Αξιολόγηση εκπαιδευτικών και βασικοί άξονες πολυνομοσχεδίου: Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα…

Α/θμια
Μοιραστείτε το:

Τους άξονες τους νέους νομοσχεδίου για το αναβαθμισμένο σχολείο ανέλυσε η υπουργός Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης.

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, μεταξύ αυτών και οι 6 αλλαγές που έρχονται από τον Σεπτέμβρη, είχαν «αποκαλυφθεί» στην παρουσίαση που έγινε από την υπουργό, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται ότι οι 4 βασικοί άξονες του νέου νομοσχεδίου για τα σχολεία είναι οι εξής:

α) τα εργαστήρια δεξιοτήτων, που μετά την πιλοτική εφαρμογή τους σε 218 σχολεία, από τη νέα σχολική χρονιά εντάσσονται στο υποχρεωτικό πρόγραμμα νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων,

β) τις ίσες ευκαιρίες για όλους, ενισχύοντας την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση με εθνικό σχέδιο δράσης για τα άτομα με αναπηρίες

γ) τις «εναλλακτικές εκπαιδευτικές διαδρομές», όπως το παράλληλο μηχανογραφικό, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και

δ) την «ενδυνάμωση και ενίσχυση» της θέσης των εκπαιδευτικών σε «ένα αποκεντρωμένο σύστημα, που στοχεύει στο αυτόνομο και ελεύθερο σχολείο»

Σχολεία: Ξεκινά η αξιολόγηση εκπαιδευτικών και στελεχών

Το μεγαλύτερο μέρος της παρουσίασης εστιάστηκε στο μέτρο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών -και στελεχών- το οποίο εισάγει το νέο νομοσχέδιο. Υποστηρίζοντας την κατεύθυνση αυτή, η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι «το 90% των εκπαιδευτικών συστημάτων στην Ευρώπη έχουν αξιολόγηση, πολλά με πάνω από 30 χρόνια εφαρμογής. Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες που δεν αξιολογεί εκπαιδευτικούς, μαζί με Τουρκία, Ιρλανδία, Μάλτα και Ισλανδία».

  • Για να δείτε την παρουσίαση των βασικών στοιχείων του πολυνο0μοσχεδίου κάντε κλικ εδώ             
  • Για να δείτε ή “κατεβάσετε” όλο το πολυνομοσχέδιο κάντε κλικ εδώ        

Σε πολλά σημεία της ομιλίας της, η υπουργός επανέλαβε ότι η αξιολόγηση θα έχει «καθαρά βελτιωτικό, και όχι τιμωρητικό χαρακτήρα». Η συμμετοχή εκπαιδευτικών και στελεχών, ωστόσο, στην αξιολόγηση, είτε από την πλευρά του αξιολογούμενου είτε από εκείνη του αξιολογητή θα είναι υποχρεωτική.

Το σύστημα της αξιολόγησης, βάσει του σχεδιασμού, θα τεθεί σε πλήρη ισχύ από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Πώς θα λειτουργεί η αξιολόγηση

Η κυρία Κεραμέως τόνισε ότι για τους εκπαιδευτικούς προβλέπεται η «διαμορφωτική αξιολόγηση», η οποία «θα τους βοηθά να εξελίσσονται να γίνονται καλύτεροι», ενώ για τα στελέχη θα ισχύει ένα πλαίσιο συνολικής αξιολόγησης.

Θετική αξιολόγηση για τον εκπαιδευτικό, εξήγησε, θα αποτελεί μοριοδοτούμενο κριτήριο για την επιλογή σε θέση ευθύνης. Μη θετική αξιολόγηση θα σημαίνει υποχρεωτική επιμόρφωση. Κατά την παρουσίαση εξηγήθηκε και το τί ακριβώς θα αξιολογείται. Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας τα πεδία αξιολόγησης θα είναι:

  • γενική και ειδική διδακτική
  • παιδαγωγικό κλίμα και διαχείριση τάξης
  • υπηρεσιακή συνέπεια και επάρκεια εκπαιδευτικούς

Ποιοι θα αξιολογούν και κάθε πότε

Η αξιολόγηση θα γίνεται από τους άμεσα προϊστάμενους:

  • διευθυντής σχολείου
  • σύμβουλος εκπαίδευσης παιδαγωγικής ευθύνης
  • σύμβουλος εκπαίδευσης επιστημονικής ευθύνης/ειδικότητας

Η υπηρεσιακή αξιολόγηση θα γίνεται ανά δυο χρόνια, και ανά 4 χρόνια η διδακτική και παιδαγωγική αξιολόγηση, τόνισε η υπουργός Παιδείας. Να σημειωθεί ότι για τα στελέχη, μια πολύ αρνητική αξιολόγηση (κάτω του 50) θα οδηγεί σε αντικατάσταση.

Βασικό σκέλος του νομοσχεδίου αποτελεί και η αναβάθμιση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, καθώς με τον νέο νόμο για να γίνει κάποιος μισθοδοτούμενος από το Δημόσιο κληρικός θα πρέπει να έχει τελειώσει τη νέα, μεταδευτεροβάθμια βαθμίδα ΣΜΥΚ (Σχολές Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών) ή να έχει πτυχίο ΑΕΙ.

Σχολεία: Αυτές είναι οι 6 αλλαγές που θα ισχύσουν με το «κουδούνι» του Σεπτεμβρίου -Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Τις αλλαγές που θα τεθούν σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο στα σχολεία, παρουσίασε χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πρόκειται για το πλάνο για το νέο αναβαθμισμένο σχολείο, το οποίο περιγράφεται στο νομοσχέδιο με τον τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και Ενδυνάμωση των Εκπαιδευτικών». Ενα από τα στοιχεία του νομοσχεδίου που ξεχωρίζουν είναι η ενότητα για την εκκλησιαστική εκπαίδευση, για την οποία προβλέπεται η δημιουργία ειδικής, μετεδευτεροβάθμιας δομής εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. Πρόκειται για τις Σχολές Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών, που θα έχουν διετές πρόγραμμα (ένα έτος θεωρητική κατάρτιση και ένα έτος πρακτική άσκηση), κάτι που σήμερα δεν υφίσταται.

Με τον τρόπο αυτό μπαίνει «φρένο» στο φαινόμενο μισθοδότησης αποφοίτων δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Στο εξής, απαραίτητη προϋπόθεση για να μισθοδοτηθεί κάποιος που διορίζεται κληρικός θα είναι η κατοχή είτε του διπλώματος των ΣΜΥΚ (ΔΙΜ), είτε πτυχίου ΑΕΙ.

Τι αλλάζει στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, στη (προ)χθεσινή εκδήλωση, παρουσίασε όλες τις αλλαγές στα σχολεία που θα ισχύσουν από το «κουδούνι» του Σεπτεμβρίου.

Οι 6 βασικές αλλαγές στο σχολείο είναι οι εξής:

  • Νέα προγράμματα σπουδών με πυλώνα την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης
  • Αγγλικά σε όλα τα νηπιαγωγεία
  • Νηπιαγωγείο από τα 4 έτη για όλους
  • Σχεδόν διπλάσια Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία
  • Σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός για τη σύνδεση του σχολείου με τις δομές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και την αγορά εργασίας
  • Ψηφιακή στόχευση: Περισσότερο «βάρος» -και… ώρες- στην Πληροφορική
  • Η αυτονόμηση των σχολείων

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί συστηματικά τα τελευταία δύο χρόνια, για παρεμβάσεις που δοκιμάστηκαν πιλοτικά και πλέον θα εφαρμοστούν καθολικά από το Σεπτέμβριο, αλλά και για νέες παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο που τίθεται αυτήν την εβδομάδα σε διαβούλευση, για ένα σχολείο πιο ελεύθερο, πιο αυτόνομο, αλλά και με περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία.

Τι σημαίνει όμως αυτονόμηση των σχολείων;

Η κα Νίκη Κεραμέως εξήγησε ότι ο συγκεκριμένος άξονας προβλέπει τα εξής:

«Ενίσχυση της θέσης των εκπαιδευτικών μας, περισσότερη αυτονομία στα σχολεία μας και αξιολόγηση με ρυθμίσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο υπό κατάθεση. Δείχνοντας μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς μας, τους παρέχεται η δυνατότητα να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες πιο δημιουργικά, πιο ελεύθερα, πιο αυτόνομα, με παράλληλους μηχανισμούς αξιολόγησης και διαφάνειας. Το νέο νομοσχέδιο που θα τεθεί την εβδομάδα αυτή σε δημόσια διαβούλευση δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς μας να επιλέγουν σχολικά βιβλία, να δημιουργούν ομίλους, να αξιολογούν τους μαθητές τους με εναλλακτικούς τρόπους, πχ με εργασία ή να καλείται ο μαθητής να προετοιμάσει παράδοση μαθήματος, να αξιοποιούν τις σχολικές εγκαταστάσεις εκτός ωραρίου, να συνεργάζονται με φορείς, μεταξύ άλλων.

»Αναβαθμίζονται οι εκπαιδευτικοί μας, με την ενίσχυση του ρόλου τους και τον πολλαπλασιασμό των θέσεων ευθύνης, καθιερώνεται σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών με στόχο την ενδυνάμωσή τους, αναβαθμίζονται οι δομές της εκπαίδευσης»

Οι επιλογές θα ξεκινήσουν από τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και θα ακολουθήσουν με την εξής σειρά:

  • Επόπτες (νέος θεσμός)
  • Σύμβουλοι Εκπαίδευσης (Σχολικοί Σύμβουλοι), και
  • Διευθυντές Σχολείων

Η υπουργός Παιδείας διευκρίνισε πως  επιλογές Διευθυντών Σχολείων μπορεί να γίνουν εν μέσω της επόμενης σχολικής χρονιάς 2021-22, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.

Ειδικότερα τα σημαντικότερα σημεία του πολυνομοσχεδίου είναι τα εξής:

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΣΕ 3 ΑΞΟΝΕΣ:

  • Εμπιστοσύνη στους Εκπαιδευτικούς με Μεγαλύτερη Ελευθερία στην Οργάνωση της Διδασκαλίας:
  • Ελεύθερη επιλογή βιβλίου (Ελλάδα και Κύπρος εξαίρεση στην ΕΕ με την πρόβλεψη μοναδικού σχολικού εγχειριδίου)
  • Αυτονομία ως προς τη μορφή των 4μηνιαίων δοκιμασιών αξιολόγησης (π.χ. ατομική/ομαδική εργασία, flipped classroom, αντί για ωριαίο διαγώνισμα) & τέλος στην υπερρύθμιση λοιπών ενδιάμεσων δοκιμασιών (π.χ. στον αριθμό και διάρκεια λοιπών δοκιμασιών)
  • Αποκέντρωση της διαδικασίας διεξαγωγής εκπαιδευτικών δράσεων και προγραμμάτων– σήμερα απαιτείται έγκριση ΥΠΑΙΘ
  • Δυνατότητα διοργάνωσης εκπαιδευτικών ομίλων (υπεύθυνοι εκπ/κών ομίλων)
  • Απλοποίηση διαδικασίας διενέργειας ερευνών και πρακτικής άσκησης εντός των σχολικών μονάδων
  • Ενίσχυση του ρόλου του Διευθυντή και των Εκπαιδευτικών σε θέσεις ευθύνης
  1. Θέσπιση υποστηρικτικών οργάνων – distributed leadership model
  • Ενδοσχολικοί Συντονιστές
  • Μέντορες
  • Υποδιευθυντές (επιλογή μετά από εισήγηση Διευθυντή)
  • Υπεύθυνος διασύνδεσης με τη μαθητεία στα ΕΝΕΕΓΥΛ
  1. Υποχρεωτική διοργάνωση ετήσιων επιμορφώσεων
  2. Διευθυντής ως αξιολογητής των εκπαιδευτικών του – παρατηρήσεις μαθημάτων
  3. Αρμοδιότητα για τη διοργάνωση παιδαγωγικών συναντήσεων
  4. Αρμοδιότητα για την άσκηση πειθαρχικού ελέγχου
  5. Δυνατότητα αξιοποίησης σχολικών εγκαταστάσεων εκτός σχολικού ωραρίου
  6. Δυνατότητα εξασφάλισης επιπλέον πόρων μέσα από τη διοργάνωση εκδηλώσεων & τηνευκολότερη αποδοχή δωρεών και χορηγιών
  7. Αύξηση θητείας από 3ετή σε 4ετή και δυνατότητα επαναδιορισμού χωρίς όριο 2 θητειών
  • Διαφάνεια και Λογοδοσία

Ελληνική PISA:

  • Διαγνωστικά τεστ αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος (Γλώσσα & Μαθηματικά)
  • Ανώνυμα για μαθητές Στ’ Δημοτικού & Γ ́ Γυμνασίου – δεν συνεκτιμάται ο
  • βαθμός

Υποχρεωτική και προσβάσιμη ιστοσελίδα σχολικών μονάδων:

  • Εκπαιδευτικοί όμιλοι, έκθεση αξιολόγησης σχολείου, εκπαιδευτικά προγράμματα, αθλητικές/κοινωνικές δράσεις, βιογραφικά
  • Εξασφάλιση προσβασιμότητας για μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – πώς θα λειτουργεί

  • Είδη αξιολόγησης – Εισέρχεται για πρώτη φορά ο διαχωρισμός διαμορφωτικής/συνολικής αξιολόγησης:
  • Εκπαιδευτικοί Διαμορφωτική αξιολόγηση (formative/που διαμορφώνει τους εκπαιδευτικούς)
  • Στελέχη Συνολική αξιολόγηση (summative)

Στόχος διαμορφωτικής αξιολόγησης εκπαιδευτικών: η υποστήριξη του εκπαιδευτικού στην προσπάθεια αυτοβελτίωσής του και η συστηματική επιμόρφωση. Απώτερος στόχος είναι η επαγγελματική ανάπτυξη του εκπαιδευτικού

Αποτελέσματα:

  • Θετικής αξιολόγησης: μοριοδοτούμενο κριτήριο για την επιλογή σε θέση ευθύνης
  • Μη θετικής αξιολόγησης: θεσπίζεται υποχρεωτική επιμόρφωση

Πεδία αξιολόγησης:

Α) Διδακτικό και παιδαγωγικό έργο:

  • Γενική και ειδική διδακτική
  • Παιδαγωγικό κλίμα και διαχείριση της τάξης

Β) Υπηρεσιακή συνέπεια και επάρκεια εκπαιδευτικού

Ποιος αξιολογεί: οι άμεσα προϊστάμενοι

  • Διευθυντής σχολείου (Α2 και Β)
  • Σύμβουλος Εκπαίδευσης Παιδαγωγικής Ευθύνης (Β)
  • Σύμβουλος Εκπαίδευσης Επιστημονικής Ευθύνης/Ειδικότητας (Α1)

Κάθε πότε:

  • Ανά 2 χρόνια η υπηρεσιακή αξιολόγηση
  • Ανά 4 χρόνια η διδακτική & παιδαγωγική αξιολόγηση

Καθιερώνεται για πρώτη φορά η μεταξιολόγηση του συστήματος αξιολόγησης

Στόχος συνολικής αξιολόγησης: Έμφαση στη συνεχή αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των στελεχών στην εκτέλεση των καθηκόντων τους. Στόχος εδώ δεν είναι η ανατροφοδότηση/διαμόρφωση, αλλά η διάγνωση της αποτελεσματικότητας.

Αποτελέσματα:

Θετικής αξιολόγησης: μοριοδοτούμενο κριτήριο για την επιλογή σε θέση ευθύνης

Αρνητικής αξιολόγησης: αντικατάσταση του στελέχους που κρίνεται ανεπαρκές (μέσος όρος < 50) & μη συμμετοχή σε διαδικασία επιλογής για ίση ή ανώτερη θέση για 4 έτη. Σε αντίθεση με το ισχύον καθεστώς, δεν τίθεται μόνο ζήτημα λήψη μέτρων βελτίωσής του

Αξιολόγηση-κάθε πότε θα γίνεται: Η αξιολόγηση των στελεχών διεξάγεται δύο φόρες εντός τετραετούς θητείας. Η πρώτη ενεργείται στο μέσον της θητείας και η δεύτερη στο τέλος αυτής.

Ποιος αξιολογεί: οι 2 άμεσα προϊστάμενοι του στελέχους, λαμβάνοντας υπόψη και ανώνυμες αξιολογήσεις από τους υφιστάμενους

Δεν υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής σε διαδικασία επιλογής στελέχους ευθύνης εάν ο εκπαιδευτικός έχει χαρακτηριστεί ως «μη ικανοποιητικός» στις σχετικές εκθέσεις αξιολόγησης κατά την τελευταία 4ετία

Σειρά προκήρυξης θέσεων: Διευθυντές Εκπαίδευσης  Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Επόπτες Ποιότητας Εκπ/σης & Περιφερειακοί

Επόπτες Δ/ντες & Προϊστάμενοι σχολικών μονάδων

ΔΟΜΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

  • Ίδρυση δομών εκπαίδευσης με αμιγώς παιδαγωγικό χαρακτήρα (θέσπιση Εποπτών Ποιότητας Εκπαίδευσης σε επίπεδο Περιφερειακής Διεύθυνσης και Διεύθυνσης Εκπαίδευσης)
  • Αύξηση συμβούλων, πιο κοντά στις σχολικές μονάδες: Από 540 ΠΕΚΕΣ στην Περιφέρεια, σε 800 Συμβούλους Εκπαίδευσης στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης

Ενίσχυση των Κέντρων Διάγνωσης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ): Σύσταση 1.100 νέων οργανικών θέσεων (550 για ψυχολόγους και 550 για κοινωνικούς λειτουργούς), οι οποίες θα καλύπτουν τις ανάγκες των σχολικών μονάδων γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης

  • Πρώιμη εκπαιδευτική και υποστηρικτή παρέμβαση σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης & έγκαιρη υιοθέτηση εξατομικευμένων μέτρων υποστήριξης
  • δυνατότητα οι γονείς να απευθύνονται νωρίτερα στα ΚΕΔΑΣΥ για την αξιολόγηση των αναγκών των παιδιών τους (πριν από την εγγραφή τους σε νηπιαγωγείο)

Κριτήρια Επιλογής

  • Αύξηση απαιτούμενης προϋπηρεσίας
  • Προστίθεται ως μοριοδοτούμενο κριτήριο επιλογής η αξιολόγηση του υποψηφίου. Το κριτήριο αυτό απαλείφθηκε επί ΣΥΡ (Ν.4547/2018)

Διαδικασία Επιλογής

  • Συμβούλια Επιλογής: Μη συμμετοχή αιρετών στα συμβούλια επιλογής, όπως ισχύει και στο υπόλοιπο δημόσιο
  • Συνέντευξη: ημι-δομημένη συνέντευξη/μελέτης περίπτωσης

“Ποινή” παύσης καθηκόντων στα στελέχη εκπαίδευσης που κρίνονται ανεπαρκείς στην αξιολόγηση

Καταργούνται οι αιρετοί από τα Συμβούλια για την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης

Ποινή παύσης καθηκόντων στα στελέχη εκπαίδευσης που κρίνονται ανεπαρκή στην αξιολόγηση και επιστροφή στην σχολική μονάδα που είναι η οργανική τους θέση προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που ανακοίνωσε σε σημερινή Συνέντευξη Τύπου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Ειδικότερα το πολυνομοσχέδιο προβλέπει αντικατάσταση του στελέχους που κρίνεται ανεπαρκές (μέσος όρος < 50) & μη συμμετοχή σε διαδικασία επιλογής για ίση ή ανώτερη θέση για 4 έτη.

  • Η αξιολόγηση των στελεχών διεξάγεται δύο φόρες εντός τετραετούς θητείας.
  • Η πρώτη ενεργείται στο μέσον της θητείας και η δεύτερη στο τέλος αυτής.
  • Ποιος αξιολογεί: οι 2 άμεσα προϊστάμενοι του στελέχους, λαμβάνοντας υπόψη και ανώνυμες αξιολογήσεις από τους υφιστάμενους
  • Δεν υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής σε διαδικασία επιλογής στελέχους ευθύνης εάν ο εκπαιδευτικός έχει χαρακτηριστεί ως «μη ικανοποιητικός» στις σχετικές εκθέσεις αξιολόγησης κατά την τελευταία 4ετία
  • Καταργούνται οι αιρετοί από τα Συμβούλια για την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης
  • Το πολυνομοσχέδιο προβλέπει επίσης την  κατάργηση της συμμετοχής των εκπροσώπων αιρετών των εκπαιδευτικών στα Συμβούλια Επιλογής Στελεχών Εκπαίδευσης , προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που ανακοίνωσε σε σημερινή Συνένετυξη Τύπου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας
  • Για την επιλογή στελεχών εκτός από τα αντικειμενικά κριτήρια Θεσμοθετείται η   ημι-δομημένη συνέντευξη/μελέτης περίπτωσης

Αξιολόγηση: Υπερεξουσίες σε Στελέχη Εκπαίδευσης και Διευθυντές-μάνατζερ

Οι σύλλογοι διδασκόντων, βάσει του νέου νομοσχεδίου, χάνουν σχεδόν κάθε δυνατότητα επιρροής στα σχολεία ενώ οι διευθυντές αποκτούν υπερεξουσίες

Σε δύο κατηγορίες θα χωρίσει η αξιολόγηση από το επόμενο σχολικό έτος τους εκπαιδευτικούς της χώρας

  • Στα στελέχη εκπαίδευσης, τα οποία για να τοποθετηθούν σε αυτές τις θέσεις θα οφείλουν να αξιολογούνται και θα λαμβάνουν μόρια από αυτές τις αξιολογήσεις προκειμένου να προαχθούν, είτε θα απομακρύνονται από τις θέσεις ευθύνης αν αξιολογηθούν αρνητικά
  • Και σε όλους τους άλλους εκπαιδευτικούς, για τους οποίους η αξιολόγηση δεν θα παίζει κάποιον ουσιαστικό ρόλο αν δεν θελήσουν να αναδειχθούν σε στελέχη (δεν υπάρχει μοριοδότηση για μεταθέσεις, αποσπάσεις, κλπ), παρά μόνο θα παραπέμπονται σε επιμόρφωση εάν είναι αρνητική.

Οι σύλλογοι διδασκόντων, βάσει του νέου νομοσχεδίου, χάνουν σχεδόν κάθε δυνατότητα επιρροής στα σχολεία ενώ οι διευθυντές αποκτούν υπερεξουσίες και γίνονται “αιώνιοι”, αφού οι θητείες μετατρέπονται σε 4ετείς ενώ αίρεται ο περιορισμός των δύο θητειών στο ίδιο σχολείο. Επιπλέον οι διευθυντές θα μπορούν να ελέγχουν το μάθημα των εκπαιδευτικών, να προτείνουν τους υποδιευθυντές τους, ενώ μαζί με τους Συμβούλους Εκπαίδευσης θα αξιολογούν τους εκπαιδευτικούς της τάξης ανά δύο και τέσσερα έτη.

Υπερεξουσίες διευθυντών

Οι υπερεξουσίες των διευθυντών θα περιλαμβάνουν την οργάνωση ετήσιων επιμορφώσεων, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών του σχολείου, αλλά και τη δυνατότητα αξιοποίησης των σχολικών εγκαταστάσεων εκτός του σχολικού ωραρίου, την εξασφάλιση επιπλέον πόρων με διοργάνωση εκδηλώσεων και ευκολότερη αποδοχή δωρεών και χορηγιών. Παράλληλα θα έχουμε μια “στρατιά” νέων Στελεχών εκπαίδευσης επίσης με υπερεξουσίες, που θα ξεκινά από τους Μέντορες και θα συνεχίζεται σε 800 (από 540) σήμερα Σύμβουλους, και μια στρατιά στελεχών-Εποπτών ποιότητας εκπαίδευσης. Αναλυτικά, με τα λόγια της κ.Κεραμέως:

Ο Διευθυντής αποκτά τις αρμοδιότητες εκείνες που του επιτρέπουν να υπηρετήσει το αυτόνομο σχολείο, ενώ πλέον καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της σχολικής ζωής. Συγκεκριμένα προβλέπεται:

Θέσπιση υποστηρικτικών οργάνων – distributed leadership model

  1. Υποδιευθυντές (επιλογή μετά από εισήγηση Διευθυντή)
  2. Ενδοσχολικοί Συντονιστές
  3. Μέντορες
  4. Υπεύθυνοι διασύνδεσης με τη μαθητεία στα ΕΝΕΕΓΥΛ
  5. Διοργάνωση ετήσιων επιμορφώσεων
  6. Διευθυντής ως αξιολογητής των εκπαιδευτικών του – παρατηρήσεις μαθημάτων
  7. Αρμοδιότητα για τη διοργάνωση παιδαγωγικών συναντήσεων
  8. Αρμοδιότητα για την άσκηση πειθαρχικού ελέγχου
  9. Δυνατότητα αξιοποίησης σχολικών εγκαταστάσεων εκτός σχολικού ωραρίου
  10. Δυνατότητα εξασφάλισης επιπλέον πόρων μέσα από τη διοργάνωση εκδηλώσεων & την ευκολότερη αποδοχή δωρεών και χορηγιών
  11. Αύξηση θητείας από 3ετή σε 4ετή και δυνατότητα επαναδιορισμού χωρίς όριο 2 θητειών

Αυτονομία για “τυράκι”

Το “τυράκι” στη φάκα για τους απλούς ενεργούς εκπαιδευτικούς του μαυροπίνακα και της κιμωλίας, είναι η λεγόμενη αυτονομία του σχολείου, και η “εμπιστοσύνη προς τους εκπαιδευτικούς” στα πλαίσια της οποίας αποκτούν τη δυνατότητα επιλογής βιβλίων (από λίστα εγκεκριμένων που θα ετοιμάσει το ΙΕΠ) όταν θα ετοιμαστούν τα 123 νέα προγράμματα σπουδών που βρίσκονται υπό διαμόρφωση.

Το πολλαπλό βιβλίο, κατά την κ.Κεραμέως, θα δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να επιλέγουν το βιβλίο που θέλουν, ανάμεσα στα εγκεκριμένα βιβλία του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.). Ταυτόχρονα, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα έχουν πρόσβαση και στα υπόλοιπα εγκεκριμένα διδακτικά βιβλία σε ψηφιακή μορφή, καθώς και σε συμπληρωματικό ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό.

Επίσης οι εκπαιδευτικοί θα έχουν αυτονομία στην μορφή των 4μηνιαίων δοκιμασιών αξιολόγησης των μαθητών (πχ αν θα είναι ατομική,  ομαδική, ανεστραμμένη τάξη, αντί ωριαίου διαγωνίσματος, και θα μπορούν να αποφασίζουν το είδος και αριθμό των ενδιάμεσων διαδικασιών (πχ αριθμός δοκιμασιών) Ακόμα, θα έχουν δυνατότητα (μαζί με το διευθυντή) να αποφασίζουν  εκπαιδευτικές δράσεις χωρίς κεντρική έγκριση, ενώ προβλέπεται και απλοποίηση της διαδικασίας διενέργειας ερευνών και πρακτικής άσκησης εντός σχολικών μονάδων. Επίσης προβλέπεται και …Ελληνική PISA: Αποτίμηση αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος σε μαθητές Στ’ Δημοτικού και Γ’ Γυμνασίου.

Όλα αυτά, θα φέρουν τον Σεπτέμβριο ένα διαφορετικό σχολείο

Αυτή η εικόνα προκύπτει από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε νωρίτερα η κ.Κεραμέως και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, παρουσιάζοντας το νέο πολυνομοσχέδιο για την αυτονομία των σχολείων και την αξιολόγηση, αλλά και την εκκλησιαστική εκπαίδευση.

Η αξιολόγηση, όπως είπε η κ.Κεραμέως, θα χωριστεί σε διαμορφωτική (για τους εκπαιδευτικούς, χωρίς επιπτώσεις στην υπηρεσιακή τους εξέλιξη) και σε συνολική (για τα στελέχη, με μοριοδότηση). Η πρώτη θα είναι περιγραφική, αλλά η δεύτερη αριθμητική.

Διαμορφωτική αξιολόγηση

Στόχος της διαμορφωτικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών είναι η «υποστήριξη του εκπαιδευτικού στην προσπάθεια αυτοβελτίωσής του και η συστηματική επιμόρφωση, με απώτερο στόχο την επαγγελματική ανάπτυξη του εκπαιδευτικού» όπως είπε η Ν. Κεραμέως.

Θυμίζουμε ότι η εν λόγω αξιολόγηση θα γίνεται σε 3 στάδια, εκ των οποίων τα δύο θα αξιολογούνται ανά 4ετία και το τρίτο ανά διετία. Συγκεκριμένα:

  1. Η γενική και ειδική διδακτική των εκπαιδευτικών, θα αποτιμάται από τον σύμβουλο εκπαίδευσης ανά 4 έτη
  2. Το παιδαγωγικό κλίμα της τάξης θα αποτιμάται από τον διευθυντή επίσης ανά τετραετία.
  3. Η υπηρεσιακή συνέπεια και επάρκεια θα αποτιμάται και από τον διευθυντή και από τον Σύμβουλο, ανά διετία.

Η αξιολόγηση θα γίνεται σε 4βαθμη περιγραφική κλίμακα:

1) Μη ικανοποιητικός,

2) Ικανοποιητικός

3) Πολύ καλός

4) Εξαιρετικός.

Οι εκπαιδευτικοί των στοιχείων 1 και 2 θα παραπέμπονται σε επιμόρφωση, αλλά δεν ειπώθηκε τίποτα για επιπλέον μοριοδότηση όσων αξιολογηθούν με 3 και 4. Η μοριοδότηση θα προβλέπεται μόνο για τα στελέχη της εκπαίδευσης.

Αξιολόγηση στελεχών εκπαίδευσης

Όσον αφορά την αξιολόγηση των στελεχών εκπαίδευσης, η υπουργός είπε ότι δίνεται έμφαση στη συνεχή αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των στελεχών στην εκτέλεση των καθηκόντων τους. «Στόχος δεν είναι η ανατροφοδότηση/διαμόρφωση αλλά η διάγνωση της αποτελεσματικότητας», δήλωσε.

Η θετική αξιολόγηση θα αποτελεί μοριοδοτούμενο κριτήριο για την επιλογή σε θέση ευθύνης, ενώ σε περίπτωση αρνητικής αξιολόγησης το στέλεχος που κρίνεται ανεπαρκές (μέσος όρος <50) αντικαθίσταται και δεν μπορεί να συμμετέχει σε διαδικασία επιλογής για ίση ή ανώτερη θέση για 4 έτη.

Η αξιολόγηση των στελεχών διεξάγεται δύο φορές εντός τετραετούς θητείας. Η πρώτη διενεργείται στο μέσον της θητείας και η δεύτερη στο τέλος αυτής. Αξιολογητές θα είναι οι δύο άμεσα προϊστάμενοι του στελέχους, λαμβάνοντας υπόψη και ανώνυμες αξιολογήσει από τους υφιστάμενους.

——————-

«Διπλή» αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Πώς θα εφαρμοσθεί στα σχολεία

Διαμορφωτική και συνολική αξιολόγηση εκπαιδευτικών – Τι θα συμβεί στην περίπτωση μη θετικής αξιολόγησης

Ένας από τους βασικούς άξονες του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας είναι αυτός της αξιολόγησης.  Αξιολόγηση τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τα στελέχη εκπαίδευσης.

«Κανένα εκπαιδευτικό σύστημα δεν μπορεί να βελτιωθεί εάν δεν αξιολογηθεί» τόνισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νομοσχεδίου.

«Αξιολόγηση σημαίνει καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, εντοπισμός των δυνατών και αδύναμων σημείων του έργου των εκπαιδευτικών, διάχυση καλών πρακτικών και ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών μέσω επιμόρφωσης όπου αυτή απαιτείται», πρόσθεσε.

Η υπουργός τόνισε ότι η αξιολόγηση διαχωρίζεται σε διαμορφωτική και συνολική αξιολόγηση για τους εκπαιδευτικούς και τα στελέχη εκπαίδευσης αντιστοίχως.

Διαμορφωτική αξιολόγηση

Στόχος της διαμορφωτικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών είναι η «υποστήριξη του εκπαιδευτικού στην προσπάθεια αυτοβελτίωσής του και η συστηματική επιμόρφωση, με απώτερο στόχο την επαγγελματική ανάπτυξη του εκπαιδευτικού» όπως είπε η Ν. Κεραμέως.

Θυμίζουμε ότι η εν λόγω αξιολόγηση θα γίνεται σε 3 στάδια, εκ των οποίων τα δύο θα αξιολογούνται ανά 4ετία και το τρίτο ανά διετία. Συγκεκριμένα:

  1. Η γενική και ειδική διδακτική των εκπαιδευτικών, θα αποτιμάται από τον σύμβουλο εκπαίδευσης ανά 4 έτη
  2. Το παιδαγωγικό κλίμα της τάξης θα αποτιμάται από τον διευθυντή επίσης ανά τετραετία.
  3. Η υπηρεσιακή συνέπεια και επάρκεια θα αποτιμάται και από τον διευθυντή και από τον Σύμβουλο, ανά διετία.

Η αξιολόγηση θα γίνεται σε 4βαθμη περιγραφική κλίμακα:

1) Μη ικανοποιητικός,

2) Ικανοποιητικός

3) Πολύ καλός

4) Εξαιρετικός.

Οι εκπαιδευτικοί των στοιχείων 1 και 2 θα παραπέμπονται σε επιμόρφωση, αλλά δεν ειπώθηκε τίποτα για επιπλέον μοριοδότηση όσων αξιολογηθούν με 3 και 4. Η μοριοδότηση πιθανότατα θα προβλέπεται μόνο για τα στελέχη της εκπαίδευσης.

Πηγή: iefimerida.gr, alfavita.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged