Έξαρση επιδημίας με 858 νέα κρούσματα, 32 θάνατοι και 274 διασωληνωμένοι – Υπό αίρεση το άνοιγμα των σχολείων

Κοινωνία
Μοιραστείτε το:

Αυξημένο φορτίο σε Αττική και 8 περιοχές, επιφυλάξεις για γυμνάσια – λύκεια

Συναγερμό προκαλεί στους αρμόδιους η επιμονή του ιού που, σε συνδυασμό με τα μεταλλαγμένα στελέχη, κρατά για δεύτερη συνεχόμενη μέρα σε επίπεδα άνω των 800 τα κρούσματα, με την ανησυχία να εστιάζεται στην Αττική όπου και εμφανίζεται ένας σταθερά αυξανόμενος αριθμός νέων μολύνσεων. Τα 858 κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι ο μεγαλύτερος αριθμός των τελευταίων 15 ημερών. Όπως και χθες τα μισά εξ αυτών εντοπίστηκαν στην Αττική, της οποίας το επιδημιολογικό φορτίο, όπως και άλλων οκτώ περιοχών της χώρας προβληματίζει σοβαρά τους ειδικούς. Χαρακτηριστικές είναι οι επιφυλάξεις που εξέφρασε ο καθηγητής Ν. Σύψας για το αν θα ανοίξουν τα γυμνάσια – λύκεια στην Αττική με τους αριθμούς των τελευταίων ημερών.

 Οι δηλώσεις του κ. Σύψα έρχονται ενόψει της οριστικής απόφασης που θα ληφθεί την Παρασκευή για το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, που είναι προγραμματισμένο για την 1η Φεβρουαρίου. Αύριο στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί έκτακτη τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την επιδημιολογική πορεία της χώρας αλλά και για να εξεταστούν αναλυτικά τα στοιχεία για τις μεταλλάξεις του ιού.

«Η Αττική αυτή την στιγμή “φλερτάρει” στο να μπει στην κόκκινη κατάσταση που σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο  καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας. Όπως είπε, είναιπολύ πιθανό η Αττική να προχωρήσει σε στάδιο «κόκκινο», πράγμα που σημαίνει ότι θα ανασταλεί το άνοιγμα των λυκείων και ενδεχομένως και των γυμνασίων ενώ ενδεχομένως να επανέλθει το click away στην αγορά.

«Αυτά θα δούμε αύριο. Θα γίνει έκτακτη εκτίμηση της κατάστασης από τους επιδημιολόγους για να δούμε που βρισκόμαστε», πρόσθεσε.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι αυτό ισχύει για όλες τις περιοχές που είναι «κόκκινες», ενώ σημείωσε ότι δίπλα στην Αττική, η Βοιωτία και η Εύβοια είναι ήδη κόκκινες, γεγονός που δείχνει ότι όλη αυτή η περιοχή μετατρέπεται σε ένα hotspot της επιδημίας.

Νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας έκρουσε «καμπανάκι» κινδύνου ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και χαρακτηρίζοντας ανησυχητικές τις καθυστερήσεις στα εμβόλια.

Όσον αφορά την αύξηση των κρουσμάτων, εκτός από την Αττική οι άλλες περιοχές που προβληματίζουν τις αρχές και τους ειδικούς είναι οι: Σαντορίνη, Μύκονος, Βοιωτία, Ρόδος, Λακωνία, Μαγνησία, Εύβοια και Αχαΐα.

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων επτά ημερών, ο κ. Κικίλιας είπε ότι ο μέσος όρος κρουσμάτων είναι 547 ανά ημέρα και η μέση ηλικία των διαγνωσθέντων τα 48 έτη. Όπως παρατήρησε υπάρχει μία αύξηση στις νέες διαγνώσεις που αφορούν τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Συνολικά, όπως είπε, αυτή την ώρα στη χώρα υπάρχουν 5.324 ενεργά κρούσματα από τα οποία τα 2.374 είναι στην Αττική.

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι παραμένει υψηλός ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία, επισημαίνοντας ότι μόνο σήμερα είχαμε 112 εισαγωγές ασθενών με cOVID -19.

Αναφερόμενος στις καθυστερήσεις των παραδόσεων αλλά και την παραγωγή των εμβολίων είπε ότι «μέσα σε λίγους μήνες δημιουργήθηκαν εμβόλια για τον κορονοϊό ασφαλή και αποτελεσματικά, ωστόσο παρατηρούνται τώρα ανησυχητικές καθυστερήσεις στην παραγωγή και στις παραδόσεις τους». «Οι επιχειρήσεις πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», τόνισε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση γνωρίζει ξεκάθαρα πού οφείλονται αυτές οι καθυστερήσεις.

Σταθερά υψηλά τα κρούσματα, τα μισά στην Αττική

Τα 858 κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, και μάλιστα το γεγονός που για δεύτερη συνεχή ημέρα κινήθηκαν σε αυτούς τα επίπεδα, ενίσχυσε τις ανησυχίες ειδικών και αρχών ότι η προσπάθεια συγκράτησης της πανδημίας έχει ακόμα δρόμο μπροστά της. Τα μισά από αυτά (409) εντοπίστηκαν στην Αττική, κάτι που δείχνει ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου αρχίζει να αποτυπώνεται στην τρέχουσα επιδημιολογική εικόνα και ενώ οι ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ακόμα και ενός τρίτου lockdown.

Το «καμπανάκι» έκρουσε και ο καθηγητής κ. Σαρηγιάννης, ο οποίος ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πως «μπορεί να έχουμε επιτάχυνση της εμφάνισης ενός τρίτου κύματος» της πανδημίας, σε συνδυασμό με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του ιού.

Επισήμανε ακόμη πως αυτό που θα συναντήσουμε πρώτα σαν πρόβλημα θα είναι η πλήρωση των κλινών ΜΕΘ και η αύξηση των διασωληνωμένων, ενώ εκτίμησε ότι, στα μέσα Μαρτίου, θα επιστρέψουμε σε κορύφωση της πληρότητας στις ΜΕΘ.

Όπως ανέφερε, μιλώντας αργότερα στο Mega, «με δεδομένο το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού θα βλέπουμε περαιτέρω αύξηση, μεγαλύτερη από ότι θα θέλαμε» και εξήγησε ότι «προς τον Μάρτη θα πάμε σε αυξημένα κρούσματα», εκτιμώντας ότι θα φτάσουμε τα 2.000 ημερησίως, αν δεν λάβουμε μέτρα.

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, στη Θεσσαλονίκη σήμερα εντοπίστηκαν 74 νέες μολύνσεις, ενώ οι 409 στην Αττική κατανέμονται ως εξής:

  • Ανατολική Αττική: 49 κρούσματα
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών: 76 κρούσματα
  • Δυτική Αττική: 27 κρούσματα
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών: 63 κρούσματα
  • Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 104 κρούσματα
  • Νήσων: 4 κρούσματα
  • Νότιου Τομέα Αθηνών: 38 κρούσματα
  • Πειραιώς: 48 κρούσματα

Αναλυτικά:

Σημειώνεται πως κατά το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου 32 ασθενείς, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων από την έναρξη της πανδημίας σε 5.724. Στους 274 οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 154083, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτηση βρέθηκε ότι 5893 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 47802 (62.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 69 έτη. Οι 194 (70.8%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.9%, των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1090 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Από το σύνολο των θανάτων οι 3367 (58.8%) αφορούν άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πηγή: liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged