Άγνωστη νευρολογική ασθένεια οδηγεί νέους στον θάνατο – Επηρεάζει και όσους έρχονται σε επαφή μαζί τους

Πολιτισμοί
Μοιραστείτε το:

Ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων αυξάνεται και ότι νεαροί ενήλικες, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, αναπτύσσουν μια λίστα από ανησυχητικά συμπτώματα όπως ραγδαία απώλεια βάρους, αϋπνίες, παραισθήσεις, νοητικές δυσκολίες και περιορισμούς της κινητικότητας.

Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί από την άνοιξη του 2021 και υπό διερεύνηση είναι 48 περιπτώσεις αν και εκφράζονται φόβοι πώς ήδη τα ύποπτα περιστατικά ξεπερνούν τα 150. Μάλιστα, φαίνεται ότι συμπτώματα της μυστηριώδους αυτής νόσου ανέπτυξαν και άνθρωποι που βρέθηκαν σε στενή επαφή με όσους είχαν ήδη πρόβλημα γεγονός που ενδέχεται να δείχνει ότι με τη νόσο σχετίζονται περιβαλλοντικοί παράγοντες.

—————————

Η νευρολογική ασθένεια που έχει εμφανιστεί στον Καναδά και χτυπάει τους νέους. Επηρεάζει και όσους έρχονται σε επαφή μαζί τους.

Μια νευρολογική ασθένεια κάνει την εμφάνισή της στον Καναδά. Τα συμπτώματα, οι φόβοι των ειδικών και η βιομηχανία του αστακού.

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς μια νέα νευρολογική ασθένεια που φαίνεται να «χτυπά» νέους ανθρώπους στον Καναδά με τις περιπτώσεις το τελευταίο διάστημα να πολλαπλασιάζονται.

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Guardian η οποία αναδεικνύει το θέμα ένας εργαζόμενος του Δικτύου Υγείας Vitalite μιας από τις δυο υγειονομικές αρχές της επαρχίας Νιου Μπρούνσγουικ τόνισε ότι ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων αυξάνεται και ότι νεαροί ενήλικες, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, αναπτύσσουν μια λίστα από ανησυχητικά συμπτώματα όπως ραγδαία απώλεια βάρους, αϋπνίες, παραισθήσεις, νοητικές δυσκολίες και περιορισμούς της κινητικότητας.

Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί από την άνοιξη του 2021 και υπό διερεύνηση είναι 48 περιπτώσεις αν και εκφράζονται φόβοι πώς ήδη τα ύποπτα περιστατικά ξεπερνούν τα 150. Μάλιστα, φαίνεται ότι συμπτώματα της μυστηριώδους αυτής νόσου ανέπτυξαν και άνθρωποι που βρέθηκαν σε στενή επαφή με όσους είχαν ήδη πρόβλημα γεγονός που ενδέχεται να δείχνει ότι με τη νόσο σχετίζονται περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Ένα ύποπτο κρούσμα αφορά έναν άνδρα που ανέπτυξε συμπτώματα άνοιας και διαταραχής συνέργειας μυών. Η σύζυγός του, που είχε αναλάβει τη φροντίδα του, ξαφνικά άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα ύπνου, αλλά και ατροφίας μυών, άνοιας και παραισθήσεων. Πλέον βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από εκείνον.

Ακόμη, μια γυναίκα, περίπου 30 ετών, βρίσκεται σε κατάσταση που περιγράφεται ως μη-λεκτική, τρέφεται με σωληνάκι και υποφέρει από διαρκή σιελόρροια. Η νοσηλεύτρια που τη φρόντιζε, που διανύει τη δεκαετία των 20, άρχισε πρόσφατα να παρουσιάζει επίσης συμπτώματα νευρολογικής εκφύλισης.

Σε άλλο περιστατικό, μια νεαρή μητέρα έχασε ξαφνικά 30 κιλά, ανέπτυξε αϋπνία και άρχισε να βιώνει παραισθήσεις. Στο εγκεφαλογράφημα εμφανίστηκαν ενδείξεις προχωρημένης ατροφίας.

Ο υπάλληλος της Vitalie, που μίλησε στον Guardian με όρο την ανωνυμία του, δηλώνει ότι αποφάσισε να τοποθετηθεί δημόσια εξαιτίας των αυξανόμενων ανησυχιών για την ταχύτητα με την οποία επιδεινώνεται η υγεία νεαρών ατόμων.

 «Δεν πρόκειται για μια ασθένεια του Νιου Μπρούνσγουικ», υποστηρίζει. «Το πιθανότερο είναι ότι εμείς είμαστε απλώς η περιοχή που προειδοποιεί, επειδή το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειάς μας είναι επαρχιακό με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να είναι δυνητικά πιο εκτεθειμένοι σε περιβαλλοντικούς παράγοντες».

Όμως τον Ιανουάριο, η επαρχία του Νιου Μπρούνσγουικ αναμένεται ευρέως να ανακοινώσει ότι η συρροή των κρουσμάτων, που έγινε γνωστή από τη διαρροή υπομνήματος στα ΜΜΕ στη διάρκεια του περασμένου έτους, είναι αποτέλεσμα λανθασμένων διαγνώσεων, μέσω των οποίων διαφορετικές ασθένειες ομαδοποιήθηκαν μαζί από λάθος.

Παρά τις εντυπωσιακές λεπτομέρειες που κυκλοφορούν για τα παράξενα κρούσματα, οι τοπικές αρχές καταβάλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να καθησυχάσουν τους πολίτες. Τον Οκτώβριο, αξιωματούχοι υπονόησαν ότι τα οκτώ θανατηφόρα κρούσματα οφείλονταν σε λάθος διάγνωση, υποστηρίζοντας ότι τα θύματα δεν υπέφεραν από την ίδια νευρολογική ασθένεια, αλλά είχαν πεθάνει από γνωστά και ασύνδετα μεταξύ τους παθολογικά αίτια.

Εντωμεταξύ έγινε γνωστό ότι τα αποτελέσματα επιδημιολογικής έκθεσης δεν έδειξαν ότι υπάρχουν ενδείξεις για κάποια τροφή, συμπεριφορά ή για έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες η οποία να οδηγεί στα συγκεκριμένα νευρολογικά συμπτώματα.

Πάντως πολίτης που έχασε τον πατέρα του από τέτοια συμπτώματα το 2019 κάνει έκκληση για εξέταση της σορού σχετικά με την ύπαρξη του νευτοτοξικού αμινοξέους β-Ν-μεθυλαμινο-L-αλανίνη (ΒΜΑΑ) που ενδεχομένως να προκάλεσε τη νόσο.

Αυτή η υποψία προέκυψε από μια μελέτη σύμφωνα με την οποία υψηλές συγκεντρώσεις ΒΜΑΑ εντοπίστηκαν σε αστακούς. Έγγραφα που περιήλθαν στη διάθεση του Guardian, δείχνουν ότι οι επιστήμονες στην υπηρεσία υγείας της χώρας εξετάζουν το ΒΜΑΑ ως πιθανή αιτία, όμως περιμένουν η επαρχία να δώσει εντολή για σχετικούς ελέγχους. Η καθυστέρηση ενδέχεται να οφείλεται στο γεγονός ότι η τοπική βιομηχανία στηρίζεται στους αστακούς και οποιοδήποτε πλήγμα θα χτυπούσε τις θέσεις εργασίας και την τοπική οικονομία.

Οι επιστήμονες παραμένουν σε ετοιμότητα και μέσα στο μήνα θα έχουν μια καλύτερη εικόνα όταν και θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τις 48 υπό διερεύνηση περιπτώσεις.

Πηγή: net-time.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged