Στον ανακριτή, Αλβανοί και Κροάτες για τα 324 κιλά κοκαΐνης της Θεσσαλονίκης

Γεγονότα

Στον ανακριτή για τα 3324 κιλά κοκαΐνης (του Γιάννη Σουλιώτη)

 Σήμερα απολογούνται ενώπιον του ανακριτή οι τρεις αλλοδαποί (δύο Αλβανοί και ένας Κροάτης) που συνελήφθησαν την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη για μεταφορά 300 κιλών κοκαΐνης. Αντίθετα, εξακολουθεί να αναζητείται ένας ακόμα Κροάτης, που τη στιγμή της αστυνομικής επιχείρησης κατάφερε να καταρριχηθεί από τον 6ο όροφο πολυκατοικίας και να διαφύγει τη σύλληψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο Κροάτες ήρθαν στην Ελλάδα στα μέσα Ιανουαρίου με τα αυτοκίνητά τους, ένα Audi και ένα Seat Ibiza. Μίσθωσαν μέσω της εφαρμογής Airbnb ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και ένα μίνι βαν, μέσα στο οποίο βρέθηκε η περισσότερη από την κατασχεθείσα ποσότητα κοκαΐνης. Ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να παραλάβουν τα ναρκωτικά, που πιθανολογείται ότι έφθασαν διά θαλάσσης στο λιμάνι της πόλης κρυμμένα μέσα σε κοντέινερ με νόμιμο φορτίο.

Οι δύο υπήκοοι Αλβανίας (ο ένας είναι κάτοχος ελληνικών ταξιδιωτικών εγγράφων) ταξίδεψαν από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη στο τέλος της περασμένης εβδομάδας. Περιγράφονται ως τα αρχηγικά μέλη της διακίνησης και σύμφωνα με τους αστυνομικούς ταξίδεψαν στη Βόρεια Ελλάδα προκειμένου να παραλάβουν το σύνολο του παράνομου εμπορεύματος. Δεν ήταν άγνωστοι στις διωκτικές αρχές, καθώς ο ένας από αυτούς είχε και στο παρελθόν κατηγορηθεί για υπόθεση ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την επίσημη αστυνομική εκδοχή, η αμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (Drug Enforcement Administration) ενημέρωσε για τις κινήσεις τους τα στελέχη της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης, που τους εντόπισαν και τους έθεσαν υπό παρακολούθηση. Η επιχείρηση σύλληψής τους έγινε την Παρασκευή, τη στιγμή που γινόταν η μεταφόρτωση των ναρκωτικών από το μίνι βαν (ήταν παρκαρισμένο στην πιλοτή της πολυκατοικίας) στο όχημα των Αλβανών.

Συνελήφθησαν οι τρεις, ενώ ο τέταρτος, πηδώντας από μπαλκόνι σε μπαλκόνι, κατέβηκε από τον 6ο στον 1ο όροφο και με άλμα από ύψος 10 μέτρων κατάφερε να διαφύγει. Σύμφωνα με την υπεράσπιση, οι δύο υπήκοοι Αλβανίας σκόπευαν να παραλάβουν τα 40 από τα συνολικά 300 κιλά καθαρής κοκαΐνης. Προ ενός έτους οι δύο φέρονται να είχαν αγοράσει και να είχαν υπό τη διαχείρισή τους ένα ξενοδοχείο (δύο αστέρων) στην πόλη της Ρόδου.

Στις «πιάτσες» της Αττικής θα κατέληγαν τα 324 κιλά κοκαΐνης που εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη (του Βασίλη Γ.Λαμπρόπουλου)

Έρευνα σε πέντε κινητά και σε «επένδυση» σε παραλιακό ξενοδοχείο στην πόλη της Ρόδου – Το παρασκήνιο της υπόθεσης και οι αναφορές για 110.000 χρήστες κοκαΐνης στην Αττική

Για την Αττική είναι ιδιαίτερα πιθανόν ότι προορίζονταν τα 324 κιλά κοκαΐνης –αξίας άνω των 100.000.000 ευρώ – που εντοπίσθηκαν τις τελευταίες ώρες από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης σε διαμέρισμα της συμπρωτεύουσας αλλά και σε ενοικιασμένο ΙΧ που είχε σταθμεύσει κάτω από αυτό!  

Σε αυτή την εκτίμηση προχωρούν υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛΑΣ που εξετάζουν ήδη πέντε κινητά που βρέθηκαν στην κατοχή  των τριών δραστών (ενός 36χρονου Κροάτη, ενός 37χρονου Αλβανού κι ενός 35χρονου ομοεθνούς του με ελληνικό ωστόσο διαβατήριο).        

Επιπλέον, στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ βρίσκεται παραλιακό ξενοδοχείο στην πόλη της Ρόδου – το όνομά του στη διάθεση της εφημερίδας- που εμφανίζεται ως «επένδυση» ενός εκ των συλληφθέντων. 

Ποσότητα – ρεκόρ 

Πρόκειται, αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση  των αστυνομικών,  για μία από τις μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης που θα διανεμόταν στην Αττική και πιθανόν ακολούθως σε θέρετρα της νοτίου Ελλάδας. Σημειώνεται ότι με τις προσμίξεις το συνολικό βάρος που θα ριχνόταν στην «αγορά» θα ήταν  περίπου 900  έως 1000 κιλά, δηλαδή θα πωλούνταν εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις.   

Με δεδομένο ότι σύμφωνα με την ανάλυση των λυμάτων  στην Ψυττάλεια η χρήση κοκαΐνης την  περίοδο της πανδημίας και της καραντίνας (σ.σ. σχετικές δηλώσεις του Νίκου  Θωμαϊδη, Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών)  αυξήθηκε κατά περίπου 70% σε σχέση με το 2019  και ο αριθμός των χρηστών έφθασε στην Αττική τις 110.000!   Μια αυξημένη «ζήτηση» που ίσως θα κάλυπτε εν μέρει αυτό το φορτίο.

Η επιχείρηση της ΕΛΑΣ

Η επιχείρηση  της ΕΛΑΣ διεξήχθη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά από πληροφορία (σ.σ. φέρεται να έχει δοθεί από την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών- DEA των ΗΠΑ) για άφιξη ενός κοντέινερ με μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης  από την Λατινική Αμερική. 

Οι δύο Αλβανοί, έφτασαν στη συμπρωτεύουσα από την Αθήνα,  προκειμένου να συναντηθούν με τους Κροάτες συνεργούς τους, οι οποίοι είχαν ήδη παραλάβει το φορτίο και βρίσκονταν στη Θεσσαλονίκη από τα μέσα Ιανουαρίου. Το ραντεβού έγινε σε διαμέρισμα Airbnb στο κέντρο της συμπρωτεύουσας, το οποίο είχαν μισθώσει οι δύο τελευταίοι, ενώ είχαν ενοικιάσει κι ένα ΙΧ όπου και σε αυτό βρέθηκε μεγάλη ποσότητα ναρκωτικής ουσίας. 

Σύμφωνα με αναφορές αστυνομικών, οι Αλβανοί, οι οποίοι δεν είχαν ποινικό μητρώο, μετά την παραλαβή της κοκαΐνης θα επέστρεφαν στην Αθήνα και ήδη έχουν ξεκινήσει οι έρευνες  για τον εντοπισμό του δικτύου διανομής στην πρωτεύουσα και πιθανόν και σε άλλα σημεία.   

940 κιλά κοκαΐνης το 2019

Σημειώνεται ότι την τελευταία διετία έχουν εντοπισθεί 6-7 μεγάλα φορτία κοκαΐνης στη Θεσσαλονίκη που προέρχονταν από την Κολομβία κι άλλες χώρες της νοτίου Αμερικής. 

Σημειώνεται ότι κατά μέσο όρο ετησίως στην Ελλάδα εντοπίζονται 200 – 300 κιλά κοκαΐνης από τις διωκτικές αρχές. Το 2019 αυτή η ποσότητα είχε ανέλθει σε περίπου 940 κιλά.   

Κάθε χρόνο κατηγορούνται περίπου 19.000  άτομα με βάση τους νόμους περί  ναρκωτικών και αναδεικνύονται περίπου 13.500 τέτοιου είδους υποθέσεις. 

Πηγή: kathimerini.gr /tovima.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged