Στο ίδιο έργο θεατές – Με νυκτερινή (ν)τροπολογία έπαυσαν ποινικές / πειθαρχικές διώξεις εναντίον Αιρετών και Υπαλλήλων ΟΤΑ

Δήμοι Πολιτικοί

Έπαυσαν ποινικές / πειθαρχικές διώξεις εναντίον Αιρετών και Υπαλλήλων ΟΤΑ (Τροπολογία)

Μια Τροπολογία, η οποία θα κέρδιζε άνετα το βραβείο της πιο εντυπωσιακής παύσης ποινικών και πειθαρχικών διώξεων που θυμόμαστε στην πρόσφατη ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ψηφίστηκε χθες μέσα στο Νομοσχέδιο του Υπ.Εσωτερικών.

Δείτε το ακριβές περιεχόμενο που ψηφίστηκε:

«Δαπάνες ενταλμάτων γενομένων επί τη βάση ελέγχων Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Αίρεται το αξιόποινο των πράξεων Αιρετών και Υπαλλήλωντων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, οι οποίες αφορούν πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31.7.2019 και οι οποίες διενεργήθηκαν επί τη βάση ελέγχων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και παύουν οριστικά οι ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντίον των προσώπων αυτών, καθώς και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος τους. »

Η αριθμ. 489/48 Τροπολογία, κατετέθη την 5η Οκτωβρίου από μόνο έναν Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας (τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη). Ο Υπουργός Εσωτερικών, Π.Θεοδωρικάκος την έκανε αποδεκτή χθες 8 Οκτωβρίου, αφού προηγουμένως επέφερε ορισμένες νομοτεχνικές βελτιώσεις (της πρόσθεσε τίτλο), και η Τροπολογία ψηφίστηκε με το τελικό περιεχόμενο που είδατε παραπάνω.

(Ξένη Δημοσίευση) Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης μιλάει σε συνέντευξη τύπου, Δευτέρα 28 Απριλίου 2014. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ/STR

Το ευρύτατο πεδίο εφαρμογής, με τη γενική διατύπωση και το γεγονός ότι ανατρέχει απεριόριστα στο παρελθόν προ της 31ης.7.2019, ευλόγως γεννά ερωτήματα για τον όγκο των περιπτώσεων που καταλαμβάνει στην πράξη.

Το γεγονός ότι πάντως ότι κατετέθη ως βουλευτική Τροπολογία, στέρησε τη δυνατότητα να δουν οι πολίτες ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα της δημόσιας διαβούλευσης, εάν θα την συνυπέγραφε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ποιες θέσεις θα καταγράφονταν επίσημα στην ακρόαση Φορέων στη Βουλή,τι θα έκρινε η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής ως προς τη συνταγματικότητά της,  ποιο ποσό θα αποτύπωνε το ΓΛΚ ως προς το ύψος απώλειας εσόδων που προκαλείται από την παύση των καταλογισμών εις βάρος τους, κλπ.

Δείτε το έγγραφο της τροπολογίας Ν.Κακλαμάνη…

  • Για να δείτε την τελική διατύπωση της τροπολογίας Κακλαμάνη στο τελικό νομοσχέδιο (ΦΕΚ) κάντε κλικ εδώ

Ποιοι στήριξαν την Τροπολογία-“πλυντήριο” διώξεων Αιρετών-Υπαλλήλων ΟΤΑ

Έντονο προβληματισμό και ερωτήματα έχει εγείρει τα τελευταία 24ωρα το θέμα για την βουλευτική Τροπολογία που “ξέπλυνε” το αξιόποινο πράξεων Αιρετών και Υπαλλήλων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παύοντας ποινικές και πειθαρχικές διώξεις και σταματώντας κάθε διαδικασία καταλογισμού εις βάρος τους.

Η ρύθμιση – “πλυντήριο” αποτελεί πλέον το άρθρο 67 του ψηφισθέντος Ν/Σ, που εντός της ημέρας αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ώστε ξεκινήσει η ισχύς της.

Κατετέθη μόνο από έναν βουλευτή της Ν.Δ., τον κ. Ν. Κακλαμάνη, έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό, Π. Θεοδωρικάκο, και το γεγονός ότι θα αποτελεί πλέον Νόμο του Κράτους οφείλεται στην ψήφο περισσότερων του ενός πολιτικών κομμάτων που από κοινού τη στήριξαν με θετική ψήφο:

  • Ν.Δ.: ναι
  • ΣΥΡΙΖΑ: ναι
  • Κίνημα Αλλαγής: όχι
  • Κ.Κ.Ε.: ναι
  • Ελληνική Λύση: όχι
  • ΜέΡΑ25: παρών

Tο ακριβές τελικό περιεχόμενο του άρθρου, έχει ως εξής:

«Δαπάνες ενταλμάτων γενομένων επί τη βάση ελέγχων Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Αίρεται το αξιόποινο των πράξεων Αιρετών και Υπαλλήλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, οι οποίες αφορούν πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31.7.2019 και οι οποίες διενεργήθηκαν επί τη βάση ελέγχων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και παύουν οριστικά οι ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντίον των προσώπων αυτών, καθώς και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος τους. »

Τα ερωτήματα που προκαλεί είναι αναρίθμητα, για παράδειγμα:

Γιατί δόθηκε τέτοιο “αχανές” χρονικό εύρος, που ανατρέχει απεριόριστα στο παρελθόν προς της 31ης Ιουλίου 2019 ;

Γιατί το άρθρο αφορά πληρωμές που έγιναν «επί τη βάση» ελέγχων του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των ΥΔΕ, όμως για αυτές “σβήνει” γενικόλογα και οριζόντια όλες τις διώξεις, ανεξαρτήτως των λόγων για τους οποίους ασκήθηκαν ;  Γιατί, δηλαδή, δεν τίθεται ρητά συσχέτιση, ώστε οι λόγοι των διώξεων να ήταν αποκλειστικά μεταξύ εκείνων των παραμέτρων νομιμότητας που ήλεγξε το ΕλΣυν στο πλαίσιο της προληπτικής του αρμοδιότητας ;

Οι ελεγκτικές / δικαστικές εξελίξεις που ακολούθησαν μετά την πληρωμή των ενταλμάτων, όπως πορίσματα των Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ΕΔΕ, Εισαγγελικές κρίσεις για την άσκηση διώξεων, πράξεις καταλογισμών κ.ο.κ., στο εξής πετιούνται “στον κάλαθο των αχρήστων” και οι εμπλεκόμενοι έτσι απλά “ξελασπώνουν”;

Διαθέτει το Υπουργείο αριθμητικά στοιχεία για το πόσοι Αιρετοί και πόσοι Υπάλληλοι υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της;

Συνεννοήθηκε με το Υπουργείο Δικαιοσύνης; Ρώτησε την ΚΕΔΕ; Την ΕΝΠΕ; Την ΠΟΕ-ΟΤΑ; Τους θεσμικούς φορείς της Δικαιοσύνης; Την Εθνική Αρχή Διαφάνειας; Ποια είναι γνώμη τους;

Για το πλήθος αυτών και άλλων τόσων ερωτημάτων που συζητιούνται έντονα τις τελευταίες ημέρες, δεν υπάρχουν επίσημες απαντήσεις, καθώς ο Π.Θεοδωρικάκος στη Βουλή δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει στους Βουλευτές -και κατ’ επέκταση στο λαό- γιατί αποφάσισε να παρέμβει στις υποθέσεις που εκκρεμούν, μεταξύ άλλων, και στη Δικαιοσύνη. Ανέφερε στην Ολομέλεια λακωνικά μόνο τα αναγκαία, δηλαδή τον αριθμό της Τροπολογίας και ότι την κάνει αποδεκτή, τίποτα περισσότερο.   Ομοίως, ο βουλευτής που την κατέθεσε, δεν τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια για να στηρίξει την Τροπολογία του.

Πηγή: airetos.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged