Με 4 βαριές κατηγορίες καλεί ως κατηγορούμενο τον Κώστα Βαξεβάνη ο Άρειος Πάγος, για την υπόθεση Novartis

Δικαιοσύνη
Μοιραστείτε το:

Κώστας Βαξεβάνης: Του απαγγέλθηκαν 4 Κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για το «σκάνδαλο» Νοβάρτις

Κατηγορούμενος από την ελληνική δικαιοσύνη και μάλιστα από ανώτατο δικαστικό λειτουργό είναι πλέον ο εκδότης της εφημερίδας «Documento» Κώστας Βαξεβάνης για την φερόμενη εμπλοκή του στο σκοτεινό παρασκήνιο της ενοχοποίησης των 10 πολιτικών για την υπόθεση της Novartis, υπόθεση που βρίσκεται με τις διαδικασίες του Ειδικού Δικαστηρίου στον Αρειο Πάγο.

Η ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, η οποία διενεργεί την ανάκριση για την ενοχοποίηση των δέκα πολιτών (Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελου Βενιζέλου και άλλων), απήγγειλε βαρύτατες κατηγορίες στον εκδότη της εφημερίδας «Documento», αξιολογώντας και αναλύοντας το τεράστιο υλικό της δικογραφίας που έχει στα χέρια της έπειτα από πολύμηνες ανακρίσεις, την προανακριτική της Βουλής και τις καταθέσεις πολιτικών και όχι μόνον.

Κατά Βαξεβάνη, η ανακρίτρια έχει απαγγείλει κατηγορίες για:

  • συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση-συμμορία
  • συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος
  • και δύο κατηγορίες για συνέργεια σε κατάχρηση εξουσίας.

Οι κατηγορίες σε βάρος Βαξεβάνη είναι βαρύτατες και σχετίζονται με τη φερόμενη σκοτεινή ανάμειξή του παρασκηνιακά αλλά και με δημοσιεύματα προκειμένου να ενοχοποιηθούν χωρίς στοιχεία στο σκάνδαλο πολιτικοί, από τους οποίους οι περισσότεροι έχουν ήδη από τις δικαστικές αρχές απαλλαγεί.

Η σημασία της δίωξης του Κώστα Βαξεβάνη είναι ότι δεν του αποδόθηκαν οι κατηγορίες από τη Βουλή, την κυβερνητική πλειοψηφία που έστειλε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη, αλλά από την ίδια τη Δικαιοσύνη και μάλιστα σε υψηλότατο επίπεδο, τον Αρειο Πάγο.

Ο εκδότης του «Documento» βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου, στην οποία θα απολογηθεί, ενώ δεν αποκλείεται να καθίσει στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου μαζί με τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και άλλους, που ελέγχονται για την ενοχοποίηση των πολιτικών χωρίς στοιχεία στο κατά τα άλλα υπαρκτό σκάνδαλο της Novartis.

Η ειδική ανακρίτρια του νόμου περί ευθύνης υπουργών, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, η οποία άρχισε την αποστολή των κλήσεων σε απολογία από τα μη πολιτικά πρόσωπα που ερευνώνται, έστειλε επίσης κλήση σε απολογία ως κατηγορούμενους στους δημοσιογράφους Αλέξανδρο Τάρκα και Γιάννα Παπαδάκου.

Η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου έχει λάβει προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί στα τέλη Ιανουαρίου. Έχει καταθέσει προσφυγή, ζητώντας την ακύρωση της κλήσης σε απολογία.

Στρατοδικεία Μητσοτάκη: Εστησαν κατηγορητήριο στον Κ. Βαξεβάνη για τη Novartis (documentonews.gr)  

Οι σύγχρονες χούντες δεν εξοντώνουν τους αντιπάλους τους στέλνοντας τους, κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου και με συνοπτικές διαδικασίες, στα ξερονήσια.

Οι σύγχρονες χούντες στήνουν κατηγορητήρια σε αγαστή συνεργασία με πρόθυμους δικαστές.

Οι σύγχρονες χούντες εργαλειοποιούν τη Δικαιοσύνη και κατασκευάζουν κατηγορητήρια νομικού παραλογισμού.

 ‘Ενα τέτοιο σαθρό κατηγορητήριο, προαναγγελθέν είναι η αλήθεια από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, έλαβε το πρωί της Τετάρτης και ο μεγάλος της εχθρός, Κώστας Βαξεβάνης.

Ο δημοσιογράφος – εκδότης του Documento, οι αποκαλύψεις του οποίου για σωρεία σκανδάλων τον έχουν καταστήσει νούμερο ένα εχθρό της Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού προσωπικά, αφού ελέγχθηκε με κάθε δυνατό τρόπο και βρέθηκε λευκός, αφού συκοφαντήθηκε με κάθε δυνατό τρόπο και βγήκε αλώβητος, επιχειρείται τώρα να δολοφονηθεί ηθικά ως εμπλεκόμενος στην δήθεν σκευωρία που δήθεν στήθηκε για το τεράστιο πολιτικό, οικονομικό και ποινικό σκάνδαλο της Novartis.

Κόντρα σε κάθε νομική επιταγή που ισχύει στις ευνομούμενες Πολιτείες, χωρίς καν να έχει προηγηθεί η απαραίτητη προκαταρκτική εξέταση και να έχει κληθεί να δώσει τις δικές του εξηγήσεις, ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης που η προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τη Novartis αρνήθηκε το αίτημα του να εξεταστεί ως μάρτυρας, κι ενώ το όνομα του δεν περιλαμβανόταν καν στα μη πολιτικά πρόσωπα που είχαν τότε κλητευθεί με την πρωτοφανή διαδικασία των υπόπτων, είναι πλέον… κατηγορούμενος με κλήτευση που έλαβε από την Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, ειδική ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου που ερευνά την υπόθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Η κλήση του ως κατηγορούμενου αφορά μια σειρά από κατηγορίες που με όποιο τρόπο κι αν τις αναγνώσει κάποιος δεν είναι δυνατόν να βγάλει το παραμικρό νόημα. Το μόνο που είναι εξόφθαλμο είναι το ότι ο Κώστας Βαξεβάνης κλητεύεται γιατί επί σειρά ετών οι αποκαλύψεις του για το σκάνδαλο της Novartis έγιναν ο εφιάλτης των εμπλεκόμενων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων του τόπου.

Διαβάστε λοιπόν τις κατηγορίες για τις οποίες κλητεύθηκε ο Κώστας Βαξεβάνης και βγάλτε τα συμπεράσματα σας. Περισσότερα και απείρως ενδιαφέροντα βέβαια θα αναγνώσετε στη συνέχεια όταν ο Κώστας Βαξεβάνης του οποίου απροκάλυπτα ποινικοποιήθηκαν οι δημοσιογραφικές του αποκαλύψεις λάβει αντίγραφα της δικογραφίας.

Εν… ονόματι του νόμου λοιπόν η ανακρίτρια αρεοπαγίτης του Ειδικού Δικαστηρίου καλεί τον Κώστα Βαξεβάνη να απολογηθεί στις 19 Ιανουαρίου ως κατηγορούμενος για τις πράξεις:

  • της συνέργειας σε κατάχρηση εξουσίας από κοινού δια της εκθέσεως σε δίωξη ή τιμωρία κάποιου αθώου κατά συρροή. Ποιος είναι ο αθώος για τον οποίο ο δημοσιογράφος συνήργησε με τον φερόμενο ως φυσικό αυτουργό της κατάχρησης εξουσίας για να διωχθεί δεν αναφέρεται. Θα έχει βέβαια τεράστιο ενδιαφέρον όταν θα προσωποποιηθεί ο όποιος αθώος με δεδομένο μάλιστα ότι υπάρχουν ακόμα τρεις ανοικτές δικογραφίες για το σκάνδαλο Novartis και συγκεκριμένα η δικογραφία για τον Ανδρέα Λοβέρδο σε βάρος του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κακούργημα αλλά και οι δικογραφίες για Άδωνη Γεωργιάδη και για Δημήτρη Αβραμόπουλο που παραμένουν στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης.
  • της συνέργειας σε κατάχρηση εξουσίας από κοινού δια της μεταχειρίσεως παρανόμως εκβιαστικών μέσων για να πετύχουν οποιαδήποτε έγγραφη ή προφορική κατάθεση κατηγορουμένου ή μάρτυρα. Πως γίνεται τώρα τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ, με μη ψευδή και μη συκοφαντικά στοιχεία, που αποκαλύπτουν πτυχές διερευνώμενων από την Δικαιοσύνη σκανδάλων, αντί όταν επιβεβαιώνονται να επιβραβεύονται πανηγυρικά, να στοιχειοθετούν «εκβιαστικά μέσα» περιμένουμε να το εξηγήσει η αδέκαστη ελληνική Δικαιοσύνη.

Και τέλος υπάρχουν ακόμα δύο κατηγορίες που έρχονται να συμπληρώσουν αυτό το επικίνδυνο, για την ελεύθερη δημοσιογραφία και βέβαια για την ίδια τη Δημοκρατία, θέατρο του παραλόγου που δυστυχώς αποκαλείται κατηγορητήριο.

Ο Κώστας Βαξεβάνης που με τις δημοσιογραφικές του έρευνες έχει στείλει στη Δικαιοσύνη δεκάδες επίορκους της πολιτικής αλλά δυστυχώς και της Δικαιοσύνης κλητεύτηκε ακόμα για τις πράξεις:

  • 3) της συνέργειας σε παράβαση καθήκοντος κατά συρροή και
  • 4) της εγκληματικής οργάνωσης-συμμορίας!

Αντα Ψαρρά (efsyn.gr):  Επιχείρηση φίμωσης της δημοσιογραφίας

Βαρύ κατηγορητήριο κατά του εκδότη της εφημερίδας «Documento», Κώστα Βαξεβάνη, για την υποτιθέμενη «σκευωρία» στην υπόθεση Novartis. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στρέφεται εναντίον των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων που ασκούν αντιπολίτευση, με μοχλό τις δικαστικές διώξεις, ώστε να εξασφαλίσει την ασυδοσία στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος

Κλήση σε απολογία και μάλιστα με βαρύ κατηγορητήριο έλαβε χθες και o δημοσιογράφος, εκδότης του «Documento», Κώστας Βαξεβάνης. Η ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου –που συγκροτήθηκε μετά την προειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να αφήσουν το σκάνδαλο της Novartis στην… άκρη και να στοχοποιήσουν ως «σκευωρούς» τον πρώην αν. υπουργό Δ. Παπαγγελόπουλο, τους εκπροσώπους της Δικαιοσύνης που το διερεύνησαν και δημοσιογράφους που το αποκάλυψαν– καλεί ως κατηγορούμενο και τον Κ. Βαξεβάνη. Προηγήθηκαν οι κλήσεις σε απολογία των δημοσιογράφων Αλέξανδρου Τάρκα και Γιάννας Παπαδάκου. Οι δημοσιογράφοι καλούνται, όχι ως μάρτυρες, προκειμένου να καταθέσουν τα όποια στοιχεία έχουν στην κατοχή τους, αλλά ως κατηγορούμενοι, με βαριές μάλιστα κατηγορίες.

Με ευλαβική –όπως αποδεικνύεται– προσήλωση στο πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η Κ. Αλεβιζοπούλου αποφάσισε να καλέσει και τον Κ. Βαξεβάνη απευθείας ως ύποπτο για: συνέργεια σε κατάχρηση εξουσίας από κοινού διά της εκθέσεως σε δίωξη ή τιμωρία κάποιου αθώου κατά συρροή, συνέργεια διά της μεταχειρίσεως παρανόμως εκβιαστικών μέσων για να πετύχουν οποιαδήποτε έγγραφη ή προφορική κατάθεση κατηγορουμένου ή μάρτυρα, συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος κατά συρροή και εγκληματική οργάνωση-συμμορία.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο πόρισμα της πλειοψηφίας, «Υπήρχε οργάνωση μεταξύ επτά τουλάχιστον προσώπων, των Παπαγγελόπουλου, Τουλουπάκη, Ντζούρα, Μανώλη, Φιλιππάκη, Τάρκα, Παπαδάκου, με συμπίπτουσες βουλήσεις για τη διενέργεια εγκλημάτων. Η συγκεκριμένη συμμορία οργανώνονταν κάθετα, με δομή που ξεκινούσε από την εκτελεστική εξουσία, τον Δ. Παπαγγελόπουλο, βραχίονα την εισαγγελία διαφθοράς και όργανο από το οποίο εκκινούσαν έρευνες ή εκτοξεύονταν απειλές ή δημιουργούνταν κλίμα από τις εφημερίδες “Δημοκρατία”, “Documento” και τις τηλεοπτικές εκπομπές της Γιάννας Παπαδάκου».

Όπως είναι βέβαια γνωστό, σε ό,τι αφορά τους εισαγγελείς Ντζούρα και Μανώλη, ήδη η Δικαιοσύνη έθεσε τις κατηγορίες εναντίον τους στο αρχείο. Επίσης, η πλειοψηφία της Βουλής δε δέχτηκε καν να καταθέσει ο Κ. Βαξεβάνης, ενώ οι κατηγορίες εναντίον των «σκευωρών» προήλθαν από μηνύσεις των πολιτικών, τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στην υπόθεση του σκανδάλου και από μεταχρονολογημένες μαρτυρίες προσώπων που είχαν ήδη δοσοληψίες με τη Δικαιοσύνη ή αντιδικίες με τους κατηγορούμενους αλλά και από εισαγγελείς που ήρθαν αντιμέτωποι με πειθαρχικές ποινές.

Ενώ όμως το σκάνδαλο της Novartis δεν έχει ακόμα εκδικαστεί, ενώ οι ένοχοι δεν έχουν οδηγηθεί στο δικαστήριο, ενώ οι δικογραφίες των Γεωργιάδη, Αβραμόπουλου ακόμα εκκρεμούν –σε αντίθεση με εκείνη για τον Α. Λοβέρδο–, έχει προεξοφληθεί όχι μόνο η σκευωρία αλλά και οι ένοχοι.

Σύμφωνα με τη δικαιολογημένα οργισμένη ανάρτηση της εφημερίδας «Documento», «Κόντρα σε κάθε νομική επιταγή που ισχύει στις ευνομούμενες Πολιτείες, χωρίς καν να έχει προηγηθεί η απαραίτητη προκαταρκτική εξέταση και να έχει κληθεί να δώσει τις δικές του εξηγήσεις, ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, που η προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τη Novartis αρνήθηκε το αίτημά του να εξεταστεί ως μάρτυρας, κι ενώ το όνομά του δεν περιλαμβανόταν καν στα μη πολιτικά πρόσωπα που είχαν τότε κλητευθεί με την πρωτοφανή διαδικασία των υπόπτων, είναι πλέον… κατηγορούμενος. Η κλήση του αφορά μια σειρά από κατηγορίες που με όποιο τρόπο κι αν τις αναγνώσει κάποιος, δεν είναι δυνατόν να βγάλει το παραμικρό νόημα. Το μόνο που είναι εξόφθαλμο είναι το ότι ο Κώστας Βαξεβάνης κλητεύεται γιατί επί σειρά ετών οι αποκαλύψεις του για το σκάνδαλο της Novartis έγιναν ο εφιάλτης των εμπλεκόμενων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων του τόπου».

Το «Documento» αναρωτιέται ποιος είναι άραγε ο μη ονομαζόμενος αθώος εναντίον του οποίου φέρεται να συνήργησε ο Κ. Βαξεβάνης και πώς γίνεται τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ που αποκαλύπτουν πτυχές διερευνώμενων από τη Δικαιοσύνη σκανδάλων να στοιχειοθετούν «εκβιαστικά μέσα».

Η απάντηση επί εποχής Μητσοτάκη είναι απλή. Αγωγές, μηνύσεις και, στη χειρότερη περίπτωση, κατευθείαν ενοχή. Η Τέταρτη Εξουσία δεν έχει πλέον το δικαίωμα να ελέγχει και να κρίνει τις κυβερνητικές πρακτικές και τις σκανδαλώδεις βουτιές στο δημόσιο χρήμα, αλλά μόνο να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όσων την ταΐζουν ή την επιβραβεύουν με αξιώματα.

Η ελεύθερη δημοσιογραφία βρίσκεται ήδη από την πρώτη στιγμή ανάληψης της εξουσίας από τον Κ. Μητσοτάκη στο στόχαστρο, οι περιορισμοί στην ενημέρωση των πολιτών πολλαπλασιάζονται, το ίδιο και οι επιδοτήσεις ημετέρων ΜΜΕ, ενώ η Ελλάδα κατρακυλάει στις λίστες ντροπής του περιορισμού της ελευθερίας του Τύπου.

Το 2020, η Ελλάδα ήταν 24η στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, ξεπερνώντας μόνο τη Μάλτα, την Ουγγαρία και τη Βουλγαρία. Η διεθνής κοινοπραξία των ερευνητών δημοσιογράφων OCCRP (Δίκτυο Έρευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος) τον Ιούλιο του 2021 σχολίαζε ότι: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει ταφόπλακα στην υπόθεση της Novartis με την υπονόμευση της έρευνας της εισαγγελέως Τουλουπάκη», ενώ το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ελευθερίας του Τύπου (Media Freedom Rapid Response), που υποστηρίζεται από ενώσεις δημοσιογράφων, το Διεθνές Ίδρυμα Τύπου και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Στέλιο Πέτσα για τις σκανδαλώδεις λίστες χρηματοδότησης των ΜΜΕ.

Όλα στον βωμό της «βαριάς», πολύ «βαριάς» βιομηχανίας υπερτιμολόγησης φαρμάκων, τεστ και ιδιωτικών επιχειρήσεων της υγείας!

Οικονόμου για κλήση Βαξεβάνη από τον Άρειο Πάγο: Η Δικαιοσύνη στη χώρα μας λειτουργεί ανεξάρτητα

Απάντηση στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης για την κλήση του Κώστα Βαξεβάνη από τον Άρειο Πάγο για τη Novartis έδωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, είπε: «Η κλήση του κ. Βαξεβάνη να απολογηθεί ως κατηγορούμενος για μία σειρά πολύ σοβαρών αξιόποινων πράξεων έγινε κατόπιν δικαστικής πρωτοβουλίας και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο δικαιοσύνης στη χώρα μας, στο επίπεδο του Αρείου Πάγου. Η Δικαιοσύνη στη χώρα μας είναι ανεξάρτητη, όποιος ισχυρίζεται διαφορετικά πράγματα, όποιος μας κατηγορεί για διαφορετικά πράγματα, προφανώς δεν αντιλαμβάνεται ότι δεν βρισκόμαστε στην περίοδο που υπήρχε προσπάθεια χειραγώγησης και κατεύθυνσης και μεθοδεύσεων μέσα από τη Δικαιοσύνη. Η ελληνική Δικαιοσύνη σήμερα λειτουργεί ανεξάρτητα και οφείλει να απαντήσει (σ.σ.: ο ΣΥΡΙΖΑ) χωρίς μισόλογα, με καθαρές κουβέντες, αν θεωρεί ότι ο Άρειος Πάγος στη χώρα μας υποκινείται, χειραγωγείται και δεν λειτουργεί ανεξάρτητα».

Κώστας Αρβανίτης: «Ζήτημα ελευθερίας του Τύπου και κράτους Δικαίου οι διώξεις κατά δημοσιογράφων»

Την χθεσινή κλήση του Κώστα Βαξεβάνη σε απολογία και μάλιστα με βαρύ κατηγορητήριο καταδικάζει ο Κώστας Αρβανίτης ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωκοινουβουλίου.

Σε δήλωσή του σχολιάζει πως «μετά την πρωτοφανή κλήση της Γιάννας Παπαδάκου σε απολογία ως κατηγορούμενης για την ερευνητική της Δημοσιογραφία στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου-Μιωνή, η δίωξη κατά του Κώστα Βαξεβάνη έρχεται να εδραιώσει την πεποίθηση πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια γενικευμένη επίθεση κατά της Ελευθερίας του Τύπου.

»Στον πυρήνα της επίθεσης αυτής που επιχειρεί να χρησιμοποιήσει ως μοχλό τη Δικαιοσύνη βρίσκεται η απόπειρα να στοιχειοθετηθεί, με διώξεις όσων έχουν υπερασπιστεί με τις αποκαλύψεις τους και τη δημοσιογραφική τους έρευνα το Δημόσιο Συμφέρον, η κυβερνητική «γραμμή» πως το σκάνδαλο Novartis δεν ήταν τελικά τίποτε άλλο παρά μια δήθεν σκευωρία».

Ο κ. Αρβανίτης σημειώνει πως η Ερευνητική Δημοσιογραφία, δεν απειλεί τη νομιμότητα, αλλά προστατεύει τη νομιμότητα από αυθαιρεσίες ισχυρών, είναι αναγκαίο συστατικό του αγαθού της Ενημέρωσης που προστατεύεται από το Σύνταγμα.

«Θα υπερασπιστούμε με κάθε θεσμική δυνατότητα όσους συνέβαλαν στην αποκάλυψη της ελληνικής πτυχής ενός παγκόσμιου σκανδάλου που πληρώνουμε ακόμη αδρά οι Έλληνες πολίτες. Θα υπερασπιστούμε την ερευνητική Δημοσιογραφία και όσους την υπηρετούν. Θα υπερασπιστούμε εν τέλει την Ελευθερία του Τύπου και την ίδια τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου, θα υπερασπιστούμε την Ευρώπη» καταλήγει η δήλωση.

Πηγή: iefimerida.gr, efsyn.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged