Προβάδισμα 8 έως 9 μονάδες στη ΝΔ δίνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις

Δημοσκοπήσεις

Δημοσκόπηση Pulse: Σε τροχιά αυτοδυναμίας η ΝΔ

Με 8,5 μονάδες προηγείται η Ν.Δ. του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών που διενεργήθηκε από την Pulse για τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι. Η Ν.Δ. εμφανίζεται να αγγίζει την αυτοδυναμία ακόμη και με επτακομματική Βουλή, να προηγείται στην παράσταση νίκης με 51 μονάδες διαφοράς. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η διαφορά για τις εθνικές εκλογές δείχνει παγιωμένη στα επίπεδα που καταγραφόταν πριν τις ευρωεκλογές ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι και στην περίπτωση εξακομματικής Βουλής αλλά και επτακομματικής η Ν.Δ. δείχνει να συγκροτεί κυβέρνηση αυτοδύναμη. 

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι στην αναγωγή επί των εγκύρων στα διαστήματα η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ δύναται να φτάσει και το 13,2%

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή στα έγκυρα η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 34,5% των προτιμήσεων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 8,5 μονάδες διαφορά, συγκεντρώνοντας το 26%. Από τα κόμματα που συμμετέχουν στη σημερινή Βουλή ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 7%, το ΚΚΕ με 5,5% και η Χρυσή Αυγή με 5%. Ποσοστό 3,5% παίρνει το Μέρα25 του Γ. Βαρουφάκη και 3% η Ελληνική Λύση.

Σύμφωνα δε με την έρευνα της Pulse, η ΝΔ θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση καθώς αναμένεται να συγκεντρώσει 156 έδρες στο νέο κοινοβούλιο σε εξακομματική Βουλή, ή 152 αν εισέλθουν 7 κόμματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων σε εκτίμηση με διαστήματα, η έρευνα της Pusle δείχνει ότι η διαφορά μπορεί να φτάσει έως και το 13,3% πέρ της Νέας Δημοκρατίας. Ειδικότερα, η ΝΔ εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρώσει από 32% έως 37%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από 23,7% έως 28,3%.

Χαρακτηριστικό είναι πάντως το τεράστιο προβάδισμα στην παράσταση νίκης, το οποίο διαμορφώνεται στο 51%, καθώς η ΝΔ είναι στο 70%, έναντι μόλις 19% που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά μάλιστα έχει αυξηθεί κατά 2 μονάδες, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας.

Καταλληλότερο για πρωθυπουργός παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διατηρώντας προβάδισμα 10%, καθώς συγκεντρώνει το 36% των προτιμήσεων όσων ερωτήθηκαν, με τον Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται στο 26%.

Παράλληλα, το 40% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα επηρεάσει την ψήφο του η συζήτηση περί διορισμών και οι καταγγελίες για χαριστικές πράξεις (σίγουρα ναι λέει το 32% και μάλλον ναι το 8%), έναντι 51% που δηλώνει ότι δεν θα επηρεαστεί (μάλλον όχι το 16% και σίγουρα όχι το 35%).

Τέλος, αξίζει να τονιστεί ότι και τα δύο κόμματα καταγράφουν υψηλές συσπειρώσεις. Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 88%, η ΝΔ στο 90%, ενώ οι αναποφάσιστοι έχουν πέσει κάτω από το 10%.

Δημοσκόπηση MRB: Προβάδισμα ΝΔ με 9 μονάδες

Στις 9 μονάδες φτάνει η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη δεύτερη δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Στη δημοσκόπηση της MRB για το Star, η ΝΔ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 7,6 μονάδες, όμως, η διαφορά διευρύνεται και φτάνει τις 9 ποσοστιαίες μονάδες με αναγωγή βάσει της απλής αναγωγής στην κομματική προέλευση της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Το ΚΙΝΑΛ παγιώνεται στην τρίτη θέση, τέταρτη δύναμη είναι το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή στην πέμπτη θέση, ενώ το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη δείχνει να μπαίνει στη Βουλή.

Στην πρόθεση ψήφου, τα κόμματα λαμβάνουν:

ΝΔ: 31,3
ΣΥΡΙΖΑ: 23,7
ΚΙΝΑΛ: 6,2
ΚΚΕ: 5,1
Χρυσή Αυγή: 4,6
ΜΕΡΑ25: 3,4
Ελληνική Λύση: 2,5

Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 15,3%.

Με αναγωγή βάσει της κομματικής προέλευσης της αδιευκρίνιστης ψήφου, τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής:

ΝΔ: από 34,5 – 39,5
ΣΥΡΙΖΑ: 25,5 – 30,5
ΚΙΝΑΛ: 5,7 – 8,9
ΚΚΕ: 4,5 – 7,5
Χρυσή Αυγή: 4 – 6,8
ΜΕΡΑ25: 2,8 – 5,2
Ελληνική Λύση: 1,9 – 4,1

Η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φτάνει τις 9 μονάδες.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συγκεντρώνει 34,2% έναντι 26,9% που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας. «Κανένας» απαντά το 34,3%.

Πηγή: liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged