Κώς: Εξάρθρωση δικτύου παράνομης διακίνησης μεταναστών από το Λιμενικό Σώμα – «άρωμα» κατασκοπείας

Γεγονότα

Κύκλωμα δουλεμπόρων με «άρωμα» κατασκοπείας

Η υπόθεση αποτελεί συνέχεια της επιχείρησης που είχε διεξάγει η Ασφάλεια του Λιμενικού στην Κω, τον περασμένο Νοέμβριο

Ως δουλέμποροι, για τους οποίους υπάρχουν υπόνοιες ότι έκαναν κατασκοπεία σε βάρος της Ελλάδας περιγράφονται οι δύο αλλοδαποί, που συνελήφθησαν τη Δευτέρα στην Κω από την Ασφάλεια του Λιμενικού. Ο πρώτος είναι ένας 43χρονος Αιγύπτιος, που προσπάθησε να βοηθήσει δύο νεαρές γυναίκες από τη Συρία να ταξιδέψουν αεροπορικώς στην Ευρώπη από το αεροδρόμιο της Κω, χρησιμοποιώντας πλαστά χαρτιά.

Στο κινητό του τηλέφωνο τα στελέχη του Λιμενικού βρήκαν -σύμφωνα με πληροφορίες- φωτογραφίες και βίντεο από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κω. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για πλαστογραφία αλλά και κατασκοπεία. Ο δεύτερος συλληφθείς είναι ένας 23χρονος Μαροκινός, χειριστής ενός φουσκωτού ταχυπλόου με το οποίο μετέφερε μετανάστες από τα παράλια της Τουρκίας στην Κω. Εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε εν πλω μαζί με ακόμα 7 μετανάστες που επέβαιναν στο λευκό σκάφος.

Η υπόθεση αποτελεί συνέχεια της επιχείρησης που είχε διεξάγει η Ασφάλεια του Λιμενικού στην Κω, τον περασμένο Νοέμβριο. Και τότε τέσσερις από τους συλληφθέντες, ένας υπήκοος Λιβάνου, δύο υπήκοοι Συρίας και ένας Παλαιστίνιος είχαν κατηγορηθεί εκτός της λαθροδιακίνησης για κατασκοπεία. Φέρονται να ενημέρωναν για τις κινήσεις των σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού άτομα στα απέναντι τουρκικά παράλια. Η δραστηριότητά τους πάντως είχε συσχετιστεί από τους ερευνητές του Λιμενικού με τη δράση δουλεμπορικών κυκλωμάτων στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Στην περίπτωση σύλληψης του 43χρονου Αιγύπτιου πάντως εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ορισμένες από τις φωτογραφίες που είχε στο κινητό του έχουν τραβηχτεί από το εσωτερικό στρατιωτικών εγκαταστάσεων και φυλακίων του νησιού. Το τηλέφωνο, όπως επίσης ο ηλεκτρονικός του υπολογιστής  και δύο usb μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Ασφάλειας για ανάλυση. Ο 43χρονος πάντως μόνο άγνωστος δεν ήταν στις διωκτικές αρχές του νησιού. Το 2013 είχε συλληφθεί ξανά για διακίνηση μεταναστών, ενώ φέρεται να εκτελούσε χρέη μεταφραστή για λογαριασμό της ΕΛ.ΑΣ. και διατηρούσε επαφές με αξιωματικούς της αστυνομίας στα Δωδεκάνησα.

Μαζί με τον 23χρονο Μαροκινό χειριστή του ταχυπλόου φέρονται να ανήκουν σε ευρύτερο κύκλωμα, μέλη του οποίου είχαν συλληφθεί από το Λιμενικό το Νοέμβριο.

Σύμφωνα με όσα είχαν δει τότε το φως της δημοσιότητας, έδιναν στους μετανάστες πλαστά χαρτιά που προμηθεύονταν από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια, τους συνοδεύουν στο λιμάνι της Κω διασφαλίζοντας την επιβίβασή τους στο πλοίο με προορισμό τον Πειραιά. Η «ταρίφα» για κάθε πλαστό έγγραφο ξεκινούσε από 750 και μπορούσε να φτάσει τα 1.500 ευρώ για ένα καλής ποιότητας πλαστό διαβατήριο. Οι διακινητές χρησιμοποιούσαν δύο ξενοδοχεία και δύο πανσιόν στην πόλη της Κω, για τη διαμονή των αλλοδαπών αμέσως μετά την άφιξή τους στο νησί.

Αναζητούνται ακόμα 11 μέλη του δικτύου σε βάρος των οποίων έχουν εκδοθεί διεθνή ή εθνικά εντάλματα σύλληψης.

Νωρίτερα…

Στελέχη της λιμενικής Αρχής Κω, με τη συνδρομή στελεχών κλιμακίου Ειδικών Αποστολών Λιμεναρχείου Κω, της λιμενικής Αρχής Καλύμνου και της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ), προέβησαν σε επιχείρηση εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείτο στην παράνομη διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα, την διαμονή τους στην Κω και εν συνεχεία την προώθησής τους στην ενδοχώρα με πλαστά έγγραφα.

Στο πλαίσιο συστηματικών ερευνών και αξιοποίησης πληροφοριών, εντοπίστηκε 43χρονος αλλοδαπός, πρωινές ώρες χθες, να συνοδεύει 23χρονη και 27χρονη αλλοδαπή σε χώρο αναμονής ταξί εντός πόλεως.

Οι αλλοδαπές συνελήφθησαν έξω από τον αερολιμένα Κω για παράβαση των ν. 3386/2005 και ν. 4251/2014, διότι κατά τον έλεγχο επέδειξαν αμφιβόλου γνησιότητας ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν για να ταξιδέψουν. Τα εν λόγω έγγραφα κατασχέθηκαν.

Στη συνέχεια, στελέχη της οικείας λιμενικής Αρχής προέβησαν στη σύλληψη του 43χρονου αλλοδαπού για παράβαση του ν. 4251/2014 και των άρθρων 216 και 217 (πλαστογραφία) και 148 (κατασκοπεία) ΠΚ, καθώς βρέθηκε στην κατοχή του σχετικό οπτικοακουστικό υλικό.

Ακολούθησε νομότυπη έρευνα στο σπίτι του 43χρονου στην πόλη της Κω, με τη συνδρομή στελεχών κλιμακίου Ειδικών Αποστολών Λιμεναρχείου Κω, όπου εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές (Η/Υ και φορητές συσκευές αποθήκευσης), οι οποίες πρόκειται να αποσταλούν στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) προς περαιτέρω διερεύνηση. Το δίκυκλο όχημα ιδιοκτησίας του συλληφθέντος, κατασχέθηκε.

Επιπρόσθετα, απογευματινές ώρες χθες, περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου Καλύμνου εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή «ΦΩΚΑ» της νήσου Κω, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, πνευστό ταχύπλοο σκάφος, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων, να κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς τις ακτές.

Ακολούθησε καταδίωξη με αποτέλεσμα την ακινητοποίηση του ως άνω σκάφους, επί του οποίου επέβαιναν συνολικά οκτώ αλλοδαποί στερούμενοι νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων.

Οι αλλοδαποί μετεπιβιβάστηκαν σε περιπολικό σκάφος της λιμενικής Αρχής Κω που έσπευσε στο σημείο και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον επιβατικό λιμένα της Κω.

Κατόπιν αξιοποίησης μαρτυριών, ένας 23χρονος αλλοδαπός εκ των οκτώ αποβιβασθέντων, αναγνωρίστηκε από το σύνολο των υπόλοιπων επτά αλλοδαπών ως ο διακινητής-χειριστής του ταχύπλοου σκάφους που τους μετέφερε από τα τουρκικά παράλια στην Κω. Επίσης, ο ίδιος αναγνωρίστηκε από την 23χρονη και την 27χρονη αλλοδαπή που συνελήφθησαν έξω από το αεροδρόμιο, ως ο διακινητής-οδηγός που τις μετέφερε, επίσης στην Κω προ επτά ημερών.

Ο 23χρονος συνελήφθη για παράβαση του ν. 3386/2005 όπως ισχύει (παράνομη είσοδος), του ν. 4251/2014 (παράνομη διακίνηση προσώπων) και του άρθρου 98 Π.Κ. (έγκλημα κατ’ εξακολούθηση).

Η πλειονότητα των συλληφθέντων αλλοδαπών αναγνώρισαν άτομα ως μέλη του κυκλώματος διακίνησής τους από την Τουρκία στην Κω και εν συνεχεία στην ενδοχώρα, αρκετούς από τους αλλοδαπούς σε βάρος των οποίων έχουν ήδη εκδοθεί εθνικά και διεθνή εντάλματα σύλληψης, συνεπεία επισταμένων αστυνομικών ερευνών και κατόπιν επιχειρήσεων που πραγματοποιούνται στη νήσο Κω από τον Νοέμβριο 2020, με σκοπό την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Κω, ενώ το χρησιμοποιηθέν ταχύπλοο σκάφος κατασχέθηκε.

Ικανοποίηση του Γ. Πλακιωτάκη για την εξάρθρωση δικτύου παράνομης διακίνησης μεταναστών από το Λιμενικό Σώμα

«Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, για μία ακόμα φορά, λειτούργησαν με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την εξάρθρωση δικτύου παράνομης διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα, από το Λιμενικό Σώμα.

«Η Ελλάδα έχει και φυλάσσει τα θαλάσσια σύνορα της και καταπολεμά τα κυκλώματα διακίνησης που εκμεταλλεύονται απελπισμένους ανθρώπους, συχνά κάτω από την προστασία της τουρκικής Ακτοφυλακής. Πολλά συγχαρητήρια στα στελέχη του Λιμενικού για την επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής τους» τόνισε.

Πηγή: ΑΜΠΕ / gr.euronews.com /kathimerini.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged