Αλέξη μου, λίγο πιο διακριτικά. Σε βλέπουν!

Άρθρα
Μοιραστείτε το:

Αλέξη μου, συρρίκνωσα την επιστήμη στην Ακρόπολη…

Κανείς δεν αρχίζει ένα πρωί να εκτοξεύει κατηγορίες για οποιοδήποτε θέμα χωρίς κάποιο προηγούμενο. Προφανώς και πριν ξεκινήσει μια «εκστρατεία» έχουν γίνει πολλοί υπολογισμοί. Εάν, φερ’ ειπείν, κατηγορεί κάποιος το υπουργείο Πολιτισμού και τη χώρα του σε εθνικούς φορείς και διεθνείς οργανισμούς ότι κάτι κακό και σοβαρό συμβαίνει στην Ακρόπολη, ενώ σαφώς και δεν ισχύει, μάλλον για κάποιο λόγο το κάνει. Ίσως και να μη το ανακαλύψουμε ποτέ, αφού η ψυχή του ανθρώπου είναι ως γνωστόν άβυσσος. Ευτυχώς, είναι εδώ ο Αλέξης και ο ΣΥΡΙΖΑ.

της Αγγελικής Κώττη

Στην περίφημη ομάδα “THINK TANK”, που μόλις ανακοίνωσε, με προσωπικότητες που θα τον συμβουλεύουν για να το πάρει (πάλι; ) αλλιώς, φιγουράρει και το όνομα του Τάσου Τανούλα. Ξέρετε, του αρχιτέκτονα που μετείχε στα έργα των Προπυλαίων της Ακρόπολης. Που δεν του αρέσουν οι διαστρώσεις στην Ακρόπολη γιατί προτιμά “κάτι άλλο” (που μας το κρατάει όμως κρυφό). Επίσης, διαφωνεί με την ανακατασκευή της δυτικής πρόσβασης, διότι (λέει) μπορεί κάποιος στο μέλλον να έχει αντιρρήσεις (;). Καταλάβαμε όλοι πόσο “επιστημονικό” ήταν το σκηνικό που στήθηκε εναντίον των έργων και έφτασε μέχρι καταγγελίες σε διεθνείς οργανισμούς. Το ζήτημα είναι να το καταλάβει και η κοινωνία πλέον.

Ευτυχώς, η ΟΥΝΕΣΚΟ ρώτησε το καλοκαίρι σχετικά με αυτά το υπουργείο Πολιτισμού, ως αρμόδιο και ως κατηγορούμενο και διαπίστωσε πως ο θησαυρός είναι από άνθρακα και όχι από διαμάντια. Ο κ. Τανούλας δεν είχε μέχρι τότε σταματήσει – ούτε και σταμάτησε ποτέ – να καταγγέλλει ότι οι διαστρώσεις στην Ακρόπολη έγιναν με οπλισμένο σκυρόδεμα και ότι η Ακρόπολη τσιμεντώθηκε ενώ στις διαστρώσεις του Ιωάννη Τραυλού δεν είχε συμβεί αυτό. Ενώ γνωρίζει πολύ καλά την αλήθεια. Η UNESCO πάντως έβαλε τελεία και δεν ασχολήθηκε. Οι άνθρωποι με δυσκολίες πρόσβασης στον Ιερό Βράχο έγραψαν τα καλύτερα για τις διαδρομές (και για το ασανσέρ). Αλλά ποιος από τον ΣΥΡΙΖΑ τους ακούει; Ποιος εγκατέλειψε τα fake news.

Ο αρχιτέκτονας Τάσος Τανούλας εργάστηκε στις διαστρώσεις Τραυλού και ξέρει άριστα τι περιείχε το μείγμα που ο αείμνηστος δάσκαλος χρησιμοποίησε. Φυσικά, περιέχει και αναλογία τσιμέντου, όπως και το τωρινό. Ξέρει επίσης ο κ. Τανούλας ότι οι νέες διαστρώσεις έγιναν ακριβώς επάνω στις παλιές διαδρομές, ακολουθώντας μάλιστα τα ανώμαλα σημεία. Ένα από αυτά είναι το λεγόμενο «τοιχίο Τραυλού» μπροστά στον Παρθενώνα, προς την πλευρά του Ερεχθείου, το οποίο φτάνει μέχρι και 45 εκατοστά ύψος. Οι νέες διαστρώσεις έγιναν σε μέγιστο πάχος 8 εκατ. Παρόλα ταύτα, όταν ξενάγησε τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ στην Ακρόπολη δεν του είπε την αλήθεια. Τον άφησε να φωτογραφίζεται σε διασκελισμό πάνω σε αυτό το «σκαλοπάτι» και να καταγγέλλει επιχώσεις μισού μέτρου!

Επίσης, αν και το οπλισμένο σκυρόδεμα χρησιμοποιήθηκε ελάχιστα και πολύ σημειακά, ο κ. Τανούλας επιμένει πως βρίσκεται κάτω από όλες τις διαδρομές. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν! Ας ξηλωθεί ένα σημείο της διαδρομής για να δούμε αν ο κ. Κορρές έχει δίκιο που επιμένει ότι δεν χρησιμοποιήθηκε οπλισμός εκτός εξαιρέσεων. Και αμέσως μετά, ας ξηλωθεί και το παρακάτω, στο οποίο είχε εργαστεί ο κ. Τανούλας με τον Τραυλό. Και ας δούμε αν έχει φθορές ο βράχος! Γιατί, εν τέλει, αυτό δεν επέτρεψε να ξηλωθούν οι διαδρομές Τραυλού πριν γίνουν νέες διαστρώσεις. Το ότι θα σημειωθούν φθορές. Γιατί δεν το λέει; Γιατί δεν λέει αν είχε διαφωνίες; ’Η αν έχει διαφωνίες σήμερα ως προς τις διαδρομές Τραυλού;

Ο Τάσος Τανούλας δεν συμπεριφέρθηκε εξαρχής συναδελφικά ή/ και θεσμικά στη συγκεκριμένη υπόθεση. Άρχισε τις καταγγελίες χωρίς πρώτα να συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως Μανόλη Κορρέ, με τον οποίο χρόνια δούλευε στα έργα. Και δέχτηκε να ξεναγήσει τον Αλέξη Τσίπρα χωρίς την παρουσία του κ. Κορρέ. Άτοπα. Όπως άτοπο ήταν και το ότι τη μέρα που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήγε στην Ακρόπολη, αν και ήταν παρών ο κ. Κορρές, του ανακοίνωσαν ότι δεν επιθυμούν να τους ξεναγήσει. Σαν να ήμασταν στο δημοτικό σχολείο.

Τελευταίες παρεμβάσεις του Τάσου Τανούλα ήταν οι προ ολίγων ημερών στη 7η Διεθνή Συνάντηση για τα Μνημεία Ακροπόλεως. Εκεί όπου δεν κατέθεσε στοιχεία για το δήθεν «τσιμέντωμα» της Ακρόπολης. Εκεί όπου είπε πως πρέπει να γίνει για τις διαστρώσεις κάτι άλλο, αλλά φύλαξε ως μυστικό τι. Εκεί όπου είπε να μη γίνει τίποτα στη δυτική πρόσβαση στην Ακρόπολη, γιατί στο μέλλον κάποιος μπορεί να διαφωνήσει. Ωραιότατες, επιστημονικές απόψεις. Που οδηγούν κατευθείαν σε ένα ΤΗΙΝΚ ΤΑΝΚ. Αν όχι εκείνος, από όσους ασχολούνται με την πολιτιστική κληρονομιά, τότε ποιος;

Αλέξη μου, λίγο πιο διακριτικά. Σε βλέπουν!

Πηγή: liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged