Ανεπίστρεπτη η κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις ή η Τουρκία θα επανέλθει στο «Μαντρί»;

Εξοπλισμοί
Μοιραστείτε το:

Η Τουρκία προσκαλεί την καταστροφή με την αγορά των S-400 προειδοποιεί το Πεντάγωνο

Η Τουρκία προσκαλεί την καταστροφή με τη συνεργασία της με τη Ρωσία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Έρικ Παχόν, εκφράζοντας τη μεγάλη ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών από την απόφαση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400. Και τονίζει, μιλώντας στην τουρκική αντιερντογανική ιστοσελίδα Ahval ότι η Τουρκία προετοιμάζει το έδαφος για μία καταστροφή με αυτή την κοινοπραξία της με τη Ρωσία.

Τις τελευταίες ημέρες όλο και περισσότερο πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στην Τουρκία και είναι χαρακτηριστικό -όπως περιγράφει διπλωματική πηγή στην ιστοσελίδα μας, ότι οι δύο χώρες βιώνουν το απόλυτο αδιέξοδο στο θέμα των S-400, αλλά και στο άλλο μείζον ζήτημα, της αγοράς των αμερικανικών μαχητικών F-35.

Ο κ. Παχόν, παρομοίασε την τουρκική συνεργασία με την Ρωσία, με εκείνα τα e-mails που υποτίθεται έστελναν εκατομμυριούχοι από τη Νιγηρία και αφορούσαν δήθεν προσκλήσεις σε ανύποπτους πολίτες για να τους στείλουν εκατομμύρια στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Ήταν οι πρώτες μεγαλύτερες απάτες στην ιστορία του Διαδικτύου και πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχασαν ότι υπήρχε στους λογαριασμούς τους. Λέει ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου: “Όταν λαμβάνω μια πρόσκληση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από έναν Νιγηριανό πρίγκιπα, δεν την ανοίγω. Σωστά; Δεν κάνετε ακριβώς το ίδιο πράγμα με την πρόσκληση σας στο πιο εξελιγμένο κομμάτι της ρωσικής τεχνολογίας;» ερωτά τους Τούρκους ο κ. Παχόν.

Η πηγή μας είπε ότι η Ουάσιγκτον έχει λάβει τις οριστικές της αποφάσεις και τώρα αναμένει τις αποφάσεις της τουρκικής κυβέρνησης, αν και γνωρίζει από τις δημόσιες δηλώσεις του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν θα υποχωρήσει, αντίθετα θα εγκαταστήσει τους S-400. Στην περίπτωση αυτή η Αμερική δεν θα κάνει ούτε ένα βήμα πίσω, είναι η απόφαση που έχει ληφθεί σε ανώτατο επίπεδο.

Για τους Αμερικανούς πλέον το ζήτημα των S-400 είναι «θέμα τιμής» και δεν έχουν το παραμικρό περιθώριο υποχώρησης, αν και ο απρόβλεπτος Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε την ύστατη στιγμή να προσπαθήσει να εξυπηρετήσει τον πρόεδρο της Τουρκίας προσφέροντας του διαφυγή με μία εισήγηση για μεταφορά του συστήματος σε άλλη χώρα. Αυτό, όμως, απαγορεύεται από τα σχετικά νομοσχέδια του Κογκρέσου, που όλα ζητούν την ακύρωση της παραγγελίας.

Οι υπόλοιπες 13 ημέρες μέχρι τη συνάντηση του κ. Τραμπ με τον κ. Ερντογάν θα είναι «κόλαση», υπό την έννοια ότι θα συμμετέχουν στην προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβασμού οι επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου, αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος της Αμερικής.

Όλοι θα δώσουν το ίδιο μήνυμα: Ακυρώστε τους S-400, αγοράστε τους Patriot, και είναι δικά σας και τα F-35. Παρά το γεγονός ότι όλα τα μηνύματα από την Τουρκία είναι αρνητικά, οι Αμερικανοί έχουν μία μικρή ελπίδα ότι ο κ. Ερντογάν, λόγω της πιθανής κατάρρευσης της οικονομίας, θα αλλάξει γνώμη.

Η ανακοίνωση του Οίκου Moody’s χθες, αν και αναμενόμενη η υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας, προκάλεσε σοκ στην Τουρκία. Το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε μεταμεσονύχτια ανακοίνωση για να αντικρούσει τα επιχειρήματα του αμερικανικού οίκου. Οι Τούρκοι πιστεύουν ότι αυτή η ανακοίνωση εντάσσεται στις πιέσεις που δέχεται η Άγκυρα, αν και ως γνωστόν η Moody’s είναι μία ανεξάρτητη ιδιωτική εταιρεία.

Η πηγή μας είπε ότι από τις συζητήσεις που είχε κατανόησε ότι η Αμερική -ούτε στο επίπεδο του κ. Τραμπ- θα κάνει εκπτώσεις εάν η Τουρκία προχωρήσει με τους σχεδιασμούς της. Σημείωσε ότι ο κ. Ερντογάν έκλεισε συνάντηση -και την ανακοίνωσε με ειδική ανακοίνωση- με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Ιαπωνία, πριν καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Τραμπ.

Αυτή την κίνηση την θεωρούν στην Ουάσιγκτον ως προσπάθεια του προέδρου της Τουρκίας να δείξει ότι έχει με το μέρος του τον κ. Πούτιν, ο οποίος και θα τον στηρίξει αν η σύγκρουση με την Αμερική λάβει άλλες διαστάσεις.

Η πηγή θεωρεί το μήνυμα του εκπροσώπου του Πενταγώνου μέσω της τουρκικής ιστοσελίδας, η οποία αντιπολιτεύεται με σφοδρότητα τον Ταγίπ Ερντογάν, ως το πιο σκληρό που έστειλε μέχρι τώρα η αμερικανική κυβέρνηση στην Τουρκία.

Μιχάλης Ιγνατίου

Πηγή: hellasjournal.com

Μοιραστείτε το:
Tagged