Εκδόθηκε η ποινή για τον Τάσο Μαντέλη – Κάθειρξη οκτώ ετών με αναστολή για ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Κάθειρξη οκτώ ετών με αναστολή ήταν η ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για τον πρώην υπουργό, Τάσο Μαντέλη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για το σκέλος της υπόθεσης των «μαύρων ταμείων» της Siemens και τη μίζα των 450.000 γερμανικών μάρκων. Από τους συγκατηγορούμενούς του δύο ακόμα, το στέλεχος της Siemens, Ηλ. Γεωργίου, και ο πρώην συνεργάτης του υπουργού, Αλ. Μαντάς, κρίθηκαν ένοχοι.
Ο 72χρονος πρώην υπουργός κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Του αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, ενώ το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα αναστολής έως την έφεση με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της διατήρησης της ήδη καταβληθείσας εγγυοδοσίας μέχρι το ποσό των 50.000 ευρώ.
Ποινή κάθειρξης 12 ετών επιβλήθηκε στο 80χρονο στέλεχος της Siemens, Ηλ. Γεωργίου, για τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και για αυτόν το δικαστήριο αποφάσισε να ανασταλεί υπό όρους η εκτέλεση της ποινής του. Επιπλέον, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 40 μηνών με αναστολή μέχρι την έφεση, για την πράξη της απλής συνδρομής στο ξεπλυμα βρώμικου χρήματος ο πρώην συνεργάτης του υπουργού, Αλ. Μαντάς. Αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. Απαλλάχθηκε από την κατηγορία της απλής συνδρομής σε παθητικής δωροδοκίας.
Η Αντωνία Μάρκου κρίθηκε αθώα για την κατηγορία ότι υπήρξε παρένθετο πρόσωπο σε λογαριασμό, ελλείψει δόλου, ενώ αθώος κρίθηκε και ο κουμπάρος του πρώην υπουργού, Γ. Τσουγκράνης, ελλείψει δόλου. Το δικαστήριο έκανε δεκτές τις αιτήσεις της πολιτικής αγωγής για αποζημίωση του ελληνικού Δημοσίου λόγω ηθικής βλάβης και επιδίκασε 500.000 ευρώ ως αποζημίωση.
Νωρίτερα, η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει να γίνει δεκτή η δήλωση για όλους τους κατηγορούμενους, αλλά όχι για τον πρώην υπουργό, υποστηρίζοντας ότι εξαιρείται καθώς υπάρχει σχετική δέσμευση, ενώ ο συνήγορος υπεράσπισης, Γιάννης Ηρειώτης, υποστήριξε πως η εν λόγω δέσμευση είναι αντισυνταγματική, αφού δημιουργείται ιδιώνυμο αδίκημα με το οποίο εξαιρείται ο Τάσος Μαντέλης λόγω της ιδιότητάς του ως υπουργού, αν και δικάζεται στο δικαστήριο ως πολίτης.
Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση της πολιτικής αγωγής για αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης. Ειδικότερα, επιδίκασε το ποσό των 500.000 ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο. Αντίστοιχα, για τον ΟΤΕ δέχθηκε αποζημίωση του ποσού των 30 ευρώ, με επιφύλαξη. Το δικαστήριο πάντως απέρριψε τη δήλωση κατηγορουμένων για επιστροφή των χρημάτων και προχώρησε στη δήμευση του ποσού των 230.000 ευρώ που έχει κατασχεθεί και κατατεθεί.
Συγκεκριμένα, τόσο ο Τάσος Μαντέλης όσο και ο Γ. Τσουγκράνης, είχαν δηλώσει ότι παραχωρούν το σύνολο του ποσού των 450.00 γερμ. μάρκων (230.000 ευρώ) που χαρακτηρίστηκε ως ζημία, στο Δημόσιο. Αφορά στο ποσό των 175.000 ευρώ, που έχει κατασχεθεί, και ακόμη 55.000 ευρώ που έχουν καταβληθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Πρόκειται για μία κίνηση να επιστραφούν τα χρήματα αυτά στο Δημόσιο, εκμεταλλευόμενοι το νόμο ώστε να τύχουν ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση.
Πηγή: newpost.gr