Αλέξης Σταυρούλιας, ο άνθρωπος πίσω από το οικονομικό θαύμα του Δήμου Περιστερίου

Uncategorized
Μοιραστείτε το:
Αλέξης Σταυρούλιας

Αν και αυστηρός τεχνοκράτης, μπήκε στην πολιτική όχι για την κοινωνική καταξίωση, αλλά για να προσφέρει, δεχόμενος, όπως ο ίδιος αναφέρει, την πρόσκληση του φίλου του Ανδρέα Παχατουρίδη. Αυτό, ίσως είναι και το «κουμπί», όπως θα έλεγαν και οι έφηβοι στη γλώσσα τους, για τη ανεξαρτησία του στην χάραξη και υλοποίηση της οικονομικής πολιτικής του Δήμου Περιστερίου.

Ήρθε στο Περιστέρι, νέος ακόμη, από το γενετήριο χωριό του, που βρίσκετε στην περιοχή  των Καλαβρύτων, για να στεριώσει και με σκληρή δουλειά να καταφέρει να χτίσει μία οικονομική αυτοκρατορία στον χώρο των φοροτεχνικών επιχειρήσεων, του τουρισμού και των μεταφορών, με αποτέλεσμα σήμερα να συγκαταλέγεται στους μεγάλους του κλάδου.

Παρόλα αυτά, παραμένει στην καθημερινότητά του, ταπεινός και προσήνης, κυρίως ρεαλιστής και ειλικρινής στις σχέσεις του, τις επαγγελματικές, κοινωνικές και πολιτικές, πιθανόν δε αυτός να είναι ο λόγος που οι φιλίες του είναι σταθερές και δέσμιες σε αξίες.

Σήμερα, έχοντας εκχωρήσει μεγάλο μέρος της επαγγελματικής καθημερινότητάς του, στα δύο παιδιά του που συνεχίζουν μετά από λαμπρές σπουδές, με επιτυχία την διοίκηση των επιχειρήσεων του , ακολουθώντας τον δικό του δρόμο, αφιερώνει όλο και περισσότερο χρόνο στα κοινά του Περιστερίου και δει στην οικονομική του διαχείριση.

Θεωρείται, από τους ειδικούς, ο άνθρωπος πίσω από το οικονομικό θαύμα του Δήμου Περιστερίου, παρά τις τεράστιες μειώσεις των πόρων του Δήμου λόγω κυβερνητικών μνημονιακών πολιτικών. Είναι ο άνθρωπος που η άποψη του υπερίσχυσε στη διοίκηση του Δήμου για μη αύξηση των ανταποδοτικών πόρων των δημοτών, λαμβάνοντας υπόψη τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Οι Περιστεριώτες δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους υπόλοιπους Έλληνες.

Το μεγαλύτερο δε επίτευγμα, στα οικονομικά του Δήμου, είναι ότι από την μία χρηματοδοτεί όλες τις δράσεις και αποφάσεις της Διοίκησής, δράσεις που στοχεύουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της και στις παρεχόμενες υπηρεσίες σ’ αυτούς, από την άλλη, όλοι οι έλεγχοι από τις αρμόδιες γι’ αυτό υπηρεσίες του κράτους, στα οικονομικά πεπραγμένα του και την διαχείρισή τους, -υπερβολικά πολλοί και επαναλαμβανόμενοι για ένα δήμο-, διαρκώς αναδεικνύουν και πιστοποιούν την ορθότητα, ποιότητα και πιστότητα με όσα ορίζουν οι νόμοι, της οικονομικής και όχι μόνο διαχείρισής τους, με αποτέλεσμα ο Δήμος Περιστερίου να έχει αναδειχθεί σε δείγμα και υπόδειγμα στον τομέα αυτό για τους άλλους ΟΤΑ της χώρας.

Σαν αντιδήμαρχος για τα οικονομικά του Δήμου, δεν είναι εύκολος για τους υπόλοιπους συναδέλφους του, αντιδημάρχους, που όπως είναι φυσικό ζητούν και επιζητούν περισσότερους πόρους για τους τομείς τους. Προκρίνει πάντα και εγκρίνει τη χορήγηση των  κονδυλίων, που καλύπτουν τις δράσεις βελτίωσης της ποιότητας ζωής των δημοτών και των υποδομών της πόλης κατά προτεραιότητα, ενώ κλίνει με επιμέλεια και χωρίς κραδασμούς για τα οικονομικά του δήμου, εκκρεμότητες από το παρελθόν με πιο χαρακτηριστική αυτή της πάλαι ποτέ ΔΑΤΕΠ, που πέραν των άλλων διέθετε χρέη προς εργαζόμενους, ιδιώτες και προμηθευτές από το τέλος του προηγούμενου αιώνα.

Με απλά λόγια, όπως τον περιγράφουν κύκλοι της Οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου, θεωρείται «σκληρός» στην διαχείριση των οικονομικών της πόλης και καθόλου εύκολος στην έγκριση προσωρινών λύσεων που μόνο εντυπώσεις δημιουργούν.

Αν και ο ίδιος δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει η κεντρική πολιτική σκηνή και ότι είναι άνθρωπος της «πιάτσας»  και του ρεαλιστικού οικονομικού γίγνεσθαι, ο στενός κύκλος του αναφέρει ότι ανήκει στο πολιτικό χώρο του κέντρου με μεγάλα ενδιαφέροντα για τα κοινωνικά δρώμενα και την προστασία των οικονομικά και όχι μόνο δοκιμαζόμενων κατοίκων της πόλης.

Σε ότι αφορά, την τοπική πολιτική σκηνή, δηλαδή τα αυτοδιοικητικά του Δήμου Περιστερίου, ο ίδιος δηλώνει πιστός στρατιώτης και κυρίως ειλικρινής προσωπικός φίλος του νυν Δημάρχου Ανδρέα Παχατουρίδη, με τον οποίο είναι συστρατευμένος από τότε που ο τελευταίος τον κάλεσε να ασχοληθεί με τα κοινά του Δήμου, «δηλητηριάζοντας» και εμβολιάζοντάς τον με το μικρόβιο της προσφοράς στα κοινά της πόλης όπου ζει, κατοικεί και λειτουργεί επιχειρηματικά.

Ο ίδιος δηλώνει ευγνώμων για την Πόλη που ζει, το Περιστέρι, αφού του έδωσε την ευκαιρία να γίνει αυτό που είναι σήμερα και θεωρεί ότι η δραστηριοποίησή του στα κοινά της πόλης, δεν είναι παρά μία δράση του για να της ανταποδώσει  όσα του πρόσφερε.

Αυτός είναι και ο λόγος που για άλλη μία φορά, συμμετέχει δίπλα στην Ανδρέα Παχατουρίδη, στην προσπάθεια του τελευταίου για την επόμενη ημέρα στο Δήμο, μετά τις εκλογές του Μαΐου. Σε χαμηλούς, αλλά ουσιαστικούς τόνους, όπως κάνει πάντα στην μέχρι τώρα διαδρομή του.

Μοιραστείτε το:
Tagged