Μέτρα, εμβολιασμοί και… Υπερτοπικές μετακινήσεις, σχολεία, εστίαση, χρήση sms και Γαλάζια Ελευθερία

Δημόσια Διοίκηση
Μοιραστείτε το:

Έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι 4.513.979 εμβολιασμοί με τους 1.672.775 να έχουν λάβει και τις δύο δόσεις…

 • Μαραθώνιος 50 ημερών για το τείχος ανοσίας

Στις 50 μέρες που ακολουθούν έως τον Ιούλιο, οπότε και παίρνει για τα καλά μπροστά η τουριστική σεζόν, η επιχείρηση «Ελευθερία» ανεβάζει ρυθμούς επιδιώκοντας τους περισσότερους δυνατούς εμβολιασμούς, ώστε να θωρακιστούν οι πολίτες από την Covid-19 και να σταλεί σαφές μήνυμα προς το εξωτερικό για την ασφάλεια της χώρας.

Έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 4.513.979 εμβολιασμοί. Με μια τουλάχιστον δόση έχουν εμβολιαστεί 2.305.229 άνθρωποι, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 1.672.775 ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί (με δύο δόσεις ή με το μονοδοσικό).

Για τον Μάιο αναμένουμε στη χώρα τα εξής σκευάσματα:

 • Pfizer: 2.150.000 δόσεις
 • Moderna: 350.000 δόσεις
 • J&J: 220.000 + 80.000 δόσεις
 • ΑstraΖeneca: 450.000 δόσεις

«Γαλάζια Ελευθερία»

Ειδικότερα, σήμερα έγινε γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου ότι τίθεται σε εφαρμογή η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», που αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson έως το τέλος του Ιουνίου. Σημειώνεται ότι ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά και σε άλλα 36 ολοκληρώνονται έως τέλος Μαΐου.

Όπως έγινε γνωστό, συγκροτούνται νέα εμβολιαστικά κέντρα από τις δυνάμεις του ΕΣΥ και κινητά συνεργεία εμβολιασμού, που θα υποστηρίξουν την ολοκλήρωση του καθολικού εμβολιασμού.

Η επιχείρηση θα ενισχυθεί από εθελοντικές οργανώσεις και κινητές ιατρικές μονάδες, αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που υλοποιούνται από την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση και Πρόοδος», το «Χαμόγελο του Παιδιού» και τη «Σύμπλευση». Επίσης προβλέπεται η ένταξη εμβολιαστικών κέντρων ιδιωτικών μονάδων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Ο στόχος είναι ο καθολικός και πλήρης εμβολιασμός των μονίμων κατοίκων των νησιών το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου. Οι νησιώτες μας δηλαδή να υποδεχθούν το φετινό καλοκαίρι ασφαλείς και απόλυτα θωρακισμένοι από τον κορωνοϊό. Είναι σαφές ότι το πρόγραμμα αυτό θέλει να στηρίξει τις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες και την οικονομία τους. Φιλοδοξεί όμως να προσφέρει και ένα θετικό πρόσημο στη συνολική εικόνα του τουρισμού μας».

Υπογραμμίζεται ότι η πρώτη μεγάλη παραλαβή των μονοδοσικών εμβολίων της Johnson & Johnson στα τέλη του μήνα θα κατευθυνθεί προς τα νησιά, όπου ζουν περισσότεροι από 700.000 συμπολίτες μας. [Διαβάστε αναλυτικά]

Δεν διευκρινίστηκε, ωστόσο, τι θα συμβεί εάν κάποιος πολίτης επιθυμεί να εμβολιαστεί με άλλο σκεύασμα.

 • Πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 30-44

Προσβάσιμα καθίστανται από το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου όλα τα διαθέσιμα εμβόλια για τις ηλικίες 30 έως 44, στις οποίες μέχρι σήμερα χορηγείτο το σκεύασμα της AstraZeneca. Aυτό θα γίνει σταδιακά, καθώς θα προηγηθούν οι 40-44 ετών, θα ακολουθήσουν οι 35-39 ετών και τέλος οι 30-34 ετών.

Είναι δε πιθανό να ανοίξει η πλατφόρμα και για τις ηλικιακές ομάδες άνω των 18 ετών έως και 30 ετών, ανάλογα και με τις παραδόσεις των εμβολίων.

Μέχρι σήμερα 4 εκατομμύρια πολίτες έχουν χρησιμοποιήσει το ψηφιακό σύστημα για τα ραντεβού, έχοντας εμβολιαστεί ή προγραμματίσει το ραντεβού του.

Τα στατιστικά στοιχεία ανά ηλικιακή ομάδα:

 • 85+: Το 63% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ενώ με τα ραντεβού φτάνει στο 68%
 • 80-84: Το 64% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ενώ με τα ραντεβού φτάνει στο 69%.
 • 75-79: Το 73% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ενώ με τα ραντεβού φτάνει στο 80%.
 • 70-74: Το 59% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ενώ με τα ραντεβού φτάνει στο 75%.
 • 65-69: Το 42% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ενώ με τα ραντεβού φτάνει στο 75%.
 • 60-64: Το 54% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ενώ με τα ραντεβού φτάνει στο 68%.
 • 55-59: Το 23% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ενώ με τα ραντεβού φτάνει στο 62%.
 • 50-54: Το 17% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ενώ με τα ραντεβού φτάνει στο 57%.
 • 45-49: Το 11% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ενώ με τα ραντεβού φτάνει στο 50%.

Εμβολιασμός υγειονομικών

 • Όσον αφορά στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τόνισε ότι στο ιατρικό προσωπικό έχει εμβολιαστεί το 82%, στο νοσηλευτικό προσωπικό το 63% και στο υπόλοιπο προσωπικό (διοικητικοί, κλπ) το 60%.
 • Στον ιδιωτικό τομέα το 88% των γιατρών και 62% των νοσηλευτών.

Αύριο, εάν δεν μεταφέρει τις σχετικές αποφάσεις η επιτροπή για την Παρασκευή, θα αποσαφηνιστεί τι μέλλει γενέσθαι με τα sms και την απαγόρευση κυκλοφορίας και τις υπερτοπικές μετακινήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες και όπως γράφει η «Κ», έχει αποφασισθεί  παράταση της κυκλοφορίας έως τις 12.30 το βράδυ –ίσως και 12– ώστε να μπορέσουν να δουλέψουν περισσότερο τα καταστήματα εστίασης. Από εκεί και πέρα, σχεδόν βέβαιη πρέπει να θεωρείται η κατάργηση του sms, κάτι που εμμέσως πλην σαφώς είχαν προαναγγείλει κυβερνητικά στελέχη. Επίσης, αναμένεται το τέλος του click away και του click in shop.

Την Πέμπτη αναμένονται αναλυτικές ανακοινώσεις από τον Χάρη Θεοχάρη για τον τουρισμό. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, οι επισκέπτες δεν θα εισέρχονται στη χώρα δίχως αρνητικό μοριακό τεστ, έως 72 ώρες πίσω, ή πιστοποιητικό εμβολιασμού. 

Βέβαιο πρέπει να θεωρείται πως θα υπάρξουν κανόνες και για τις υπερτοπικές μετακινήσεις. Γι’ αυτές που θα γίνονται με πλοίο, αεροπλάνο και τρένο, η επίδειξη self test σχεδιάζεται να είναι υποχρεωτική. Δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση τι θα ισχύει για τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο.

 • Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» για εμβολιασμό στα νησιά

Ειδικότερα, σήμερα έγινε γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου ότι τίθεται σε εφαρμογή η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», που αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson έως το τέλος του Ιουνίου. Σημειώνεται ότι ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά και σε άλλα 36 ολοκληρώνονται έως τέλος Μαΐου.

Υπογραμμίζεται ότι η πρώτη μεγάλη παραλαβή των μονοδοσικών εμβολίων της Johnson & Johnson στα τέλη του μήνα θα κατευθυνθεί προς τα νησιά, όπου ζουν περισσότεροι από 700.000 συμπολίτες μας. [Διαβάστε αναλυτικά]

Δεν διευκρινίστηκε, ωστόσο, τι θα συμβεί εάν κάποιος πολίτης επιθυμεί να εμβολιαστεί με άλλο σκεύασμα.

 • Γκάγκα για ισραηλινό φάρμακο: Φαίνεται να λειτουργεί, θέλουμε περαιτέρω δοκιμές

Στο εισπνεόμενο ισραηλινό φάρμακο για τον κορωνοϊό, η δοκιμή του οποίου ξεκινά στο «Σωτηρία», αναφέρθηκε η διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, Μίνα Γκάγκα. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και ερωτηθείσα σχετικά, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο που δίνεται με την εισπνοή και το οποίο φαίνεται να λειτουργεί καλά.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι επί του παρόντος έχει γίνει μια μικρή μελέτη φάσης 1 και τώρα προχωρούν οι υπόλοιπες. Όπως τόνισε, οι επιστήμονες επιθυμούν να δοκιμαστεί σε αρκετούς ασθενείς και διαφορετικούς πληθυσμούς. «Είναι αισιόδοξο, αλλά δεν σημαίνει ότι σώνει και καλά θα μας δώσει τη λύση» σημείωσε.

———————

 • Εμβόλια στους εφήβους: H έρευνα πίσω από την απόφαση

«Σημαντικός ο εμβολιασμός των παιδιών για την επίτευξη της συλλογικής ανοσίας»

  Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν για πρώτη φορά τη χρήση εμβολίου κατά της Covid σε παιδιά, ανοίγοντας τον δρόμο για τη ανοσοποίηση πολλών ανηλίκων πριν από το άνοιγμα των θερινών κατασκηνώσεων και το ξεκίνημα της επόμενης σχολικής χρονιάς.

Εκατομμύρια Αμερικανοί ηλικίας 16 ετών και άνω έχουν λάβει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, ενώ ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) γνωστοποίησε τη Δευτέρα την απόφασή του να διευρύνει τη χρήση του εν λόγω σκευάσματος και σε παιδιά 12 -15 ετών.

Το βήμα έγινε μετά από μελέτη σε 2.260 εφήβους, στην οποία διαπιστώθηκε ότι το εμβόλιο – που χορηγείται σε δύο δόσεις – ήταν ασφαλές για αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Η διεύρυνση της χρήσης του εμβολίου αναμένεται να ενισχύσει την εκστρατεία εμβολιασμού στη χώρα, στόχος της οποίας είναι η ανοσοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων προτού να εμφανιστούν επικίνδυνα νέα στελέχη του ιού που ενδεχομένως να είναι και πιο ανθεκτικά στα εμβόλια. Επιπλέον, θα διευκολυνθεί και η περαιτέρω ελάφρυνση των περιοριστικών μέτρων.

«Το φως στην άκρη του τούνελ φαίνεται όλο και περισσότερο, και σήμερα έγινε ακόμη πιο έντονο», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Η επέκταση αυτή είναι «ένα σημαντικό βήμα στη μάχη κατά της πανδημίας», δήλωσε η αξιωματούχος του FDA, Τζάνετ Γούντκοκ. «Οι σημερινές ενέργειες επιτρέπουν στις νεότερες πληθυσμιακές ομάδες να προστατευτούν κατά της Covid, φέρνοντάς μας έτσι πιο κοντά σε ένα αίσθημα κανονικότητας καθώς και στο τέλος της πανδημίας».

Η Δρ. Γούντκοκ ανέφερε ότι ο FDA πήρε την απόφασή του μετά από διεξοδική εξέταση στοιχείων για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε εφήβους.

Πάνω από 114 εκατ. Αμερικανοί – κυρίως ενήλικες – έχουν εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με το CDC.

Ειδικοί της Υγείας έχουν πει ότι τα παιδιά θα πρέπει να εμβολιαστούν προκειμένου να επιτευχθούν τα απαραίτητα επίπεδα ανοσίας ώστε να αρθούν οι περιορισμοί. Περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού των ΗΠΑ είναι κάτω των 18 ετών.

«Προστατεύουμε τα παιδιά από το να αρρωστήσουν και να νοσηλευτούν», τόνισε ο Γουίλιαμ Γκρούμπερ, παιδίατρος και αντιπρόεδρος του τομέα της έρευνας για τα εμβόλια της Pfizer. «Επίσης, επεκτείνουμε τη συλλογική ανοσία που είναι κρίσιμης σημασίας για να επιστρέψουν οι ζωές μας σε κανονικούς ρυθμούς».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά ευχαρίστησε τα παιδιά και τις οικογένειές τους που συμμετείχαν εθελοντικά στη μελέτη.

Καθώς οι έφηβοι θα λαμβάνουν το ίδιο εμβόλιο με τους ενήλικες, οι εμβολιασμοί στις νεότερες ομάδες του πληθυσμού θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στα φαρμακεία και σε κέντρα μαζικού εμβολιασμού από τη στιγμή που το εγκρίνουν οι Πολιτείες.

Κάποιοι έφηβοι θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως πριν πάνε στις θερινές κατασκηνώσεις, σύμφωνα με ειδικούς, ενώ πολλοί θα έχουν ήδη την προστασία του εμβολίου όταν θα επιστρέψουν στα θρανία το φθινόπωρο.

Μια επιτροπή ειδικών συμβούλων του CDC πρόκειται να συνεδριάσει αύριο Τετάρτη προκειμένου να εξετάσει τα στοιχεία της μελέτης και να αποφασίσει αν θα συστήσει τη χρήση του σκευάσματος σε ανήλικους, ανέφερε εκπρόσωπος του CDC.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεργάζεται με τις Πολιτείες καθώς και με αλυσίδες φαρμακείων, παιδιάτρους και άλλες ομάδες για να καθορίσει πώς θα χορηγούνται οι δόσεις στα παιδιά, πρόσθεσε η ίδια.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα απαιτήσει από τα σχολεία και τις εκάστοτε περιοχές να καταστήσουν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των μαθητών.

Σημειώνεται παράλληλα ότι οι αρμόδιες αρχές του Καναδά ενέκριναν το ίδιο εμβόλιο για παιδιά 12 ετών και άνω την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι Pfizer/BioNTech ζήτησαν από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να κάνουν το ίδιο.

Τα εμβόλια Covid για τα παιδιά κάτω των 12 ετών πιθανόν να καταστούν διαθέσιμα στις ΗΠΑ έως το τέλος του έτους.

H Pfizer δήλωσε πρόσφατα ότι αναμένει να καταθέσει αίτημα στον FDA τον Σεπτέμβριο για έγκριση της χρήσης του εμβολίου της σε παιδιά 2-11 ετών εάν θα είναι θετικά τα αποτελέσματα των μελετών.

Όπως έχουν αναφέρει ειδικοί, τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από την Covid σε σχέση με τους ενήλικες και στην περίπτωση που μολυνθούν, εκδηλώνουν πιο ήπια συμπτώματα. Ωστόσο, κάποιοι ανήλικοι είναι πιθανό να νοσήσουν βαριά, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.

«Θα υπάρξουν πολλοί γονείς που θα ανησυχούν σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών τους, όχι μόνο για το καλοκαίρι αλλά και για την επιστροφή στο σχολείο», δήλωσε η Δρ. Ιβόν Μαλντονάντο, καθηγήτρια παγκόσμιας υγείας και μολυσματικών ασθενειών στη Σχολή Ιατρικής του Στάνφορντ.

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης σύσκεψης που διοργανώθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων, περίπου 20% από τους παρευρισκόμενους είπαν ότι χορηγούν ήδη εμβόλια σε άτομα τουλάχιστον 16 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι ανάμεσα στα τρία συνολικά σκευάσματα κατά της Covid που έχουν λάβει έγκριση στις ΗΠΑ, μαζί με της Moderna και της Johnson & Johnson.

Τα εμβόλια της Moderna και της Johnson & Johnson έχουν εγκριθεί στις ΗΠΑ για χρήση σε άτομα από 18 ετών και άνω. Η Moderna μελετά το εμβόλιό της σε παιδιά και η J&J έχει αναφέρει ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να προχωρήσει σε αυτό το στάδιο.

Παράλληλα, τονίζεται πως κάποιοι μαθητές έχουν επιστρέψει στη δια ζώσης παρακολούθηση μαθημάτων, όταν αυτό κατέστη δυνατό. Ωστόσο, κάποιες οικογένειες δεν έστειλαν τα παιδιά τους στο σχολείο, εν μέρει επειδή ανησυχούσαν για το αν οι ανεμβολίαστοι συμμαθητές μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό.

Ωστόσο, μελέτες έχουν διαπιστώσει πως υπάρχει περιορισμένη μεταδοτικότητα της Covid σε σχολικά κτίρια τα οποία ακολουθούν τις συστάσεις για την ασφάλεια κατά της νόσου, όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων, αν και τόσο κάποια σχολεία όσο και οι υγειονομικές αρχές έχουν καταγράψει κρούσματα που συνδέονταν με αθλητικές δραστηριότητες.

Τέλος, σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, οι δάσκαλοι είναι πιο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό σε σχέση με τους μαθητές. Πρόσφατες έρευνες από την Αμερικανική Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών και τον Εθνική Ένωση για την Εκπαίδευση, έδειξαν πως η πλειοψηφία των μελών τους είχαν ήδη εμβολιαστεί ή είχαν κλείσει ραντεβού για τον εμβολιασμό τους.

 • Επιφυλακτικοί οι γονείς – Χάσμα μεταξύ μαμάδων και μπαμπάδων

Ωστόσο, πρόσφατη δημοσκόπηση στις ΗΠΑ έδειξε ότι οι περισσότεροι γονείς είναι επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Ειδικότερα, το 18% των γονέων ανέφεραν ότι θα άφηναν το παιδί τους να εμβολιαστεί μόνο εάν το απαιτούσε το σχολείο, ενώ το 23% ανέφεραν πως ήταν εντελώς αρνητικοί.

Επιπλέον, μια ομάδα πανεπιστημίων στις ΗΠΑ, όπως το Harvard, το Northeastern και το Rutgers έχουν πραγματοποιήσει διαδικτυακές δημοσκοπήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πρόσφατα εστίασαν την προσοχή τους στους γονείς.

Η πιο πρόσφατη έρευνα της ομάδας των πανεπιστημίων αυτών, που έγινε κατά τη διάρκεια του Απριλίου και συμπεριλάμβανε έως και 21.733 ενήλικες σε όλη τη χώρα, συμπέρανε ότι έχει διευρυνθεί το χάσμα σε ό,τι αφορά τη στάση των μαμάδων και των μπαμπάδων απέναντι στο εμβόλιο.

Οι «αντιστάσεις» των πατεράδων φαίνεται πως χαλαρώνουν ελαφρώς, πέφτοντας στο 11% από 14% τον Φεβρουάριο. Αλλά πάνω από το ένα τέταρτο των μαμάδων, σύμφωνα με τους ερευνητές, εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο» να αφήσουν τα παιδιά τους να εμβολιαστούν.

Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται πως και τα δύο φύλα είναι πιο επιφυλακτικά στην περίπτωση των νεότερων ανηλίκων ύγκριτικά με την περίπτωση των εφήβων. Μια άλλη έρευνα δείχνει ότι οι μητέρες τείνουν να αμφιταλαντεύονται περισσότερο σε ό,τι αφορά την τελική τους απόφαση σε σχέση με τους μπαμπάδες.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως είναι πιθανό οι απαντήσεις τον γονιών να αλλάξουν με τον καιρό, δεδομένου ότι το περασμένο καλοκαίρι οι ενήλικες ήταν πολύ πιο επιφυλακτικοί στην ιδέα και μόνο του εμβολίου.

Είναι λοιπόν πιθανό οι γονείς που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, και ερωτήθηκαν πριν αρχίσει να συζητάται ευρέως η έγκριση του εμβολίου στους κάτω των 16, ίσως να έδωσαν απαντήσεις για ένα υποθετικό σενάριο παρά για κάτι που όντως πρόκειται να συμβεί.

Πηγή: Wall Street Journal, The New York Times, kathimerini.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged