Κιμούλης: Ζητά εκατομμύρια βρήκε απέναντί του «τοίχους» που δεν φοβούνται…. Οι Αγωγές του…

Θέατρο-Κινηματογράφος
Μοιραστείτε το:

Κοινή ανακοίνωση της Ζέτας Δούκα με τους Δώρα Χρυσικού και Νίκο Ψαρρά για τις αγωγές του Κιμούλη – «Εμμένουμε κατηγορηματικά σε όσα έχουμε καταθέσει»

Ένα, περίπου, χρόνο μετά τις καταγγελίες της ηθοποιού Ζέτας Δούκα ότι υπέστη σωματική και λεκτική βία από τον Γιώργο Κιμούλη πριν από 14 χρόνια στο πλαίσιο συνεργασίας τους, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και με αγωγές στρέφεται σε βάρος των συναδέλφων αλλά και κατά του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών διεκδικώντας αποζημιώσεις χιλιάδων ευρώ για ηθική και περιουσιακή βλάβη.

Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Κιμούλης αξιώνει χρηματικό ποσό αρκετών χιλιάδων ευρώ για ηθική και περιουσιακή βλάβη που υπέστη μετά την καταγγελία που έκανε σε βάρος του η Ζέτα Δούκα. Ο Γιώργος Κιμούλης, κατηγορεί τη Ζέτα Δούκα, την Δώρα Χρυσικού και τον Νίκο Ψαρρά για ηθική βλάβη και ζητάει τα ποσά των 250.000 ευρώ από την πρώτη, και από 125.000 από τους άλλους δύο. Μάλιστα στο στόχαστρό του έχει μπει και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Η Ζέτα Δούκα, η Δώρα Χρυσικού και ο Νίκος Ψαρράς προχώρησαν σε κοινή δήλωση με την οποία τονίζουν πως εμμένουν κατηγορηματικά σε όσα έχουν καταθέσει δημοσίως.

«Εμμένουμε κατηγορηματικά σε όσα έχουμε καταθέσει τόσο δημοσίως, όσο και ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΣΕΗ και ανυπομονούμε να λάμψει η αλήθεια της ελληνικής δικαιοσύνης, στην οποία έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη», αναφέρει μεταξύ άλλων η κοινή τους δήλωση.

Ξέσπασε η Δώρα Χρυσικού μετά την αγωγή του Γιώργου Κιμούλη

Το πρωί του Σαββάτου (26/02), η Δώρα Χρυσικού σε τηλεφωνική επικοινωνία με την εκπομπή «Καλύτερα δεν γίνεται» έδωσε τη δική της απάντηση για την αγωγή του Γιώργου Κιμούλη.

«Δεν έλαβα ακόμα την αγωγή γιατί ήμουν στην Κύπρο και δεν θα μιλήσω για το νομικό κομμάτι. Θέλω όμως να πω κάτι ακούγοντας τον κ. Καπερνάρο. Μετά από αυτό το κύμα που έχει γίνει με τις καταγγελίες, είναι τουλάχιστον ανάρμοστο να μιλάμε αν το θυμήθηκε μετά από χρόνια. Είναι άκομψο να λέμε αν μια γυναίκα είναι ισχυρή ή ανίσχυρη για το αν δέχθηκε ή δε δέχθηκε κακοποίηση. Όπως δε γίνονται διακρίσεις για τους θύτες, έτσι δε γίνονται και για τα θύματα.

Είναι ανάρμοστο να ακούμε για ένα περιστατικό, το οποίο έγινε μπροστά μας, ότι δεν συνέβη. Θέλω να ρωτήσω γιατί ένας άνθρωπος, ο οποίος έχει υποστεί την οποιαδήποτε κακοποίηση, καταγγέλλει μετά από χρόνια αυτό το πράγμα που συνέβη; Για να ζητήσει δημοσιότητα; Αυτήν τη στιγμή η ελληνική κοινωνία έχει ανοιχτά αυτιά για να ακούσει. Εμείς είμαστε μια αγκαλιά και νιώθουμε ότι κάνουμε ηθικά αυτό που πρέπει…. Βλέπετε κάποιες από τις καταγγελίες, να έγιναν τον καιρό που συνέβη; Αυτοί οι άνθρωποι το κουβαλούν μέσα τους, δεν το θυμήθηκαν ξαφνικά… Με τον Νίκο και τη Ζέτα εμμένουμε σε αυτά που είπαμε και θα βγάλουμε μια επίσημη ανακοίνωση» ανέφερε η Δώρα Χρυσικού.

Σπύρος Μπιμπίλας: Τι απαντά για τις αγωγές του Γιώργου Κιμούλη

ΟΣπύρος Μπιμπίλας βγήκε στο Καλύτερα Δε Γίνεται και τοποθετήθηκε για τις αγωγές που έκανε ο Γιώργος Κιμούλης εναντίον της Ζέτας Δούκα αλλά κι άλλων ηθοποιών του ΣΕΗ.

«Εμείς σαν Σωματείο θα απαντήσουμε όταν θα είμαστε έτοιμοι και θα έχουμε νομικούς συμβούλους. Δεν την έχω πάρει στα χέρια μου την αγωγή. Αν θέλει κάποιος να στραφεί εναντίον του Πειθαρχικού Συμβουλίου, που είναι νόμιμο, θα δούμε στο μέλλον τι θα γίνει στα δικαστήρια. Δεν έχει τύχει να στραφεί ξανά ηθοποιός κατά του ΣΕΗ» ανέφερε ο Σπύρος Μπιμπίλας.

 «Θα έρθει ένας φάκελος για τον κ. Κιμούλη για να παραπεμφθεί στη Γενική Συνέλευση. Είναι η μόνη αρμόδια για να αποφασίσει αν θα μείνει στο ΣΕΗ… Δεν μπορούμε να κατηγορούμε το Me Too γιατί είναι απρεπέστατο. Μπορεί να είναι από τη μια ηθικά νόμιμο το Me Too αλλά μπορεί να δημιουργήσει και προβλήματα. Τώρα μπορεί να έχουμε ένα κύμα διαφόρων καταγγελιών, για αυτό βγήκα κι είπα μην τα λέτε στις τηλεοράσεις. Δεν είναι μόνο η κυρία Δούκα που μίλησε δημοσίως για τον κύριο Κιμούλη, είναι κι άλλες κυρίες» συμπλήρωσε ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Τι προηγήθηκε…

Γιώργος Κιμούλης: Μετά από ένα χρόνο από τις ενανρτίον του καταγγελίες κατέθεσε αγωγές κατά της Ζέτας Δούκα και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών

Με αγωγές κατά της Ζέτας Δούκα και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών απαντά ο Γιώργος Κιμούλης, έναν χρόνο μετά τις καταγγελίες της ηθοποιού εναντίον του.

Έναν χρόνο μετά τις καταγγελίες της Ζέτας Δούκα σε βάρος του Γιώργου Κιμούλη για κακοποιητικές συμπεριφορές, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης απαντά με αγωγές και αξιώνει αποζημιώσεις για ηθική και περιουσιακή βλάβη, ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, διά του συνηγόρου του Βασίλη Καπερνάρου, ο Γιώργος Κιμούλης κατέθεσε δύο πολυσέλιδες αγωγές. Η μία στρέφεται κατά της Ζέτας Δούκα, της Δώρας Χρυσικού και του Νίκου Ψαρρά και η άλλη κατά των εκπροσώπων του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ).

Η αγωγή κατά της Ζέτας Δούκα

Η ηθοποιός Ζέτα Δούκα πέρυσι είχε καταγγείλει τον Γιώργο Κιμούλη, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, για άσκηση σωματικής, λεκτικής και σωματικής βίας, όταν συνεργάστηκαν μαζί στη θεατρική παράσταση «Πιο κοντά». Την επόμενη ημέρα οι συμπρωταγωνιστές της σε αυτήν την παράσταση, Δώρα Χρυσικού και Νίκος Ψαρράς είχαν στηρίξει τη Ζέτα Δούκα, λέγοντας ότι ήταν παρόντες σε τέτοια περιστατικά και είχαν δηλώσει ότι προτίθενται να καταθέσουν όσα γνωρίζουν στις Αρχές, εφόσον ελάμβαναν κλήση.

Ο Γιώργος Κιμούλης με την αγωγή του σε βάρος της Ζέτας Δούκα και των άλλων δύο ηθοποιών ζητεί να του καταβάλουν ως αποζημίωση «αλληλέγγύως και εις ολόκληρον» για την περιουσιακή ζημία που έχει υποστεί το συνολικό ποσό των 231.227, 80 ευρώ. Επιπλέον, ζητεί για την ηθική βλάβη που έχει υποστεί να του καταβάλει η κ. Δούκα 250.000 ευρώ, η κ. Χρυσικού 125.000 ευρώ και ο κ. Ψαρράς 125.000 ευρώ.

Στο δικόγραφο της αγωγής, ο Γιώργος Κιμούλης αναφέρει: «Η ως άνω παράσταση ανέβηκε στο θέατρο Αθηνών, κατά τη θεατρική περίοδο 2008-2009, δηλαδή 13 χρόνια πριν από την ως άνω ”καταγγελία”. Την λέξη ”καταγγελία” θέτω εντός εισαγωγικών, διότι ουδέποτε έγινε επίσημη καταγγελία εις βάρος μου από την α’ των εναγομένων (σ.σ. την κυρία Δούκα), σε ουδεμία αρμόδια Αρχή, ουδεμία διαμαρτυρία, υπό οιανδήποτε μορφή, εκδηλώθηκε ποτέ από την α’ των εναγομένων εναντίον μου και ουδεμία εξώδικη ή δικαστική όχληση είχα ποτέ εκ μέρους της για οποιοδήποτε ζήτημα και για οποιοδήποτε λόγο».

Ακόμη υποστηρίζει: «Η συντριπτική πλειονότης των ανθρώπων με τους οποίους έχω συνεργαστεί, παρά την απρόσμενη και τεράστια διάσταση που έλαβε το κατωτέρω, αναλυτικά περιγραφόμενο, ζήτημα της δήθεν αντισυναδελφικής μου συμπεριφοράς, μετά την ανωτέρω ”καταγγελία”, σε ουδεμία περίπτωση υποστήριξαν την επίθεση, που αναιτίως δέχθηκα εκ μέρους της α’ των εναγομένων. 

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι απέναντι στους συναδέλφους μου, που προέβησαν σε δημόσιες δηλώσεις σε βάρος μου, ήδη ισάριθμοι αυτόπτες μάρτυρες έσπευσαν να καταθέσουν υπέρ μου, καταρρίπτοντας έναν προς έναν όλους τους ισχυρισμούς περί καταχρηστικών εκτός ορίων, μη ανεκτών ή μη νόμιμων δήθεν συμπεριφορών μου».

Θα πρέπει να σημειωθεί, πως η αγωγή του ηθοποιού και σκηνοθέτη σε βάρος της κ. Δούκα και των άλλων συναδέλφων δεν αφορά τα όσα εκείνοι υποστήριξαν δημόσια αλλά και όσα ανέφεραν κατά τη διάρκεια της πειθαρχικής διαδικασίας ενώπιον του Σωματείου  Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ).

Ενδεικτικά, ο ηθοποιός αναφέρει στην αγωγή του: «Όσα κατήγγειλε η α’ των εναγομένων σε βάρος μου (σ.σ. η κ. Δούκα) κατά τη διάρκεια της ανωτέρω τηλεοπτικής εκπομπής είναι απολύτως ψευδή, επιπλέον ψευδή είναι και όσα κατέθεσε δια του από 23.2.2021 μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απέστειλε προς το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Σ.Ε.Η., όπως ψευδής είναι και η προφορική της κατάθεση ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Η. Ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα, είναι απολύτως συκοφαντικά, ανεπέρειστα, ανυπόστατα και κατασκευασμένα, ψευδολογήματα, γεγονός το οποίο η α’ των εναγομένων γνώριζε κατά την στιγμή που κατέθετε, ωστόσο, με πλήρη επίγνωση, εκνόμως το έπραξε».

Στην αγωγή του ο κ. Κιμούλης αρνείται κατηγορηματικά ότι κλώτσησε την κ. Δούκα στα παρασκήνια της παράστασης, αναφέροντας επί λέξει τα εξής: «Ουδείς λόγος υπήρχε για να βρίσω τόσο χυδαία και να χτυπήσω μια γυναίκα, μια συνάδελφο και μάλιστα με κλωτσιά στο στέρνο, ενώπιον μάλιστα τρίτων, μετά από τη φράση ”είσαι ο θιασάρχης, είσαι ο επικεφαλής της παράστασης”. Και τούτο αφενός γιατί πράγματι ήμουν και αφετέρου διότι τούτο δεν συνιστά μειωτικό της τιμής μου χαρακτηρισμό, ώστε να δικαιολογεί τέτοιο μένος και τέτοιο εκρηκτικό θυμό!».

Επιπλέον, ο ηθοποιός αρνείται ότι της άσκησε οποιαδήποτε λεκτική ή ψυχολογική βία. «Ουδέποτε έχω δημιουργήσει κλίμα φόβου και απαξίωση σε βάρος της πρώτης των εναγομένων, ουδέποτε έχω βρίσει την πρώτη των εναγομένων, ουδέποτε έχω ασκήσει σωματική, λεκτική ή ψυχολογική βία κατά αυτής, ουδέποτε έχω επιδείξει εις βάρος της απάνθρωπη, αντισυναδελφική ή καταχρηστική συμπεριφορά επί σκηνής, ούτε της έχω προκαλέσει οιανδήποτε βλάβη ή ζημιά, όπως ψευδώς ισχυρίζεται» αναφέρει, και προσθέτει: «Η οποιαδήποτε, δε, στιγμιαία ένταση στη σχέση μας στο πλαίσιο της δουλειάς μας, ουδέποτε υπερέβη τα ανεκτά από τον μέσο άνθρωπο όριά του και ουδέποτε ανέπτυξα ο ίδιος καταχρηστικές, παρενοχλητικές και συμπεριφορές εκτός των ορίων του νομού».

Μάλιστα, ο Γιώργος Κιμούλης επικαλείται την κατάθεση του φροντιστή της παράστασης, ο οποίος σε σχετική κατάθεσή του είχε αναφέρει: «Δεν έχω καμία γνώση για τα περιστατικά που διηγήθηκε η κυρία Δούκα σχετικά με τον κύριο Κιμούλη. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως δε θυμάμαι ποτέ να ήρθε να μου εκφράσει κάποιο παράπονο. Η συνεργασία μου με το Γιώργο Κιμούλη και τους εργαζόμενους -ηθοποιούς, τεχνικούς και τα λοιπά- ήταν πάρα πολύ καλή». 

Η αγωγή κατά του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών

Ο Γιώργος Κιμούλης κατέθεσε και δεύτερη αγωγή αξιώνοντας αποζημίωση, αυτή τη φορά από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών 100.000 και 150.000 από τα τρία μέλη του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Επιπλέον, διεκδικεί αποζημίωση ύψους 231.227, 80 ευρώ για την περιουσιακή ζημία, την οποία, όπως υποστηρίζει, υπέστη.

Όπως αναφέρει στην αγωγή του, ο ΣΕΗ παρά το γεγονός ότι η κυρία Δούκα δεν έκανε πότε καταγγελία ενώπιον του για τα όσα ανέφερε εις βάρος του, εντούτοις στις 29.1.2021 το Διοικητικό Συμβούλιό του αποφάσισε «εσπευσμένα (τρεις μόλις ημέρες μετά την εμφάνιση της Ζέτας Δούκα στη τηλεόραση) δίκην εισαγγελίας» να τον καταγγείλει αυτεπάγγελτα και να τον παραπέμψει στο πειθαρχικό όργανο του Σωματείου. Μάλιστα, όπως αναφέρει, η παραπομπή του έγινε μαζί με άλλον ηθοποιό, ο οποίος είχε καταγγελθεί για σεξουαλικές παρενοχλήσεις.

Στην αγωγή του αυτή, ο Γιώργος Κιμούλης κάνει λόγο για μεροληψία και καταγγέλλει τον πρόεδρο του ΣΕΗ, Σπύρο Μπιμπίλα, ότι «ξέθαψε δημοσίως την πληροφορία, ότι το 1998, δηλαδή πριν από 23 χρόνια, με είχαν διαγράψει από το Σωματείο. Παρέλειψε όμως να αναφέρει ότι ο λόγος της διαγραφής μου ήταν η παράταση της διάρκειας μιας πρόβας κατά ένα τέταρτο της ώρας (!), απόφαση η οποία ήταν άκυρη καθώς δεν λήφθηκε, με την νόμιμη, σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΕΗ απαρτία».

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης υποστηρίζει στην αγωγή ότι οι εναγόμενοι ήθελαν να τον πλήξουν, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «προκύπτει επιπροσθέτως η σκοπιμότητα και η μεθοδευμένη ενέργεια των εναγομένων, να με διαβάλουν, να με εξευτελίσουν, να με εξοντώσουν επαγγελματικά και κυρίως ηθικά, προκειμένου να διασώσουν το αμφίβολο κύρος και να διαφημίσουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης τη δήθεν αποτελεσματικότητα και εγκυρότητα της πραγματικά αίολης πειθαρχικής διαδικασίας, ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου το ΣΕΗ, προς ίδιον όφελος των εναγομένων και πάντως εις βάρος μου».  

Το αποτέλεσμα όλων αυτών, καταλήγει ο Γιώργος Κιμούλης ήταν να πληγεί ο ίδιος επαγγελματικά καθώς διεκόπη κάθε συνεργασία του και ο ίδιος να αντιμετωπίσει οικονομικό και βιοποριστικό πρόβλημα.

 «Μέχρι τότε», όπως επισημαίνει, οι «καταγγελίες» σε βάρος του λειτουργούσαν μόνο στο επίπεδο της «αναπόδεικτης φήμης». Όμως, η καταγγελία σε βάρος του από το ΣΕΗ «λειτούργησε στην δημόσια σφαίρα στην πραγματικότητα ως έμμεση επιβεβαίωση των φημών αυτών». Υποστηρίζει ότι έτσι υπέστην  περιουσιακή ζημία ύψους 231.1227, 80 ευρώ και του αφαιρέθηκε η δυνατότητα να εργαστεί.

«Είναι απολύτως βέβαιο ότι οι, ως άνω, άδικοι, συκοφαντικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί που μου αποδόθηκαν από τους ”καταγγέλλοντες” και οι οποίοι δεν έχουν εισέτι οδηγήσει σε απαλλακτική απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου του ΣΕΗ έχουν εισχωρήσει τόσο βαθιά στον ψυχισμό του θεατρικού κοινού, που θα συνεχίζουν επί μακρόν να πλήττουν την εικόνα μου και το αίσθημα εμπιστοσύνης των θεατών, των συναδέλφων μου ηθοποιών και σκηνοθετών, των τεχνικών, των θεατρικών και κινηματογραφικών παραγωγών προς το πρόσωπό μου, που με τόσο κόπο κατάφερα να κερδίσω κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης και επιτυχημένης, έως τώρα, πορείας μου στο χώρο ιδίως του θεάτρου και στο απώτερο μέλλον», καταλήγει.

Ο δικηγόρος του Γιώργου Κιμούλη, Βασίλης Καπερνάρος δήλωσε: «Ο κ. Κιμούλης επί έναν ολόκληρο χρόνο συκοφαντείται, καθυβρίζεται και πλήττεται δημοσίως λόγω, ιδίως, μιας ”καταγγελίας” σε μια τηλεοπτική εκπομπή για μια υποτιθέμενη βίαιη πράξη του, καθώς και για την ”απομάκρυνση ενός ποτηριού” από την σκηνή κατά την διάρκεια μιας θεατρικής παράστασης προ δεκατριών ετών, πράξεις για τις οποίες ουδέποτε υπεβλήθη επίσημη καταγγελία ενώπιον εισαγγελικής, δικαστικής, αστυνομικής ή πειθαρχικής Αρχής. Καθυβρίζεται, δηλαδή, και συκοφαντείται, για δύο γεγονότα, τα οποία απέκτησαν σημαντικότητα, επειδή εντάχθηκαν σκοπίμως και συνειδητά μέσα σ’ ένα τοπίο κατηγοριών και καταγγελιών κατά άλλων ομοτέχνων του κ. Κιμούλη, οι οποίες έλαβαν χώρα την ίδια περίοδο, περί παιδοφιλίας, βιασμών, απόπειρας βιασμών και σεξουαλικών παρενοχλήσεων. Ένα ζοφερό τοπίο, το οποίο δικαίως είχε εγείρει τον κοινωνικό θυμό και την κοινωνική αγανάκτηση. Ωστόσο, οι, ως άνω, ”καταγγελίες” σε βάρος του κ. Κιμούλη, είναι αόριστες, ανεπέρειστες, αναπόδεικτες αβάσιμες και απαράδεκτες».

ΣΕΗ: Η επίσημη ανακοίνωσή του για την αγωγή που κατέθεσε ο Γιώργος Κιμούλης

Με επίσημη ανακοίνωση για την αγωγή που έλαβε από τον Γιώργο Κιμούλη εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης το Σωματείων Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ).

Αναλυτικά η επίσημη ανακοίνωση του ΣΕΗ για τη μήνυση Κιμούλη

Την Παρασκευή 25.02.2022 επιδόθηκε στο Σωματείο μας αγωγή του μέλους μας Γιώργου Κιμούλη με την οποία μας εγκαλεί για προσβολή της προσωπικότητάς του, απαιτώντας να του καταβάλει το Σωματείο 100.000 ευρώ και τρία εκ των εκλεγμένων μελών του Πειθαρχικού Συμβουλίου από 50.000 ευρώ έκαστος.

Αφού δηλώσουμε πως είναι πράγματι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να υπερασπιστεί τον εαυτό του με όποιον τρόπο αυτός/ή πιστεύει, (ο οποίος τρόπος, βέβαια, κρίνεται για το ύφος και την έντασή του από όλη την κοινωνία) οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Σύμφωνα με το άρθρο 8 του ισχύοντος Καταστατικού του Σωματείου μας και τα άρθρα 1 και 12 του Εσωτερικού κανονισμού του Πειθαρχικού συμβουλίου, το ΔΣ έχει απόλυτο δικαίωμα να καταθέσει είτε απευθείας ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης, είτε του Πειθαρχικού Συμβουλίου πρόταση διαγραφής ή εξέτασης αντίστοιχα για κάθε μέλος που βαρύνεται με αντισωματειακή ή αντισυνδικαλιστική ενέργεια ή πράξεις που αντιβαίνουν στο κοινό αίσθημα δικαίου και ανθρωπισμού. Ενδεικτικά και μεταξύ άλλων, τέτοιες συμπεριφορές είναι “κάθε πράξη ή παράλειψη ή γενικά συμπεριφορά που έχει (…) αρνητικές επιπτώσεις στο επάγγελμα του ηθοποιού, (…) γενικά κάθε αντισυναδελφική συμπεριφορά (…) ενέργειες στους χώρους εργασίας που εμποδίζουν την ομαλή άσκηση του επαγγέλματος“. Είναι προφανές πως τέτοιες συμπεριφορές δεν άπτονται μόνο του ποινικού κώδικα και δεν οφείλουν να είναι μόνο αδικήματα (πλημμελήματα ή κακουργήματα).

Ήδη από τον Ιανουάριο του 2021, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΗ, μετά την ιστορικής σημασίας συνεδρίαση της 29/1/2021, διάρκειας 7 ωρών, αποφάσισε κατά συντριπτική πλειοψηφία (12-5) την παραπομπή του κ. Κιμούλη στο πειθαρχικό συμβούλιο για εξέταση της σωρείας των επώνυμων, δημόσιων καταγγελιών που λάμβαναν χώρα εκείνη την περίοδο από 10 και πλέον συναδέλφους μας εναντίον του.

Έκτοτε, έχοντας επιδείξει αταλάντευτη επιμονή στην τυπικότητα και την προστασία των δικαιωμάτων και των δύο πλευρών (καταγγελλόντων και καταγγελλόμενου), κάνοντας αποδεκτά – όπως μας ενημέρωσε το Πειθαρχικό Συμβούλιο – τα αιτήματα, ιδίως της μεριάς του καταγγελλομένου για συνεχείς και διαφορετικούς κάθε φορά λόγους παρατάσεις, συνεχίζει έως και σήμερα την ενδελεχή και αντικειμενική εξέταση της υπόθεσης. Σημειωτέον, για την υπόθεση αυτή το Πειθαρχικό Συμβούλιο ακόμα δεν έχει εκδώσει απόφαση.

Είναι, λοιπόν, απορίας άξιο πώς ο κ. Κιμούλης επιλέγει σε αυτήν την ζοφερή ιστορική περίοδο να στραφεί εναντίον του Σωματείου του που τήρησε όλους τους κανόνες νομιμότητας και ισότητας απέναντι στα μέλη του και εναντίον εκλεγμένων συναδέλφων του. Είναι ηλίου φαεινότερον πώς, πέραν όλων των άλλων, η συγκεκριμένη κίνηση γίνεται για να παύσει η εκκρεμούσα σε βάρος του πειθαρχική διαδικασία και να εκφοβιστούν τα μέλη του Πειθαρχικού συμβουλίου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, το ΣΕΗ δηλώνει πως τιμώντας το πλήθος των συναδέλφων που σεβάστηκαν τα εκλεγμένα όργανα ερχόμενοι στην χρονοβόρα διαδικασία, η εκκρεμής πειθαρχική διαδικασία του Πειθαρχικού Συμβουλίου θα ολοκληρωθεί κανονικά και ανεξάρτητα από την επιδοθείσα αγωγή. Το πειθαρχικό συμβούλιο είναι ένα ανεξάρτητο, διακριτό όργανο του σωματείου εκλεγμένο ΑΠΟΛΥΤΩΣ δημοκρατικά και νόμιμα.

Αυτεπάγγελτα, όμως, σύμφωνα και με τις προαναφερθείσες διατάξεις του καταστατικού του σωματείου ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΑ με ή και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από την όποια απόφαση του πειθαρχικού Συμβουλίου, το ΔΣ του ΣΕΗ αποφασίζει:

– την προκήρυξη Γενικής Συνέλευσης σε χώρο που θα οριστεί άμεσα (λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα) αρχές Απριλίου.

– την αυτεπάγγελτη και ομόφωνη εκ μέρους του ΔΣ κατάθεση ενώπιον της Συνέλευσης πρότασης διαγραφής του κ. Γιώργου Κιμουλη, για την αντισωματειακή, αντισυναδελφική και αντισυνδικαλιστική δράση του, όπως αυτή διαπιστώνεται από την εξοντωτική αγωγή του εις βάρος του Σωματείου και μελών του ΠΣ του ΣΕΗ. Η συγκεκριμένη κίνηση του μέλους μας είναι ιστορικά πρωτοφανής, καθώς μέχρι στιγμής κανένας συνάδελφος – πλην μιας και μόνης, προ ενός έτους αντίστοιχης κίνησης μέσω απολογητικού υπομνήματος- δεν έχει στραφεί εναντίον του Σωματείου του, αξιώνοντας μάλιστα χρηματικό ποσό τέτοιου ύψους, που ουσιαστικά σημαίνει αυτοδικαίως την παύση λειτουργίας του αρχαιότερου συλλογικού φορέα των ηθοποιών και απαξιώνει συλλήβδην τα νόμιμα εκλεγμένα όργανά του (διοικητικό συμβούλιο, πειθαρχικό συμβούλιο και το ανώτερο όλων αυτών τη γενική συνέλευση). Παραδόξως, μάλιστα, η αγωγή στρέφεται εναντίον κάποιων μόνο εκ της συνολικής σύνθεσης του πειθαρχικού Συμβουλίου (και ειδικά συγκεκριμένων παρατάξεων) και όχι εναντίον όλων, όπως ίσως θα ανέμενε κανείς από μια τέτοια απαράδεκτη συμπεριφορά.

Όπως έχουμε δείξει εξαρχής, αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2020, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών δεν φοβάται τίποτα και τάσσεται σταθερά και πάγια υπέρ όλων των θυμάτων καταπιεστικών ή/και κακοποιητικών συμπεριφορών και υπέρ όλων των μελών που σέβονται το σωματείο και τις διαδικασίες του για τη διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για το επάγγελμά μας.

Οπισθοδρομικές τακτικές εκφοβισμού πρέπει να σταματήσουν εν τη γενέσει τους και τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων πρέπει να στηριχθούν και να διασφαλίσουν την αδιάλειπτη λειτουργία τους.

Τα υπόλοιπα θα συζητηθούν συλλογικά και μαζικά στη γενική μας συνέλευση, αλλά και ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης στην συζήτηση της επιδοθείσας αγωγής.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σπύρος Μπιμπίλας

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  Άρης Λάσκος

Πηγή: iefimerida.gr, newsbeast.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged