Ανασχηματισμός: Έρχεται με μετακινήσεις πρωτοκλασάτων υπουργών…

Κυβέρνηση
Μοιραστείτε το:

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη μετακίνηση πρωτοκλασάτων υπουργών

Στο τραπέζι η επίσπευση των διαδικασιών, γεμάτο το μπλοκάκι του πρωθυπουργού με επισημάνσεις για τις επιδόσεις όλων των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής.

Το Μέγαρο Μαξίμου, όπως είχε αποκαλύψει προ μίας εβδομάδος το «Εθνος της Κυριακής», προετοιμάζει με πάσα μυστικότητα και λεπτομέρεια την εορταστική εκδήλωση ανήμερα την επέτειο της συμπλήρωσης ενός έτους από την ευρεία εκλογική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας στις 7 Ιουλίου του 2019.

Πέραν του απολογιστικού σκέλους, στο οποίο ο πρωθυπουργός αναμένεται να απαριθμήσει όλες τις προεκλογικές εξαγγελίες που υλοποιήθηκαν εμπροσθοβαρώς το τελευταίο 12μηνο, ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να συμβολίσει τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη της πρωθυπουργικής του θητείας με χειροπιαστές αποδείξεις του έργου που έχει συντελεστεί τους προηγούμενους 12 μήνες αλλά και της προόδου σε συγκεκριμένους τομείς. Εξ ου και στο τραπέζι του πρωθυπουργού έχουν πέσει διάφορες ιδέες και έχουν γίνει διάφορες εισηγήσεις για την 7η Ιουλίου, που αφορούν σε συγκεκριμένες δράσεις του κ. Μητσοτάκη που πιστοποιούν την επιτάχυνση ή και την ολοκλήρωση συγκεκριμένων έργων και ως εκ τούτου τη «γαλάζια» υπεροχή έναντι της προηγούμενης κυβέρνησης.

Καλά πληροφορημένες πηγές προδιαθέτουν πως μετά και το άνοιγμα του τουρισμού ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την πραγματοποίηση διορθωτικών παρεμβάσεων στο κυβερνητικό σχήμα. Μολονότι επισήμως κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν μια τέτοια προοπτική, πρόσωπα που είναι εξοικειωμένα με τις κεντρικές επιδιώξεις του Κυριάκου Μητσοτάκη προσδιορίζουν τον ανασχηματισμό είτε στα μέσα Ιουλίου είτε το διάστημα τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου.

Τα προηγούμενα 24ωρα, εξάλλου, υπήρξαν συζητήσεις εντός ενός πολύ στενού κύκλου συνεργατών του κ. Μητσοτάκη γύρω από την πιθανότητα επίσπευσης του χρόνου του ανασχηματισμού. Προ ολίγων 24ώρων, μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, τάχθηκε στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών υπέρ της πραγματοποίησης διορθωτικών κινήσεων στο υπουργικό σχήμα, συμπληρώνοντας, ωστόσο, πως αυτές θα πρέπει να γίνουν σε ουδέτερο χρόνο, «όχι τώρα μέσα στην κρίση».

Σε κάθε περίπτωση, τα «κλειδιά» μιας τέτοιας μείζονος πολιτικής κίνησης κρατά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το μπλοκάκι του οποίου είναι πλέον γεμάτο με τις κρίσιμες επισημάνσεις για τις επιδόσεις όλων ανεξαιρέτως των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Τακτικοί συνομιλητές του τονίζουν πως ο πρωθυπουργός έχει σχηματίσει μια πολύ ξεκάθαρη εικόνα για πιθανές «αρρυθμίες» στην οργανωτική δομή του υπουργικού σχήματος αλλά και τις υστερήσεις σε επίπεδο προσώπων. Ουδείς, ωστόσο, μπορεί αυτή την ώρα τουλάχιστον να μιλήσει με βεβαιότητα για το εάν επίκειται ένας ανασχηματισμός περιορισμένης εμβέλειας, τουλάχιστον σε επίπεδο υπουργών, ή εάν ο κ. Μητσοτάκης θα επιλέξει να προχωρήσει σε ευρύτερες αλλαγές, οι οποίες δεν αποκλείεται να προσλάβουν και δομικό χαρακτήρα.

«Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη»

Οπως το θέτει έμπειρο στέλεχος, «στον ανασχηματισμό τρώγοντας ανοίγει η όρεξη», υπαινισσόμενο ότι οι κυοφορούμενες παρεμβάσεις πιθανώς να πυροδοτήσουν ένα ευρύτερο κύμα αλλαγών, το λεγόμενο domino effect, καταλήγοντας εντέλει σε κινήσεις που αρχικώς δεν είχαν προσδιοριστεί. Πάντως, η έκταση και ως εκ τούτου η εμβέλεια του επερχόμενου ανασχηματισμού αναμένεται εν πολλοίς να καθοριστεί από την πιθανή μετακίνηση – και λιγότερο αντικατάσταση – τριών έως τεσσάρων πρωτοκλασάτων υπουργών, κίνηση που, εφόσον προκριθεί, είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει πολλές «καραμπόλες» εντός του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και μεγάλες εκπλήξεις.

Επιπλέον, η ανάγκη έγκαιρης όσο και αποτελεσματικής απορρόφησης και αξιοποίησης του πακτωλού χρημάτων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στο πλαίσιο του φιλόδοξου σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης – υπολογίζεται περί τα 60 δισ. ευρώ την επόμενη επταετία – είναι σαφές, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, πως θα απαιτήσει αναπροσαρμογές στο κυβερνητικό σχήμα. Συγκεκριμένα, υπουργεία που εκ των πραγμάτων εμπλέκονται άμεσα με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εμβληματικών πρωτοβουλιών είναι εξαιρετικά πιθανό να ενισχυθούν είτε σε πρόσωπα είτε σε δομές, προκαλώντας κατ’ αυτό τον τρόπο μια ανακατανομή αρμοδιοτήτων.

Ανοίγει η πόρτα του ανασχηματισμού

Δεν αποκλείεται ανασχηματισμός ακόμη και εντός των επομένων ημερών, καθώς υπάρχει ήδη σαφής εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε το κυβερνητικό σχήμα ολόκληρο τον χρόνο που προηγήθηκε και, βεβαίως, εντός της υγειονομικής κρίσης.

Οι εκλογές απομακρύνονται, ο ανασχηματισμός πλησιάζει. Την εβδομάδα που μας πέρασε, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε τρεις φορές –δύο δημόσια και μία σε κλειστή σύσκεψη στο Μαξίμου– τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, κάτι που απομακρύνει πλέον οριστικά και αμετάκλητα για το επόμενο διάστημα το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, παρά το γεγονός πως υπήρχαν τέτοιες εισηγήσεις. Οι διαψεύσεις μάλιστα του κ. Μητσοτάκη ήταν διαδοχικές. Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός μιλώντας στους προέδρους των τοπικών οργανώσεων της Ν.Δ., που ως κομματική οργάνωση έχουν πάντα… αυξημένο ρόλο στις εκλογές, τους ξεκαθάρισε πως η απάντηση στην εκλογική παραφιλολογία είναι ξεκάθαρα «όχι». Την Πέμπτη, σε κλειστή σύσκεψη στο Μαξίμου με τη συμμετοχή της λεγόμενης «επιτροπής Πισσαρίδη», που θα έχει ρόλο στον τρόπο διαχείρισης του οικονομικού πακέτου της Κομισιόν, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και πάλι στα σενάρια εκλογών, προτρέποντας τα κυβερνητικά στελέχη να τα προσπεράσουν «με αδιαφορία», επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της άλλα τρία χρόνια. Η τρίτη συνεχόμενη και πιο θεσμική διάψευση ήρθε την Παρασκευή, στη Βουλή, όπου απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα τον «καθησύχασε», λέγοντας πως δεν υπάρχει περίπτωση να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Η τριπλή διάψευση λοιπόν κλείνει την πόρτα των εκλογών και αυτομάτως ανοίγει εκείνη του ανασχηματισμού.

Αυτή τη στιγμή τρία σενάρια είναι πάνω στο τραπέζι ως πιθανά χρονικά σημεία που μπορεί να επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης να κάνει αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Πρώτον, πριν από τη ΔΕΘ. Οι εισηγητές αυτής της επιλογής λένε πως είναι καλύτερα να «βγει» όλο το καλοκαίρι, να φανεί πού θα έχει σταματήσει και η μπίλια του τουρισμού και ακολούθως, με δεδομένο πως η Εκθεση της Θεσσαλονίκης αποτελεί παραδοσιακά την «εκκίνηση» κάθε πολιτικής σεζόν, να γίνουν τότε οι διορθωτικές κινήσεις. Το μειονέκτημα αυτής της επιλογής είναι πως ο ανασχηματισμός ως μία δράση, δημιουργεί και αντίδραση από εκείνους που είτε αντικαταστάθηκαν, είτε δεν αξιοποιήθηκαν, κάτι που μπορεί να επισκιάσει το μήνυμα που θέλει να περάσει ο κ. Μητσοτάκης στις αρχές Σεπτεμβρίου και θα αφορά τη «νέα χρονιά».

Δεύτερος χρόνος που εξετάζεται για ανασχηματισμό είναι τα μέσα Ιουλίου. Η συμπλήρωση ενός έτους από την εκλογική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ένα χρονικό σημείο ούτως ή άλλως κομβικό για την κυβέρνηση, καθώς θα έχει τον χαρακτήρα σημειολογικής επανεκκίνησης. Ως εκ τούτου πολλοί εισηγούνται να συνδυαστεί και με αλλαγές στην κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως το προηγούμενο διάστημα αποτελούσε την επικρατέστερη ημερομηνία για διορθωτικές κινήσεις. Τα σχετικά δημοσιεύματα διαψεύστηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς κρίθηκε σκόπιμο να σταματήσει η συζήτηση περί ανασχηματισμού, αφού πολλοί υπουργοί θα κατέβαζαν πρώιμα τα μολύβια τους. Η πραγματικότητα ωστόσο είναι πως η συγκεκριμένη ημερομηνία, πέριξ της 7ης Ιουλίου, ουδέποτε σταμάτησε να είναι στο τραπέζι.

Η τρίτη ημερομηνία που εξετάζεται είναι νωρίτερα του Ιουλίου, εντός των επομένων ημερών. Η λογική που στηρίζεται η συγκεκριμένη σκέψη είναι πως υπάρχει πλέον σαφής εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε το κυβερνητικό σχήμα ολόκληρο τον χρόνο που προηγήθηκε και βεβαίως εντός της υγειονομικής κρίσης. Τόσο για τα θετικά όσο και για τις αδυναμίες, τις αρρυθμίες και τις εσωτερικές αντιπαλότητες που κυοφορούνται εντός των υπουργείων. Συνεπώς, το να αναβληθεί ο ανασχηματισμός για αργότερα, απλά παρατείνει τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί. Αυτό το επιχείρημα είναι και ιδιαίτερα ισχυρό εντός του Μαξίμου, κάτι που κάνει το σενάριο των άμεσων αλλαγών και το πιο πιθανό.

«Σε ουδέτερο χρόνο»

Προς αυτή την κατεύθυνση έδειξε και ο Γιώργος Γεραπετρίτης που αναφέρθηκε στον χρόνο του ανασχηματισμού εντός της εβδομάδας, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών. Ο υπουργός Επικρατείας δεν αρνήθηκε πως οι αλλαγές είναι στις προθέσεις, καθώς όπως είπε η κυβέρνηση έχει στο «γονιδίωμά της την αξιολόγηση» και ως εκ τούτου πρέπει να αξιολογείται και η ίδια τακτικά. «Διορθώνουμε τα λάθη μας με μεγάλη ταχύτητα, αλλά πρέπει να αξιολογούμαστε τακτικά» ανέφερε, προσθέτοντας πως «πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις, αλλά σε πιο ουδέτερο χρόνο βέβαια, όχι τώρα μέσα στην κρίση. Από την αναφορά του κ. Γεραπετρίτη δύο σημεία μπορούν να αποκρυπτογραφούν τον χρόνο που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε αλλαγές. Πρώτον, η φράση «διορθώνουμε τα λάθη μας με μεγάλη ταχύτητα» δηλώνει πως από τη στιγμή που τα λάθη έχουν εντοπιστεί δεν πρόκειται να υπάρξει χρονοτριβή. Η λογική άλλωστε του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι να κλωτσά το τενεκεδάκι παρακάτω, όπως έδειξε στην περίπτωση της επανασύστασης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Η δεύτερη αποστροφή του υπουργού Επικρατείας που έχει ενδιαφέρον, είναι ο «ουδέτερος χρόνος». Η φράση θεωρείται πως απομακρύνει το ενδεχόμενο ανασχηματισμού στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς τότε, ενόψει ΔΕΘ, ο χρόνος μόνο ουδέτερος δεν θεωρείται, αφού μιλάμε για την έναρξη της «νέας χρονιάς».

Διορθωτικές κινήσεις

Με δεδομένο, πάντως, πως όλες οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μία θετική εικόνα για την κυβέρνηση, οι αναμενόμενες αλλαγές δεν πρόκειται να είναι σαρωτικές, αλλά διορθωτικές, δηλαδή στα υπουργεία εκείνα που είτε έχουν καταγραφεί αρρυθμίες, είτε χρειάζεται να υπάρξει περαιτέρω ώθηση. Το δεύτερο δεδομένο που σκιαγραφεί τον χαρακτήρα των αλλαγών, είναι πως το βάρος από εδώ και στο εξής πέφτει αναπόφευκτα στην οικονομία. Συνεπώς είναι βέβαιο πως θα δούμε έναν ανασχηματισμό με «αναπτυξιακό και οικονομικό πρόσημο» που θα σηματοδοτεί «την επόμενη μέρα» μετά την υγειονομική κρίση. Ο χαρακτηρισμός πάντως «διορθωτικός» δεν αποκλείει αλλαγές σε υπουργεία που θεωρούνται «κορυφαία», είτε με αντικατάσταση υπουργών είτε με μετακινήσεις.

«Σπάσιμο» υπουργείων

Μέσα στα ισχυρά σενάρια είναι και το σπάσιμο των υπουργείων, όπως αυτό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ παρόμοια σκέψη υπάρχει και για το Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στο οποίο υπάγονται σήμερα τα θέματα Εμπορίου και Βιομηχανίας –ένα μεγάλο πρότζεκτ της κυβέρνησης Μητσοτάκη– που θα μπορούσαν να αποκτήσουν αυτονομία. Ενα ακόμα στοιχείο που έχει ενδιαφέρον αφορά την ποσόστωση που θα επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταξύ εξωκοινοβουλευτικών στελεχών και μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Είναι δεδομένο πως πολλοί εξωκοινοβουλευτικοί υφυπουργοί δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και ως εκ τούτου θα δούμε και μέλη της Κ.Ο. να εισέρχονται στο κυβερνητικό σχήμα, χωρίς πάντως να διαταράσσεται το τεχνοκρατικό προφίλ που αποτελεί σήμα κατατεθέν του πρωθυπουργού. Τέλος, οι αλλαγές είναι βέβαιο πως θα περιλαμβάνουν περισσότερες γυναίκες, ενώ το άνοιγμα στον κεντρώο χώρο θα συνεχιστεί.

Ανασχηματισμός: Πότε θα γίνει, ποιοι υπουργοί φεύγουν, ποιοι μπαίνουν στην κυβέρνηση

Ο πρωθυπουργός άνοιξε επίσημα το χορό των φημών για ανασχηματισμό ή… διορθωτικές κινήσεις. Τα ονόματα που φεύγουν ή μένουν πάντως ακούγονται έντονα μεταξύ των βουλευτών

Εδώ και ένα μήνα η λέξη ανασχηματισμός βρίσκεται στα χείλη της κυβερνητικής παράταξης μαζί με μία άλλη. Τη λέξη εκλογές. Το δεύτερο σενάριο ο πρωθυπουργός το απέκλεισε κατηγορηματικά δίνοντας ραντεβού στον Αλέξη Τσίπρα για το 2023.

Μήπως όμως και τον ανασχηματισμό δεν τον απέκλειε με κάθε τρόπο και σε κάθε περίπτωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος;

Δύο φορές, όμως, ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης, ήρθε να το επιβεβαιώσει και από το Ισραήλ ο Κυριάκος Μητσοτάκης να σφραγίσει τις… διορθωτικές κινήσεις όπως ανέφερε.

Η πραγματικότητα είναι ότι από την ημέρα που η χώρα βγήκε από την καραντίνα ο ανασχηματισμός σχεδιαζόταν. Το Μαξίμου πριν από 20 ημέρες επιχείρησε να «μαζέψει» τις φήμες διότι τότε η κυβέρνηση είχε παραλύσει. Οι υπουργοί είχαν κατεβάσει τα μολύβια και δεν έκαναν τίποτε ενώ όσοι βουλευτές έχουν ελπίδες ότι θα μπουν στο κυβερνητικό σχήμα, διέδιδαν φήμες, έκαιγαν πρόσωπα ή προωθούσαν άλλα.

Τότε, λοιπόν, είχε επιλεγεί να διαψεύδεται ο ανασχηματισμός και να προχωρήσει η κυβέρνηση, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουνίου ως έχει.

Τώρα, και ίσως για πρώτη φορά, ένας πρωθυπουργός προαναγγέλλει ανασχηματισμό. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι αυτός μπορεί να γίνει νωρίτερα απ’ ότι κάποιοι περιμένουν.

«Ισως και μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ισραήλ», λένε κάποιοι στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ κι ετοιμάζονται για «θερμή« εβδομάδα.

Το πιο πιθανό είναι, πάντως, να επιλεγεί ο συμβολισμός της 7ης Ιουλίου, ένα χρόνο δηλαδή μετά τη νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές.

Πάντως, ακόμη κι αν ο ανασχηματισμός δεν είναι δομικός, επομένως όχι σαρωτικός, αυτές οι διορθωτικές κινήσεις προκαλούν ενδιαφέρον και τα πολιτικά πηγαδάκι έχουν πάρει φωτιά.

Συνομιλώντας με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ξέρουν στο Μαξίμου πως υπάρχουν προβλήματα στην κυβέρνηση.

Ότι ορισμένοι υπουργοί και υφυπουργοί δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες. Το ηλεκτρονικό μπλοκάκι του Ακη Σκέρτσου είναι γεμάτο με τα… excel προόδου που στέλνει κάθε υπουργείο.

Οποιοι, λοιπόν, δεν έχουν κάνει αυτά που υποσχέθηκαν ή έχουν προκαλέσει την κοινή γνώμη με λάθη και δυσλειτουργίες, βρίσκονται στην «κόκκινη γραμμή».

Τα ονόματα δίνουν και παίρνουν, όμως, αν πιστέψουμε τον πρωθυπουργό, τότε οι διορθωτικές κινήσεις θα είναι μικρής κλίμακας.

Αν και κανείς δεν μπορεί να ποντάρει στο πώς σκέφτεται ο Κ. Μητσοτάκης, σταχυολογούμε τα ονόματα που «παίζουν» με βάση αυτά που λένε οι βουλευτές στη Βουλή και στα καφέ πέριξ της πλατείας Κολωνακίου, εκεί που γίνονται έντονες πολιτικές ζυμώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι τον τελευταίο καιρό πολλοί υπουργοί που θέλουν να δείξουν έργο, έχουν βγάλει τα σχέδια και τους φακέλους από το συρτάρι και τα παρουσιάζουν.

Γι’ αυτό και οι πολλές συνεντεύξεις τύπου και οι ανακοινώσεις που κάνουν διάφορα υπουργεία για διάφορες δράσεις.

Αναφορικά με τα ονόματα λοιπόν:

  1. Αυτό που «παίζει» ως επικρατέστερο για να φύγει είναι του Γιάννη Βρούτση από το Εργασίας. Ισως λόγω της υπόθεσης με τα ΚΕΚ που έδωσαν για πρώτη φορά αντιπολιτευτικά «όπλα» στον ΣΥΡΙΖΑ. Για τη θέση του ακούγεται έντονα το όνομα του Στέλιου Πέτσα, ο οποίος φεύγει όπως όλα δείχνουν από κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Πέτσας θα μπορούσε να οδεύσει και προς το Γενικό Λογιστήριο καθώς το στοίχημα των εσόδων είναι μεγάλο.
  2. Φεύγει, όπως όλα δείχνουν, και ο Χάρης Θεοχάρης από το υπουργείο Τουρισμού. Με τον πρωθυπουργό να θέλει να δώσει μεγαλύτερη ένταση και βάρος σ’ αυτό το υπουργείο, εκτιμάται ότι θα θελήσει να τοποθετήσει κι ένα πιο «βαρύ» όνομα. Για παράδειγμα το όνομα της Ολγας Κεφαλογιάννη, που γνωρίζει το συγκεκριμένο υπουργείο και που θα έδινε νέο τόνο στην προσπάθεια ανόρθωσης της βαριάς βιομηχανίας της χώρας. Ακούγεται και το όνομα του Βασίλη Κικίλια, ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη θέση από πλευράς δημοφιλίας υπουργών. Προς αποχώρηση λέγεται ότι είναι και η Λίνα Μενδώνη από τον Πολιτισμού.
  3. Τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, θέση που… καίει γιατί εκτίθεται καθημερινά, διεκδικούν αρκετοί. Εχει ακουστεί το όνομα του Ακη Σκέρτσου, αλλά μπορεί να γίνει και έκπληξη από την Κ.Ο. της ΝΔ. Π.χ. αυτό του Σπήλιου Λιβανού, αλλά και του πολύπειρου Θοδωρή Ρουσόπουλου (που έχει θητεία σ’ αυτή τη θέση).
  4. Στις φήμες που ακούγονται για αποχωρήσεις υπουργών (φήμες που τις διαδίδουν οι βουλευτές της ΝΔ και δεν είναι αποκύημα φαντασίας κανενός) υπάρχουν και τo όνομα της Νίκης Κεραμέως από το υπ. Παιδείας. Αν και η πρόσφατη μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε προκάλεσε αντιδράσεις, εκτιμούν στη ΝΔ ότι δύσκολα θα την «αδειάσει» τώρα το Μαξίμου.
  5. Ένα σενάριο που κυκλοφορεί είναι το «σπάσιμο» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε δύο. Το πρώτο να είναι αναβαθμισμένο λόγω κλιματικής αλλαγής και το δεύτερο για να «τρέξει» τη μετάβαση από τον λιγνίτη. Μάλλον μένει ο Κωστής Χατζηδάκης στο πρώτο, ενώ πάντα «παίζει» η μεταγραφή του Γ. Μανιάτη από την κεντροαριστερά.
  6. Αμετακίνητοι είναι όπως όλα δείχνουν οι υπουργοί στο Οικονομικών και στο Ανάπτυξης, δηλαδή οι κ. Σταϊκούρας και Γεωργιάδης. Αλλαγές ενδεχομένως να γίνουν σε επίπεδο υφυπουργών και ακούγονται διάφορα ονόματα για είσοδο στην κυβέρνηση, όπως αυτό της στενής συνεργάτιδας του πρωθυπουργού, Βίκυς Λοϊζου.
  7. Καμιά αλλαγή δεν αναμένεται και στα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας καθώς το μέτωπο με την Τουρκία και οι ανοικτές διπλωματικές προσπάθειες δεν επιτρέπουν αυτή την ώρα αλλαγές.
  8. Ούτε και ο Β. Κικίλιας λέγεται ότι θα φύγει από το Υγείας που αναμένεται να αναβαθμιστεί με πόρους και πρόσωπα για να στηρίξει το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
  9. Ενδιαφέρον υπάρχει για το τι θα γίνει στο Προστασίας του Πολίτη, αν και μάλλον ο Μ. Χρυσοχοϊδης συνεχίζει. Ακούγεται ότι μπορεί να δημιουργηθεί νέο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με τον Νίκο Χαρδαλιά επικεφαλής. Αλλωστε, η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει ενώ ποτέ δεν αποκλείστηκε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, επομένως θα απαιτηθούν πολλές αποφάσεις από τον συγκεκριμένο τομέα.
  10. Δεν αναμένεται καμιά αλλαγή στην Ψηφιακή Πολιτική, καθώς ο Κ. Πιερρακάκης θεωρείται πετυχημένος, όπως αποδείχθηκε τους τελευταίους μήνες. Αμετακίνητος και ο Μάκης Βορίδης, αν και θα ήθελε να φύγει. Αγνωστο είναι τι θα γίνει, όμως, με τους υφυπουργούς, τον κ. Σκρέκα και την κ. Φ. Αραμπατζή, που ενδεχομένως να μετακινηθούν. Καμιά αλλαγή και στο Μεταφορών, όπως όλα δείχνουν.
  11. Ούτε και στον υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να αλλάξει κάτι με τον Τ. Θεοδωρικάκο. Εκτός αν… Κι αυτό το αν είναι μήπως δεν έχει φύγει από τις σκέψεις του Μαξίμου το σενάριο των πρόωρων εκλογών.

Εκπλήξεις μπορεί να γίνουν πάντως ως προς το ποιοι θα μπουν στην κυβέρνηση. Εκτός των κ. Ρουσόπουλου, Λιβανού, Λοϊζου, Σκέρτσου παίζουν τα ονόματα του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Αλ. Πατέλη, του καθηγητή κ. Ταραντίλη, του Κ. Κυρανάκη. Μεγάλες εκπλήξεις θα ήταν η είσοδος στην κυβέρνηση του Δ. Αβραμόπουλου, ίσως στο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και του Ε. Βενιζέλου.

Εκλογές

Ο Κ. Μητσοτάκης το έχει αποκλείσει κατηγορηματικά. Όμως, στην Κ.Ο. της ΝΔ πολλοί ακόμη πιστεύουν ότι οι πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο είναι αναπόφευκτες. Βάζουν μπροστά το γεγονός ότι θα γίνουν με λίστα.

Επίσης, ότι είναι ιδανικός χρόνος να διαλύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα δύο φορές, και να «κάψουν» την απλή αναλογική.

Στα συν, λένε οι βουλευτές, είναι ότι δεν θα έχει προκύψει ακόμη κάποιο κύμα διαμαρτυριών των πολιτών λόγω οικονομικής κατάστασης. Ο χειμώνας ενδεχομένως να είναι δύσκολος εξαιτίας της κατάρρευσης του τουρισμού.

Τέλος, οι εκλογές το φθινόπωρο θα… προλάβαιναν ένα δεύτερο κύμα πανδημίας.

«Θα ήταν μέγα λάθος να μην πάει τώρα σε εκλογές ο Μητσοτάκης», λέει βουλευτής της ΝΔ που γνωρίζει και τις εσωκομματικές ισορροπίες στο κόμμα οι οποίες δεν είναι… καθόλου καλές, όπως τονίζει.

Βεβαίως, εκλογές σημαίνει αφενός πισωγύρισμα και πρόβλημα στην οικονομία, αλλά σημαίνει και ρίσκο.

Για παράδειγμα, γιατί να κάνει εκλογές και από 158 βουλευτές να ρισκάρει να πάει σε 151 ή 152; Είναι ένα ερώτημα, όπως και ότι «οι κάλπες είναι γκαστρωμένες» και κανείς δεν ξέρει τι θα βγάλουν το βράδυ της Κυριακής.

Πηγή: ethnos.gr / kathimerini.gr / in.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged