Φως στο τούνελ της πανδημίας: Σχέδιο 15 ημερών για λιανεμπόριο και σχολεία – Οδηγός η αποκλιμάκωση και το self test

Κοινωνία
Μοιραστείτε το:

Σχέδιο 15 ημερών για λιανεμπόριο και σχολεία – Οδηγός η αποκλιμάκωση στα κρούσματα και το self test

Με γνώμονα τις εισηγήσεις των ειδικών και τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης η κυβέρνηση καταρτίζει σχέδιο 15 ημερών με στόχο το σταδιακό άνοιγμα της χώρας που ανεβλήθη για μια ακόμη φορά μετά την έξαρση που σημειώθηκε στα κρούσματα από τη διασπορά του κορονοϊού και κυρίως την αύξηση των διασωληνωμένων και των εισαγωγών που πιέζουν σημαντικά το ΕΣΥ.

του Τάσου Ευαγγελίου

Η αποκλιμάκωση που εμφανίσθηκε στα κρούσματα και η μείωση του ρυθμού αύξησης των διασωληνωμένων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία οδηγεί την κυβέρνηση σε ένα σχέδιο που θα μπει στο τραπέζι των συζητήσεων την επόμενη εβδομάδα με στόχο το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου στις αρχές του Απριλίου και πιο συγκεκριμένα στις 5 του μήνα, με εναλλακτική ημερομηνία την 12η Απριλίου.

Χθες το υπουργείo Παιδείας κατέθεσε σχέδιο στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων για άνοιγμα των σχολείων το ταχύτερο δυνατό με προτεινόμενη ημερομηνία την 5η Απριλίου με την προϋπόθεση φυσικά να έχει ολοκληρωθεί η έξαρση της πανδημίας και να εξισορροπηθεί η επιδημιολογική καμπύλη. Βασικό εργαλείο η διενέργεια self tests σε καθηγητές και μαθητές σε σταθερή βάση και συγκεκριμένα τουλάχιστον κάθε Δευτέρα.

Μάλιστα η συζήτηση για άνοιγμα που αφορά γυμνάσια και λύκεια αναφέρεται σε όλες τις περιοχές ακόμη και αυτές που βρίσκονται σε βαθύ κόκκινο με τους ειδικούς να εξετάζουν το θέμα αλλά δηλώνοντας πως όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά στοιχεία της επόμενης εβδομάδας. Αυτό που ενδιαφέρει είναι να πιστοποιηθεί η εικόνα της αποκλιμάκωσης που παρατηρήθηκε την εβδομάδα που πέρασε σε συνδυασμό με τις μειωμένες αφίξεις και εισόδους ασθενών στα νοσοκομεία.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το λιανεμπόριο όπου το αισιόδοξο σενάριο κάνει λόγο για άνοιγμα στις 5 Απριλίου και το λιγότερο αισιόδοξο στις 12 Απριλίου. Αν και εξετάζεται ακόμη το πως θα εφαρμοστεί το άνοιγμα και πως θα λειτουργήσουν, δηλαδή με click away ή click inside, τίθεται και ζήτημα να ανοίξουν ακόμη και με απλή εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων ως προς τα άτομα που ανά τετραγωνικό μπορούν να εισέρχονται στα καταστήματα.

Για την επόμενη εβδομάδα, και αυτό δύναται να ανακοινωθεί και εμβόλιμα δηλαδή πριν την επόμενη Παρασκευή, προωθείται και η εισήγηση που αναφέρει άρση του μέτρου της απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων αλλά και του χιλιομετρικού περιορισμού ως προς την μετακίνηση με αυτοκίνητο στο πλαίσιο της εφαρμογή του κωδικού 2.

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο μέτρο εξεταζόταν να ισχύσει από την προηγούμενη Δευτέρα εν τούτοις η έξαρση των κρουσμάτων και των διασωληνώσεων οδήγησε την επιτροπή να εισηγηθεί την διατήρησή του.

Είναι δεδομένο πως η κυβέρνηση επιδιώκει το άνοιγμα της χώρας αλλά σταδιακά με μεγάλη προσοχή και με γνώμονα πάντα την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η έξαρση των κρουσμάτων έχει οδηγήσει σε αναβολές ως προς την εφαρμογή του σχεδίου αυτού, αλλά με βάση και τις εισηγήσεις των ειδικών καθώς και με τα δεδομένα που δείχνουν να διαμορφώνονται επιδιώκει να δημιουργήσει και συνθήκες αποσυμπίεσης όχι μόνο των πολιτών αλλά και της ίδιας της οικονομίας που υφίσταται τεράστιες πιέσεις λόγω της πανδημίας.

Οι συνεχείς εκκλήσεις άλλωστε της πολιτείας για υπομονή και εφαρμογή των μέτρων εντάσσονται σε αυτή ακριβώς την προσπάθεια για άνοιγμα και σταδιακή με συγκεκριμένα έστω και αργά βήματα αναδιαμόρφωση των περιοριστικών μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν του προγράμματος εμβολιασμού που προωθείται με γοργούς ρυθμούς στο πλαίσιο του σχεδίου που καταρτίστηκε και εφαρμόζεται αποτελώντας παράδειγμα και για άλλες χώρες δημιουργώντας ένα τείχος ανοσίας στη φαρέτρα της κυβέρνησης εντάσσεται από τις αρχές του επόμενου μήνα και το self test.

Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια ελέγχου του κορονοϊού και της διασποράς του στην κοινότητα που αποτελεί και την βασική εστία μετάδοσης στην παρούσα φάση. Είναι το νέο όπλο στην φαρέτρα ειδικών και κυβέρνησης, μαζί με τις νέες παρτίδες εμβολίων που φτάνουν τον Απρίλιο, προκειμένου να δοθεί η τελική μάχη κατά της πανδημίας.

Πηγή: liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged