ΣΥΡΙΖΑ: Δύο Νέες δημοσκοπήσεις (9/2016) τον στέλνουν σε επίπεδα και ποσοστά ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ (!!!)

Δημοσκοπήσεις
Μοιραστείτε το:
Δύο νέες δημοσκοπήσεις στέλνουν Κυβερνητικό Κόμμα στα τάρταρα των ποσοστών του πάλαι ποτέ προγόνου του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ !.

Δύο νέες δημοσκοπήσεις στέλνουν Κυβερνητικό Κόμμα στα τάρταρα των ποσοστών του πάλαι ποτέ προγόνου του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ !. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha, το σημερινό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεπερνά το 3% με την Ν.Δ. να φθάνει στο 33% του εκλογικού σώματος. Η «αγωνία», ο «φόβος» και ο «θυμός» στέλνουν τους ψηφοφόρους στην Νέα Δημοκρατία.

————————————

Marc για τον Alpha: ΝΔ 33%-ΣΥΡΙΖΑ 3% Δημοσκόπηση-όλεθρος για τον ΣΥΡΙΖΑ

Πάνω από 70% των ερωτηθέντων αισθάνεται θυμό ή απογοήτευση απέναντι στην κυβέρνηση. Τη  γενικευμένη κατακραυγή για τις πρόσφατες κινήσεις τις κυβέρνησης καταγράφει δημοσκόπηση της MARC για τον Alpha, που πραγματοποιήθηκε μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με το πόθεν έσχες Καλογρίτσα και την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Το κανάλι του Κοντομηνά παρουσίασε σήμερα στο κεντρικό δελτίο κάποια ευρήματα-κόλαφο για την κυβέρνηση. Οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη τους στο ΣΥΡΙΖΑ. Πληροφορίες θέλουν τον Alpha και την Marc να δίνει στο δελτίο της Πέμπτης μια διαφορά ανάμεσα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ που αγγίζει τις 30 ποσοστιαίες μονάδες.

 • Για την ακρίβεια η  ΝΔ βρίσκεται στο 33% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 3%!!!
 • Πολύ ανεβασμένα είναι το ΚΚΕ και η Πλεύση Ελευθερίας της Κωνσταντοπούλου.

Πάνω από 70% των ερωτηθέντων αισθάνεται θυμό (34%) ή απογοήτευση (37,7%) απέναντι στην κυβέρνηση, ενώ το 83,3% κρίνει αρνητικά την πορεία της. Ταυτόχρονα, το 83% εκδηλώνει ανησυχία για το μέλλον ενώ μόλις ένα 12% εκδηλώνει ελπίδες. Το 34% πιστεύει πως αν η Νέα Δημοκρατία ήταν κυβέρνηση τα πράγματα θα ήταν καλύτερα, αντίστοιχο ποσοστό πιστεύει ότι θα ήταν χειρότερα, ενώ 26% απαντά “τα ίδια”.

Όσον αφορά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, το 72% των ερωτηθέντων απάντησε πως δεν ικανοποιήθηκε, έναντι 51% για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Κι ενώ μόλις το 13,2% ικανοποιήθηκε με όσα άκουσε από τον κύριο Τσίπρα, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 31,8% για τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κύριος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία προηγούνται και στην ερώτηση “ποιος έχει καλύτερο κυβερνητικό σχέδιο” με 33,7% έναντι του κυρίου ΤΣΙΠΡΑ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με 15,2%. Το 45,9% απαντά “κανένας”.

Ισχυρό ράπισμα δέχεται η κυβέρνηση και για τους χειρισμούς της στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, ενώ υπενθυμίζεται πως η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τα δάνεια του κυρίου Καλογρίτσα από την τράπεζα Αττικής και το βοσκοτόπι στην Ιθάκη. Το 76,7% δηλώνει μη ικανοποιημένο από το διαγωνισμό, ενώ το 74,6% πιστεύει πως το κίνητρο της κυβέρνησης για την πραγματοποίησή του ήταν οι πολιτικές σκοπιμότητες, έναντι μόλις 16,7% που πιστεύει πως έγινε για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου.

————————————-

Σφυγμομέτρηση Pro Rata: Με θυμό, αγωνία και λιγότερη ελπίδα οι πολίτες

Το πρώτο μέρος της περιοδικής έρευνας «σφυγμός» της ProRata θέτει στο επίκεντρο την «αποχή, την αίσθηση πολιτικής αποτελεσματικότητας και τα συναισθήματα» των ερωτηθέντων. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι οκτώ στους δέκα είχαν ψηφίσει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, ενώ το 78% δηλώνει ότι θα πάει στις κάλπες, οποτεδήποτε γίνουν οι βουλευτικές εκλογές.

Ως προς το υποκειμενικό αίσθημα συμμετοχής, ο ένας στους δύο θεωρεί ότι έχει τις ικανότητες να συμμετέχει στην πολιτική, το 85% αισθάνεται ότι κατανοεί καλά τα πολιτικά ζητήματα της χώρας, το 73% εκτιμά ότι οι πολιτικοί ενδιαφέρονται μόνο για τα προσωπικά τους συμφέροντα, το 71% λέει ότι αυτοί που κυβερνούν δεν καταλαβαίνουν τα προβλήματά των πολιτών, ενώ ο ένας στους τρεις υποστηρίζει πως «άτομα όπως εγώ δεν έχουν λόγο σ’ αυτά που κάνει η κυβέρνηση».

Στην παλέτα των συναισθημάτων των πολιτών στην τρέχουσα συγκυρία κυριαρχεί ο θυμός (42%), η αγωνία (25%) και ο φόβος (16%), ενώ η ελπίδα (βασικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, «η ελπίδα έρχεται») έχει πέσει μόλις στο 12%.

Σε μια συγκυρία, το στίγμα της οποίας δίνει η συνέχιση της μνημονιακής πραγματικότητας και οι μειωμένες προσδοκίες ότι αυτή μπορεί να αλλάξει, οι πολίτες διακατέχονται από αρνητικά συναισθήματα, με κυρίαρχο εκείνο του θυμού (42%), αφού όλα αυτά επισυμβαίνουν με την κυβέρνηση της «πρώτη φορά Αριστερά».

Μαζί και από κοντά ακολουθούν η αγωνία για το σήμερα (25%) και ο φόβος για το αύριο (16%), ενώ μόλις το 12% εξακολουθεί να ελπίζει. Το 5% δηλώνει ότι δεν νιώθει «τίποτα από αυτά».

Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων λέει ότι ψήφισε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 (83%), το 6% ότι δεν ψήφισε λόγω ανωτέρας βίας, το 6% ότι δεν ήθελε να ψηφίσει στη συγκεκριμένη αναμέτρηση, το 3% ότι έχει πάψει να ψηφίζει γενικώς, το 1% ότι δεν είχε δικαίωμα ψήφου και το 1% «Δεν ξέρει/δεν απαντά».

Στο ερώτημα εάν θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές, οποτεδήποτε γίνουν αυτές, το 78% απαντά «ναι», το 4% «ναι, υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορώ», το 9% ότι δεν θέλει να ψηφίσει σ’ αυτές τις εκλογές, το 5% «όχι, επειδή έχω πάψει να ψηφίζω γενικώς» και το 4% «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Ως προς το πώς προσλαμβάνουν τη δική τους συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα, το 49% συμφωνεί απολύτως και συμφωνεί με τη φράση «θεωρώ ότι έχω τις ικανότητες για να συμμετέχω στην πολιτική», ενώ το 39% διαφωνεί ή διαφωνεί απολύτως. Το 11% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί και το 1% λέει «Δ.Ξ/Δ.Α».

Το 85% δηλώνει ότι αισθάνεται πως κατανοεί καλά τα σημαντικά πολιτικά ζητήματα της χώρας και το 7% ότι διαφωνεί. Το 7% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί. Το 1% «Δ.Ξ/Δ.Α».

Το 57% διαφωνεί με την άποψη ότι «άτομα όπως εγώ δεν έχουν λόγο σε αυτά που κάνει η κυβέρνηση», ενώ ο ένας στους τρεις (32%) συμφωνεί, εκφράζοντας ένα αίσθημα ματαιότητας ως προς την αποτελεσματικότητα της συμμετοχής στα κοινά. Το 9% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί και το 2% «Δ.Ξ/Δ.Α».

Το 73% πιστεύει ότι «οι πολιτικοί ενδιαφέρονται μόνο για τα προσωπικά τους συμφέροντα και όχι για το συμφέρον της κοινωνίας», με το 9% να διαφωνεί και το 17% να λέει πως ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί. Το 1% «Δ.Ξ/Δ.Α».

Επίσης επτά στους δέκα (71%) εκτιμά πως «αυτοί που κυβερνούν δεν καταλαβαίνουν τα προβλήματα που έχουν άνθρωποι σαν εμένα», ενώ το 14% διαφωνεί. Το 14% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί και το 1% «Δ.Ξ/Δ.Α».

Από εκείνους που θεωρούν ότι έχουν τις ικανότητες για να συμμετέχουν στην πολιτική, μόνο ο ένας στους δύο (53%) δηλώνει ότι θα πάει να ψηφίσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Το 42% λέει ότι δεν θέλει να ψηφίσει σ’ αυτές τις εκλογές και το 22% δηλώνει ότι δεν θα προσέλθει στις κάλπες επειδή έχει πάψει να ψηφίζει γενικώς. Απ’ όσους αισθάνονται ότι δεν έχουν λόγο σ’ αυτά που κάνει η κυβέρνηση, μόνο το 30% λέει ότι θα πάει στις κάλπες, ενώ το 49% δηλώνει ότι δεν θέλει να ψηφίσει και το 32% δεν θα προσέλθει γιατί έχει πάψει να ψηφίζει γενικώς.

Από το δυνητικό ακροατήριο των δύο μεγάλων κομμάτων:

 • Απ’ όσους νιώθουν κυρίως φόβο, το 34% θα ψήφιζε Ν.Δ και το 12% ΣΥΡΙΖΑ
 • Απ’ όσους νιώθουν κυρίως αγωνία, το 28% Ν.Δ. και το 26% ΣΥΡΙΖΑ
 • Απ’ όσους νιώθουν κυρίως θυμό, το 31% Ν.Δ. και το 7% ΣΥΡΙΖΑ
 • Απ’ όσους νιώθουν κυρίως ελπίδα, το 51% ΣΥΡΙΖΑ και το 16% Ν.Δ.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ProRata Α.Ε. Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας (Αριθμός Μητρώου ΕΣΡ: 56) Ποσοτική έρευνα με προσωπική συνέντευξη και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, σε γενικό πληθυσμό άνω των 18 ετών 

 • ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ: σύνολο επικράτειας 
 • ΔΕΙΓΜΑ: 1.000 ερωτηματολόγια 
 • ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ: Στρωματοποιημένη δειγματοληψία με αναλογική αντιπροσώπευση αστικών και αγροτικών περιοχών 
 • ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΦΑΛΜΑΤΟΣ: Μέγιστο +/3% σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%
 • Η έρευνα διεξήχθη από 15 έως 19 Σεπτεμβρίου 2016 από 14 ερευνητές και 2 επόπτες.

Πηγή: kourdistoportocali.com, aftodioikisi.gr

 

Μοιραστείτε το:
Tagged