Σε Αντίστροφη μέτρηση για την χαλάρωση των μέτρων του lockdown – Τα σενάρια για λιανεμπόριο, σχολεία, εστίαση

Υπουργεία

Αντίστροφη μέτρηση για χαλάρωση του lockdown – Τα σενάρια για λιανεμπόριο, σχολεία, εστίαση – Αυτήν την εβδομάδα οι τελικές αποφάσεις για το πότε θα γίνει το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας

Αν και το ΕΣΥ εξακολουθεί να παραμένει σε κόκκινο συναγερμό και να δίνει την ύστατη μάχη προκειμένου να διαχειριστεί όλους τους ασθενείς covid, η αντίστροφη μέτρηση για μια σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών και ένα προσεκτικό και ελεγχόμενο άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας έχει αρχίσει.

Σε αυτό αναμένεται να συμβάλλει τόσο η έλευση των self test στις αρχές Απριλίου όσο και η επιτάχυνση των εμβολιασμών αλλά και η βελτίωση του καιρού.

Πάντως, η κατάσταση στα νοσοκομεία και ιδιαίτερα της Αττικής είναι εξαιρετικά δύσκολη, κάτι άλλωστε που μαρτυρούν οι 735 διασωληνωμένοι, οι 966 νέες εισαγωγές ασθενών που έγιναν το Σαββατοκύριακο και οι συνολικά 5.125 άνθρωποι που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η κατάσταση θα εξακολουθήσει να είναι ιδιαίτερα δύσκολη στο ΕΣΥ για τις επόμενες δύο εβδομάδες ενώ δεν λείπουν και τα εφιαλτικά σενάρια που κάνουν λόγο και για 1.000 διασωληνωμένους.

Παρόλο αυτά οι επιστήμονες εκτιμούν πως η κορύφωση του γ’ κύματος αναμένεται στις 8 Απριλίου και για αυτό προτείνουν το όποιο άνοιγμα να γίνει από τη Δευτέρα 12 Απριλίου και όχι από τις 5 Απριλίου, όπως θέλει τουλάχιστον ο εμπορικός κόσμος.

Υπό τα δεδομένα αυτά η κυβέρνηση αποφεύγει – και δικαίως μια και έχει διαψευστεί αρκετές φορές στο παρελθόν – να ορίσει συγκεκριμένες ημερομηνίες, αν και πλέον είναι προφανές πως η αρχή είτε θα γίνει στις 5 είτε στις 12 Απριλίου, εκτός δραματικού απροόπτου.

Αρχικά θα ανοίξει το λιανεμπόριο και τα σχολεία, και συγκεκριμένα γυμνάσια και λύκεια σε όλη την χώρα, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει από τα μέσα Απριλίου να ανοίξει και η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους.

Στο σκέλος των μετακινήσεων, εκτιμάται πως μαζί με το λιανεμπόριο, θα ανοίξουν και οι διαδημοτικές μετακινήσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί θα εξετάσουν μεθαύριο Τετάρτη 31/3 όλα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, θα συνεκτιμήσουν την πορεία των εμβολιασμών και το μέτρο των self test και την ερχόμενη Παρασκευή 2/4 αναμένεται να καταθέσουν και τις οριστικές τους εισηγήσεις.

Αρχές Απριλίου τα self test στα φαρμακεία

Στις αρχές Απριλίου αναμένεται να είναι στα φαρμακεία περίπου 10 εκατομμύρια self test, τα οποία θα μπορούν να κάνουν οι πολίτες στα σπίτια τους, προκειμένου να εντοπίζονται οι ασυμπτωματικοί και προασυμπτωματικοί ασθενείς με κορωνοϊό.

Πρόκειται για αυτοδιαγνωστικά τεστ που πληρούν όλες τις προδιαγραφές των rapid test, με ρινικό επίχρισμα ή δείγμα σιέλου.

Κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για δύο μήνες με την επίδειξη του ΑΜΚΑ ενώ για να αποφευχθούν οι συνωστισμοί και η ταλαιπωρία για τους ηλικιωμένους, συζητείται να δοθεί προτεραιότητα στους πολίτες έως 67 ετών, καθώς αποτελούν την εργασιακά ενεργή ομάδα του πληθυσμού.

Η διενέργεια του τεστ θα είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους στους τομείς του τουρισμού, του λιανεμπορίου, της εστίασης, της ακτοπλοΐας – ναυτιλίας, της μεταποίησης, τις μεγάλες επιχειρήσεις, και τα δικαστήρια.

Εάν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό τότε θα πρέπει να γίνεται είσοδος στην πλατφόρμα sel-testing.gov.gr όπου οι πολίτες θα εισέρχονται με τον ΑΜΚΑ τους και θα δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης.

Εμβολιασμοί: Στις 2 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους πολίτες 65 – 69 ετών

Από την Παρασκευή 2 Απριλίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού της ηλικιακής ομάδας 65 – 69 ετών, όπως ανακοίνωσε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεομιστοκλέους.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στην καθιερωμένη ενημέρωση ανέφερε στα φαινόμενα των θρομβώσεων και την πιθανή συσχέτιση το εμβόλιο της AstraZeneca είπε ότι συνεχίζει την έρευνα για 28 περιπτώσεις σε 17 εκατ. εμβολιασμούς.

«Είναι ένα εμβόλιο που αυτού του τύπου οι αναφορές (σ.σ. για τα περιστατικά θρομβώσεων) κλονίζουν την εμπιστοστύνη.

Ο ΕΜΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι τα πλεονεκτήματα υπερτερούν από τις τυχόν παρενέργειες», είπε συγκεκριμένα και αναφέρθηκε σε 28 περιπτώσεις τέτοιου τύπου παρενεργειών σε σύνολο 17.000.000 δόσεων εμβολίων.

«Υπάρχει ένας βασικός μηχανισμός για να σκεφτούμε πώς μπορούμε να τον διαγνώσουμε και να τον αναστείλουμε», συμπλήρωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και πρόσθεσε ότι έχουν δοθεί και νέες οδηγίες προς τους επαγγελματίες υγείας.

Και συνέχισε: «Τα θρομβωτικά επεισόδια που σχετίζονται με το εμβόλιο της Astrazeneca δεν διαφέρουν από τα θρομβωτικά επεισόδια που παρατηρούνται στον γενικό πληθυσμό και δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας για να γίνει το εμβόλιο».

Η ίδια είπε ακόμα πως έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που μπορεί να γίνει έγκαιρη διάγνωση για τέτοιου είδους επεισόδια αλλά κα θεραπευτική αντιμετώπιση.

«Ελπίζουμε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα μπορέσουν να δώσουν σύντομα απαντήσεις για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο της Astrazeneca για να επανέλθει η εμπιστοσύνη, καθώς είναι ένα ισχυρό όπλο».

Επιπλέον, τόνισε πως οι εμβολιασμοί επιταχύνονται, λέγοντας: «Μια κοινή παρατήρηση είναι πως ένας σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας έχει μεγάλο φόβο για τις αλλεργικές αντιδράσεις, όπως και οι γιατροί.

Αυτός ο συνδυασμός οδηγεί πολλά άτομα στο να μην εμβολιάζονται.

Ας θυμήσω ότι η μόνη περίπτωση που αντενδείκνυται ο εμβολιασμός, είναι αν ένα άτομο έχει εκδηλώσει σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση κι έχει χρειαστεί νοσηλεία.

Οι κοινές αλλεργίες, ειδικά τώρα με την άνοιξη, είτε σε φάρμακα, είτε στο καουτσούκ και το λάτεξ, δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό».

Στους 7.880 οι θάνατοι από κορωνοϊό

Τα νέα 29/3 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.724, εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 255.755 (ημερήσια μεταβολή +0,7%), εκ των οποίων 51,5% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 72 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.162 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 65, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.945 θάνατοι.

Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 738 (63,6% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.

To 82,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.677 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 456 (ημερήσια μεταβολή +8,06%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 447 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Γώγος: Πιθανότατα και την Πέμπτη 1 Απριλίου οι αποφάσεις για άρση μέτρων

Την θέση πως είναι πιθανόν ακόμα και την Πέμπτη 1 Απριλίου να ληφθούν κάποιες αποφάσεις για τη σταδιακή χαλάρωση περιορισμών διατύπωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χ. Γώγος.

«Δεν έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα, θέλουμε αποφόρτιση του συστήματος για να είμαστε ασφαλείς.

Στο ΕΣΥ, που ευτυχώς υπάρχει σταθεροποίηση, αν και υπάρχει πίεση» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Γώγος, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη συνέχεια αναφέροντας κυρίως τον καλό καιρό, τη δυνατότητα για περισσότερα τεστ και τον εμβολιασμό.

Ο κ.Γώγος παραδέχθηκε ότι συζητείται το θέμα της απελευθέρωσης της κινητικότητας και τόνισε πως αν και υπάρχει κόπωση από όλους στην τήρηση των μέτρων, «θα ήταν όλα καλύτερα αν τα τηρούσαμε».

Όσον αφορά στα επόμενα βήματα, για την άρση των μέτρων, είπε πως την Τετάρτη συνεδριάζει η Επιτροπή που θα μελετήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και την κατάσταση στα νοσοκομεία της επικράτειας.

«Αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή ή ακόμα και την Πέμπτη, αν θέλουμε να προλάβουμε κάποια πράγματα» ανέφερε ο κ.Γώγος.

Σαρηγιάννης: Στις 8 με 9 Απριλίου η κορύφωση του γ’ κύματος της επιδημίας

Στις 8 με 9 Απριλίου αναμένεται η κορύφωση του γ’ κύματος της επιδημίας του κορωνοϊού διατύπωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης, ο οποίος τόνισε ότι μετά θα αρχίσει και η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων.

Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Σαρηγιάννης είπε ότι με βάση τα μοντέλα, θα μπορούσαν να ανοίξουν τα λύκεια στις 5 Απριλίου αλλά όχι και το λιανεμπόριο, το οποίο, όπως είπε, θα μπορούσε να ακολουθήσει στις 12 Απριλίου με τη δυνατότητα να μπαίνουν μέσα στα καταστήματα οι πελάτες.

Όσον αφορά την εστίαση, είπε ότι ίσως το Πάσχα θα μπορούσε να ανοίξει ενώ απέρριψε την δυνατότητα μετακίνησης από νομό σε νομό.

Ερωτώμενος για τον αριθμό των διασωληνωμένων, ο κ.Σαρηγιάννης εκτίμησε πως δεν θα φτάσουμε στο εφιαλτικό σενάριο των 1.000 διασωληνωμένων, τονίζοντας πως ίσως φτάσουμε τους 890 και πως μια αυξητική τάση θα υπάρχει μέχρι τις 18 Απριλίου.

Παράλληλα, δήλωσε πως υπάρχει σενάριο και για 4ο κύμα γι αυτό και πρέπει να είμαστε προσεχτικοί ενώ για τα self test σημείωσε πως ακόμα και άσχημα να χρησιμοποιηθούν έχουν μεγάλη δυναμική να βοηθήσουν σημαντικά για την αναχαίτιση της διασποράς.

Παγώνη: Το 70% των ασθενών στα νοσοκομεία είναι νέοι άνθρωποι

Τη θέση πως «οι ασθενείς που έχουμε αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία, στο 70% είναι νέοι άνθρωποι» διατύπωσε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη υποστήριξε πως «είναι τραγικό να βλέπουμε ανθρώπους ηλικιών 35-50 , χωρίς υποκείμενα νοσήματα, να διασωληνώνονται», επισημαίνοντας πως βλέπουμε ανθρώπους να μην τηρούν τις αποστάσεις και να μην φορούν μάσκες.

«Το παραπάνω δεν οφείλεται μόνο στην μη τήρηση των μέτρων αλλά σχετίζεται και με τις μεταλλάξεις του ιού καθώς αυτός παρουσιάζει αυξημένη μεταδοτικότητα, της τάξης του 40-60% σε νεαρές ηλικίες» είπε η κα.Παγώνης, τονίζοντας ότι «μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν γίνει πάνω από 73 εισαγωγές σε απλές κλίνες στο νοσοκομείο Γεννηματάς, που εφημέρευε ενώ έγιναν 15 εισαγωγές σε κλίνες ΜΕΘ».

Πάντως, η κα.Παγώνη τάχθηκε υπέρ του να ανοίξουν εστίαση, καταστήματα και σχολεία, τονίζοντας πως αφενός οι μαθητές της Γ Λυκείου πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία δεδομένου ότι θα δώσουν Πανελλαδικές εξετάσεις κι αφετέρου τα παιδιά του Δημοτικού είναι ιδιαιτέρως πιεσμένα.

Αναφερόμενη δε ειδικά στο ζήτημα του ανοίγματος της εστίασης επεσήμανε πως είναι προτιμότερο να ανοίξει σε εξωτερικούς χώρους παρά ο κόσμος να συναντιέται σε σπίτια.

Πηγή: bankingnews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged