Ο Μπάιντεν θα καλέσει τον Ερντογάν «κάποια στιγμή» στο μέλλον… Τάδε έφη… Τζένιφερ Ψάκι

Τουρκία

Η Τζένιφερ Ψάκι τα είπε όλα: Ο Μπάιντεν θα καλέσει τον Ερντογάν «κάποια στιγμή» στο μέλλον…

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν θα καλέσει (στο τηλέφωνο) τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν «κάποια στιγμή» στο μέλλον. Τα παραπάνω δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζένιφερ Ψάκι την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Η κ. Ψάκι είπε ότι ο Μπάιντεν δεν έχει καλέσει μέχρι σήμερα πολλούς άλλους ηγέτες και ότι «πρέπει ακόμα να τηλεφωνήσει και θα τολμήσει να το κάνει τις επόμενες εβδομάδες και μήνες». Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, η κ. Ψάκι απλώς είπε ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα καλέσει τον Ερντογάν «σε κάποιο σημείο».

Η ιστοσελίδα Ahval θυμίζει ότι o Ερντογάν εξέδωσε το συγχαρητήριό του μήνυμα για την «επιτυχία» του εκλεγμένου Προέδρου Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, στις 10 Νοεμβρίου, με τέσσερις ημέρες καθυστέρηση, από τη στιγμή που τα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ ανακήρυξαν τον κ. Μπάιντεν πρόεδρο.

Σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα, με έδρα την Ουάσιγκτον, ο Ερντογάν μπόρεσε να έχει σχέση με φιλικό τόνο με όλους τους προηγούμενους προέδρους των ΗΠΑ από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2002. Την ίδια χρονιά, πριν από τις εκλογές που εξέλεξαν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην εξουσία, ο Ερντογάν επισκέφθηκε ακόμη και τον τότε πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ως αρχηγός του ισλαμικού κόμματος.

Το 2009, όταν εξελέγη ο Μπαράκ Ομπάμα, η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που φιλοξένησε τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ. Ήταν η πρώτη διμερής επίσκεψη στο εξωτερικό και ένα από τα πιο μεγάλα λάθη του τότε προέδρου.

Το 2016, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έλαβε το τηλεφώνημα του Ερντογάν εντός 24 ωρών από την εκλογική του νίκη και το δίδυμο παρέμειναν στενοί σύμμαχοι έως ότου ο Τραμπ έχασε στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Πριν τις εκλογές των ΗΠΑ του Νοεμβρίου του 2020, Τούρκοι αξιωματούχοι επιτέθηκαν στον κ. Μπάιντεν για τη συνέντευξη του στην εφημερίδα New York Times, στην οποία ο τότε υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος υποστήριξε μια αποφασιστική πολιτική των ΗΠΑ εναντίον του Ερντογάν και ορκίστηκε -αν γινόταν Πρόεδρος- να βοηθήσει τα τουρκικά αντιπολιτευόμενα στοιχεία να κερδίσουν στις επόμενες εκλογές.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον Αύγουστο του 2020, κατηγόρησε τον κ. Μπάιντεν ότι συνέπραξε με τρομοκράτες εναντίον της Τουρκίας και έπαιξε απροσδιόριστο ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησης του Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016. Υπάρχουν και άλλοι αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης που επιτέθηκαν με παρόμοιο τρόπο στον τότε προεδρικός υποψήφιος και σήμερα Πρόεδρο Μπάιντεν.

Πηγή: hellasjournal.com

Μοιραστείτε το:
Tagged