Κορωνοϊός: Στον εισαγγελέα δύο δικογραφίες για fake news και αρνητές

Γεγονότα
Μοιραστείτε το:

Κορωνοϊός: Στον εισαγγελέα δύο δικογραφίες για fake news από αρνητές

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διερευνήθηκαν δύο υποθέσεις, διαδικτυακής διασποράς ψευδών ειδήσεων, για την πανδημία Covid -19 – Για τις υποθέσεις σχηματίστηκαν δύο δικογραφίες τακτικής διαδικασίας σε βάρος συνολικά 20 ατόμων

Στα χέρια του εισαγγελέα βρίσκονται δύο δικογραφίες που σχηματίστηκαν από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και αφορούν στην διερεύνηση υποθέσεων διαδικτυακής διασποράς ψευδών ειδήσεων για την πανδημία. Οι δικογραφίες είναι σε βάρος συνολικά 20 ατόμων.

Ειδικότερα, η πρώτη δικογραφία αφορά σε έρευνα σε πέντε groups στο Facebook, που στήριζαν την αντίδραση στη χρήση μάσκας μαθητών σε σχολεία.

Ανάμεσα τους υπάρχουν τα εξής:

  • Διαμαρτυρία γονέων για χρήση μάσκας
  • Κανένα παιδί με μάσκα στο σχολείο
  • Απαιτώ καθαρό αέρα για τα παιδιά μου (ταυτοποιήθηκαν οι διαχειριστές και άτομα που αναπαρήγαγαν με σθένος το περιεχόμενο των group) και 4 ατομικά προφίλ.

Η έρευνα ξεκίνησε στις αρχές του έτους και στο τέλος όλα τα στοιχεία συνενώθηκαν σε μια δικογραφία που υπεβλήθη στον εισαγγελέα.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, για καθεμία από τις σελίδες και ομάδες υπήρξαν καταγγελίες τις οποίες η δίωξη έστειλε στον εισαγγελέα.

Μετά από αξιολόγηση, ο εισαγγελέας χαρακτήρισε το αδίκημα και διέταξε προκαταρκτική εξέταση.

Παρόμοια διαδικασία είχε τρέξει και πέρυσι, ωστόσο, λόγω covid, η εταιρεία Facebook είχε αργήσει πολύ να απαντήσει στα αιτήματα της αστυνομίας που ζητούσε ταυτοποίηση προφίλ.

Η δικογραφία για τις ομάδες και τα ατομικά προφίλ αφορά συνολικά σε 15 άτομα.

«Αυτόχθονες Ιθαγενείς»

Στην δεύτερη υπόθεση, η διερεύνηση πραγματοποιήθηκε ύστερα από καταγγελίες πολιτών για ιστοσελίδα, μέσω της οποίας διαδίδονταν ψευδείς ειδήσεις, που προέτρεπαν στη μη συμμόρφωση με τα μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού.

Τα παραπάνω τέθηκαν υπόψη εισαγγελικής Αρχής και στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, μετά από αλληλογραφία με τους εμπλεκόμενους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, τα τραπεζικά ιδρύματα, την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία πέντε ατόμων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πέντε άτομα συνδέονται με τη σελίδα «Αυτόχθονες Ιθαγενείς».

Ο ένας είναι ο διαχειριστής της ιστοσελίδας, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις είχαν δημοσιευμένα τα τηλέφωνά τους στην ιστοσελίδα ως συνεργαζόμενοι.

Έχουν, επίσης, βρεθεί αποδείξεις συναλλαγών που πιθανόν αφορούν σε είσπραξη του ποσού των 20 ευρώ που ζητούσαν για να κάνουν μηνύσεις, κτλ.

Η δικογραφία υπεβλήθη στον εισαγγελέα, ο οποίος αναμένεται να προχωρήσει σε άσκηση διώξεων.

Σύλληψη δικηγόρου και έρευνα για τους «Αυτόχθονες Έλληνες ιθαγενείς»

Εντείνεται όπως όλα δείχνουν η πίεση των δικαστικών και διωκτικών αρχών στους αναγνωρίσιμους κήρυκες του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Το βράδυ της Τετάρτης συνελήφθη, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αγίου Στεφάνου ο δικηγόρος Νίκος Αντωνιάδης, που έγινε γνωστός για τη ρητορική και τις απόψεις του κατά των εμβολίων, της διασωλήνωσης κ.ο.κ. Η σύλληψή του έγινε μετά την υποβολή από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στον εισαγγελέα βίντεο με πρόσφατη εκπομπή του κ. Αντωνιάδη στο Διαδίκτυο, στην οποία διατύπωνε τις γνωστές απόψεις του για την πανδημία και τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

Ο Ν. Αντωνιάδης έγινε γνωστός για τη ρητορική και τις απόψεις του κατά των εμβολίων, της διασωλήνωσης κ.ά.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ο εισαγγελέας παρήγγειλε τη σύλληψη του κ. Αντωνιάδη για τα αδικήματα της διασποράς ψευδών ειδήσεων και της διέγερσης σε ανυπακοή. Αστυνομικοί μετέβησαν το βράδυ της Τετάρτης στο σπίτι του στα βόρεια προάστια και τον συνέλαβαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Ωστόσο, λόγω της δικηγορικής του ιδιότητας ουσιαστικά δεν προσήχθη και αναμένεται να παραπεμφθεί σε δίκη με την τακτική διαδικασία. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, ο δρόμος για τη δίωξη σε βάρος του αντιεμβολιαστή-δικηγόρου άνοιξε μετά την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα και τη θεσμοθέτηση του άρθρου 191 για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Το συγκεκριμένο άρθρο επιτρέπει την αυτεπάγγελτη δίωξη όποιου διακινεί ψευδείς ειδήσεις ικανές να προκαλέσουν ανησυχία στους πολίτες. Σε πρόσφατη (8 Νοεμβρίου) προφητική εκπομπή του, που βρίσκεται αναρτημένη στο Διαδίκτυο, ο κ. Αντωνιάδης κατήγγειλε την εφαρμογή του άρθρου «απ’ όλες τις Εισαγγελίες και πρωτίστως της Αθήνας». Μετά τη σύλληψή του ο δικηγόρος δημοσιοποίησε στην ιστοσελίδα του κείμενο με το οποίο επιτίθεται στον εισαγγελέα που διέταξε τη σύλληψή του ισχυριζόμενος ότι «έστησε όλο αυτό το σκηνικό με αποκλειστικό σκοπό να ικανοποιήσει τα αρπακτικά των ΜΜΕ».

Στο μεταξύ, στην Εισαγγελία υπεβλήθη υλικό το οποίο αφορά τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την περίπτωση των «Αυτοχθόνων Ελλήνων Ιθαγενών». Ο διαχειριστής της ομάδας στο Διαδίκτυο ταυτοποιήθηκε, ενώ έγινε και έρευνα στο σπίτι. Αντίθετα, το σκέλος της προκαταρκτικής που αφορά σελίδες του εξωτερικού και λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα παραμένει σε εκκρεμότητα.

Δίωξη κατά του αντιεμβολιαστή δικηγόρου – Θα δικαστεί από το Εφετείο

Για διασπορά ψευδών ειδήσεων με βάση τις νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα διώκεται ο δικηγόρος Νίκος Αντωνιάδης που αναπτύσσει αντιεμβολιαστική δράση μέσω διαδικτύου

Για διασπορά ψευδών ειδήσεων με βάση τις νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα διώκεται ο δικηγόρος Νίκος Αντωνιάδης που αναπτύσσει αντιεμβολιαστική δράση μέσω διαδικτύου, αρνούμενος τον κορωνοϊό και προτρέποντας πολίτες να μην δέχονται ιατρικές υπηρεσίες, όπως διασωλήνωση κλπ.

Η δίωξη σε βάρος του ασκήθηκε από την Εισαγγελία της Αθήνας μετά από σχετική έρευνα για τις αναρτήσεις του από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τα στοιχεία της οποίας διαβιβάστηκαν στις εισαγγελικές αρχές.

Πριν από λίγες ημέρες ο δικηγόρος είχε συλληφθεί, αλλά αφέθηκε ελεύθερος λόγω της δικηγορικής του ιδιότητας, καθώς οι δικηγόροι έχουν ειδική δωσιδικία, δηλαδή δικάζονται από δικαστήρια ανώτερου βαθμού και δεν παραπέμπονται στο Αυτόφωρο.

Η σχετική δικογραφία με κατηγορούμενο τον Νίκο Αντωνιάδη έχει ήδη αποσταλεί στο Εφετείο, όπου και θα εκδικαστεί η υπόθεση του.

Πηγή: kathimerini.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged