Μπάιντεν: Αναγνώρισε την Γενοκτονία Αρμενίων – Σφοδρές αντιδράσεις από Τουρκία – Ικανοποίηση στους Αρμένιους

Διεθνείς Σχέσεις
Μοιραστείτε το:

«Δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε να ξανασυμβεί μια τέτοια θηριωδία»

Στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων προχώρησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζό Μπάιντεν. «Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής εποχής και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε να ξανασυμβεί μια τέτοια θηριωδία», αναφέρει σε δήλωσή του που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Λευκού Οίκου.

Γίνεται έτσι ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος που αναγνωρίζει ως γενοκτονία τη σφαγή Αρμενίων, παρά τις τουρκικές αντιδράσεις. Είχε προηγηθεί χθες η πρώτη του επικοινωνία με τον Τ.Ερντογάν.

«Ας ανανεώσουμε την κοινή μας αποφασιστικότητα να αποτρέψουμε μελλοντικές φρικαλεότητες από οπουδήποτε στον κόσμο. Και ας συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τη θεραπεία και τη συμφιλίωση για όλους τους ανθρώπους του κόσμου», αναφέρει στο μήνυμα του ο Αμερικανός πρόδερος, προσθέτοντας ότι ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία που έγινε πριν από 106 χρόνια σήμερα.

Η γενοκτονία των Αρμενίων έχει αναγνωριστεί από περίπου τριάντα χώρες αλλά απορρίπτεται ως τέτοια, κατηγορηματικά, από την Τουρκία.

Η δήλωση του Τζ. Μπάιντεν για την Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Αρμενίων έχεις ως εξής:

«Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε όλους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους κατά τη γενοκτονία των Αρμενίων επί  Οθωμανικής εποχής και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε μια τέτοια θηριωδία. Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από τις οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή βάδισαν στον θάνατο σε μια εκστρατεία εξόντωσης. Τιμούμε τα θύματα της Meds Yeghern (σ.σ όρος των Αρμενίων για τη γενοκτονία), έτσι ώστε εκείνες οι φρικαλεότητες να μην ξεχαστούν ποτέ. Και θυμόμαστε, προκειμένου να παραμείνουμε πάντα σε εγρήγορση ενάντια στη διαβρωτική επίδραση του μίσους σε όλες του τις μορφές.

Από αυτούς που επέζησαν, οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να αναζητήσουν νέα σπίτια και νέες ζωές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Με δύναμη και αντοχή, ο αρμενικός λαός επέζησε και ανοικοδόμησε την κοινότητά του. Κατά την διάρκεια των δεκαετιών, οι Αρμένιοι μετανάστες συνέβαλαν ώστε να εμπλουτίσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες με αμέτρητους τρόπους, αλλά δεν ξέχασαν ποτέ την τραγική ιστορία που έφερε τόσους πολλούς από τους προγόνους τους στις ακτές μας. Τιμούμε την ιστορία τους. Βλέπουμε αυτό τον πόνο. Το κάνουμε αυτό, όχι για να επιρρίψουμε ευθύνες, αλλά για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη δεν θα επαναληφθεί ποτέ πια.

Σήμερα, καθώς θρηνούμε ό,τι χάθηκε, ας στρέψουμε τα μάτια μας στο μέλλον – στον κόσμο που θέλουμε να χτίσουμε για τα παιδιά μας. Ένα κόσμο που δεν στιγματίζεται από τα καθημερινά κακά της μισαλλοδοξίας, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται σεβαστά και όπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και ασφάλεια.

Ας ανανεώσουμε την κοινή μας αποφασιστικότητα να αποτρέψουμε μελλοντικές φρικαλεότητες από οπουδήποτε στον κόσμο. Και ας συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τη θεραπεία και τη συμφιλίωση για όλους τους ανθρώπους του κόσμου.

Ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία που έγινε 106 χρόνια από σήμερα.»

Επιστολή Τ.Ερντογάν στον Αρμένιο Πατριάρχη Τουρκίας

Σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως αντιπερισπασμός, ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, απέστειλε επιστολή στον Αρμένιο Πατριάρχη Τουρκίας, κατηγορώντας «τρίτους» ότι παρεμβαίνουν στις υποθέσεις της Τουρκίας, «Όλοι γνωρίζουμε τους κύκλους που εργάζονται για να δημιουργήσουν εχθρότητα από το παρελθόν, αγνοώντας την ενότητα μας. Καθώς επιθυμούμε και εργαζόμαστε για ένα μέλλον με ευημερία και ηρεμία, η πιο σημαντική επιθυμία μας είναι να μην επιτρέπουμε σε αυτούς να στοχεύουν στα αντίθετα όσων επιθυμούμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στην επιστολή του ο Ερντογάν σημειώνει ότι θυμάται «με σεβασμό τους Οθωμανούς Αρμένιους που έχασαν τη ζωή τους κάτω από σκληρές συνθήκες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, που προκάλεσε μεγάλες θλίψεις στους λαούς παγκοσμίως», εκφράζει τα συλληπητήρια τους στα εγγόνια τους και προσθέτει ότι «η αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών μας συνεχίζει να αυξάνεται σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάνε μαζί με ολόκληρο τον κόσμο».

«Με την ευκαιρία αυτή, εύχομαι το έλεος του Αλλάχ σε όλους τους Οθωμανούς πολίτες που πέθαναν κατά τη διάρκεια αυτής της οδυνηρής περιόδου. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέψαμε ούτε ένας πολίτης μας να υποστεί ενόχληση ή διακρίσεις λόγω της πίστης ή της ταυτότητας του και ποτέ δεν θα το κάνουμε. Όλοι γνωρίζουμε τους κύκλους που εργάζονται για να δημιουργήσουν εχθρότητα από το παρελθόν, αγνοώντας την ενότητα μας. Καθώς επιθυμούμε και εργαζόμαστε για ένα μέλλον με ενότητα, ευημερία και ηρεμία, η πιο σημαντική επιθυμία μας είναι να μην επιτρέπουμε σε αυτούς να στοχεύουν στα αντίθετα όσων επιθυμούμε. Με αυτές τις σκέψεις, θυμάμαι για άλλη μια φορά με σεβασμό και έλεος τους Οθωμανούς Αρμένιους τους οποίους χάσαμε κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Ειρήνη σε σας», καταλήγει ο Τούρκος Πρόεδρος

Μ.Τσαβούσογλου για δήλωση Τζ. Μπάιντεν: Δεν έχουμε να μάθουμε τίποτα από κανέναν ως προς το παρελθόν μας

Μετά την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Τζο Μπάιντεν, οργισμένη ήταν η αντίδραση από την πλευρά της Τουρκίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δήλωση του τονίζει πως «τα λόγια δεν αλλάζουν και δεν ξαναγράφουν την Ιστορία».

«Δεν έχουμε να μάθουμε τίποτα από κανέναν ως προς το παρελθόν μας. Ο πολιτικός οπορτουνισμός είναι η μεγαλύτερη προδοσία στην ειρήνη και τη δικαιοσύνη. Απορρίπτουμε πλήρως τη δήλωση, η οποία βασίζεται στον λαϊκισμό»,  τονίζει χαρακτηριστικά με ανάρτησή του στο Twitter ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αξίζει να επισημανθεί ότι νωρίτερα το  το τουρκικό ΥΠΕΞ στην πρώτη του ανακοίνωση, μετά την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από τον Τζο Μπάιντεν, επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Απορρίπτουμε και καταγγέλλουμε με τον ισχυρότερο τρόπο τη δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ σχετικά με τα γεγονότα του 1915, που έγιναν υπό την πίεση ριζοσπαστικών αρμενικών κύκλων και αντι-τουρκικών ομάδων στις 24 Απριλίου»

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ είναι σαφές ότι «η εν λόγω δήλωση δεν έχει επιστημονική και νομική βάση, ούτε υποστηρίζεται από στοιχεία. Όσον αφορά τα γεγονότα του 1915, δεν πληρείται καμία από τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη χρήση του όρου «γενοκτονία» που ορίζεται αυστηρά στο Διεθνές Δίκαιο».

Πασινιάν για δήλωση Μπάιντεν: Πολύ ισχυρό βήμα προς την ιστορική αλήθεια

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν χαιρέτισε σήμερα την ιστορική απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Συγκεκριμένα ο κ. Πασινιάν ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ σε μια ανάρτηση στο Facebook γι’ αυτό το «πολύ ισχυρό βήμα προς τη δικαιοσύνη και την ιστορική αλήθεια», και το οποίο προσφέρει «ανεκτίμητη υποστήριξη στους απογόνους των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων».

Η αναγνώριση της γενοκτονίας αποτελεί «ένα ενθαρρυντικό παράδειγμα για όλους εκείνους που θέλουν να οικοδομήσουν μια δίκαιη και ανεκτική διεθνή κοινωνία», σημείωσε ο επικεφαλής της αρμενικής κυβέρνησης.

Πιο αναλυτικά σε επιστολή του προς τον Τζο Μπάιντεν, ο Νικόλ Πασινιάν υπογραμμίζει ότι «ο λαός της Αρμενίας και οι Αρμένιοι σε όλο τον κόσμο δέχονται με μεγάλο ενθουσιασμό και χαιρετίζουν το μήνυμά σας. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων είναι σημαντική όχι μόνο ως φόρος τιμής στο 1,5 εκατομμύριο των αθώων θυμάτων, αλλά και σε σχέση με την πρόληψη της επανάληψης παρόμοιων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας».

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζο Μπάιντεν νωρίτερα σήμερα αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων και ακριβώς 106 χρόνια από την έναρξη της συστηματικής εθνικής εκκαθάρισης του αρμενικού πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1915-1923), ήρθε η ηθική δικαίωση του αρμενικού λαού από τα χείλη ενός αμερικανού προέδρου, μερικούς μήνες μετά το μεγάλο πλήγμα από την ήττα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν.

Σημειώνεται πως περισσότερες από είκοσι χώρες έχουν αναγνωρίσει επίσημα  την εν λόγω γενοκτονία.

Πηγή: liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged