Κι εσείς τέκνα «βρούτοι»!!! Οι, πρώτη φορά ηλεκτρονικά, Εκλογές εκπαιδευτικών και η αντίστασή τους με πρώτη και καλύτερη τη ΔΑΚΕ

Υπουργείο Παιδείας
Μοιραστείτε το:

Παρότι η «στήλη» έχει αποχωρήσει  από το εκπαιδευτικό σύστημα και τον συνδικαλισμό, αρκετά έτη πλέον, το Σάββατο  δέχθηκε πληθώρα τηλεφωνημάτων  από εν ενεργεία εκπαιδευτικούς για το τι θα έπρεπε να πράξουν στις εκλογές για τους νέου αιρετούς του κλάδου στα υπηρεσιακά συμβούλια του σχ. έτους 202, που ως γνωστόν επρόκειτο να γίνουν (όπως και έγινε) με ηλεκτρονική ψηφοφορία εξ αποστάσεως.

Το ερώτημα  ήταν αν υπήρχαν πληροφορίες, από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας, ποιές θα ήταν οι επιπτώσεις  για όσους εκπαιδευτικούς δεν συμμετείχαν στην ηλεκτρονική ψηφοφορία. Όπως ανάφεραν οι ερωτώντες, οι απαντήσεις που είχαν πάρει από τους συνδικαλιστές της παράταξης που ανήκει ο καθένας, ήταν να μην συμμετάσχουν, επικαλούμενοι ότι αυτό ήταν απόφαση του κλάδου (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΛΤΕΕ), χωρίς, όμως να τους παρέχουν κάποια πληροφορία αν αυτό θα είχε ή όχι επιπτώσεις από πλευράς Υπουργείου Παιδείας κι αυτή η ασάφεια ήταν που τους ανησυχούσε.

Το ιδιαίτερα σημαντικό στην όλη υπόθεση ήταν ότι πρωτεργάτες της εκστρατείας για την πλήρη αποχή από την ηλεκτρονική ψηφοφορία επιλογής των εκπαιδευτικών, ήταν  οι συνδικαλιστικοπατέρες που ανηκουν και εκπροσωπούν την φιλοκυβερνητική συνδικαλιστική παράταξη των εκπαιδευτικών  ΔΑΚΕ Εκπαιδευτικών.

Είναι οι ίδιοι που στα τέλη Αυγούστου είδαν τις πολιτικοκομματικές μετοχές τους να αναβαθμίζονται, αφού με μία κίνηση που θυμίζει άλλες εποχές, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας όρισε τα κάθε βαθμίδας μέλη της στα υπηρεσιακά Συμβούλια (ΠΥΣΔΕ, ΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΠΕ, ΚΥΣΔΕ, ΚΥΣΠΕ) του σχ. έτους 2020-21 κατά πλειοψηφία.

Γιατί, όμως αυτή η κόντρα με την Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας;

Για όσους έχουν εντρυφίσει στον κρατικό συνδικαλισμό και ειδικά στον συνδικαλισμό της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, η απάντηση βρίσκεται στις εξηγήσεις που έδωσε το Υπουργείο Παιδείας  για τους λόγους της πολύ σφοδρής αντίδρασης όλου του συνδικαλιστικού κλάδου στις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Σε ότι δε αφορά την ΔΑΚΕ, εκτός από τους λόγους που επικαλέιτε η ηγεσία του υπουργείου, υπάρχει ακόμη ένας που είναι και ο βασικότερος… Η «συγκυβέρνηση»  ηγεσίας υπουργείου-συνδικαλιστών που για πρώτη φορά έχει τεθεί από την κα Κεραμέως στον πάγο…, αν και η τελευταία έκανε μόλις πρόσφατα τη χάρη στην ηγετική ομάδα της ΔΚΑΕ να  υπογράψει  για τους αποσπασμένους στο ΚΕΜΕΤΕ/ΟΛΜΕ, επιλογές που ήταν αποκλειστικά των πρώτων, με τελείως προσωπικά και αδιαφανή κριτήρια…

Για την σύγκρουση αυτή και προκειμένου να κάμψει την αντίσταση της κας Κεραμέως, η ΔΑΚΕ Εκπαιδευτικών, προτίμησε να χάσει την απόλυτη πλειοψηφία στους αιρετούς των υπηρεσιακών συμβουλίων, αφού  ήταν και είναι γνωστή η απέχεθεια των αριστερών και κεντροαριστερών συνδικαλιστικών παρατάξεων σε κάθε  τι μη χειραγωγήσιμο ή αν θέλτε διάφανο και δημοκρατικό, όπως η ηλεκτρονική ψηφοφορία που καθιερώθηκε για πρώτη φορά και είτε αρέσει, είτε όχι απότελεί το μέλλον στον συνδικαλισμό, όντας νομοθετημένη…

Τι αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας για την άρνηση των εκπαιδευτικών – συνδικαλιστών να αποδεχθούν την ηλεκτρονική ψηφοφορία επιλογής αιρετών του κλάδου.

Απώλεια ελέγχου της διαδικασίας: έχασαν τον έλεγχο του εκλογικού σώματος (πιθανότητες για περισσότερους, ανεξέλεγκτους, ανεπηρέαστους ψηφοφόρους). Πλέον μπορεί να ψηφίσει οποιοσδήποτε, απερίσπαστα, σε 1’ από το κινητό του, μακριά από οποιαδήποτε επιρροή, με άγνωστες τις νέες ισορροπίες που θα διαμορφωθούν.

Απώλεια προνομίων: έχασαν άδειες που έπαιρναν τόσο πριν (για την προώθηση της υποψηφιότητάς τους) όσο και για την ίδια ημέρα των εκλογών, σε περίπτωση μη εκλογής χάνουν το προνόμιο απαλλαγής από τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα (πλήρη ή κατά το ήμισυ, ανάλογα με το επίπεδο εκπροσώπησης), το προνόμιο να αποφασίζουν για μετατάξεις και μεταθέσεις εκπαιδευτικών (σε κάποιες περιπτώσεις με το αζημίωτο…)

Συνολικό ιστορικό και αντιδράσεις κομμάτων

Πολύς λόγος έγινε για την ελλιπή συμμετοχή εκπαιδευτικών κατά την διαδικασία εκλογών -την πρώτη στην ιστορία που έγιναν Σάββατο και ηλεκτρονικά – για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια.

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του τομεάρχη Νίκου Φίλη έκανε λόγο για «αποδοκιμασία της κυβέρνησης και της υπουργού Παιδείας με ποσοστά ρεκόρ (άνω του 90%) στην “ψηφοφορία” για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών», που «συνιστά μείζον πολιτικό ζήτημα».

Τι πραγματικά συνέβη;

Στελέχη του υπ. Παιδείας ανέφεραν ότι η συγκεκριμένη διαδικασία συνιστά «μια μεταρρυθμιστική τομή με βαθύ συμβολισμό, έναν αγώνα για το αυτονόητο, που σπάει το απόστημα του κακώς νοούμενου συνδικαλισμού της αεργίας, της καπηλείας των προνομίων, της αναξιοκρατίας, του ελέγχου επί δημοκρατικών διαδικασιών».

Κατ’ αρχήν, οι ηλεκτρονικές εκλογές ήταν μία επιλογή του Υπουργείου Παιδείας προκειμένου να ανταποκριθεί στις συνθήκες της πανδημίας. Και αυτό γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε 170.000 εκπαιδευτικοί να προσέλθουν στα σχολεία να ψηφίσουν. Επίσης, στόχος του υπ. Παιδείας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν να μην αναγκάσει τους γονείς να πάρουν άδεια εργάσιμη ημέρα – δεδομένου ότι παραδοσιακά οι εκλογές γίνονταν μεσοβδόμαδα και χανόταν η σχολική ημέρα, ενώ οι ψηφοφόροι έπαιρναν ημέρα άδειας για να πάνε να ψηφίσουν).

Επίσης, στόχος ήταν να εξασφαλίσει το αδιάβλητο και το απόρρητο της διαδικασίας, αφού μέχρι και το 2018 η συνήθης πρακτική ήταν οι υποψήφιοι να…καραδοκούν στα σχολεία και να επηρεάζουν τους ψηφοφόρους που οι ίδιοι συνήθως παρακινούσαν να πάνε να ψηφίσουν.

Ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας σύμφωνα με διεθνή πρότυπα ήταν ένα ακόμη κριτήριο. Σημειώνεται ότι κατά τις πηγές του υπ. Παιδείας, το ψηφιακό σύστημα «ΖΕΥΣ» που χρησιμοποιήθηκε έχει δοκιμαστεί επιτυχώς σε πάνω από 1.800 εκλογές για πάνω από 290.000 εκλέκτορες σε ελληνικά πανεπιστήμια, επαγγελματικούς φορείς, συλλόγους, οργανισμούς, κ.ά. στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν ότι το περασμένο Σάββατο, 7/11, συνδικαλιστές να μπλοκάρουν την ψηφοφορία «με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο». Οπως τονίζουν, αρχικά απαίτησαν αναβολή ψηφοφορίας και παράταση των διετών θητειών τους ακόμη και για ένα έτος.

Στη συνέχεια δεν έστειλαν εκπροσώπους στις εφορευτικές επιτροπές (όριζαν 1 από τα 3 μέλη), οδήγησαν σε παραίτηση μέλη των εφορευτικών, είτε ΕΝΤΟΣ είτε ΕΚΤΟΣ της νόμιμης προθεσμίας ξαφνικά και χωρίς να προκύπτει κάποιος σημαντικός λόγος ανωτέρας βίας.

Υπάρχουν επίσης καταγγελίες ότι συνδικαλιστές άρχισαν να «βομβαρδίζουν» εκπαιδευτικούς με τη γραμμή να απέχουν από την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Μηνύματα μέσω e-mail, sms, viber, WhatsApp, με όσα περισσότερα μέσα γινόταν. Απειλούσαν με διαγραφές, υποψήφιοι έστελναν απειλητικά μηνύματα με ολόιδια διατύπωση. Προσέφυγαν στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ωστόσο, απερρίφθησαν όλες οι αιτήσεις και τα επιχειρήματά τους.

«Το επιστέγασμα της κατηφόρας: ζήτησαν μετά το πέρας της διαδικασίας λίστα με όσους ψήφισαν! Με τι σκοπό; Να τους τιμωρήσουν;» διερωτώνται εκπαιδευτικοί.

Ποιοι ήταν οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους αντιτίθενται οι συνδικαλιστές, σύμφωνα με πηγές του υπ. Παιδείας;

Απώλεια προνομίων: έχασαν άδειες που έπαιρναν τόσο πριν (για την προώθηση της υποψηφιότητάς τους) όσο και για την ίδια ημέρα των εκλογών, σε περίπτωση μη εκλογής χάνουν το προνόμιο απαλλαγής από τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα (πλήρη ή κατά το ήμισυ, ανάλογα με το επίπεδο εκπροσώπησης), το προνόμιο να αποφασίζουν για μετατάξεις και μεταθέσεις εκπαιδευτικών (σε κάποιες περιπτώσεις με το αζημίωτο…)

Απώλεια ελέγχου της διαδικασίας: έχασαν τον έλεγχο του εκλογικού σώματος (πιθανότητες για περισσότερους, ανεξέλεγκτους, ανεπηρέαστους ψηφοφόρους). Πλέον μπορεί να ψηφίσει οποιοσδήποτε, απερίσπαστα, σε 1’ από το κινητό του, μακριά από οποιαδήποτε επιρροή, με άγνωστες τις νέες ισορροπίες που θα διαμορφωθούν.

Με πληροφορίες από το iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged