Η Τελευταία ευκαιρία για τα “βαριά” αυθαίρετα ήταν η 30η/9– Γιατί το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έδωσε παράταση…

Κατασκευές
Μοιραστείτε το:

Η Τελευταία ευκαιρία για τα “βαριά” αυθαίρετα ήταν χθες 30/9– Γιατί το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έδωσε παράταση…

Δεν θα δοθεί παράταση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, καθώς η σχετική διαδικασία έληξε χθες 30 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος τον Σεπτέμβριο υποβλήθηκαν 200.000 δηλώσεις τακτοποίησης ενώ τα προβλήματα που προέκυψαν κατά τη διαδικασία θα διευθετηθούν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτό σημαίνει ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία τακτοποίησης για τα  αυθαίρετα της Κατηγορίας 5 (κτίρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες, χωρίς οικοδομική άδεια κ.ά.), συνεχίζεται όμως η διαδικασία τακτοποίησης για τα αυθαίρετα των Κατηγοριών 1-4 μέχρι την 31 Μαρτίου 2026, με προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης.

Από τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΤΕΕ προκύπτει ότι μόνο τον Σεπτέμβριο υποβλήθηκαν σχεδόν 200.000 αιτήσεις για την τακτοποίηση αυθαιρέτων.  Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι δεν δίνεται νέα παράταση καθώς είναι ζήτημα θεσμικής τάξης και αξιοπιστίας να τερματιστεί αυτός ο φαύλος κύκλος αλλά και ζήτημα δικαιοσύνης απέναντι σ’ όλους αυτούς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της πολιτείας.

Ωστόσο δεν παραγνωρίζονται προβλήματα που προέκυψαν κατά τη διαδικασία αυτή και επισημάνθηκαν από πολίτες και μηχανικούς.

Για τον λόγο θα ληφθούν οι εξής πρωτοβουλίες:

  1. Για όσους προσπάθησαν να υποβάλουν αίτηση τακτοποίησης τις προηγούμενες μέρες, αλλά δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, λόγω της αυξημένης κίνησης που υπήρχε στην πλατφόρμα του ΤΕΕ, θα τους δοθεί η δυνατότητα να το πράξουν τις επόμενες μέρες. Κανένας από όσους προσπάθησαν δεν θα μείνει εκτός ρύθμισης. Στην πλατφόρμα του ΤΕΕ έχουν καταγραφεί  τα ίχνη αυτών των χρηστών του συστήματος και θα τους δοθεί η σχετική άδεια να ολοκληρώσουν την υπαγωγή.
  2. Θα δοθεί ειδική παράταση για τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες κακοκαιρίες.
  3. Το Υπουργείο συζητά την πρόταση του ΤΕΕ, ώστε κάποιες περιπτώσεις πραγματικά μικρών αυθαιρεσιών που έχουν υπαχθεί στην Κατηγορία 5 να μεταφερθούν στην Κατηγορία 4.

Για όλα τα σχετικά θέματα μελετούμε τα στοιχεία και τις επόμενες μέρες θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις και θα ακολουθήσει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.

Τέλος, το Υπουργείο Περιβάλλοντος σημειώνει ότι θα ακολουθήσουν σύντομα παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση και άλλων εκκρεμοτήτων που χρονίζουν στο θέμα αυτό.

«Προτεραιότητα μας είναι μια συνολικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος των αυθαιρέτων για να σταματήσουν – πολιτεία, πολίτες και τεχνικός κόσμος – να σπεύδουν την τελευταία στιγμή για εμβαλωματικές διευθετήσεις», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

——————–

Τι αλλάζει από 1η Οκτωβρίου

Τρεις ημέρες πριν τη λήξη της καταληκτικής ημερομηνίας για την τακτοποίηση των λεγόμενων “βαριών” αυθαιρέτων, δηλαδή όσων δεν έχουν καθόλου οικοδομική άδεια ή έχουν μεγάλες υπερβάσεις, οι εκκρεμότητες παρέμεναν τεράστιες.. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος δήλωσε ότι δεν θα δώσει άλλη παράταση στην προθεσμία που λήγει σήμερα 30 Σεπτεμβρίου, παρά τις αντιδράσεις και τις πιέσεις, απ’ όλο το πολιτικό φάσμα για το αντίθετο.

του Κώστα Κετσιετζή

Ουσιαστικά, το τέλος της τακτοποίησης έρχεται για τα αυθαίρετα της Κατηγορίας 5, δηλαδή για κτίρια χωρίς οικοδομική άδεια, ή με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες,  που αφορούν σε υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή κατά 20% καθ’ ύψος.

Για τα υπόλοιπα αυθαίρετα (κατηγορίες 1 έως 4) η διαδικασία της τακτοποίησης συνεχίζεται μέχρι την 31η Μαρτίου 2026. Ωστόσο μετά την 30η Σεπτεμβρίου 2020 θα καταβάλλονται προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης. Το ύψος της προσαύξησης είναι 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης, ενώ για κάθε επιπλέον έτος το ποσοστό αυξάνεται κατά 5 μονάδες. Όλες οι τακτοποιήσεις αφορούν κατασκευές ή αλλαγές χρήσεων που έγιναν πριν τις 28 Ιουλίου 2011.

Αντιδράσεις από τον τεχνικό κόσμο

Κατά της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει ταχθεί ο τεχνικός κόσμος, με το ΤΕΕ, διά του προέδρου του Γιώργου Στασινού, να ζητά την παράταση της προθεσμίας της 30ης Σεπτεμβρίου, με ειδική αναφορά στα αυθαίρετα κατηγορίας 5, τουλάχιστον μέχρι την έναρξη του νέου θεσμού της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, που προγραμματίζεται για τις αρχές του 2021.

Σε επιστολή που έστειλε ο κ. Στασινός προς την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι, “αντικειμενικές δυσκολίες, με ευθύνη της Πολιτείας αφενός και των εκτάκτων καταστάσεων που βιώνουμε (και των συνεπακόλουθων μέτρων) αφετέρου, δεν επιτρέπουν τη σύννομη, θεσμικά σωστή και τεχνικά άρτια ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών, όπως ορίζει ο νόμος και οι αποφάσεις του ΣτΕ, εντός της προθεσμίας που λήγει την 30η Σεπτεμβρίου”.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ επικαλείται την αυξημένη ζήτηση που παρουσιάζεται για τακτοποίηση των αυθαιρέτων κατηγορίας 5, την οποία οι μηχανικοί δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν μέσα στα στενά χρονικά περιθώρια που αφήνει η προθεσμία της 30ης Σεπτεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα το πληροφοριακό σύστημα δηλώσεων αυθαιρέτων του ΤΕΕ βρίσκεται στα όριά του από τον όγκο των ταυτόχρονων δηλώσεων που υποβάλλονται.

Φόβοι για πάγωμα των μεταβιβάσεων

Την ίδια στιγμή εκπρόσωποι λογιστών και συμβολαιογράφων προειδοποιούν για τουλάχιστον τρίμηνο “πάγωμα” των μεταβιβάσεων ακινήτων. Και αυτό διότι, αν δεν υπάρξει αλλαγή στο θεσμικό καθεστώς ή δεν δοθεί παράταση, από τον επόμενο μήνα για να ολοκληρωθεί η τακτοποίηση αυθαιρέτων (ανεξαρτήτως κατηγορίας) θα πρέπει τα ακίνητα αυτά να συνδεθούν με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. Όμως από την στιγμή που δεν λειτουργεί η Ηλεκτρονική Ταυτότητα οι συμβολαιογράφοι δεν θα μπορούν να ολοκληρώσουν καμία μεταβίβαση.

Πάντως, το υπουργείο Περιβάλλοντος σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι είναι παντελώς ανακριβές ότι η μη παράταση της προθεσμίας προκαλεί πρόβλημα στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

“Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων εφόσον δεν έχει ενεργοποιηθεί δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για τις μεταβιβάσεις” αναφέρεται στην ανακοίνωση και διευκρινίζεται ότι για το θέμα αυτό θα εκδοθεί άμεσα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διευκρινιστική εγκύκλιος και “ασφαλώς θα ληφθεί κάθε απαραίτητο μέτρο ώστε να μην δημιουργηθεί το οποιοδήποτε πρόβλημα στην κτηματαγορά”.

Ακόμη τονίζεται ότι η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε δύο παρατάσεις: μία που δόθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 για τις 30 Ιουνίου 2020 και κατόπιν μία που δόθηκε τον Ιούνιο του 2020 για τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

“Ωστόσο είχε προειδοποιήσει και ενημερώσει έγκαιρα τους πολίτες, τους μηχανικούς και όλους τους εμπλεκόμενους ότι σκοπεύει να βάλει τέλος στον φαύλο κύκλο των αναβολών και των παρατάσεων στο θέμα των αυθαιρέτων. Διότι είναι θέμα σοβαρότητας για το δημόσιο να βάλει τέλος στις συνεχείς ολιγόμηνες παρατάσεις που οδηγούν σε ένα γαϊτανάκι χωρίς τέλος”.

Τονίζεται ακόμη ότι ως ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση νοείται η ημερομηνία καταβολής του παραβόλου. Όποτε, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την σχετική αίτηση στο σύστημα του ΤΕΕ μέχρι το τέλος του μήνα και να πληρώσουν το παράβολο. Από την πληρωμή του παραβόλου ο μηχανικός έχει στη διάθεση του 18 μήνες προκειμένου να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Τροπολογία από τον ΣΥΡΙΖΑ

Την παράταση της σχετικής προθεσμίας ζητεί και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την προηγούμενη εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία την επέκταση της ρύθμισης αυθαιρέτων, η οποία όμως απορρίφθηκε. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε καταθέτοντας νέα τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου “Επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα “Ιανός”, περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις”. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει σήμερα τη Βουλή κατά τη συζήτηση για το σχέδιο νόμου στην Ολομέλεια.

—————-

ΥΠΕΝ για αυθαίρετα: «οι ατελείωτες παρατάσεις δεν οδηγούν πουθενά»

Με τη χαρακτηριστική φράση «οι ατελείωτες παρατάσεις δεν οδηγούν πουθενά», ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης αποκρούει για μία ακόμη φορά την «βροχή» των αιτημάτων για παράταση της προθεσμίας των αυθαιρέτων ενώ μετρούν αντίστροφα μόλις τρία 24ωρα για την εκπνοή της.

Ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης σε συνέχεια της  επίσημης ανακοίνωσης, που εξέδωσε το ΥΠΕΝ, βάζοντας οριστικό τέλος στην παράταση των αυθαιρέτων έκανε νέες δηλώσεις  για το θέμα, τονίζοντας για μία ακόμη φορά ότι «στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει, λοιπόν, η προθεσμία τακτοποίησης αυθαιρέτων με το ισχύον καθεστώς».

Βροχή αιτημάτων

Στο μεταξύ πυκνώνουν τα αιτήματα και εντείνονται οι πιέσεις από τους φορείς των μηχανικών, ιδιοκτητών, συμβολαιογράφων, λογιστών αλλά και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο από έναν μεγάλο αριθμό βουλευτών, της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, οι οποίοι τεκμηριώνουν σημαντικούς λόγους για τους οποίους πρέπει να δοθεί παράταση στην προθεσμία των αυθαιρέτων μέχρι το τέλος του έτους σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου, ώστε να συνεχιστεί η υπαγωγή αυθαιρέτων της κατηγορίας 5 (αυθαίρετα χωρίς άδειας και με πολεοδομικές υπερβάσεις άνω του 40%) και με τα ισχύοντα πρόστιμα.

Αυθαίρετα

Συγκεκριμένα σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» και στον δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο στο ερώτημα: «Σε λίγες ημέρες λήγει η προθεσμία τακτοποίησης αυθαιρέτων κτισμάτων. Δεσμεύεστε ότι είναι το τελευταίο τέτοιο καθεστώς;», ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης απάντησε ως εξής:

  • «Στο ζήτημα των αυθαιρέτων η Πολιτεία έχει κάνει το χρέος της και με το παραπάνω. Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, δόθηκαν παρατάσεις συνολικής διάρκειας 10 ετών! Εγώ μόνο έχω δώσει δύο παρατάσεις διάρκειας 9 μηνών. Στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει, λοιπόν, η προθεσμία τακτοποίησης αυθαιρέτων με το ισχύον καθεστώς. Αυτό σημαίνει ότι τα «βαριά» αυθαίρετα της κατηγορίας 5 δεν θα μπορούν να τακτοποιηθούν ύστερα από αυτή την ημερομηνία. Ενώ η τακτοποίηση των αυθαιρέτων των υπόλοιπων κατηγοριών θα μπορεί να γίνει μόνο πληρώνοντας προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης. Μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση -απαιτείται μόνο αίτηση του μηχανικού και καταβολή του σχετικού παραβόλου- δίνονται 18 μήνες για την ηλεκτρονική υποβολή των δικαιολογητικών. Όσοι έχουν, λοιπόν, αυθαίρετες ιδιοκτησίες που τακτοποιούνται, ας κάνουν αυτό που τους ζητάει η Πολιτεία. Οι ατελείωτες παρατάσεις δεν οδηγούν πουθενά».

Εκτός σχεδίου δόμηση

Απαντώντας στο ερώτημα «οι περιορισμοί στην εκτός σχεδίου δόμηση έχουν συναντήσει αντιδράσεις από ιδιοκτήτες οικοπέδων. Θα προχωρήσετε ως έχει με τη διάταξη αυτή ή σχεδιάζετε κάποιες αλλαγές;» ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης είπε τα ακόλουθα:

  • «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι όσα λέγονται περί δήθεν απαλλοτρίωσης της οικοπέδων κάτω των 4 στρεμμάτων δεν είναι παρά fake news! Διότι ξεκινάμε τη μαζική εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) σε όλη τη χώρα -με προτεραιότητα στις τουριστικές και νησιωτικές περιοχές-, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Παράλληλα, επιτρέπουμε τις παρεκκλίσεις για ακόμα δύο χρόνια και με δεδομένο ότι η οικοδομική άδεια -εφόσον εκδοθεί- ισχύει για τέσσερα χρόνια, δίνουμε συνολικά έξι χρόνια στους ιδιοκτήτες να χτίσουν. Αυτά τα δύο, δηλαδή η μαζική εκπόνηση των ΤΠΣ μαζί με τη δυνατότητα έκδοσης οικοδομικής άδειας, ακυρώνουν ουσιαστικά τη συζήτηση για την εκτός σχεδίου δόμηση. Ακούμε, φυσικά, τις ενστάσεις, όπως, π.χ., για τις δημοτικές και τοπικές οδούς. Θα γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι διατάξεις του νομοσχεδίου (Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, μεταφορά συντελεστή δόμησης, νέο καθεστώς στις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις) βάζουν τέλος στην πολεοδομική αναρχία, που έχει οδηγήσει στη σταδιακή απαξίωση της περιουσίας των πολιτών, και βάζουν τα θεμέλια για αύξηση της αξίας της!»

————–

Γιατί το ΥΠΕΝ επιμένει να μην δοθεί παράταση στα αυθαίρετα

Η δήλωση του αρμόδιου υφυπουργού ΠΕΝ  ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση στο Ν.4495/17 σε ό,τι αφορά την κατηγορία 5 και στις άλλες κατηγορίες  αυθαιρέτων με τα σημερινά πρόστιμα, διότι όπως είπε για την υπαγωγή αυθαιρέτου «είναι κάτι πολύ απλό, που θέλει δύο λεπτά  για να κατατεθεί το παράβολο και μία δήλωση μηχανικού» είναι πρώτα και πάνω από όλα αποκαλυπτική.

του Γιάννη Κυριακόπουλου*

Προδίδει τη σταθερή και μόνιμη αντιμετώπιση, που διαχρονικά επιφυλάσσει και διαιωνίζει η πολιτεία στο θέμα των αυθαιρέτων.  Τα αυθαίρετα αντιμετωπίζονται για άλλη μια φορά, ως εύκολη και γρήγορη εισπρακτική ύλη. Επί της ουσίας ο υφυπουργός,  με την απάντηση του δίνει το μήνυμα ότι αυτό που ενδιαφέρει την επίσημη πολιτεία, την οποία εκπροσωπεί, είναι να γίνουν γρήγορες και πρόχειρες υπαγωγές, απλώς με τις πληρωμές των παραβόλων, δηλαδή «πόσα χρήματα θα μπουν στο ταμείο».

Η πολιτεία αντί όπως θα ήταν λογικό, να εκπέμπει παραινετικό λόγο για να πείσει τους πολίτες να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να δηλώσουν τα αυθαίρετα τους εμφανίζεται άκαμπτη και μάλλον αλαζονική να στέλνει τελεσίγραφα.

Το κάνει αυτό  εκ του ασφαλούς, με υψηλές αποδώσεις εισπράξεων και  χαμηλό πολιτικό και κοινωνικό κόστος. Ο λόγος είναι απλός: Έχει φροντίσει με ισχυρό νομοθετικό πλέγμα όλων των κυβερνήσεων, στη σχέση πολιτείας –πολίτη ιδιοκτήτη αυθαιρέτου να παρεμβάλλεται ο μηχανικός, ο οποίος υποχρεώνεται να απορροφά όλους τους κραδασμούς, τις θεσμικές αστοχίες και ασυνέπειες της πολιτείας και της νομοθεσίας, όπως επίσης τις οικονομικές, κοινωνικές και επαγγελματικές συνέπειες της εισπρακτικής τακτοποίησης των αυθαιρέτων.

Η πολιτεία και οι εκάστοτε εκπρόσωποι της ασφαλώς γνωρίζουν ότι για να φτάσει ο μηχανικός στο «κάτι πολύ απλό που θέλει δύο λεπτά για την κατάθεση του παραβόλου», πρέπει να έχει προηγηθεί κάτι λιγότερο απλό,  όπως το να αποτυπωθεί εν μέσω πανδημίας το ακίνητο,  να γίνει έλεγχος κλίμακας αυθαίρετης επιφανείας, αφού αυτό είναι το κριτήριο υπολογισμού του παραβόλου. Επίσης θα πρέπει να διερευνηθούν από θέση ευθύνης του μηχανικού μια σειρά ακόμη δεδομένων, όπως Τιμή Ζώνης , Παλαιότητα , Εντός – Εκτός σχεδίου κ.τ.λ.,  ώστε να προσεγγίσει κατά το δυνατόν το πρόστιμο για να απαντήσει στο πρώτο- πρώτο ερώτημα που τίθεται στον μηχανικό από τον πολίτη –  εντολέα:  «Πόσο θα πληρώσω;»

Μετά τα απλά τοπογραφικά με τα κινητά μάθαμε και για την απλή διαδικασία των δυο λεπτών ένταξης των αυθαιρέτων στο σύστημα….

Δεν είναι λοιπόν ακατανόητη η απόφαση κατάργησης της διάταξης τακτοποίησης υπερβάσεων της κατηγορίας 5, με το σκεπτικό ότι αφενός δεν μπορεί το κράτος να δίνει συνεχώς παρατάσεις και το ανυπόστατο επιχείρημα ότι «είναι κάτι πολύ απλό που θέλει δύο λεπτά…». Είναι συνέχεια μιας πάγιας και καθιερωμένης εισπρακτικής πολιτικής. Και αν σε λίγες ημέρες το υπουργείο δει αυτό που τώρα αγνοεί και δώσει πάλι παράταση στην προθεσμία, αναγνωρίζοντας οψίμως ότι πράγματι σε αυτή τη χώρα υπάρχουν μέτρα πανδημίας, πολλές περιοχές λόγω φυσικών καταστροφών βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι πολίτες είναι οικονομικά εξαντλημένοι από την πολυετή κρίση και τις συνέπειες της πανδημίας, πάλι θα είναι συνεπές με την πολιτική που διαχρονικά ακολουθείται. Για εισπρακτικούς λόγους θα το κάνει!

Οι χειρισμοί του υπουργείου εκπέμπουν ταυτοχρόνως πλήρη απαξία και ευτελισμό του επαγγέλματος και της επιστήμης  του μηχανικού στην κοινωνία.   Δεν θα επικαλεστώ την ιδιότητα του μηχανικού του αρμόδιου υφυπουργού, διότι αυτό το μάθημα το εμπέδωσα χρόνια πριν, όταν είχαμε επισκεφτεί ως εκπρόσωποι του ΤΕΕ συνάδελφο υπουργό με ειδικότητα πολιτικού μηχανικού, ο οποίος μας ξεκαθάρισε από το πρώτο λεπτό της συνάντησης ότι πλέον από την ειδικότητα του είχε κρατήσει μόνο τον πρώτο επιθετικό προσδιορισμό.

Δεν περιμένω από τον υφυπουργό να αφουγκραστεί την αγωνία των μηχανικών  για την κάλυψη των πολιτών – πελατών τους.

Οφείλει όμως να αφουγκραστεί την αγωνία των πολιτών, που δεν μπορούν να υπαγάγουν της αυθαίρετες κατασκευές τους στις διατάξεις των ρυθμίσεων – τακτοποιήσεων, διότι οι παρατάσεις των παραπάνω διατάξεων επί μια δεκαετία, συνέπεσαν με την δεκαετία πολύ σκληρής πραγματικότητας για την οικονομική επιβίωση της χώρας και κάθε νοικοκυριού ξεχωριστά,  με αποκορύφωμα τις νέες μεγάλες συνέπειες από την τρέχουσα πανδημία. Και να αντιληφθεί ότι αν μείνει το σύστημα ανοιχτό και συνεχιστούν απρόσκοπτα οι υπαγωγές και οι πληρωμές προστίμων,  πάλι το κράτος κερδίζει.

Σύλλογοι και Συνάδελφοί μηχανικοί έχουν αποστείλει και αναρτήσει κείμενα,  που αναλύουν το σύνολο των λόγων, οι οποίοι υπαγορεύουν την ανάγκη να παραμείνει ανοιχτός ο Νόμος μέχρι την ενεργοποίηση των Διατάξεων της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Το αίτημα της παράτασης είναι μόνον η αρχή, μιας νέας αναζήτησης και στάσης που θα πρέπει να διαμορφώσει και να υιοθετήσει το σώμα των μηχανικών, ώστε να βγει από το τέλμα της εισπρακτικής αλυσίδας των αυθαιρέτων, να υπερασπιστεί τον επιστημονικό και επαγγελματικό του ρόλο απέναντι στης πολιτεία και τους πολίτες.

Ο μηχανικός από διεκπεραιωτής των αυθαιρέτων να γίνει αυτό που μπορεί, πρέπει και του αξίζει:  θεματοφύλακας και παραγωγός του δομημένου περιβάλλοντος με δημιουργικές και αναπτυξιακές εγγυήσεις.

*Γιάννης Κυριακόπουλος: πρώην Πρόεδρος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, Πρόεδρος ΕΛΕΜ, Αντιδήμαρχος Δήμου Σαρωνικού

Πηγή: capital.gr / ecopress.gr / liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged