Απορία ψάλτη… (Αλέξη)… βήχας. Άρχισε η αποστασιοποίηση…

Γνώμες
Μοιραστείτε το:

Ο Ρασπούτιν, η Νοvartis και η απορία Τσίπρα

Γιατί κανείς δεν κατονομάζει τον Ρασπούτιν; Αυτό αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας αποφεύγοντας να απαντήσει στην ερώτηση για ποιο λόγο δεν έχει ο ίδιος ερευνήσει αν κάποιο από τα στελέχη της κυβέρνησής του εμπλέκεται σε προσπάθεια ποδηγέτησης της Δικαιοσύνης ε και με ποιους τρόπους.

Όλα κινούνται γύρω από την υπόθεση novartis και τις παρεμβάσεις του στελέχους της κυβέρνησης στο οποίο οι δικαστικοί έχουν δώσει το παρατσούκλι. 

Ο Ρασπούτιν μπήκε στην πολιτική ζωή του τόπου τον Οκτώβριο του 2018 όταν η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράκου μίλησε για ένα σκοτεινό πρόσωπο της κυβέρνησης και για παρεμβάσεις «που ξεπερνούν τη φαντασία του μέσου ανθρώπου».

Αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας documento που ενέπλεκε τον σύζυγό της στην υπόθεση Novartis που οδήγησε την κ. Ράικου να μιλήσει για τον Ρασπούτιν και για «κατευθυνόμενα δημοσιεύματα» καθώς και για «διαρκείς παρεμβάσεις» που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας της ως Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς.

Μάλιστα σε δήλωση από το περιβάλλον της τονιζόταν πως ο Ρασπούτιν «εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ ,με ύφος “νταβατζή” να της υποδείξει πως πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις απαιτώντας άλλες φορές να προβεί άμεσα στην άσκηση ποινικής δίωξης και όταν η ίδια αντέτεινε ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης τους, αυτός επιτακτικά και με αφόρητη πίεση έλεγε “άσκησε την και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν”».

Γενάρης του 2019 σαν βόμβα σκάει η παραίτηση του αντιεισαγγελέα Γ. Αγγελή από την θέση του εποπτεύοντα την εισαγγελία Διαφθοράς. Αιτία και πάλι κάποια δημοσιεύματα που τον έφεραν να έχει αρνηθεί την παραλαβή στοιχείων για λογαριασμό πολιτικού προσώπου από Αμερικανούς πράκτορες του FBI.

O κ.Αγγελής παραιτείται από τη θέση του και καταγγέλλει τον… Ρασπούτιν ως ηθικό αυτουργό των δημοσιευμάτων ενώ προχωρεί ένα βήμα παραπάνω και κάνει αναφορά προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σχετικά με την κατάσταση στη εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και τις παραβάσεις από τους αρμόδιους εισαγγελείς.

Ο Ρασπούτιν το υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος παρών και σε αυτή την καταγγελία που χθες έλαβε νέες διαστάσεις δεδομένου ότι ο αντιεισαγγελέα Γ. Αγγελής ήταν απόλυτα σαφής. Πρόκειται για πολιτικό που ανήκει στη σημερινή κυβέρνηση είπε μεταξύ άλλων σημειώνοντας μάλιστα ότι το όνομά του το έμαθε από την νυν εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Είπε και άλλα πολλά ο κ. Αγγελής στη δήλωσή του που όμως επικεντρώνεται στην εξής αναφορά: «είναι μέλος της κυβέρνησης και έχει την δυνατότητα να διορίζει “παιδιά και νύφες” ατόμων που βρίσκονται στις ανώτερες βαθμίδες της δικαιοσύνης, “ενδεχομένως δε και ατόμων της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου”».

Ουσιαστικά δείχνει ότι δεν πρόκειται μόνο για περιπτώσεις φόβου αλλά και για ενδεχόμενες άλλες σχέσεις του στελέχους που «όλοι γνωρίζουν ποιος είναι αλλά κανένας δεν μιλάει».

Υπάρχει όμως και ένα ακόμη στοιχείο στη δήλωση του κ. Αγγελή με αυτή των κύκλων της κ. Ράικου. Ότι γίνονται παρεμβάσεις όχι μόνο για να κλείσουν άρον άρον οι φάκελοι και να ασκηθούν με κάθε τρόπο διώξεις κατά πολιτικών προσώπων στην υπόθεση novartis,αλλά και να αρχειοθετηθούν άλλες υποθέσεις.

«Σε άλλες περιπτώσεις προσώπων που ήθελε να εξυπηρετήσει απαιτούσε και πάλι επιτακτικά την εδώ και τώρα αρχειοθέτηση των εν λόγω δικογραφιών» ανέφεραν κύκλοι της κ. Ράικου τον Οκτώβριο του 2018

«Όσον για τον φόβο που πιθανόν να διακατέχει κάποιους, υποψιαζόμενοι ότι, ενδεχομένως να ερεύνησα και υποθέσεις που έχουν τεθεί στο Αρχείο και την αιτιολογία αυτών, ουδέν αναφέρω προς το παρόν, πέρα του ότι, όπως προφορικώς ενημέρωσα την κα Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου «καλό είναι να επανεξεταστεί η αιτιολογία, ‘όσων υποθέσεων τέθηκαν στο Αρχείο» δήλωσε χθες ο κ. Αγγελής.

Ακόμη και αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ακούσει ποιος είναι ο Ρασπούτιν και δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει ούτε για τις καταγγελίες πως μετέχει στην κυβέρνησή του και παρεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης το να θέτουν δύο εισαγγελικοί λειτουργοί θέμα «αρχειοθέτησης» υποθέσεων ου κανονικά δεν έπρεπε να αρχειοθετηθούν χρίζει τουλάχιστον μιας διερεύνησης.

Εν ενεργεία ακόμη οι υπουργοί του. Και πέραν του υπουργού Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου η κυβέρνηση αυτή διαθέτει ακόμη αναπληρωτή υπουργό με αντικείμενο την καταπολέμηση της διαφθοράς, τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Θα μπορούσαν να ρωτήσουν και να ενημερώσουν και τον ίδιο.

Tάσος Ευαγγελίου

Πηγή: liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged