Αμετανόητος ΣΥΡΙΖΑ και στη κρίση του κορονοϊού

Πολιτικοί
Μοιραστείτε το:

Η κρίση του κορονοϊού και ο αμετανόητος ΣΥΡΙΖΑ

Είναι μια μικρή “φρασούλα” στη χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού. Περνάει σχεδόν απαρατήρητη, ανάμεσα στις βαριές καταγγελίες για τα “ελλιπή μέτρα” και όμως εκφράζει με πολύ πιο καθαρό τρόπο απ’ ό,τι οι γνωστές καταγγελίες, τον εμμονικό-εχθροπαθή τρόπο σκέψης των συντρόφων. Των συντρόφων που δεν έμαθαν απολύτως τίποτα από την κρίση. Ο τρόπος σκέψης τους, η ιδεολογική μονομανία τους, είναι εκεί και δεν άλλαξε καθόλου.

Αναμενόμενο, προφανώς, για ένα κόμμα της αντιπολίτευσης να κάνει κριτική στα μέτρα. Δεν εκπλήσσει και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Έτσι λειτουργεί η Δημοκρατία και η πολιτική αντιπαράθεση. Αναμενόμενο -προφανώς- να ζητάει και περισσότερα χρήματα και περισσότερες δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Αυτή είναι άλλωστε παγίως η άποψη της αριστεράς. Με εξαίρεση όταν κυβερνά.

Έτσι η ανακοίνωση που υπογράφουν οι κ. Τσακαλώτος, Παππάς και Αχτσιόγλου, δεν εκπλήσσει που ξεκινάει σημειώνοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι κ. Σταϊκούρας, Γεωργιάδης και Βρούτσης “κάνει καθαρό στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους ότι θα παρεμβαίνει μόνο εκ των υστέρων. Υποδεικνύει και διευκολύνει γρήγορες μαζικές απολύσεις. Αντί να προστατεύει τα εισοδήματα, την απασχόληση και την επιβίωση των επιχειρήσεων, διευκολύνει και επιδοτεί γενικευμένες απολύσεις”.

Αυτή είναι η άποψή τους και είναι απολύτως σεβαστή. Τι άλλο να πουν;

Η συνέχεια όμως είναι αποκαλυπτική. Όπως αναφέρουν οι σύντροφοι, η κυβέρνηση με τα μέτρα που ανακοίνωσε “προσπαθεί να κάνει την κρίση ευκαιρία, διαλύοντας τα εργασιακά δικαιώματα και οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις σε αδιέξοδο και κλείσιμο”. Εδώ αποκαλύπτουμε τον πραγματικό ΣΥΡΙΖΑ.

Τι επιδιώκει η κυβέρνηση με τα μέτρα που ανακοίνωσε, για την αποτροπή των απολύσεων, για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων; Τι επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο με τα μέτρα για την ανακούφιση από τις δανειακές υποχρεώσεις και τις οφειλές στα δημόσια ταμεία;

“Να κάνει την κρίση ευκαιρία”, αποφαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, για να διαλύσει τα εργασιακά δικαιώματα… Και να οδηγήσει χιλιάδες επιχειρήσεις σε αδιέξοδο και κλείσιμο.

Μια διατύπωση που αποκαλύπτει όλον τον “τρόπο σκέψης” της ριζοσπαστικής αριστεράς. Μια διατύπωση που ακόμα και το ΚΚΕ -υποθέτω- θα έβρισκε υπερβολική. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τους κ. Τσακαλώτο, Παππά και Αχτσιόγλου, βρίσκει ευκαιρία τώρα που η χώρα αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή κρίση, να περάσει στη ζούλα ρυθμίσεις για να διαλύσει τα εργασιακά δικαιώματα. Και να κλείσει τις επιχειρήσεις ώστε να έρθουν μετά οι πολυεθνικές και το μεγάλο κεφάλαιο να καταλάβουν τον χώρο…

Αυτό, στο μυαλό της κ. Αχτσιόγλου και του κ. Τσακαλώτου, είναι το μόνο που την απασχολεί. Πώς θα βασανίσει τους εργαζόμενους, θα πληγώσει τα εργασιακά δικαιώματα και θα ρημάξει την αγορά εργασίας.

Η εμμονική διατύπωση θυμίζει τα όσα έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας για την κρίση του 2009. Όταν η κατάρρευση ήταν πλέον ορατή στους πάντες, όταν όλοι αγωνιούσαν για τις συνέπειες από τη χρεοκοπία της χώρας και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ισχυριζόταν “ότι η κρίση είναι μια επινόηση των δελτίων των 8” για να περικόψουν μισθούς και συντάξεις και τα εργασιακά δικαιώματα.

Μανόλης Καψής

Πηγή: capital.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged