Μπάιντεν: Ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται να σεβαστεί τη βούληση του λαού

Διεθνείς Σχέσεις

Ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στηλίτευσε χθες με σφοδρότητα την άρνηση του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου ενοίκου του Λευκού Οίκου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου και την υποβολή δεκάδων προσφυγών από μέρους των δικηγόρων του στη δικαιοσύνη, προκειμένου να ανατραπεί. «Αυτή είναι ακραία θέση, που δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ μέχρι τώρα», τόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ουίλμινγκτον (Ντέλαγουερ), πολιτικό προπύργιό του, μερικές ώρες αφότου το εκλεκτορικό σώμα, όπως αναμενόταν, επικύρωσε την επικράτησή του στην αναμέτρηση του περασμένου μήνα.

Ο απερχόμενος πρόεδρος «αρνείται να σεβαστεί τη βούληση του λαού, να σεβαστεί το κράτος του δικαίου, να τηρήσει το Σύνταγμά μας», πρόσθεσε ο Μπάιντεν. Ως τώρα, ο Δημοκρατικός είχε αποφύγει να επιτεθεί τόσο μετωπικά στον Τραμπ στο ζήτημα αυτό. Όμως χθες προέτρεψε τους Αμερικανούς να «γυρίσουν τη σελίδα» της εποχής του Τραμπ. Ορισμένοι οπαδοί του Ρεπουμπλικάνου συνεχίζουν καλούν σε διαδηλώσεις μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ αξιωματούχοι εκλογικών επιτροπών, ακόμα και Ρεπουμπλικάνοι, προειδοποιούν σε ολοένα υψηλότερους τόνους ότι υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσουν βίαια επεισόδια εξαιτίας της ρητορικής του μεγιστάνα των ακινήτων.

Πάντως η ψηφοφορία του σώματος των εκλεκτόρων χθες έγινε ομαλά. Ο Μπάιντεν, όπως προβλεπόταν, εξασφάλισε 306 εκλεκτορικές ψήφους, έναντι 232 του Τραμπ. «Η φλόγα της δημοκρατίας άναψε σε αυτή τη χώρα πολύ καιρό πριν. Και ξέρουμε ότι τίποτα, ούτε μια πανδημία, ούτε η κατάχρηση εξουσίας, μπορεί να σβήσει αυτή τη φλόγα. Στη μάχη για την ψυχή της Αμερικής, η δημοκρατία υπερίσχυσε», διαβεβαίωσε ο Μπάιντεν. Το 2016, ο Τραμπ κέρδισε τη Δημοκρατική υποψήφια Χίλαρι Κλίντον παρότι έλαβε 3 εκατομμύρια λιγότερες ψήφους. Ο Μπάιντεν κέρδισε τον περασμένο μήνα με διαφορά επτά εκατομμυρίων ψήφων.

ΗΠΑ – Κολλέγιο εκλεκτόρων: Πρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν, αντιπρόεδρος, Κάμαλα Χάρις

Ο Τζo Μπaιντεν Τζούνιορ είναι οριστικά ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς τα μέλη του Εκλογικού Κολλεγίου ψήφισαν με αποτέλεσμα να ξεπεράσει το όριο των 270 εκλεκτόρων και να κερδίσει τον Λευκό Οίκο. Η νέα αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η Κάμαλα Χάρις.

Έτσι τελείωσε ένα ενοχλητικό κεφάλαιο στην αμερικανική ιστορία, στο οποίο ο Πρόεδρος Τραμπ προσπάθησε να χρησιμοποιήσει νομικά επιχειρήματα και πολιτική πίεση για να ανατρέψει τα αποτελέσματα μιας ελεύθερης και δίκαιης εκλογής.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος έπιασε τον μαγικό αριθμό όταν ψήφισε η Καλιφόρνια, η οποία έδωσε 55 ψήφους υπέρ του κ. Μπάιντεν το απόγευμα της Δευτέρας. Ήταν μεν μία τυπική διαδικασία η ψηφοφορία των εκλεκτόρων, αλλά ελήφθησαν έκτακτα μέτρα ασφάλειας σε όλες τις πολιτείες.

Με τους υποστηρικτές του κ. Τραμπ να υπόσχονται να διοργανώσουν διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες έξω από τις αίθουσες της ψηφοφορίας, οι αξιωματούχοι έλαβαν επιπλέον μέτρα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των εκλεκτόρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ /HELLAS JOURNAL

Μοιραστείτε το:
Tagged