Στον κλοιό του β’ κύματος κορωνοϊού η Υφήλιος – Πάνω από34 εκατ. κρούσματα – 1 εκατ. οι νεκροί

Οικονομικά
Μοιραστείτε το:

Στον κλοιό του β’ κύματος κορωνοϊού Αμερική, ΗΠΑ – Πάνω από 1 εκατ. οι νεκροί και 34 εκατ. τα κρούσματα. Στο κόκκινο Ινδία και Λατινική Αμερική – Ανοίγουν τα σύνορα τους Αυστραλία και Νότια Αφρική

Αντιμέτωπες με το δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού είναι ΗΠΑ και Ευρώπη, καθώς καθημερινά αναφέρουν έξαρση κρουσμάτων αλλά και νέα περιοριστικά μέτρα.

Στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί έχουν φτάσει στους 207.000 με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για διπλασιασμό των θανάτων έως την 1η Ιανουαρίου, καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων σε τουλάχιστον 26 Πολιτείες με τους επιστήμονες να προειδοποιούν για πολύ δύσκολους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες που θα θέσουν υπό δοκιμασία το αμερικανικό σύστημα υγείας.

Σε κλοιό όμως είναι και η Ευρώπη, με τη Γερμανία να καταγράφει το τελευταίο 24ωρο τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων από τον περασμένο Απρίλιο, με την Ισπανία να προσανατολίζεται σε αυστηρότερα μέτρα όσον αφορά τις πληττόμενες συνοικίες της Μαδρίτης από την επιδημία και με την Ιταλία να ανακοινώνει πως εξετάζεται να παρατείνει έως τα τέλη Ιανουαρίου του 2021 την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρύξει σε όλη την χώρα.

Την ίδια στιγμή, βρετανική έρευνα δείχνει πως ο ιός επιβραδύνεται στην Αγγλία, παρά το γεγονός ότι καταγράφεται και εκεί έξαρση κρουσμάτων, ενώ πολύ καλύτερη είναι η εικόνα σε Αυστραλία και Νότια Αφρική, η οποία μάλιστα ανακοίνωσε πως από σήμερα 1/10 ανοίγει τα σύνορα της σε όλες τις αφρικανικές χώρες, διατηρώντας ωστόσο τις απαγορεύσεις σε τουρίστες από σχεδόν 50 κράτη με υψηλά ποσοστά μολύνσεων, όπως η Μ. Βρετανία, η Γαλλία, η Ινδία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

Πάντως ο παγκόσμιος συναγερμός παραμένει στο κόκκινο, αν κρίνει κανείς από τον ρυθμό εξάπλωσης του ιού και τα στοιχεία που δείχνουν πως τον Σεπτέμβριο κατά μέσο όρο έχαναν τη ζωή τους ημερησίως περισσότεροι από 5.400 άνθρωποι, κάτι που σημαίνει 226 θανάτους την ώρα και έναν θάνατο κάθε 16 δευτερόλεπτα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νεκροί ξεπέρασαν τα 1,01 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 34 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, είναι περισσότεροι από 23,5 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

  • Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 33.968.271 και οι θάνατοι σε 1.014.158
  • Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 7.233.043 και σε νεκρούς με 206.928
  • Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 143.952 και τρίτη σε κρούσματα με 4.810.935
  • Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 98.678 και τέταρτο το Μεξικό με 77.646
  • Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 42.233 νεκρούς
  • Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.170.799 – Στους 20.630 οι νεκροί
  • Πέμπτη σε κρούσματα η Κολομβία με 829.679 και έκτο το Περού με 811.768
  • Έβδομη η Ισπανία με 769.188, όγδοη η Αργεντινή με 751.001 και ένατο το Μεξικό με 743.216
  • Δέκατη η Νότια Αφρική με 674.339

ΗΠΑ: Στους 207.000 οι νεκροί λόγω κορωνοϊού – Έξαρση κρουσμάτων σε 26 Πολιτείες

Στους 207.000 ανέρχονται οι νεκροί στις ΗΠΑ όπου η επιδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται με αμείωτους ρυθμούς, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες ενόψει των φθινοπωρινών και χειμερινών μηνών που συνεπάγονται την έλευση της εποχικής γρίπης και των άλλων ιώσεων.

Με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τα 7,23 εκατομμύρια, οι Αμερικάνοι ειδικοί και λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν πως οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται σε καλό δρόμο καθώς καθημερινά εξακολουθούν να καταγράφονται χιλιάδες κρούσματα.

Πράγματι την τελευταία εβδομάδα (με τελευταία ημέρα την Τρίτη 29/9) αναφέρονταν ημερησίως κατά μέσο όρο 42.000 κρούσματα, αριθμός αρκετά μειωμένος με το μέσο όρο των 62.000 κρουσμάτων την ημέρα που ήταν στις 22 Ιουλίου, αλλά αυξημένος κατά 22% σε σχέση με τα κρούσματα που αναφέρονταν την εβδομάδα της 12ης Σεπτεμβρίου, όταν είχαν πέσει στα 34.000 ημερησίως.

Είναι χαρακτηριστικό πως τουλάχιστον 26 Πολιτείες αναφέρουν υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, με το Ουισκόνσιν να αναφέρει τον υψηλότερο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία γεγονός που ώθησε την task force του Λευκού Οίκου να ζητήσει από την Πολιτεία να αυξήσει στο μέγιστο δυνατό τον κανόνα των κοινωνικών αποστάσεων.

Συναγερμός πάντως έχει σημάνει και στη Νέα Υόρκη, η οποία αφού άνοιξε την περασμένη Τρίτη τα δημοτικά σχολεία, επέτρεψε χθες τη λειτουργία των εστιατορίων με πληρότητα στο 25% ενώ θα προχωρήσει σήμερα στο άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων.

Ωστόσο, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Bill de Blasio είπε ότι οι αρμόδιοι παρακολουθούν 9 συνοικίες της πόλης που παρουσιάζουν θετικά τεστ στα επίπεδα του 3% με 6% – αρκετά πάνω από το μέσο όρο του 1,46% -, αναφέροντας πως εάν το ποσοστό παραμείνει πάνω από 3% για μια εβδομάδα, θα κλείσουν όλα τα σχολεία.

Αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα της επιδημίας η Ευρώπη

Αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού είναι η Ευρώπη, καθώς μια σειρά κρατών καταγράφουν έξαρση και νέα ρεκόρ όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων.

Η Γερμανία ανέφερε το τελευταίο 24ωρο περισσότερα από 2.440 κρούσματα, αριθμός που αποτελεί τον υψηλότερο από τον περασμένο Απρίλιο, γεγονός που ενισχύει τον προβληματισμό των αρχών για την εξέλιξη της επιδημίας με τους ειδικούς να καλούν τους πολίτες να τηρούν τις αποστάσεις και τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.

Η Ιταλία μελετά το ενδεχόμενο να επεκταθεί έως τα τέλη Ιανουαρίου του 2021 η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί στην χώρα και η οποία λήγει στα τέλη Οκτωβρίου.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να λαμβάνει και να υλοποιεί πιο άμεσα κρίσιμες αποφάσεις.

Σημειώνεται ότι η χρήση της προστατευτικής μέτρας είναι υποχρεωτική σε αρκετές πόλεις, τη στιγμή που κορυφαία στελέχη της ιταλικής κυβέρνησης δεν αποκλείουν το σενάριο ενός νέου lockdown.

Η Ισπανία προσανατολίζεται στο να επιβάλλει ακόμα πιο αυστηρά μέτρα όσον αφορά την κυκλοφορία των πολιτών στις συνοικίες της Μαδρίτης που έχουν ήδη τεθεί σε lockdown, εξέλιξη που προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των δημοτικών αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι στη Μαδρίτη έχει επιβληθεί lockdown σε συνοικίες με έντονο επιδημιολογικό φορτίο με αποτέλεσμα να είναι σε ισχύ περιοριστικά μέτρα για περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες.

Οι κάτοικοι αυτοί δεν μπορούν να βγουν από τη συνοικία τους, εκτός κι αν θέλουν να μετακινηθούν για συγκεκριμένους λόγους, όπως το να πάνε στην εργασία τους ή στο γιατρό.

Στη Βρετανία με σφοδρότητα επελαύνει και το δεύτερο κύμα που προσεγγίζει το μισό εκατομμύριο κρούσματα, αν και μελέτη από το Imperial College του Λονδίνου αναφέρει πως φαίνεται μια μείωση των μολύνσεων στην Αγγλία.

Πάντως, η κυβέρνηση του Boris Johnson έχει αφήσει ανοιχτό το σενάριο ενός καθολικού κοινωνικού lockdown στις περισσότερες περιοχές της βόρειας Βρετανίας και ενδεχομένως και στο Λονδίνο.

Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών αναμένεται να κλείσουν για δύο εβδομάδες όλες οι παμπ, τα εστιατόρια και τα μπαρ, ενώ ανάμεσα στα μέτρα, αναμένεται να είναι και η απαγόρευση στους πολίτες να συναντώνται σε κλειστούς χώρους στις περιπτώσεις εκείνες που δεν έχει γίνει ήδη αυτή η σύσταση.

Στη Γαλλία, όπου η επιδημία είναι σε έξαρση, η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους έχει καταστεί υποχρεωτική στο Παρίσι και σε άλλες μεγάλες πόλεις, ενώ στη Μασσαλία όλα τα μπαρ και τα εστιατόρια παρέμειναν κλειστά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και θα παραμείνουν για δύο εβδομάδες.

Από τις 28/9 σε 11 μεγάλες πόλεις, ανάμεσά τους και στο Παρίσι, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείνουν στις 22:00.

Στο Βέλγιο, οι αρχές των Βρυξελλών έλαβαν αυστηρότερα μέτρα, σύμφωνα με τα οποία τα μπαρ και τα καφέ θα κλείνουν στις 23:00, ενώ από την ίδια ώρα και μέχρι τις 6 το πρωί απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων.

Παράλληλα δεν επιτρέπεται η κατανάλωση φαγητού στις υπαίθριες αγορές ενώ όσον αφορά στα καταστήματα που πωλούν φαγητό ή ποτό, αυτά μπορούν να παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις 22:00.

Στις 6 Οκτωβρίου θα υπάρξει εκ νέου αξιολόγηση για αναπροσαρμογή των περιορισμών.

Στην Αυστρία, θετικός φαίνεται να είναι μέχρι στιγμής ο αντίκτυπος των αυστηρότερων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, που επιβλήθηκαν στις 21 Σεπτεμβρίου, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, δεν καταγράφονται πλέον οι ιδιαίτερα υψηλές αυξήσεις των νέων κρουσμάτων που υπήρχαν έως τις 17 ή 18 Σεπτεμβρίου.

Τα μέτρα προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή μόνον δέκα ατόμων σε ιδιωτικές εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους, όπως επίσης την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης της προστατευτικής μάσκας, αλλά και την κατανάλωση στην εστίαση μόνον από καθήμενους.

Από προχθές είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας σε αγορές και εμπορικές εκθέσεις ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους.

Στην Τσεχία, όπου τις δύο τελευταίες εβδομάδες τα κρούσματα αυξάνονται με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό στην Ευρώπη, οι αρχές επανέφεραν κάποια μέτρα για να περιορίσουν την εξάπλωση των κρουσμάτων, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας και οι αυστηρότεροι περιορισμοί στις ώρες λειτουργίας των μπαρ.

Αρνητικό ρεκόρ καταγράφει η Ολλανδία, καθώς αναφέρθηκαν 3.011 νέες περιπτώσεις μολύνσεων από κορωνοϊό, την ώρα που η χώρα επέβαλε νέα μέτρα για την καταπολέμηση ενός δεύτερου κύματος λοιμώξεων «Ο αριθμός των περιπτώσεων αυξήθηκε απότομα σε όλες σχεδόν τις περιοχές και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες», δήλωσε το Ινστιτούτο.

Στο κόκκινο λόγω κορωνοϊού η Ινδία – Προσεγγίζει τους 100 χιλ. νεκρούς

Με αμείωτη ένταση εξαπλώνεται η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία, η οποία εδώ και σχεδόν δύο μήνες καταγράφει καθημερινά τα περισσότερα κρούσματα σε ημερήσια βάση παγκοσμίως.

Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 86.821 νέα κρούσματα μόλυνσης με το σύνολο τους να ξεπερνά τα 6,21 εκατομμύρια ενώ καταγράφηκαν άλλοι 1.181 θάνατοι, με το σύνολο των νεκρών να φτάνει τους 98.678.

Σημειώνεται πως την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Naredra Modi χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι αρχές της Ινδίας ανακοίνωσε ότι προοδευτικά θα επιτρέψουν στις αρχές των ομόσπονδων ινδικών κρατών να ανοίξουν σχολεία και κινηματογράφους.

Η Μαχαράστρα, το πλουσιότερο ινδικό ομόσπονδο κράτος, όπου βρίσκεται η Μουμπάι, ανακοίνωσε επίσης πως θα επιτρέψει να λειτουργούν πλέον κανονικά μπαρ και εστιατόρια.

Η Ινδία κατέγραψε την πιο βαθιά ύφεση της οικονομίας της εδώ και δεκαετίες το β’ τρίμηνο του 2020 εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού.

Θερίζει τη Λατινική Αμερική ο κορωνοϊός – Στο κόκκινο Βραζιλία, Μεξικό

Θερίζει τη Λατινική Αμερική ο κορωνοϊός καθώς από αυτήν την περιοχή προέρχονται τα 5 από τα 10 κράτη με τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως.

Η Βραζιλία είναι η πλέον πληττόμενη χώρα, καθώς μετρά τους περισσότερους θανάτους μετά τις ΗΠΑ.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλοι 1.031 νεκροί με το σύνολο τους να ανέρχεται σε 143.952.

Παράλληλα καταγράφηκαν 33.413 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 με το σύνολο τους να υπολογίζεται στα 4.810.935.

Την ίδια στιγμή δραματική είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο είναι τέταρτο παγκοσμίως όσον αφορά τους θανάτους.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 5.053 νέες μολύνσεις και 483 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.

Συνολικά οι νεκροί στο Μεξικό ανέρχονται σε 77.646 επί συνόλου 743.216 μολύνσεων.

Αυστραλία: Σύντονα ανοίγουν τα σύνορα με τη Νέα Ζηλανδία

Υπό έλεγχο είναι ο κορωνοϊός στην Αυστραλία και ιδιαίτερα στην Πολιτεία της Βικτόρια, η οποία ήταν το επίκεντρο της επιδημίας.

Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 15 νέα κρούσματα και 2 θάνατοι, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών στη Βικτόρια να ανέρχεται στους 800 και σε όλη την Αυστραλία σε 888.

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Scott Morrison υποστήριξε ότι η χώρα του θα ανοίξει πολύ σύντομα τα σύνορα με τη Νέα Ζηλανδία, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι οι Νεοζηλανδοί να μπαίνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων.

Tendros (ΠΟΥ) για το 1 εκ. θύματα του κορωνοϊού: Πολύ οδυνηρό ορόσημο, αλλά δεν είναι αργά για να αλλάξει η πορεία των πραγμάτων

«Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία των πραγμάτων»: αυτό το μήνυμα ελπίδας έστειλε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τη στιγμή που ο νέος κορωνοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και μολύνει δύο εκατομμύρια την εβδομάδα.

«Το πιο σημαντικό δίδαγμα είναι πάντα το ίδιο: όποιο κι αν είναι το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η επιδημία σε μια χώρα, δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να αλλάξει η πορεία των πραγμάτων», γράφει ο Tendros Adhanom Ghebreyesus σε άρθρο του που δημοσιεύεται από τη βρετανική εφημερίδα The Independent.

«Ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν τώρα χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της Covid-19 και πολλοί περισσότεροι υποφέρουν εξαιτίας της πανδημίας», τονίζει ο Tendros, υπογραμμίζοντας επίσης την χωρίς προηγούμενο ταχύτητητα με την οποία ο κόσμος κατάφερε να τελειοποιήσει τεστ και να κινητοποιηθεί για να βρει το ταχύτερο αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια.

Ο παγκόσμιος απολογισμός των νεκρών από τον κορωνοϊό ξεπέρασε προχθές το ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters, μια ζοφερή στατιστική σε μια πανδημία η οποία έχει προκαλέσει καταστροφές στην παγκόσμια οικονομία, έχει υπερφορτώσει τα συστήματα υγείας και έχει αλλάξει τον τρόπο που ζουν οι άνθρωποι.

Ο αριθμός των θανάτων από τον νέο κορωνοϊό φέτος είναι διπλάσιος του αριθμού των ανθρώπων που πεθαίνουν κάθε χρόνο από ελονοσία — και η αναλογία των θανάτων αυξήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες καθώς τα κρούσματα αυξάνονται σε αρκετές χώρες.

«Ο κόσμος μας έχει φθάσει σ’ ένα οδυνηρό ορόσημο», αναφέρει σε δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres.

«Είναι ένας αδιανόητος αριθμός. Ωστόσο δεν πρέπει να μας κάνει να πάψουμε να βλέπουμε κάθε μία μεμονωμένη ζωή. Ήταν πατέρες και μητέρες, σύζυγοι, αδελφοί και αδελφές, φίλοι και συνάδελφοι».

Οι θάνατοι από την Covid-19 χρειάστηκαν μόλις τρεις μήνες για να διπλασιασθούν από μισό εκατομμύριο, καθώς ο ρυθμός των θανάτων έχει επιταχυνθεί μετά την καταγραφή του πρώτου θανάτου στις αρχές Ιανουαρίου στην Κίνα.

Περισσότεροι από 5.400 άνθρωποι πεθαίνουν στον κόσμο κάθε 24 ώρες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ρόιτερ που βασίζονται στους μέσους όρους του Σεπτεμβρίου, προκαλώντας συμφόρηση στα γραφεία τελετών και τα κοιμητήρια.

Αυτό αντιστοιχεί με περίπου 226 ανθρώπους την ώρα ή έναν άνθρωπο κάθε 16 δευτερόλεπτα. Κατά μέσο όρο 340 άνθρωποι πεθαίνουν στα 90 λεπτά που διαρκεί ένα ποδοσφαιρικό ματς.

«Τόσοι πολλοί άνθρωποι έχασαν τόσους πολλούς ανθρώπους και δεν είχαν την ευκαιρία να τους αποχαιρετήσουν», δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Margaret Harris.

«… Πολλοί, πολλοί από τους ανθρώπους που πέθαναν, πέθαναν μόνοι σε ιατρικές συνθήκες και αυτός είναι ένας τρομερά δύσκολος και μοναχικός θάνατος».

Πηγή: bankingnews.gr

 

 

Μοιραστείτε το:
Tagged