Σε καραντίνα το γηροκομείο «Centaurea» στο Μαρούσι με τα 19 κρούσματα – Ελλειπής έλεγχος από την Περιφέρεια Αττικής

Αττική
Μοιραστείτε το:

Πολύ μεγάλες οι ευθύνες Πατούλη για τα κρούσματα στο γηροκομείο στο Μαρούσι -Τι (δεν) έκανε ο περιφερειάρχης

Για άλλη μία φορά, η Περιφέρεια Αττικής, του κου Γιώργου Πατούλη, βρέθηκε «ελλειματική» σε ότι αφορά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της  στον τομέα υγείας. Με αφορμή μάλιστα το θρίλερ με το γηροκομείο Centaurea στο Μαρούσι στο οποίο αποκαλύφθηκε ότι υπήρξαν 19 κρούσματα  και τέθηκε σε καραντίνα, προσπαθεί με συνεχείς εμφανίσεις του Περιφερειάρχη κου Πατούλη, να μετατοπίσει το βάρος των ευθυνών της, στην υφυπουργό Κοινωνικής Προστασίας κα Μιχαηλίδου.

Αυτό, όμως που εντυπωσιάζει είναι η απόλυτη σιωπή του αρμοδίου αντιπεριφερειάρχη Υγείας κου Αθ. Βαθειώτη, που παραμένει «εξαφανισμένος». Να θυμήσουμε ότι κάτι ανάλογο είχε συμβεί και με την κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι  στην οποία τελικά κατέληξαν περισσότεροι από 13 τρόφιμοι, και στην οποία ο κος Βαθιώτης ήταν για ένα διάστημα Επιστημονικός υπεύθυνος σε κάποιο Τμήμα της. Και σε εκείνη την περίπτωση ο κος Βαθιώτης παρέμεινε στη αφάνεια, χωρίς να κάνει καμία δήλωση…

Όπως έγινε γνωστό το συγκεκριμένο γηροκομείο λειτουργούσε χωρίς να έχει άδεια λειτουργίας, μόνο με την κατάθση της σχετρικής α’ίτησης στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής…

—————————

Σε υγειονομική «βόμβα» μετατρέπεται ακόμη ένα γηροκομείο, αυτό στο Μαρούσι με 19 κρούσματα κορωνοϊού και, όπως προκύπτει, οι ευθύνες του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη είναι σημαντικές. Πρόκειται για το γηροκομείο Centaurea στο οποίο εντοπίστηκαν 19 κρούσματα. Υπήρχε ύποπτο κρούσμα στις 28/8 και εργαζόμενο που βγήκε θετικός στο τρίτο τεστ

Κορωνοϊός: Σε καραντίνα το γηροκομείο Centaurea στο Μαρούσι με τα 19 κρούσματα

Σε μια προσπάθεια να μετακυλήσει τις ευθύνες του, ο Γ. Πατούλης υποστήριξε την περασμένη Τρίτη (ΣΚΑΪ), ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι δεν είναι ευθύνη της Περιφέρειας τα γηροκομεία, «φωτογραφίζοντας» εμμέσως, πιθανότατα, την υφυπουργό Εργασίας και Πρόνοιας Δόμνα Μιχαηλίδου. Κάτι που ωστόσο δεν ισχύει, καθώς οι δομές εντός της Περιφέρειας -όπως το γηροκομείο στο Μαρούσι- υπάγονται ξεκάθαρα στην αρμοδιότητα του περιφερειάρχη.

Αλλωστε, ήταν ο ίδιος ο κ. Πατούλης που υπερηφανευόταν στις αρχές Ιουλίου ότι σε 141 γηροκομεία της Αττικής δεν υπήρξε ούτε μία απώλεια ζωής, όταν σε πολλές χώρες το 50% της θνησιμότητας από τον Covid-19 αφορούσε σε κέντρα φιλοξενίας ατόμων τρίτης ηλικίας και γηροκομεία.

Επιπλέον, η Περιφέρεια Αττικής έκανε εκ των υστέρων ελέγχους στο συγκεκριμένο γηροκομείο στις αρχές της εβδομάδας, πλην όμως ήταν ήδη αργά καθώς είχε ήδη εντοπιστεί ένα κρούσμα. Στη συνέχεια ξέσπασε η «μπόρα» με 19 θετικά κρούσματα μέχρι στιγμής. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει η δικηγόρος του γηροκομείου, υπήρξε ύποπτο κρούσμα από τις 28/8 και εργαζόμενος που βγήκε θετικός στο τρίτο τεστ.

Επίσης, το συγκεκριμένο γηροκομείο λειτουργεί χωρίς άδεια. Ο ιδιοκτήτης έχει υποβάλει μεν τη σχετική αίτηση, η οποία όμως έχει «βαλτώσει» στη γραφειοκρατία με αποτέλεσμα να λειτουργεί χωρίς άδεια, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες από πολύ καλά ενημερωμένες πηγές.

Στην κυβέρνηση επικρατεί ενόχληση για τον κ. Πατούλη. Μάλιστα, την Τρίτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, άφησε μια «σπόντα» προς τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, σχετικά με το πεδίο των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων (ΜΦΗ) στην Περιφέρεια Αττικής. «Στην παρούσα φάση, για την καλύτερη επικοινωνία με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, το υπουργείο Εργασίας, πέραν των πρωτοκόλλων για τις ΜΦΗ και υπεράνω των προκαθορισμένων αρμοδιοτήτων του, έχει αναλάβει τον συντονισμό των Περιφερειών με την κεντρική διοίκηση».

Περιφέρεια Αττικής: Πράγματι, δεν είχε οριστική άδεια το γηροκομείο

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση, η Περιφέρεια Αττικής, επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι το εν λόγω γηροκομείο δεν διέθετε οριστική άδεια λειτουργίας. Υποστηρίζει δε πως «η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής ασκεί με απόλυτη υπευθυνότητα τις αρμοδιότητές της όσον αφορά στη νόμιμη λειτουργία των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της περιφέρειας:

«Από την 1η Μαρτίου του 2020, πριν ακόμη αποφασισθεί από κάθε κρατική αρχή η λήψη οποιουδήποτε μέτρου πρόληψης για την αντιμετώπιση του covid-19 και πριν εκδοθούν οι Π.Ν.Π., ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης είχε δώσει την εντολή προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας  να προχωρήσουν κατά απόλυτη προτεραιότητα στη λήψη κάθε κατάλληλου μέτρου πρόληψης, καθώς και στην αυστηρή τήρηση της νομιμότητας, όσον αφορά τη λειτουργία των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων που λειτουργούν σήμερα στην Αττική.

Χάρη στην έγκαιρη κινητοποίηση του Περιφερειάρχη και των αρμόδιων υπηρεσιών, πετύχαμε κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία στην Αττική τις επιπτώσεις του covid-19, όσον αφορά στην αποτελεσματική προστασία της ζωής των συνανθρώπων μας της τρίτης ηλικίας,  που φιλοξενούνταν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Με πρωτοβουλία επίσης του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, διενεργούνται από μικτά κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής, του ΙΣΑ και του ΕΟΔΥ μεγάλος αριθμός τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, κατά προτεραιότητα στους συμπολίτες μας που φιλοξενούνται σε κοινωνικές δομές και ΜΦΗ. Την προηγούμενη περίοδο διενεργήσαμε πάνω από 3800 τεστ ανίχνευσης, με έμφαση στα γηροκομεία της Αττικής.

Σε έναν τέτοιο έλεγχο από κλιμάκιο της Περιφέρειας που διενεργήθηκε στο γηροκομείο του Αμαρουσίου , διαπιστώθηκε η ύπαρξη 19 κρουσμάτων,  τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν ασυμπτωματικά. 

Πράγματι το συγκεκριμένο γηροκομείο δεν διέθετε οριστική άδεια λειτουργίας , όπως συμβαίνει με δεκάδες ΜΦΗ που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα , ένα ζήτημα που το έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη στο Υπουργείο Απασχόλησης και τέθηκε ως θέμα και πάλι σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με την αρμόδια Υπουργό κα Δ. Μιχαηλίδου και τη συμμετοχή της ΕΝΠΕ. Είναι ένα ζήτημα που δεν είναι τωρινό , αλλά ταλαιπωρεί χρόνια τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών και αφορά στη φιλοξενία χιλιάδων ηλικιωμένων ανθρώπων, που κινδυνεύουν να βρεθούν ουσιαστικά στο δρόμο από τη μια στιγμή στην άλλη, εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλές Μονάδες λειτουργούν σήμερα σε όλη την Επικράτεια, χωρίς οριστική άδεια λειτουργίας.

Για το συγκεκριμένο γηροκομείο στο Μαρούσι οφείλουμε να τονίσουμε ότι με βάση σχετικό υπόμνημα της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας:

  • διέθετε ήδη την απαραίτητη άδεια ίδρυσης από τον Ιούλιο του 2019 και 
  • πληρούσε όλα τα κριτήρια για να του χορηγηθεί και η οριστική άδεια λειτουργίας, μετά την προσαρμογή του στις παρατηρήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας μας. 

Συγκεκριμένα είχαν κατατεθεί τα νέα σχέδια που είχαν ζητηθεί από τις υπηρεσίες μας και ο σχετικός φάκελος ήταν έτοιμος για τη χορήγηση της οριστικής άδειας, η οποία θα μπορούσε να χορηγηθεί και μέσα στον Αύγουστο, κάτι που δεν έγινε λόγω φόρτου εργασίας του προσωπικού των αρμόδιων αλλά και υποστελεχωμένων υπηρεσιών της Περιφέρειας, καθώς και των ιδιαίτερων συνθηκών που βιώνουμε λόγω της πανδημίας.

Οφείλουμε επίσης να επισημάνουμε ότι κατά τη διάρκεια της αυτοψίας της επιτροπής,  διαπιστώθηκε ότι εν λόγω Μονάδα όλα τα πρωτόκολλα που αφορούσαν τα μέτρα προστασίας  από τον covid-19 , σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Για την τήρηση των πρωτοκόλλων υπήρχε από τη Μονάδα διαρκής ενημέρωση των υπηρεσιών μας. 

Θέλουμε με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό να επισημάνουμε ότι η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής ασκεί με απόλυτη υπευθυνότητα τις αρμοδιότητές της όσον αφορά στη νόμιμη λειτουργία των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, παρά τα χρονίζοντα ζητήματα που αφορούν στο καθεστώς λειτουργίας τους, στην έλλειψη προσωπικού αλλά και στον αυξημένο φόρτο εργασίας των εργαζομένων μας στις δυσμενείς συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία. 

Η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί προτεραιότητα της Περιφέρειας Αττικής.  Η Διοίκηση της Περιφέρειας θα βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό των πολιτών, με πράξεις και όχι με λόγια».

Η Ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής για γηροκομείο στο Μαρούσι

Πληρούσε όλα τα κριτήρια και τα μέτρα ασφαλείας. Τα κρούσματα «στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν ασυμπτωματικά».  «Όλα τα κριτήρια για να του χορηγηθεί και η οριστική άδεια λειτουργίας, μετά την προσαρμογή του στις παρατηρήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας», πληροί το Γηροκομείο του Αμαρουσίου, το οποίο λειτουργούσε με προσωρινή άδεια και κατά τη διάρκεια ελέγχου -εξετάσεων για κορονοϊό, που διενεργήθηκαν από κλιμάκιο της Περιφέρειας Αττικής, διαπιστώθηκε η ύπαρξη 19 κρουσμάτων.

Αυτό τονίζει σ΄ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής, η οποία αφού επισημαίνει ότι τα κρούσματα «στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν ασυμπτωματικά», υπενθυμίζει ότι «από την 1η Μαρτίου του 2020, πριν ακόμη αποφασισθεί από κάθε κρατική αρχή η λήψη οποιουδήποτε μέτρου πρόληψης για την αντιμετώπιση του covid-19 και πριν εκδοθούν οι Π.Ν.Π., ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης είχε δώσει την εντολή προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας να προχωρήσουν κατά απόλυτη προτεραιότητα στη λήψη κάθε κατάλληλου μέτρου πρόληψης, καθώς και στην αυστηρή τήρηση της νομιμότητας, όσον αφορά τη λειτουργία των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων που λειτουργούν σήμερα στην Αττική».

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, από το συγκεκριμένο Γηροκομείο ήδη «είχαν κατατεθεί τα νέα σχέδια που είχαν ζητηθεί από τις υπηρεσίες μας και ο σχετικός φάκελος ήταν έτοιμος για τη χορήγηση της οριστικής άδειας, η οποία θα μπορούσε να χορηγηθεί και μέσα στον Αύγουστο, κάτι που δεν έγινε λόγω φόρτου εργασίας του προσωπικού των αρμόδιων αλλά και υποστελεχωμένων υπηρεσιών της Περιφέρειας, καθώς και των ιδιαίτερων συνθηκών που βιώνουμε λόγω της πανδημίας».

Επίσης υπογραμμίζει ότι «κατά τη διάρκεια της αυτοψίας της επιτροπής, διαπιστώθηκε ότι στην εν λόγω Μονάδα» τηρούνταν «όλα τα πρωτόκολλα που αφορούσαν τα μέτρα προστασίας από τον covid-19 , σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Για την τήρηση των πρωτοκόλλων υπήρχε από τη Μονάδα διαρκής ενημέρωση των υπηρεσιών μας».

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged