε λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,5% το επόμενο.

Σήμερα όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά και κινούνται προς το χειρότερο σενάριο καθώς η ύφεση αναμένεται πως θα αγγίξει το 10,5% φέτος, ενώ η “ανάπτυξη” για το 2021 έχει περιοριστεί στο 4,8%.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει την κρίση της πανδημίας για να επιταχύνει την αντιδραστική αναδιάρθρωση της οικονομίες, της αγοράς εργασίας και των κοινωνικών δομών.

Το σχέδιο προϋπολογισμού και η “ανεξάρτητη έκθεση” των ειδικών αποτελούν πολύτιμα εργαλεία σε αυτή την κατεύθυνση, αποτυπώνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις της ίδιας και του κεφαλαίου.

Παίρνοντας υπόψη τα παραπάνω παρατηρούμε ότι προτεραιότητες που θέτει ο προϋπολογισμός του 2021, είναι σαφής.

ΥΓΕΙΑ

Οι δαπάνες για την υγεία συγκεκριμένα, προβλέπονται μειωμένες κατά 572 εκατ. ευρώ. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η Ελλάδα είναι προτελευταία ανάμεσα στα κράτη-μέλη του στις κατά κεφαλή πρόσθετες δαπάνες του 2020 για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πως μεταφράζεται αυτό στο δήμο Περιστερίου και στον προυπολογισμό της δημοτικής αρχής Παχατουρίδη

Κωδ.1211.01 Έσοδα από εθνικούς πόρους για την λήψη μέτρων αποφυγής και διάδοσης του κορονοιου COVID-19

  • Πρόβλεψη προϋπολογισμού 2021 0,00 (ΜΗΔΕΝ)

Κωδ.1211.02 Έσοδα από εθνικούς πόρους για την προστασία αδέσποτων ζώων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοιου COVID-19.

  • Πρόβλεψη προϋπολογισμού 2021 0,00 (ΜΗΔΕΝ)

Κωδ.1211.03 Έσοδα από εθνικούς πόρους για την κάλυψη έκτακτων και επιτακτικών αναγκών που προκλήθηκαν απο την εμφάνιση του κορονοιου COVID-19.

  • Πρόβλεψη προϋπολογισμού 2021 0,00 (ΜΗΔΕΝ)

Η δημοτική αρχή μέσα στην πανδημία του covid 19 θα έπρεπε και πρέπει να διεκδικήσει από την κυβέρνηση την  ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Να ανοίξουν τα κλειστά νοσοκομεία, να επιταχθούν οι ιδιωτικές κλινικές, να μη σπαταλιέται το κρατικό χρήμα σε αμαρτωλές κλινικές όπως ο Ταξιάρχης. Ταυτόχρονα, με πρωτοβουλία του δήμου να οργανωθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η πιο πολύτιμη υπηρεσία στην αντιμετώπιση της πανδημίας και να προσληφθεί υγειονομικό προσωπικό που να καλύπτει τα λειτουργικά προβλήματα του κέντρου υγείας και του πρώην ΙΚΑ . Πόσο μάλιστα όταν τα νοσοκομεία χτυπάνε κόκκινο με ελλείψεις σε ΜΕΘ, προσωπικό και εξοπλισμό.

Η κυβέρνηση  δεν «έχει» χρήματα για την υγεία έχει όμως εκατομμύρια για τα ΜΜΕ τα οποία στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική της. Έχει για τους ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ 4,5 δις ευρώ προκειμένου να εξυπηρετήσει τα μεγάλα συμφέροντα στις Α.Ο.Ζ. της ΕΞΟΝ -ΤΟΤΑΛ-ΕΜΙ. Έχει για τον Αλαφούζο 180 εκ. ευρώ, για μεγάλες παροχές στους βιομηχάνους και τους εφοπλιστές, για την αστυνομία για να απαγορεύει και να καταστέλλει κινητοποιήσεις εργαζομένων και νεολαίας οι οποίοι διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Τους φορτώνει με βία, προσαγωγές και πρόστιμα. (17 Νοέμβρη-47 χρόνια από την μεγάλη εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ημέρα μνήμης και αγώνα. 26 Νοέμβρη -Πανελλαδικη απεργία εργαζομένων. 6 Δεκέμβρη -12 χρόνια από την δολοφονία του 15χρονου Γρηγορόπουλου.)

Η  Διοίκηση του δήμου δεν θέλει να αντιπαρατεθεί σε αυτή την πολιτική. Ακόμη και  στον τομέα της εργασίας ο δήμος σέρνεται και εφαρμόζει αυστηρά τα μέτρα της κυβέρνησης με προσλήψεις χωρίς διαφάνεια, με ελαστική εργασία και συμβάσεις δύο ,τεσσάρων, οχτώ και δέκα μηνών και απολύσει εργαζόμενες στους βρεφονηπιακούς σταθμούς εν μέσω πανδημίας.

Η διοίκηση του δήμου είναι πρωτοπόρα στην εφαρμογή των αντεργατικών ελαστικών σχέσεων εργασίας εφαρμόζοντας πειθήνια τις επιλογές της Ε.Ε, των κυβερνήσεων (σημερινής και προηγούμενων), επιμένει στην νεοφιλελεύθερη αντιδραστική πολιτική την ώρα που τα εργατικά ατυχήματα στους εργαζόμενους στο τομέα της καθαριότητας  τείνουν να γίνουν καθημερινότητα.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ

Μείωση κατά 199 εκατ. ευρώ θα υπάρξει και στις δαπάνες που αφορούν κοινωνικές παροχές ενώ συνολικά οι δαπάνες του προϋπολογισμού προβλέπονται μειωμένες κατά 2,15 δισ. ευρώ.

Πως μεταφράζεται αυτό στον δήμο Περιστερίου

Κωδ.0311.01 Έσοδα από τέλη καθαριότητας και φωτισμού

  • 2020: 13.920.000,00 ευρώ
  • 2021: 14.000.000,00 ευρώ
  • Αύξηση 0,57%

Σε περιόδους υγειονομικής και κοινωνικής κρίσης ο δήμος αντί να μειώνει τα έξοδα των δημοτών τα αυξάνει.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Έσοδα από την εκμετάλλευση έργων και την παροχή υπηρεσιών (δίδακτρα ωδείου).

  • 2020: ΒΕΒΑΙΩΘΕΝΤΑ 57.449,00 ευρώ
  • 2021: ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΣΘΕΝΤΑ 69.000,00 ευρώ
  • Αύξηση 20,11%

Ο δήμος Περιστερίου δεν αποτέλεσε ούτε αποτελεί λαϊκό θεσμό, ούτε πραγματική τοπική αυτοδιοίκηση. Λειτουργεί ως τοπικό κράτος-εργαλείο εφαρμογής της πολιτικής που καθορίζεται από την κυβέρνηση και την ΕΕ, ιμάντες πρόσδεσης στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Λειτουργεί σαν φορομπηχτικός μηχανισμός προς τους δημότες, γίνεται φορέας παροχής υπηρεσιών με ανταποδοτικότητα και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Τελεί υπό καθεστώς επιτήρησης από την τρόικα με κουτσουρεμένους κάθε χρόνο και περισσότερο τους οικονομικούς πόρους από το κεντρικό κράτος (ΚΑΠ και ΣΑΤΑ).

Η παραπάνω τακτική του Δήμου αποδεικνύεται με την μείωση της κρατικής επιχορήγησης.

ΚΩΔ.06 ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

  • 2020: 647.198,95 ευρώ
  • 2021: 731.301,49 ευρώ

Η κρατική επιχορήγηση συνεχίζει να είναι σταθερά μειωμένη περίπου κατά 50% με σύγκριση των επιχορηγήσεων προ μνημονικής βαρβαρότητας.

ΚΩΔ.12 ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ

  • 2020: 314.547,86  ευρώ
  • 2021: 600,00   ευρώ
  • Μείωση 26,77%

ΚΩΔ.13 ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

  • 2020: 227.242,59
  • 2021:  095.143,83
  • Μείωση 18,99%

Η δημοτική αρχή όχι μόνο βαφτίζει επενδύσεις τα χιλιοπληρωμένα από το λαό χρήματα των ΕΣΠΑ αλλά περικόβει και χρήματα για έργα που αφορούν την κοινωνική πολιτική και την ποιότητα ζωής των δημοτών κάνοντας ξεκάθαρο ποιος θα πληρώσει και αυτή τη φορά την κρίση.

Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα! Αυτή η πολιτική ούτε “εξωραΐζεται”, ούτε “εκδημοκρατίζεται”, ούτε “βελτιώνεται” με αλλαγή προσώπων και διαχείρισης. Μόνο ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ με μαζική, δυναμική, ακηδεμόνευτη εργατική-λαϊκή-νεολαιίστικη ΠΑΛΗ, στην κοινωνία, στον δήμο και παντού !

Περιστεριώτισσες, Περιστεριώτες :

Να πάρουμε τις ΖΩΕΣ και τις ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ μας στα χέρια μας !

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Μοιραστείτε το:
Tagged