Κύριε Χατζηδάκη… κε Υπουργέ, στην «εντολή» σας για κατεδαφίσεις περιλαμβάνονται και τα δημοτικά αυθαίρετα του Περιστερίου;

Δήμοι Περιστέρι
Μοιραστείτε το:

Με επιστολή του προς τις 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας (παρουσιάζεται στην συνέχεια), ο ΥΠΕΝ κος Χατζηδάκης τους ζητά να συνεχίσουν χωρίς καμία διακοπή τις κατεδαφίσεις  όλων των αυθαίρετων κατασκευών και οικοδομών που έχουν κριθεί τελεσίδικα ως κατεδαφιστέα.

Ωραία και σύννομη η ενέργεια αυτή του κο0υ Υπουργού που αν μη τι άλλο δείχνει ότι επιτέλους υπάρχει σοβαρότητα και αντιστοίχιση λόγων και έργων από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας…

Υπάρχει, όμως και ένα πολύ σοβαρό ερώτημα που ταλανίζει εδώ και σχεδόν ένα χρόνο τους κατοίκους της πόλης του Περιστερίου, που πλήττονται από τις ρυπογόνες δράσεις του ίδιου Δήμου μέσα στο Αμαξοστάσιό του: Οι κατεδαφίσεις αυτές που προβάλλονται ως δράσεις προστασίας του οικιστικού και όχι μόνο περιβάλλοντος, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, θα περιλάβουν και τα αυθαίρετα κτίσματα  που υπάρχουν μέσα στον συγκεκριμένο χώρο έχοντας κριθεί τελεσίδικα μς τρεις δικαστικές αποφάσεις ως αυθαίρετα και κατεδαφιστέα κτίσματα ή θα παραμείνουν ως δολίως επιχειρούμενα να ενταχθούν παρανόμως στις διατάξεις του νόμου περί εξαίρεσης τους από την κατεδάφιση…;

Έχει κάτι υπόψην του το Υπουργείο Περιβάλλοντος και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ή θα επαληθευθούν για άλλη μία φορά οι φημολογούμενες σχέσεις «αγάπης και στοργής»  τους με τον Δήμο Περιστερίου και την διοίκηση Παχατουρίδη, που αποτρέπουν στο όνομα της συνεργασίας κάθε τέτοια ενέργεια…;

Θα απαντήσουν στο ερώτημα αυτό οι δύο αναφερόμενες Αρχές, ή θα ισχύσει το «η σιωπή μας προς απάντησή σας…;». Εδώ τα κάστανα κι εδώ η φωτιά κε Χατζηδάκη…

Και παρεμπιπτόντως ένα δεύτερο ερώτημα: Ποιοι οι λόγοι της Κλίσης της Αντιδημάρχου Πρασίνου κας Μαίρης Τσιώτα και του Προϊσταμένου του Γραφείου Κίνησης του Αμαξοστασίου, προς παροχή πληροφοριών και διευκρινήσεων από τα όργανα της δικαιοσύνης…; Ποια υπόθεση που αφορά το Αμαξοστάσιο του Δήμου ερευνάται από την Ελληνική δικαιοσύνη… Κάθε απάντηση δεκτή, ακόμη κι αν αυτή αναφέρεται σε λάθος πληροφόρηση της στήλης…

Για να μην ξεχαστούμε  σε ότι αφορά τις ενέργειες και δράσεις της Υπηρεσίας Δόμησης Περιστερίου: Πιθανόν… λέει η στήλη πιθανόν… τα στελέχη της Υπηρεσίας Δόμησης να μην γνωρίζουν ότι η επίσημη και όχι μόνο πληροφόρηση  της Αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής για το «τελεσίδικα κατεδαφιστέο» των αυθαίρετων δημοτικών κτισμάτων  μέσα στο Αμαξοστάσιο του Δήμου, εφόσον δεν πραγματοποιείται, συσσωρεύει ως πράξη σωρεία πειθαρχικών και ποινικών αδικημάτων για τους έχοντες την υπηρεσιακή ευθύνη να το πράξουν… Κύριε Πάνο, εσείς που έχετε και την τελική ευθύνη για το θέμα… τι έχετε να πείτε…; Εξάλλου έχετε και μία καταδίκη για το συγκεκριμένο θέμα, που τέθηκε για δικονομικούς λόγους στο Αρχείο…

Δείτε και διαβάστε στην συνέχεια  το περιεχόμενο της επιστολής  του ΥΠΕΝ κο Χατζηδάκη, προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για τις κατεδαφίσεις Αυθαιρέτων, όπως και τις δράσεις στον τομέα αυτό των τελευταίων…

Xατζηδάκης σε Αποκεντρωμένες: «Συνεχίστε τις κατεδαφίσεις των τελεσίδικα αυθαιρέτων»

Να επισπεύσουν τις προσπάθειες για την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών που έχουν κριθεί τελεσίδικα, ζητούν από τους Συντονιστές 7 Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός, Νίκος Ταγαράς, με επιστολή τους.

Η επιστολή αυτή έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης επιστολής που είχε στείλει ο Κωστής Χατζηδάκης στις 15.05.2020, με την οποία ζητούσε από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να κατεδαφίσουν όσες αυθαίρετες κατασκευές βρίσκονται σε δάση, δασικές και αναδασωτέες περιοχές, περιοχές αιγιαλού – παραλίας, ρέματα και εν γένει σε προστατευόμενες περιοχές και έχουν εκδοθεί για αυτές τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης.

Οι 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας καλούνται: να ενημερώσουν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου για τις ενέργειές τους και να προβούν είτε στην άμεση διεξαγωγή των σχετικών διαγωνισμών ανάδειξης αναδόχου, είτε στην υλοποίηση των έργων κατεδάφισης τελεσίδικων αυθαιρέτων κατασκευών, στην περίπτωση που έχει ορισθεί ανάδοχος.

 «Σε αυτήν σας την προσπάθεια, έχετε την αμέριστη στήριξή μας» προσθέτουν στην επιστολή τους ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Νίκος Ταγαράς, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο μπορεί να δώσει στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις κάθε αναγκαία βοήθεια τόσο για θέματα διενέργειας των προαναφερόμενων διαγωνισμών όσο και για οιοδήποτε τεχνικό ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι τα εν λόγω έργα κατεδάφισης τελεσίδικα αυθαίρετων κατασκευών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων είναι ενταγμένα στο χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2019» ύψους 6,28 εκατ. ευρώ.

Αυθαίρετα: οι Αποκεντρωμένες «τρέχουν» διαγωνισμούς για κατεδαφίσεις

Σε προκηρύξεις διεθνών μειοδοτικών διαγωνισμών για την κατεδάφιση αυθαίρετων σε αιγιαλό, δάση και ρέματα προχωρούν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, μετά το τελεσίγραφο του ΥΠΕΝ.

Σημειώνεται ότι με επιστολή του σε κατηγορηματικό τόνο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης  κάλεσε τις 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να υλοποιήσουν άμεσα τις κατεδαφίσεις τελεσίδικα αυθαίρετων κατασκευών. Πρόκειται για αυθαίρετα σε δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, περιοχές αιγιαλού παραλίας, ρέματα και εν γένει σε προστατευόμενες περιοχές. Ο κ. Χατζηδάκης ζήτησε δε να λάβει ενημέρωση από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ενημέρωση για τις άμεσες ενέργειές τους μέχρι τα τέλη Μαΐου.

«Σήμερα ή αύριο πρόκειται να βγει στον «αέρα» διεθνής μειοδοτικός διαγωνισμός για την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών», όπως ανέφερε ο συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κ. Ντίτορας στον τοπικό Τύπο, σημειώνοντας ότι ο διαγωνισμός είναι ύψους 560.000 ευρώ, με χρήματα που εξασφαλίστηκαν από το «Πράσινο Ταμείο» για την απελευθέρωση ακτών, δασών και δασικών και ρεμάτων από αυθαίρετες κατασκευές. Ο διαγωνισμός αφορά στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων για τα οποία υπάρχουν τελεσίδικα πρωτόκολλα.

«Η διαδικασία είχε ολοκληρωθεί πριν από δύο χρόνια περίπου στον απόηχο της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, όταν ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος είχε ζητήσει από τους επτά συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων τους καταλόγους με τα πρωτόκολλα κατεδάφισης. Τα χρήματα για να γίνουν οι διαγωνισμοί καθυστέρησαν. Πλέον φαίνεται να υπάρχει πολιτική αλλά και υπηρεσιακή βούληση για να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων», δηλώνει ο κ. Ντίτορας.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ τα συγκεκριμένα έργα κατεδάφισης τελεσίδικα αυθαίρετων κατασκευών των Αποκεντρωμένων έχουν ήδη ενταχθεί στο χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2019» ύψους 6,28 εκατ. ευρώ. Όπερ σημαίνει ότι τα κονδύλια είναι εξασφαλισμένα και απομένει η άμεση ενεργοποίηση των Αποκεντρωμένων.

Περιοχές

Ενδεικτικά αναφέρονται οι περιοχές όπου έχουν δεσμευθεί τα υψηλότερα ποσά:

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της  Αττικής έχουν ενταχθεί τα έργα εκτέλεσης κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών σε ρέματα της Δημοτικής Ενότητας Μάνδρας του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας, όπως και στο ρέμα Πικροδάφνης  στα όρια των Δήμων Αλίμου, Παλαιού Φαλήρου και Αγίου Δημητρίου καθώς και σε δάση- δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις στη Δυτική και Ανατολική Αττική. Συνολικός προϋπολογισμός: 1.634.917 ευρώ.

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Κρήτης έχουν ενταχθεί τα έργα εκτέλεσης κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών σε ευαίσθητα περιβαλλοντικές περιοχές (αιγιαλός, παραλίες, δάση). Συνολικός προϋπολογισμός 1.135.000 ευρώ.

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου, έχουν ενταχθεί έργα εκτέλεσης κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών, επίσης σε αιγιαλό, παραλίες και δάση, συνολικού προϋπολογισμού 985.000 ευρώ.

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, στη Ρόδο έχει ενταχθεί η εκτέλεση κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών που βρίσκονται σε αιγιαλό- παραλία, σε δάση, σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 935.000 ευρώ.

Πηγή: ecopress.gr / aftodioikisi.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged