Περιστέρι: Το αστικό Περιβάλλον και πως να το «καταστρέψετε» (μέρος 1ο)

Περιστέρι
Μοιραστείτε το:

Το αστικό Περιβάλλον, μίας πόλης, είναι σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό που διαμορφώνει και καθορίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Σαν όρος, περιλαμβάνει ένα πλήθος παραμέτρων που πρέπει οι αρμόδιοι να τηρούν απαρέγκλητα προκειμένου η ποιότητα ζωής των κατοίκων να είναι όχι μόνο σταθερή αλλά να βελτιώνεται διαρκώς, ακόμη και στις μικρές λετομέρειές της.

Συνολικά, όλα είναι νομοθετημένα και όλα είναι υποχρεωτικής εφαρμογής, με τους αρμόδιους γαι την διοίκηση και λειτουργία μίας πόλης να έχουν το υποχρεωτικό καθήκον να εποπτεύουν την πιστή τήρησή τους.

Στα πλαίσια αυτά, το ερώτημα που προκύπτει για το Περιστέρι, τον μεγαλύτερο  δήμο της Δυτικής Αθήνας, είναι αν η διαχρονική διοίκηση, -Πέμπτη τετραετεία στη δημαρχία-, Παχατουρίδη τιρεί και επιβάλει την ισχύ όσων προβλέπει η νομοθεσία για το αστικό περιβάλλον ή κάνει τα «στραβά μάτια» μη επιθυμώντας τριβές και συγκρούσεις με τους ψηφοφόρους της, ναι αυτούς που της έδωσαν στις πρόσφατες εκλογές το θηριώδες 73+%.

Ας τα δούμε με την σειρά:

α). Αστικό πράσινο: Παρά την τεράστια έκτασή του, ο Δήμος διαθέτει σήμερα μόνο δύο Άλση, αν και μόνο το ένα απ’ αυτά έχει στην πράξει την μορφή που ορίζεται γι’ αυτά, το «Πάρκο ή Άλσος της Νέας Ζωής».

  1. Σε ότι αφορά το Άλσος Περιστερίου, ειδικοί περιβαλλοντολόγοι επιστήμονες, έχουν διατυπώσει τη άποψη ότι αυτό διαμορφώθηκε με την τελευταία «ανάπλασή» του, όχι σε χώρο αστικού πρασίνου, κατά τα προβλεπόμενα για τα αστικά Άλση, αλλά σε υπαίθριο χώρο εκδηλώσεων οριοθετημένο λειτουργικά γύρω από το υπερμεγέθες πλέον «αναψυκτήριο».

Οι ίδιοι ειδικοί σημειώνουν με σημασία, ότι η Διοίκηση του Δήμου, αν ήθελε πραγματικά να δημιουργήσει πραγματικό αστικό άλσος στον συγκεκριμένο χώρο, δεν θα τον απογύμνωναν σταδιακά από τα δένδρα και τους πολυετείς αυτοφυείς θάμνους του, κατασκευάζοντας συναυλιακούς τσιμεντένιους χώρους μέσα σ’ αυτό και γεμίζοντας την έκτασή του με υπερβολικά ευμεγέθεις διαδρόμους βιομηχανικού τσιμέντου. Για τους επισκέπτες του και όχι μόνο είναι αντιληπτό ότι πρόκειται για ένα «γυμνό» από πράσινο ουσιαστικά χώρο, χωρίς ίχνος φυσικής σκιάς.

Η κακή περιβαλλοντική κατάσταση του Άλσους, επιδεινώνεται από την ανεξήγητη πρακτική της διοίκησης του δήμου, να μην προχωρά στην διαμόρφωση και περιβαλλοντική ανάπλαση του τμήματός του που δεν ορίζεται ως Άλσος, -ναι υπάρχει και τέτοιος χώρος-, αλλά και του νέου χώρου που προστέθηκε στην συνολική έκτασή του, -πίσω από τον ξύλινο οικίσκο των προσκόπων-, που είτε παραμένουν ως έχουν με την επιφάνειά τους να καλύπτεται με αμοχάλικο, είτε τσιμενταρίσθηκαν προκειμένου να διοργανώνονται σ’ αυτούς διάφορες ήσσονος σημασίας εκθέσεις, προς ώφελςο όμως της συγκέντρωσης πλήθους και της επικοινωνιακής προβολής της διοίκησης του δήμου.

Το τραγικό στην περίπτωση του Άλσους Περιστερίου, είναι η «ένοχη» σιωπή ή καλύτερα απόκρυψη από τους κατοίκους της πόλης και γενικά τους επισκέπτες του, της λειτουργίας του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) που λειτουργεί στο Αμαξοστάσιο του δήμου, -ακριβώς απέναντι από τη είσοδό του και σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων-, που αν μη τι άλλο ρυπαίνει με μολυσματικούς παράγοντες τη  ατμόσφαιρα που αναπνέουν όλοι όσοι βρίσκονται στην συγκεκριμένη περιοχή (περισσότερα στην συνέχεια).

  1. Από την άλλη, το Πάρκο Νέας Ζωής, έχει την τύχη να παραμένει ως έχει, χωρίς την δυνατότητα «ανάπλασής» του, που θα άλλαζε την μορφή και δομή του, αφού έχει χαρακτηρισθεί ως αναδασωτέα έκταση και σύμφωνα με το αρμόδειο Δασαρχείο Αιγάλεω απαγορεύεται κάθε επέμβαση σ’ αυτό.
  2. Το χαρακτηρισμένο ως αστικό πράσινο «τετράγωνο», απέναντι από το σημερινό «Άλσος Περιστερίου», που οριοθετείται από τους δρόμους «Δωδεκανήσου, Αναπαύσεως, Λάρνακος και Αξίου Βασιλείου», είναι η ποιό «ατυχής» και εγκατελειμμένη περίπτωση για την συνολική ανάπλαση και ανάπτυξη της Πόλης του Περιστερίου από το 1981 και μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα το 1981, το συγκεκριμένο πολεοδομικό τετράγωνο, χαρακτηρίσθηκε με Προεδρικό Διάταγμα «Κοινόχρηστο Αστικό Πράσινο».

Έκτοτε, όλες οι διοικήσεις του Δήμου, αντί να δημιουργήσουν ένα τεράστιο αστικό Άλσος συνολικής έκτασης 400 περίπου στρεμμάτων που θα άλλαζε την μορφή της πόλης και το μικροκλίμα της, είτε αδιαφόρησαν, είτε προχώρησαν στον κατακερματισμό της.

Η διοίκηση Δημητρακόπουλου, προχώρησε στην κατασκευή του αυθαίρετου εκθεσιακού κέντρου, -ναι είναι αυθαίρετο χωρίς πολεοδομική άδεια κατασκευής-, ονομάζοντας τα κτίσματά του ως προσωρινές κατασκευές, σε έκταση μάλιστα που διεκδικούν ιδιώτες απαιτώντας δικαστικά πολύ υψηλές αποζημειώσεις, αφού ο Δήμος δεν προέταξε πρώτα την απαλλοτρίωσή της.

Όλες οι διοικήσεις του δήμου από το 1981 μέχρι σήμερα, επέτρεψαν και συνεχίζουν να επιτρέπουν την λειτουργία επιχειρήσων στην πλευρά της χαρακτηρισμένης έκτασης που εφάπτεται στην οδό Λάρνακος, επιχειρήσεις που έχουν υψηλό βαθμό περιβαλλοντικής ρύπανσης και κατά νόμο δεν θα έπρεπε να λειτουργούν μέσα σε αστικό περιβάλλοιν, πόσο μάλλον σε χώρο χαρακτηρισμένο ως προστατευόμενο κοινόχρητο αστικό πράσινο.

Πρόσφατα, η διοίκηση Παχατουρίδη, επέτρεψε σε «αγνώστους» το μπάζωμα με αδρανή υλικά της έκτασης που απέκτησε ως ιδιοκτησία στην γωνία Αναπαύσεως και Λάρνακος, της προστατευόμενης περιοχής, -πρώην χώρος οικίσκων σεισμόπληκτων-, με αποτέλεσμα αυτός ο μπαζωμένος χώρος, αντί να διαμορφωθεί ως κοινόχρηστο πράσινο, σύμφωνα με τις επιταγές του ΠΔ του 81, να χρησιμοποιείται σήμερα ως δωρεάν πάρκινγκ βαρέων οχημάτων, οχημάτων τεχνικών έργων, λεωφορείων, νταλικών και επισκεπτών του παρακείμενου δημοτικού νεκροταφείου.

Τέλος σε ότι αφορά το Αμαξοστάσιο του Δήμου, που λειτουργεί μέσα στην ίδια προστατευόμενη περιοχή, όλες οι διοικήσεις του Δήμου Περιστερίου από το 1981 μέχρι σήμερα, αντί να πάρουν μέτρα και να προχωρήσουν σε ενέργειες για την μετακίνησή και μεταφορά του εκτός του αστικού ιστού της πόλης, προχώρησαν σε μη νόμιμη επέκτασή του και σε εντός αυτού αυθαίρετες κατασκευές που κρίθηκαν μάλιστα παράνομες από την ελληνική δικαιοσύνη (εγκαταστάσεις ΣΜΑ, πράσινο σπίτι, κλπ).

  1. Σε ότι αφορά τον ΣΜΑ Περιστερίου, που λειτουργεί μέσα στο Αμαξοστάσιο του Δήμου, απέναντι από το Άλσος, πρόκειται για ιδιίτερη περίπτωση. Αν και η διοίκηση Παχατουρίδη, ονομάζει τον ΣΜΑ (Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) εγκατάσταση Λειοτεμαχιστή πράσινων κλαδιών και ογκωδών αντικειμένων, είναι κοινά αποδεκτό ότι σ’ αυτόν συμπιέζονται και συσκευάζονται σε κοντέινερ μεταφοράς κατά 95% τουλάχιστον οργανικά οικιακά απορρίμματα.

Το τραγικό, που τόσο η διοίκηση του Δήμου, όσο και η αντιπολίτευση του Δήμου, αλλά και οι περιέργως σιωπούσες αρμόδιες περιβαλλοντικές αρχές, αποσιωπούν είναι ότι η συγκεκριμένη εγκατάσταση δεν διαθέτει «Περιβαλλοντική άδεια» και λειτουργεί με βάση υπεύθυνη δήλωση Αντιδημάρχου ότι «πληρεί τις προβλέψεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας».

Για το θέμα δεν θα γράψουμε περισσότερα. Παραθέτουμε απλώς τα δύο πολύ κατατοπιστικά και τεκμηριωμένα βίντεο που έχουν δημιουργηθεί και δημοσιευθεί από το έγκυρο Vukentra.gr και τον διάδοχό του Vukentra.com.

Αυτά προς το παρόν. Η στήλη θα επανέλθει με το 2ο μέρος του θέματος και ελπίζει ότι τόσο η διοίκηση του Δήμου, όσο και η αντιπολίτευση, αλλά και οι «περίφημες» τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις και συλλογικότητες, θα ενσκύψουν στο πρόβλημα και θα αναζητήσουν λύσεις.

——————-

Υ.Γ.1: Το 2ο μέρος του σημειώματος που θα ακολουθήσει,  αναφέρεται και ασχολείται στις υπόλοιπες παραμέτρους που συνθέτουν το αστικό περιβάλλον, σε συνδυασμό πάντα με το τι προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, όπως, Πεζοδρόμια, Εμπορικές κατασκευές σε Πρασιές, εγκαταλειμμένα και παράνομα κτίρια, μη νόμιμες καταλήψεις δημοτικών κτιρίων, μη νόμιμες πολεοδομικές επεκτάσεις, νέα ιδιόκτητα δημοτικά οικόπεδα και η διαμόρφωσή τους, καταλήψεις και οικοπεδοποιήσεις δρόμων, κλπ.

——————-

Υ.Γ.2: Αντί επιλόγου αναφέρουμε απλώς για φίλους και «εχθρούς», συμπαθούντες και μη συμπαθούντες, τρείς ρήσεις του Πλάτωνα και ελπίζουμε ο καθένας να λάβει τα μηνύματά που εκπέμπουν.

«Η άγαν ελευθερία έοικε εις άγαν δουλείαν μεταβάλλειν» (Φαίνεται πως η υπερβολική ελευθερία μετατρέπεται σε υπερβολική υποδούλωση)

«Επιστήμη ποιητική ευδαιμονίας» (Η γνώση δημιουργεί ευδαιμονία)

Ο αληθινός άρχων ου πέφυκε το αυτώ συμφέρον σκοπείσθαι αλλά το τω αρχομένω (Ο αληθινός άρχοντας δεν πρέπει να κοιτάζει το δικό του συμφέρον αλλά των υπηκόων του)

«Αρχ-ίδας ο Περιστερεύς»

Πηγή:  Peristeri.org

Μοιραστείτε το:
Tagged