«ΑΝΤΙ ΛΗΨΕΙΣ» Έκθεση φωτογραφίας της Γιώτας Εφραιμίδου (Κερατσίνι 28/11-02/12)

Φωτογραφία
Μοιραστείτε το:

Πολιτιστικό Κέντρο «Αντώνης Σαμαράκης» Η έκθεση «Αντι λήψεις», της Γιώτας Εφραιμίδου  παρουσιάζεται για δεύτερη φορά στο Κερατσίνι,, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αντώνης Σαμαράκης», υπό την αιγίδα του Δήμου Κερατσινίου -Δραπετσώνας. Τα εγκαίνια της θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 6:30μ.μ.και η διάρκειά της θα είναι έως και  2 Δεκέμβρη 10 μ.μ. 

Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα πλαίσια των δράσεων του Συλλόγου Πολιτισμού Παύλος Killah PΦύσσας».

Η σκηνή του θεάτρου Α.Σαμαράκη θα τροποποιηθεί για τις ανάγκες της έκθεσης.

Συγκεκριμένα, στο χώρο της έκθεσης παρατάσσονται τα πορτραίτα φωτογραφίας εθελοντών όπου κάθε πορτραίτο είναι μια αναφορά-σήμα σε μια μορφή βίας (ρατσισμός, γυναικοκτονία, φυλετική η έμφυλη βία, προπαγάνδα, κρατική βία , προσφυγικό…………).

Τα πορτραίτα έχουν δημιουργηθεί με τρόπο ώστε να γίνεται σαφής αναφορά σε μια μορφή βίας αλλά και στη φωνή των θυμάτων. Κάθε πορτραίτο συνοδεύεται από ένα περιεκτικό όσο και περιγραφικό κείμενο, γραμμένο από τους ίδιους τους εθελοντές.

Κάθε πορτραίτο είναι η ηχώ ενός εγκλήματος , μιας αδικίας και ενός αγώνα που δεν κερδίζουμε πάντα, παλεύουμε όμως να μη χανουμε.

Η Χρύσα, η Άννα, ο Μιχάλης, η ΄Νάνσυ, Ο Δημήτρης, o  Χρήστος, η Φωτεινή, ……έγιναν μια αγκαλιά, και ανάμεσα στα δάκρυα και τα χαμόγελα , οι αγκαλιές έγιναν λήψεις και οι λήψεις τους φωνές… Η αλληλουχία των πορτραίτων λειτουργεί ως σήματα, που μας προτρέπουν να έρθουμε αντιμέτωποι με το θηρίο της βίας και να υψώσουμε τη φωνή μας σε αυτόν τον άνισο αλλά δίκαιο αγώνα.

«Θέλω να γίνω η φωνή σου, θέλω να γίνεις το στήριγμά μου ,θέλω να προχωρήσουμε μαζί, να αισθανθώ ό,τι αισθάνεσαι ..Θέλω μαζι να αποτυπώσουμε αύτο που θες να φωνάξεις»

Η Γιώτα Εφραιμίδου μέσα από αυτό το εγχείρημα δηλώνει τη βαθιά ανάγκη και επιθυμία να γίνει η ίδια η φωνή – κραυγή διαμαρτυρίας, ενάντια σε κάθε μορφή βίας. Με την παρούσα έκθεση μας καλεί να συνδεθούμε ψυχικά με τα θύματα αλλά και τους συγγενείς αυτών. Να στηρίξουμε το δίκαιο αίτημα του αγώνα τους.

«Για τον πόνο που ένιωσες και δεν είχες να μιλήσεις , για αυτούς που δεν μίλησαν ποτέ, γι αυτούς που προσπαθούν.

Για το μεγαλείο της αλληλεγγύης.»

Οι επισκέπτες/τριες θα κινούνται περιμετρικά της σκηνής όπου παρουσιάζεται η έκθεση, καταλήγοντας σε ένα συλλογικό έργο σε ύφασμα που δημιούργησε η εικαστική ομάδα The Red BoatProjects με την καθοδήγηση των στελεχών του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών (ΣΚΓ) του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας – δομή που στηρίζει γυναίκες που αντιμετωπίζουν βία, διακρίσεις και ευαλωτότητα.

Οι σύμβουλοι του ΣΚΓ σχεδίασαν ένα εικαστικό παιχνίδι με τίτλο «Βγες από την παγίδα της έμφυλης βίας» βασισμένο σε μαρτυρίες γυναικών επιζήσασες ενδοοικογενειακής βίας. Το παιχνίδι λειτουργεί σαν εκπαιδευτικό εργαλείο με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και ιδιαίτερα των νέων ατόμων και των παιδιών.

Στα πλαίσια λειτουργίας της έκθεσης, οι επισκέπτες/τριες θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν με την ομάδα των συμβούλων και να παίξουν το παιχνίδι «Βγες από την παγίδα της έμφυλης βίας», αποκλειστικά την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022, ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης.

Επιπλέον, τις πρωινές ώρες στο χώρο της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια ευαισθητοποίησης  μαθητών και μαθητριών από τα  Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ), τα ΕΠΑΛ και το Καλλιτεχνικό Λύκειο Κερατσινίου – Δραπετσώνας.

H έκθεση φωτογραφίας της Γιώτας Εφραιμίδου και το διαδραστικό παιχνίδι του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας αποτελούν μια από κοινού δράση πρόληψης της έμφυλης βίας μέσω της τέχνης, που θα προσεγγίσει τους μαθητές και τις μαθήτριες με έναν βιωματικό και ενεργητικό τρόπο μάθησης.

«Για το φως που τελικά θα κερδίσει.»

Μέρες και Ώρες λειτουργίας της έκθεσης

  • Δευτέρα 28 Νοεμβρίου – Παρασκευή 2 Δεκέμβρη
  • 6 – 9:30 μ.μ
  • Πολιτιστικό Κέντρο «Αντώνης Σαμαράκης» ,
  • Μίκρας Ασίας 24, Κερατσίνι 187 56

 

Μοιραστείτε το:
Tagged