Ανατριχιαστικό: Το ξεγύμνωμα – «Η δικαιοσύνη φυγείν μακράν…»

Γνώμες Δικαιοσύνη
Μοιραστείτε το:

Το βρήκαμε στο liberal.gr, και έχοντας μία «αμφί» εμπειρία από τη ν Δικαιοσύνη, και δικαιωμένοι και αδικημένοι, με τν ενσυναίσθηση πάντα ότι βρισκόμαστε στο «έλεος» θεών, δεν αντέξαμε στον πειρασμό να μην το αναδημοσιεύσουμε…

Πρόκειται για ένα μικρό μεν αλλά πολύ χαρακτηριστικό άρθρο της Κατερίνας Γαλανού με τίτλο «Reality στο Ειδικό Δικαστήριο» και εν δυνάμει δικό μας υπότιτλο «Ο αρμός που συνέχει τη δικαιοσύνη με την κοινωνία έχει φύγει εντελώς από τη θέση του».  Δείχνει ή μάλλον υπονοεί μέσω χαρακτηριστικών διαλόγων στο Ειδικό Δικαστήριο, -για την δίκη Πππαγγελόπουλου-Τουλουπάκη-, την επικρατούσα  ενδοδικαστική  συνθήκη ανέλιξης  δικαστών και εισαγγελέων, κατά τρόπο που απάδει  στην «θεοποίησή» της, σε σημείο που  ο απλός και απόλυτα λαϊκής σκέψης πολίτης να  αναρωτιέται «ποιοι μας δικάζουν»…

Διαβάστε το άρθρο της κας Γαλανού που ακολουθεί και κρίνετε μόνοι σας…

———————

Reality στο Ειδικό Δικαστήριο

Αυτή την περίοδο διεξάγεται μια δίκη που, όταν ολοκληρωθεί – και ανεξαρτήτως της ετυμηγορίας που θα ανακοινωθεί για τα πρόσωπα που βρίσκονται στο εδώλιο – θα έχει εισφέρει αποφασιστικά στη συνειδητοποίηση, του πόσο βαριά νοσεί η δικαιοσύνη στη χώρα.

της Κατερίνας Γαλανού

 Στο Ειδικό Δικαστήριο το οποίο εκδικάζει την υπόθεση Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη έχουμε μια εξαιρετικά πρωτοφανή συνθήκη: οι κατηγορούμενοι, αρκετοί από τους μάρτυρες και φυσικά η έδρα είναι  λειτουργοί της Θέμιδας!

 Εισαγγελείς και δικαστές που έχουν συνυπηρετήσει, έχουν προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις, έχουν υπάρξει άλλοτε σύμμαχοι, άλλοτε αντίπαλοι, μέντορες, ευεργετημένοι και υποχρεωμένοι, ενοχλημένοι και αδικημένοι, ξεκαθαρίζουν μεταξύ τους λογαριασμούς.

 Η δίκη είναι ένα κανονικό reality που ξεγυμνώνει τον κόσμο της δικαιοσύνης και τους λειτουργούς της.

Δεν μπορεί να υπάρξει ακριβής δημοσιογραφική περιγραφή των όσων εκτυλίσσονται. Αποφεύγοντας τη γενίκευση ωστόσο, πιστεύω ότι το δείγμα είναι αρκετά αντιπροσωπευτικό για τα πρόσωπα και τον τρόπο που υπηρέτησαν και υπηρετούν το θεσμό.

Παραθέτω αποσπάσματα από την εξέταση, εισαγγελέως – μάρτυρος κατηγορίας  από την έδρα του δικαστηρίου .

– Ρωτάει η πρόεδρος, τη μάρτυρα – εισαγγελέα σχετικά με το ενδιαφέρον της για τη θέση της Εισαγγελέα διαφθοράς.  

Έδρα: Eνώ στην πρώτη κατάθεση σας είπατε ότι, δεν ενδιαφερόσασταν για τη θέση της Εισαγγελέα Διαφθοράς, χτες προέκυψε ότι, θέλατε τη θέση, αλλά όχι με το συγκεκριμένο υπουργό. Ο κ Παπαγγελόπουλος σας ξέκοψε ότι, θα σας βοηθήσει;

Μάρτυρας: Θεωρητικά το είπα ότι, εάν δεν ήταν ο Παπαγγελόπουλος, θα την ήθελα τη θέση.

Έδρα: Μήπως γι΄ αυτό τον περιτριγυρίζατε και λέτε ότι, κάνατε υπομονή και τον αγνοούσατε;

Μάρτυρας: Εκείνο το διάστημα δεν είχε πάει ούτε ερώτημα στον Άρειο Πάγο

Έδρα: Ναι αλλά ο καθένας φτιάχνει τις επαφές του…

Μάρτυρας: Η κ…. με κάλεσε και με ρώτησε, εάν ενδιαφέρομαι.

Πρόεδρος: Άρα σας κάλεσε κάποιος υψηλά ιστάμενος.

Μάρτυρας:  Nαι.

Έδρα: Άρα καταλήγουμε ότι, εάν δεν υπάρχει πρόταση από κάποιο άτομο, του οποίου να περνάει ο λόγος, τότε δεν γίνεται τίποτα. Γιατί οι χιλιάδες δικαστές και εισαγγελείς, δεν είχαν την τύχη, που είχατε εσείς…

Δικαστής που δικάζει μια σοβαρή υπόθεση λειτουργεί σαν συνδικαλιστής σε γενική συνέλευση του σώματος.

Υπονοεί σχεδόν ευθέως – και το λέει μέσα στην αίθουσα δικαστηρίου – ότι η εισαγγελέας έφτασε σε ανώτερη θέση όχι αξιοκρατικά αλλά επειδή έφτιαξε επαφές και γιατί περιτριγύριζε έναν ισχυρότερο παράγοντα της δικαιοσύνης. Το θέτει δε σε ένα άκρως λαϊκιστικό πλαίσιο μιλώντας για τους χιλιάδες δικαστές και εισαγγελείς «που δεν είχαν την τύχη της». Ασχετο όλο με την εκδικαζόμενη υπόθεση.   

—————-

Απόσπασμα νο 2

Έδρα:  Μήπως είχατε αναπτύξει σχέσεις με όλους τους πολιτικούς χώρους;

Μάρτυρας: Ερευνούσαμε από το 2005 μέχρι και το 2016. H έρευνα έπιανε όλες τις κυβερνήσεις. Ο,τι προέκυπτε θα πήγαινε στη Βουλή.

Έδρα: Μήπως δεν θέλατε να στείλετε κάποιον πολιτικό, αλλά από πίσω καραδοκούσε το άγρυπνο βλέμμα του Παπαγγελόπουλου;

Μάρτυρας: Μα τι λέτε.

Έδρα: Σκέψεις απλών ανθρώπων, που δεν είχαν ποτέ τη δύναμη να βγουν. Απλά ρωτάω..

Μάρτυρας: Η πορεία μου έχει δείξει ότι, έχω στείλει δικογραφίες στη Βουλή από όλες τις κυβερνήσεις

Έδρα:  Ποιόν τον Παπαντωνίου, που ήταν καμένο χαρτί, για το κόμμα του;

Ανώτατη δικαστής, δικάζει σε μια ιστορική δίκη.

Διεκδικεί το δικαίωμα να το κάνει με τη «σκέψη των απλών ανθρώπων» όπως λέει υπερηφάνως και υιοθετώντας την άποψη του καφενείου, άκρως υπονομευτική για το κύρος της δικαιοσύνης ότι ο πολιτικός Παπαντωνίου εστάλη στο εδώλιο όταν κατέστη καμένο χαρτί για το κόμμα του.

Ο αρμός που συνέχει τη δικαιοσύνη με την κοινωνία έχει φύγει εντελώς από τη θέση του.

Πηγή: liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged