Εκρηκτικό το β’ κύμα της επιδημίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη – Στους 1,2 εκατ. οι νεκροί, στα 44 εκατ. τα κρούσματα

Οικονομικά

Όχι σε lockdown στην Ευρώπη, ναι σε ισχυρότερα μέτρα λέει ο ΠΟΥ – Επιβραδύνεται η επιδημία στην Ινδία

Με ιδιαίτερη δριμύτητα πλήττει το βόρειο ημισφαίριο η επιδημία του κορωνοϊού, με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να πλήττονται σφόδρα από το β’κύμα, το οποίο εξαπλώνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα τουλάχιστον σε σχέση με την περασμένη άνοιξη.

Οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γαλλία και πολλές ακόμα χώρες του βόρειου ημισφαιρίου αναφέρουν σχεδόν καθημερινά νέα ρεκόρ κρουσμάτων, γεγονός που με τη σειρά του αναγκάζει πολλές κυβερνήσεις να ανακοινώνουν νέα περιοριστικά μέτρα.

Στις ΗΠΑ ο αριθμός των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία έχει φτάσει σε υψηλό δύο μηνών, με πολλά νοσοκομεία να αναφέρουν δυσκολία στη διαχείριση και αντιμετώπιση των περιστατικών και ενώ καταγράφεται αύξηση κατά 24% των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα.

Και μπορεί οι προβλέψεις για την εξέλιξη της επιδημίας στις ΗΠΑ να είναι εξαιρετικά δυσοίωνες – μελέτη ερευνητών του Ινστιτούτου Μέτρησης και Αξιολόγησης της Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον κάνει λόγο για 500.000 θανάτους ως τον Φεβρουάριο του 2021 -, ωστόσο ο πρόεδρος Trump εξακολουθεί να υποστηρίζει πως τα αυξημένα κρούσματα είναι απόρροια των πολλών τεστ που γίνονται.

Ακόμα πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Ευρώπη, όπου οι θάνατοι από τον κορωνοϊό ξεπέρασαν τους 250.000.

Η Γαλλία ανακοίνωσε περισσότερα από 50.000 κρούσματα σε μια ημέρα και ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμα και για 100.000 μολύνσεις ημερησίως, η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel υποστηρίζει ότι οι επόμενες μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι ενώ Ισπανία και Ιταλία έλαβαν νέα μέτρα και περιορισμούς.

Αλλά και στη Ρωσία, όπου έχουν ήδη εγκριθεί για χορήγηση δύο εμβόλια κατά του κορωνοϊού, υπάρχει έντονος προβληματισμός για την αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές εκτός της Μόσχας.

Σε αντίθεση με το βόρειο ημισφαίριο, πολύ καλύτερη είναι η εικόνα στην Ινδία, όπου οι μολύνσεις μειώνονται ενώ καλή είναι η κατάσταση και στην Κίνα, η οποία έχει να αναφέρει από τον περασμένο Μάιο, κάποιο νέο θάνατο από τον κορωνοϊό.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 1,16 εκατομμύρια, τα κρούσματα προσεγγίζουν τα 43,6 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, ανέρχονται σε περίπου 29,3 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

 • Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 43.787.411 και σε νεκρούς με 1.163.592
 • Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 8.740.824 και σε νεκρούς με 226.211
 • Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 157.397 και τρίτη σε κρούσματα με 5.409.854
 • Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 119.502 και τέταρτο το Μεξικό με 89.171
 • Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 45.088 νεκρούς
 • Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.537.142 – Στους 26.409 οι νεκροί
 • Πέμπτη σε κρούσματα η Γαλλία με 1.209.651, έκτη η Αργεντινή με 1.102.301 και έβδομη η Ισπανία με 1.098.320
 • Όγδοη η Κολομβία με 1.025.052, ένατη η Μεγάλη Βρετανία με 897.740 και δέκατο το Μεξικό με 895.326

Στο κόκκινο η Ευρώπη – Νέες απαγορεύσεις σε Ισπανία, Ιταλία – ΠΟΥ: Η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρά μέτρα, όχι lockdown

Στο κόκκινο βρίσκεται η Ευρώπη με την τελευταία αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) να αναφέρει ότι όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εξαίρεση την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Φινλανδία και την Εσθονία, εισέρχονται πλέον στην κατηγορία «σοβαρής ανησυχίας».

Σύμφωνα με το ECDC, η επιδημία «δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, με την πλειονότητα των χωρών να βρίσκονται σε μια πολύ ανησυχητική επιδημιολογική κατάσταση» ενώ επισημαίνεται ότι «εναι απαραίτητο να υπάρξουν ισχυρές δράσεις δημόσιας υγείας για να αντιστραφεί ο άμεσος κίνδυνος να δούμε τα συστήματα υγείας να ‘υπερφορτώνονται’ και να μην μπορούν να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες»

Ωστόσο, σε χθεσινή του ανακοίνωση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δήλωσε πως η Ευρώπη χρειάζεται «να επιταχύνει σοβαρά» τον ρυθμό της στη μάχη εναντίον του κορωνοϊού, να πάρει ισχυρότερα μέτρα, διατηρώντας ωστόσο, την αισιοδοξία του πως οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα χρειαστεί να επιβάλουν εθνικά «lockdown».

«Διατηρούμε τις ελπίδες ότι οι χώρες δεν θα χρειαστεί να πάνε στα επονομαζόμενα εθνικά lockdown», δήλωσε η Maria Van Kerkhove, εκ των επικεφαλής του ΠΟΥ για την Covid-19, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης, όταν ρωτήθηκε για τα αυξανόμενα νούμερα στα νέα κρούσματα που καταγράφονται στην Ευρώπη.

Αφότου οι θάνατοι από Covid-19 άρχισαν πάλι να αυξάνονται στο τέλος του καλοκαιριού και στην αρχή του φθινοπώρου (αρχή δεύτερου κύματος), χρειάστηκε κατά μέσο όρο ένας μήνας για να υπάρξει ένας θάνατος ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους στην Ευρώπη, ενώ τον Μάρτιο είχε χρειαστεί μόνο μία εβδομάδα για την ίδια αναλογία.

Υπό αυτά τα δεδομένα, τα ευρωπαϊκά κράτη λαμβάνουν μια σειρά από περιοριστικά μέτρα.

Συγκεκριμένα:

Ισπανία: Το ισπανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες 26/10 ότι κατέγραψε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 52.188 περιπτώσεις μολύνσεων από κορωνοϊό, οι οποίες αυξάνουν σε 1.098.320 τον συνολικό αριθμό.

Ο αριθμός των νεκρών από τον ιό αυξήθηκε με 279 νέους θανάτους από την Παρασκευή, φτάνοντας συνολικά τους 35.031.

Μπροστά στην έκρηξη των κρουσμάτων, ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez ανακοίνωσε ότι θέτει σε άμεση ισχύ την επιβολή κατάστασης έκτακτης υγειονομικής ανάγκης για μια διάρκεια άνω των 6 μηνών στη χώρα, όπως και την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα, με εξαίρεση τις Κανάριες Νήσους.

Από χθες 26/10 επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την χώρα από τις 23:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί.

Ωστόσο αναφέρεται πως καθεμιά από τις αυτόνομες κοινότητες έχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει το μέτρο μία ώρα νωρίτερα ή αργότερα.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα δώσει στις περιφέρειες, οι οποίες αποφασίζουν για τα υγειονομικά τους θέματα, τις εξουσίες να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς στην κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Μπορούν επίσης να θέσουν περιορισμούς στη λειτουργία των επιχειρήσεων και να περιορίσουν άλλες δραστηριότητες, όπως οι συγκεντρώσεις, μέσα και έξω από το σπίτι.

Ιταλία: Από χθες 26/10 η Ιταλία έκλεισε σινεμά, θέατρα, πισίνες και γυμναστήρια ενώ εστιατόρια, καφέ και μπαρ θα κλείνουν νωρίτερα και συγκεκριμένα, στις 18:00 το απόγευμα.

Τα βράδια θα επιτρέπεται μόνον παράδοση κατ΄οίκον και αγορά εδεσμάτων και ροφημάτων «take away».

Μετά τις 18:00 το απόγευμα, επίσης, απαγορεύεται η κατανάλωση φαγητού στον δρόμο.

Οι μαθητές των λυκείων, στο εξής, θα παρακολουθούν το σχολικό πρόγραμμα με τηλε-εκπαίδευση, σε ποσοστό από 75% και πάνω ενώ αυξάνεται και η εξ αποστάσεως εργασία για την δημόσια διοίκηση, με σύσταση να γίνει το ίδιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Οι αποφάσεις αυτές προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων σε Μιλάνο, Τορίνο και Νάπολη.

Γαλλία: Οι αρχές ανακοίνωσαν χθες 26/10, 26.771 νέα κρούσματα και ότι 1.307 ασθενείς νοσηλεύτηκαν το τελευταίο 24ωρο για την νόσο Covid-19.

Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί σε μία ημέρα από τις 2 Απριλίου.

Η Γαλλία επεκτείνει την νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε δεκάδες ακόμη περιοχές σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21:00 ως τις 06:00 τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή 23/10, τα μεσάνυχτα, μέτρο από το οποίο θα επηρεαστούν περίπου 46 εκατομμύρια πολίτες στο Παρίσι και στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.

Πρόκειται για μέτρο που έρχεται λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην περιοχή του Παρισιού και οκτώ ακόμη πόλεις, μεταξύ των οποίων η Μασσαλία, η Λυών, η Λίλλη και η Τουλούζη.

Η επέκταση της απαγόρευσης περιλαμβάνει 38 ακόμη διοικητικά διαμερίσματα καθώς και στο υπερπόντιο έδαφος της Πολυνησίας και θα παραμείνει σε ισχύ για έξι εβδομάδες.

Βέλγιο: Το Βέλγιο, μία από τις περισσότερο πληγείσες χώρες από τον κορωνοϊό στην Ευρώπη, αυστηροποίησε περαιτέρω τους περιορισμούς για τις κοινωνικές συναθροίσεις την Παρασκευή 23/10, απαγορεύοντας την παρουσία φιλάθλων από τους αθλητικούς αγώνες, περιορίζοντας τον επιτρεπόμενο αριθμό επισκεπτών σε πολιτιστικούς χώρους και κλείνοντας τα θεματικά πάρκα.

Ήδη, το Βέλγιο έχει κλείσει τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια και έχει επιβάλει νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Επίσης, οι περιορισμοί περιλαμβάνουν αυστηρότερη κοινωνική αποστασιοποίηση, προσπάθειες αποφυγής συνωστισμού στα δημόσια μέσα μεταφοράς και μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό θεατών τα 200 άτομα σε θέατρα, συναυλιακούς χώρους και κινηματογράφους, μέχρι τις 19 Νοεμβρίου.

Τα μέτρα θα ισχύσουν για τέσσερις εβδομάδες.

Σημειώνεται πως έχει τον δεύτερο κατά κεφαλήν υψηλότερο ρυθμό μολύνσεων στην Ευρώπη μετά την Τσεχία και μάλιστα, την Πέμπτη 22/10 ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έφθασε τον αριθμό ρεκόρ των 10.500.

Έως τώρα η χώρα αντιστέκεται στις εκκλήσεις ειδικών του τομέα υγείας για επιβολή ενός δεύτερου καθολικού lockdown, έπειτα από μια περίοδο καραντίνας τον Μάρτιο.

Σλοβακία: Από χθες Δευτέρα 26/10 και για έναν μήνα κλείνουν τα περισσότερα σχολεία ενώ καλούνται οι πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους και να βγαίνουν μόνο για τις απαραίτητες αγορές, για να εργαστούν ή για μια βόλτα στο ύπαιθρο, αλλά σε κοντινές αποστάσεις.

Μετά την πρώτη εβδομάδα των νέων μέτρων που ξεκίνησαν από την Παρασκευή 23/10, όσοι δεν βγουν αρνητικοί στο τεστ θα υποχρεώνονται σε ακόμη πιο αυστηρό lockdown, ενώ όσοι βγαίνουν αρνητικοί θα έχουν τους υφιστάμενους περιορισμούς στις κινήσεις όπως και την πρώτη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι η Σλοβακία κατέγραψε την Πέμπτη 22/10 ημερήσιο αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων.

Πολωνία: Η κυβέρνηση της Πολωνίας θα κλείσει για δύο εβδομάδες τα εστιατόρια και τα μπαρ, τα οποία θα μπορούν να δίνουν μόνο φαγητό σε πακέτο, και θα περιορίσει σε πέντε άτομα τις επιτρεπόμενες συναθροίσεις. Παράλληλα απαγορεύονται οι γάμοι, ενώ μειώνεται δραστικά ο αριθμός των ατόμων μέσα στα καταστήματα, τα μέσα μεταφοράς και τις εκκλησίες.

Ακόμη, η κυβέρνηση θα συστήσει στους πολίτες 70 ετών και άνω να παραμένουν στα σπίτια τους και ενθαρρύνει την τηλεργασία, ενώ τα παιδιά θα επιτρέπεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους στη διάρκεια της ημέρας μόνο με τη συνοδεία ενός ενήλικα και στο σχολείο θα συνεχίσουν να πηγαίνουν κανονικά μόνο οι μαθητές των τριών πρώτων τάξεων του Δημοτικού.

Οι υπόλοιποι μαθητές θα υποχρεωθούν σε τηλεκπαίδευση.

Τέλος, κλείνουν γυμναστήρια και πισίνες.

Στο μεταξύ, θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε ο πρόεδρος της Πολωνίας A. Duda, ο οποίος όμως νιώθει καλά, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο 24/10 ο υπουργός Προεδρίας Blazej Spychalski μέσω Twitter.

Γερμανία: Την έντονη ανησυχία της για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού, τον οποίο χαρακτήρισε μάστιγα και συμφορά, εξέφρασε η καγκελάριος Angela Merkel, η οποία είπε πως η Γερμανία δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι.

Σημειώνεται πως η Γερμανία επέκτεινε τις ταξιδιωτικές οδηγίες για την Ελβετία, την Ιρλανδία, την Πολωνία, το μεγαλύτερο τμήμα της Αυστρίας και περιοχές της Ιταλίας, περιλαμβανομένης της Ρώμης.

Ακόμη, οι γερμανικές αρχές απαγορεύουν τις συναθροίσεις, μια περιφέρεια στον νότο έχει τεθεί σχεδόν σε καραντίνα και η προστατευτική μάσκα είναι πλέον υποχρεωτική σε ορισμένους δρόμους του Βερολίνου.

Ιρλανδία: Στην Ιρλανδία, με την ελπίδα ότι η χώρα «θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα όπως πρέπει», τέθηκαν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 21/10 αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Έτσι, όλοι οι κάτοικοι καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους για έξι εβδομάδες, τα μη απολύτως αναγκαία εμπορικά καταστήματα έκλεισαν, ενώ ανοιχτά παρέμειναν τα σχολεία.

Ηνωμένο Βασίλειο: Σε 20.890 μετρήθηκαν κατά το προηγούμενο 24ωρο τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 105, φτάνοντας συνολικά τους 44.998.

Πρόκειται για περιπτώσεις επιβεβαιωμένων φορέων που κατέληξαν εντός 28 ημερών από τη θετική διάγνωση.

Παράλληλα η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την υπαγωγή δύο ακόμα περιοχών στην τρίτη και αυστηρότερη βαθμίδα μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Από τα μεσάνυχτα στα μέτρα θα υπάγεται το Γουόρινγκτον, μια πόλη 210.000 κατοίκων μεταξύ του Λίβερπουλ και του Μάντσεστερ στη βορειοδυτική Αγγλία.

Από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης στην ίδια βαθμίδα θα υπάγεται και η πόλη του Νότιγχαμ στην κεντρική Αγγλία, καθώς και οι γύρω περιοχές Μπρόξτοου, Γκέντλινγκ και Ράσκλιφ.

Σχεδόν τα πάντα είναι κλειστά στη βόρεια Αγγλία καθώς στην τρίτη βαθμίδα «πολύ υψηλού» κινδύνου από τον κορωνοϊό με τα αυστηρότερα μέτρα που εφαρμόζει η βρετανική κυβέρνηση υπάγεται από το Σάββατο 24/10 το Νότιο Γιόρκσιρ.

Η απόφαση αφορά τις πόλεις Σέφιλντ, Μπάρνσλι, Ντόνκαστερ και Ρόδεραμ, δηλαδή συνολικά περίπου 1,4 εκατομμύρια πολίτες.

Η περιοχή συμφώνησε σε ένα πακέτο οικονομικής ενίσχυσης ύψους 45,1 εκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη των επιχειρήσεων που θα πρέπει να κλείσουν και για τη λήψη επιπλέον μέτρων για την δημόσια υγεία

Το Νότιο Γιόρκσιρ ακολουθεί την ευρύτερη περιοχή της πόλης του Λίβερπουλ και την κομητεία του Λάνκασιρ στη βορειοδυτική Αγγλία που ήδη υπάγονται στα μέτρα της τρίτης βαθμίδας, ενώ από την Πέμπτη 22/10 τα ίδια μέτρα ισχύουν και στο ευρύτερο Μάντσεστερ.

Η τρίτη βαθμίδα προβλέπει κλείσιμο των παμπ και των μπαρ που δεν προσφέρουν κύριο γεύμα, απαγόρευση συναντήσεων σε κλειστό ή ανοιχτό χώρο ατόμων που δεν μένουν στην ίδια κατοικία, κλείσιμο των καζίνο, των στεγασμένων παιδότοπων, των γραφείων στοιχημάτων και των γυμναστηρίων κατόπιν συνεννόησης με τις τοπικές αρχές, καθώς και σύσταση αποφυγής μετακινήσεων από και προς τις υπό περιορισμούς περιοχές.

Τσεχία: Ένα δεύτερο lockdown βρίσκεται σε ισχύ στη χώρα, που κλείνει τα σχολεία μέχρι τις 27 Νοεμβρίου και επιβάλλει για μια εβδομάδα lockdown στις τέσσερις περισσότερο πληγείσες περιοχές της και μερικό lockdown στην υπόλοιπη χώρα.

Πορτογαλία: Απαγορεύονται οι μετακινήσεις σε όλη τη χώρα μεταξύ κοινοτήτων στο διάστημα 30 Οκτωβρίου – 3 Νοεμβρίου, που συμπίπτει με τη γιορτή των Αγίων Πάντων.

Ήδη, από την Παρασκευή 23/10, περίπου 161.000 κάτοικοι των κοινοτήτων Φελγκέιρας, Λουσάδα και Πάκος ντε Φερέιρα επιτρέπεται να βγαίνουν από το σπίτι τους μόνο για να πάνε στη δουλειά τους, στο σχολείο ή για άλλες απαραίτητες εργασίες, όπως να αγοράσουν τρόφιμα και φάρμακα.

Όσοι μπορούν να εργάζονται από το σπίτι τους καλούνται να το κάνουν, απαγορεύονται οι επισκέψεις σε γηροκομεία και στις εκδηλώσεις επιτρέπονται έως πέντε άτομα.

Τα εμπορικά καταστήματα κλείνουν μέχρι τις 10 μμ, ενώ στους γάμους και τις βαφτίσεις επιτρέπονται έως 50 άτομα και απαγορεύονται τα πάρτυ στις πανεπιστημιακές εστίες.

Δανία: Την πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων απαγορευτικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, κατέγραψε χθες 26/10, 1.056 νέα κρούσματα, αριθμός ρεκόρ και πρώτη φορά που η χώρα ξεπερνά τις 1.000 μολύνσεις εντός 24 ωρών.

«Αναμένουμε να δούμε την επίδοση των μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ χθες 26/10 και την Πέμπτη», δήλωσε ο διευθυντής της υγειονομικής αρχής, Sorren Brostrom, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μία ώρα μετά την ανακοίνωση των νέων κρουσμάτων.

Στο σκανδιναβικό βασίλειο των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων, η πώληση αλκοόλ θα απαγορεύεται από χθες το βράδυ μετά τις 22:00 καθώς και οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων.

Από χθες Δευτέρα 26 Οκτωβρίου μειώνεται στους 10 ο μέγιστος αριθμός ανθρώπων που θα επιτρέπεται να συναθροίζονται (από 50), όμως εξαιρούνται οι αθλητικές εκδηλώσεις, όπου το όριο διατηρείται στα 500 άτομα.

Οι Δανοί καλούνται επίσης να μην έρχονται σε επαφή με περισσότερα από 10 άτομα, εκτός της οικογένειάς τους και των συναδέλφων τους στη δουλειά.

Από την επόμενη Πέμπτη θα γίνει υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους.

Σημειώνεται ότι μέχρι χθες η μάσκα ήταν υποχρεωτική μόνο στα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου, τα μπαρ, τα καφέ και τα εστιατόρια σε όλη τη χώρα υποχρεούνται να κλείνουν στις 22:00.

Στο εξής, πελάτες και προσωπικό θα πρέπει να φορούν μάσκα, εφόσον δεν κάθονται σε τραπέζι, ενώ η πώληση αλκοόλ θα απαγορευτεί μετά τις 22:00 το βράδυ.

Σουηδία: Υπό πίεση νοσοκομεία και ΜΕΘ λόγω έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού

Υπό πίεση βρίσκονται τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ στη Σουηδία καθώς αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό που χρήζουν νοσηλείας.

Μέσα σε μια εβδομάδα, σχεδόν διπλασιάστηκε ο αριθμός των ασθενών που χρειάστηκαν εισαγωγή σε ΜΕΘ.

Οι ειδικοί επιστήμονες κάνουν λόγο για μια εξόχως ανησυχητική τάση, την οποία αποδίδουν στην ταχεία εξάπλωση των μολύνσεων τις τελευταίες εβδομάδες, εκτιμώντας ότι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη μόλυνση ώσπου να χρειαστεί εισαγωγή σε ΜΕΘ είναι από μία ως δύο εβδομάδες, ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία.

Αν και δεν έχει υπάρξει επισήμως κάποια εξήγηση για την αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό, εκτιμάται ότι η επαναλειτουργία των σχολείων και των χώρων εργασίας, η μετακίνηση περισσότερων ανθρώπων με μέσα μαζικής μεταφοράς και οι συστάδες μολύνσεων που συνδέονται για παράδειγμα με πάρτι που οργανώνουν φοιτητές εξηγούν τους αριθμούς.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 καταγράφονται σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, όχι μόνο μεταξύ των νέων καθώς η διάμεση ηλικία των ανθρώπων που προσβάλλονται είναι περίπου τα 60 έτη.

Σημειώνεται πως στη Σουηδία έχουν καταγραφεί 111.136 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 5.956 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.

ΗΠΑ: Περίπου 67.000 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο

Με ιδιαίτερη ένταση εξακολουθεί να πλήττει ο κορωνοϊός τις ΗΠΑ, όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν περίπου 67.000 νέες μολύνσεις, τη στιγμή που ολοένα και περισσότερες Πολιτείες αναφέρουν έξαρση κρουσμάτων και ενώ ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία έχει φτάσει σε υψηλό δύο μηνών.

Πολλοί Αμερικάνοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με το β’ κύμα της επιδημίας, υποστηρίζοντας πως αυτό εξελίσσεται πιο έντονα από το πρώτο και ότι υπάρχει ο κίνδυνος η χώρα να βρεθεί αντιμέτωπη με μια εκθετική αύξηση του ιού.

Για αυτόν άλλωστε το λόγο ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες επιμένουν πως η χρήση της μάσκας πρέπει να καταστεί υποχρεωτική σε όλη την χώρα, τη στιγμή που μελέτες υποστηρίζουν πως εάν φορέσει μάσκα το 95% του πληθυσμού, θα μπορέσουν να αποτραπούν περίπου 100.000 θάνατοι.

Ωστόσο, αν και πολλοί επισημαίνουν πως πρέπει άμεσα να ληφθούν δραστικά μέτρα για να διατηρηθεί υπό έλεγχο η επιδημία, η βασική εκτίμηση είναι ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί διότι αφενός δεν υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τους πολίτες που έχουν κουραστεί από τους συνεχείς περιορισμούς και αφετέρου δεν υπάρχει και η κατάλληλη πολιτική βούληση στην κατεύθυνση της λήψης σκληρών μέτρων.

Άλλωστε ο πρόεδρος Trump εξακολουθεί να επιμένει και να υποστηρίζει πως τα αυξημένα κρούσματα οφείλονται στα πολλά τεστ που γίνονται στις ΗΠΑ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν προτίθεται να λάβει πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα τους επόμενους μήνες.

Ινδία: Επιβραδύνεται η επιδημία του κορωνοϊού – Λιγότερα από 40 χιλ. κρούσματα για δεύτερη ημέρα

Τάσεις επιβράδυνσης της επιδημίας του κορωνοϊού καταγράφεται στην Ινδία τα τελευταία 24ωρα.

Το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε πως το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 36.470 νέες μολύνσεις με το σύνολο τους να ανέρχονται σε 7.946.429. Παράλληλα αναφέρθηκαν άλλοι 488 θάνατοι, με το σύνολο τους να φτάνει τους 119.502.

Οι νέες μολύνσεις υποχώρησαν κάτω από το όριο των 40.000 για πρώτη φορά τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ενώ οι θάνατοι παρέμειναν λιγότεροι από 500 για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 625.857, παρέμειναν κάτω από τα 700.000 για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα. Ως εδώ, 7.201.070 άνθρωποι έχει κριθεί πως αποθεραπεύτηκαν.

Στο κόκκινο Βραζιλία, Μεξικό λόγω κορωνοϊού – Μετρούν πάνω από 240.000 νεκρούς

Στο κόκκινο παραμένουν λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού Βραζιλία και Μεξικό, οι οποίες αποτελούν τις πλέον πληγείσες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Στη Βραζιλία καταγράφηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες άλλα 15.726 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και ακόμη 263 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19.

Συνολικά στη Βραζιλία έχουν καταγραφεί πάνω από 5,4 εκατομμύρια μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 157.397.

Δραματική είναι και η κατάσταση στο Μεξικό.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 4.166 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και ακόμη 247 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19.

Το Μεξικό μετρά 89.171 νεκρούς επί συνόλου 895.326 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Πάντως, το υπουργείο Υγείας εκτιμά πως ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 ενδέχεται στην πραγματικότητα να είναι υψηλότερος έως ακόμη και κατά 50.000 από τον επίσημο απολογισμό.

Κίνα: Έξαρση ασυμπτωματικών, 16 κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο

Έξαρση ασυμπτωματικών φορέων του κορωνοϊού αλλά και 16 εισαγόμενα κρούσματα κατέγραψε το τελευταίο 24ωρο η Κίνα.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων που εντοπίστηκαν, μειώθηκε σε 50 από 161 την προηγουμένη, εν μέσω κύματος μολύνσεων χωρίς συμπτώματα στη βορειοδυτική περιφέρεια Σιντζιάνγκ.

Οι τοπικές υγειονομικές αρχές στη Σιντζιάνγκ έκαναν λόγο από πλευράς τους για τον εντοπισμό 26 ασυμπτωματικών φορέων.

Το υπουργείο Υγείας δεν συμπεριλαμβάνει τους ασυμπτωματικούς φορείς στους αριθμούς των μολύνσεων από τον κορωνοϊό που ανακοινώνει.

Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 85.826 ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV-2.

Εμβόλιο Οξφόρδης: Ισχυρή ανοσοαπόκριση στους ηλικιωμένους

Αισιόδοξα είναι τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών του πειραματικού εμβολίου κατά της COVID-19 που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca Plc, καθώς όπως αναφέρουν σε σημερινό δημοσίευμα τους οι Financial Times, φαίνεται ότι το εμβόλιο προκαλεί ισχυρή ανοσοαπόκριση στους ηλικιωμένους, οι οποίοι αποτελούν την ομάδα του πληθυσμού που διατρέχει τον υψηλότερο κίνδυνο από τον νέο κορωνοϊό.

Αυτό που δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών είναι ότι το πειραματικό αυτό εμβόλιο ενεργοποιεί προστατευτικά αντισώματα και λεμφοκύτταρα στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Τα πορίσματα αυτά απηχούν επίσης στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Ιούλιο, τα οποία δείχνουν ότι το εμβόλιο προκάλεσε “ισχυρές ανοσοαποκρίσεις” σε ομάδα υγειών ενηλίκων 18 ως 55 ετών, αναφέρουν οι FT, οι οποίοι επικαλούνται πρόσωπα που είναι ενήμερα για τα αποτελέσματα των λεγόμενων εξετάσεων αίματος ανοσογονικότητας.

Επιστήμονες του ΜΙΤ, δημιούργησαν επαναστατική μάσκα που σκοτώνει τον νέο κορωνοϊό

Ομάδα ερευνητών του κορυφαίου αμερικανικού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, ανακοίνωσε την ανακάλυψη μιας πρωτοποριακής μάσκας, η οποία μπορεί να εξουδετερώνει τον νέο κορωνοϊό Covid-19.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του MIT, επιστήμονες διαφόρων τμημάτων του πανεπιστημίου συνεργάστηκαν και δημιούργησαν μια αποτελεσματική μάσκα προστασίας κατά του φονικού ιού, η οποία παγιδεύει και εξουδετερώνει την επιβλαβή δράση του.

Η λογική της λειτουργίας της είναι απλή.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια ειδική πλέξη από χαλκό, δημιουργώντας ένα μεταλλικό φίλτρο, γύρω από το οποίο τοποθετείται ένα υλικό από συνθετικό καουτσούκ.

Η μάσκα δεν φιλτράρει τον ιό όπως κάνουν οι υπόλοιπες, αλλά, τον αφήνει να περάσει μέσα σε αυτή.

Λειτουργώντας ως παγίδα, φυλακίζει τον ιό ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα ηλεκτρικό φορτίο που διαχέεται μέσα στην πλέξη και αυξάνει τη θερμοκρασία.

Με αυτόν τον τρόπο εξουδετερώνονται όλα τα σωματίδια που φέρουν ιικό φορτίο.

Η έρευνα έδειξε ότι ο ιός εξουδετερώνεται στους 90 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τους εφευρέτες της, η μάσκα αυτή είναι ιδανική:

 • α/ γιατί δεν έχει εφαρμογή μόνο στον κορωνοϊό, αλλά σε κάθε είδους επικίνδυνο για τον άνθρωπο ιό
 • β/ για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και
 • γ/ για χρήση σε χώρους όπου αναπόφευκτα δεν μπορούν να κρατηθούν αποστάσεις ασφαλείας, όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ή ακόμα και σε επιχειρήσεις και εργοστάσια όπου οι εργαζόμενοι αναγκαστικά δουλεύουν για πολλές ώρες ο ένας δίπλα στον άλλον, ενώ ένα τέταρτο πλεονέκτημα είναι πως,
 • δ/ Είναι πολλαπλής χρήσης και δεν απαιτείται να υποβληθεί στη διαδικασία της αποστείρωσης.

Σύντομα, θα λάβει έγκριση ο τύπος της μάσκας που θα μπορεί να δοθεί στο εμπόριο και θα ξεκινήσει η μαζική παραγωγή της.

Φυσικά, θα είναι πιο ακριβή από τις απλές μάσκες, όμως αν επιβεβαιωθούν οι ιδιότητές της, θα μιλάμε για πλήρη προστασία από τον νέο κορωνοϊό, αλλά και τους υπόλοιπους ιούς που εισβάλλουν μέσω του αναπνευστικού συστήματος στον ανθρώπινο οργανισμό.

————–

24.10.2020: Ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο τα κρούσματα σε Γαλλία, Ισπανία – Ρεκόρ κρουσμάτων στη Γερμανία – Ρεκόρ θανάτων σε 6 Πολιτείες των ΗΠΑ

Βαθιά στο β’ κύμα της επιδημίας βρίσκονται πλέον ΗΠΑ και Ευρώπη, οι οποίες μοιάζουν αδύναμες να αντισταθούν στην ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού και ενώ ακόμα δεν έχουν έρθει οι ψυχρότεροι μήνες του έτους που κατά τους επιστήμονες θα σηματοδοτήσουν μια νέα έξαρση των κρουσμάτων. Στους 1,15 εκατ. οι νεκροί, στα 41,5 εκατ. τα κρούσματα 

Στην Ευρώπη τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, καθώς ολοένα και περισσότερα κράτη αναφέρουν αυξημένα κρούσματα και υιοθετούν περιοριστικά μέτρα και απαγορεύσεις σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τον ιό.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως Γερμανία και Ουκρανία ανακοίνωσαν νέο ρεκόρ μολύνσεων το τελευταίο 24ωρο.

Μάλιστα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας πως αν και μέχρι πρόσφατα, οι νέες μολύνσεις εντοπίζονταν ως επί το πλείστον σε νεαρά άτομα, πλέον διαπιστώνεται πως ολοένα και πιο ηλικιωμένοι άνθρωποι αρχίζουν να μολύνονται.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει πως τουλάχιστον 13 ευρωπαϊκά κράτη βλέπουν αύξηση των μολύνσεων σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, αν και επισημαίνεται πως η τάση αυτή διαπιστώνεται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

Στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί ξεπέρασαν τους 222.000, η κατάσταση παραμένει εξίσου ανησυχητική, καθώς έξι Πολιτείες ανακοίνωσαν ρεκόρ θανάτων, τη στιγμή που καταγράφεται ρεκόρ και στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά του ιού, κυβερνήτες αρκετών Πολιτειών επισημαίνουν την ανάγκη τήρησης των μέτρων και καλούν τους πολίτες να περιορίσουν όσο το δυνατόν τις μετακινήσεις τους και να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, τάσεις εξασθένησης της επιδημίας αναφέρονται σε Ινδία και Κίνα ενώ και η Λατινική Αμερική εξακολουθεί να δοκιμάζεται.

Σε παγκόσμιο επίπεδο οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1,13 εκατομμύρια, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 41,5 εκατομμύρια ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν, υπολογίζονται σε περίπου 28,2 εκατομμύρια.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

 • Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 41.228.181 και οι θάνατοι σε 1.131.339
 • Πρώτες οι ΗΠΑ σε κρούσματα με 8.336.282 και σε νεκρούς με 222.201
 • Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 155.403 και τρίτη σε κρούσματα με 5.298.772
 • Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 116.616 και
 • τέταρτο το Μεξικό με 87.415
 • Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 44.248 νεκρούς
 • Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 1.438.219 – Στους 24.786 οι νεκροί
 • Πέμπτη σε κρούσματα η Αργεντινή με 1.037.325,
 • έκτη η Ισπανία με 1.005.295 και
 • έβδομη η Γαλλία με 1.000.369
 • Όγδοη η Κολομβία με 981.700,
 • ένατο το Περού με 874.118 και δ
 • έκατο το Μεξικού με 867.559

Στο κόκκινο η Ευρώπη – Νέο lockdown σε Ιρλανδία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία – Ρεκόρ κρουσμάτων στη Γερμανία

Στο επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται και πάλι η Ευρώπη, η οποία είναι αντιμέτωπη με εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά.

Είναι χαρακτηριστικό πως Ισπανία και Γαλλία πέρασαν το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων, ενώ η Γερμανία ανακοίνωσε νέο ρεκόρ μολύνσεων το τελευταίο 24ωρο.

Την ίδια στιγμή το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προειδοποιεί πως αν και μέχρι πρότινος, τα περισσότερα κρούσματα στα ευρωπαϊκά κράτη εντοπίζονταν ως επί το πλείστον σε άτομα νεαρής ηλικίας, πλέον οι μολύνσεις πλήττουν άτομα άνω των 65 ετών, εξέλιξη ανησυχητική μια και μπορεί να οδηγήσει και σε αύξηση των θανάτων.

Σημειώνεται πάντως πως μέχρι στιγμής το δεύτερο κύμα της επιδημίας στην Ευρώπη είναι λιγότερο φονικό από ότι ήταν το πρώτο, κάτι που αποδίδεται αφενός στο ότι τα κρούσματα είναι σε νεαρότερες ηλικίες και αφετέρου στις καλύτερες θεραπείες που υπάρχουν στα νοσοκομεία.

Πράγματι, οι θάνατοι αυξάνονται στην Ευρώπη με πιο αργό ρυθμό από ό,τι την περασμένη άνοιξη στο πρώτο κύμα.

Αφότου οι θάνατοι από Covid-19 άρχισαν πάλι να αυξάνονται στο τέλος του καλοκαιριού και στην αρχή του φθινοπώρου (αρχή δεύτερου κύματος), χρειάστηκε κατά μέσο όρο ένας μήνας για να υπάρξει ένας θάνατος ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους στην Ευρώπη, ενώ τον Μάρτιο είχε χρειαστεί μόνο μία εβδομάδα για την ίδια αναλογία.

Υπό αυτά τα δεδομένα,ολοένα και περισσότερες χώρες λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Συγκεκριμένα:

Γερμανία: Ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο.

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του Ινστιτούτου Robert Koch, ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ανήλθε σε 11.287, ήταν δηλαδή αυξημένος κατά 3.700 σε σχέση με την προηγουμένη.

Πρόκειται για ρεκόρ, το οποίο συντρίβει το προηγούμενο, το οποίο είχε καταγραφεί την περασμένη Παρασκευή.

Οι αρχές έχουν λάβει αυστηρότερα μέτρα, απαγορεύοντας ιδίως τις δημόσιες συναθροίσεις, ενώ αποφασίστηκε να επιβληθούν επιπλέον περιοριστικά μέτρα τοπικά, τη στιγμή που η χρήση μάσκας είναι πλέον υποχρεωτική σε κάποιους πολυσύχναστους δρόμους.

Η καγκελάριος Merkel ζήτησε από τους συμπολίτες της να περιορίσουν στο ελάχιστο τις κοινωνικές τους επαφές και τους προέτρεψε να μείνουν σπίτι, δηλώνοντας «πεπεισμένη» ότι «η κατάσταση αυτόν τον χειμώνα, η κατάσταση τα Χριστούγεννα, θα κριθεί τις ημέρες και τις εβδομάδες που έρχονται», από το «πώς θα συμπεριφερθούμε».

Ιρλανδία: Από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 21/10 ολόκληρος ο πληθυσμός της Ιρλανδίας ξαναμπαίνει σε lockdown και γίνεται το πρώτο κράτος της ΕΕ που προχωρά και πάλι σε αυτό το βήμα.

Τα νέα μέτρα προβλέπουν το κλείσιμο των μη απαραίτητων καταστημάτων λιανικής, τον περιορισμό της λειτουργίας εστιατορίων και παμπ σε takeaway, με τους πολίτες να μην επιτρέπεται να ταξιδεύουν σε απόσταση άνω των πέντε χιλιομέτρων από την κατοικία τους.

Απαγορεύονται όλες οι δημόσιες συναθροίσεις, εκτός από γάμους και κηδείες με περιορισμένο αριθμό παρευρισκομένων

Ωστόσο, τα σχολεία θα μείνουν ανοιχτά και θα επιτραπούν οι βασικές υπηρεσίες όπως στον κλάδο των κατασκευών.

Οι περιορισμοί θα ισχύσουν έως την 1η Δεκεμβρίου.

Ουαλία: Σε lockdown δύο εβδομάδων προχωρά από τις 23 Οκτωβρίου και η Ουαλία.

Όπως ανακοίνωσε η τοπική κυβέρνηση, το lockdown θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 5 Νοεμβρίου.

Βάσει των όσων έγιναν γνωστά, θα δοθεί εντολή οι πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους για το διάστημα αυτό, ενώ θα κλείσουν παμπ, εστιατόρια και όλες οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις.

Παράλληλα θα απαγορευτούν οι συναντήσεις τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, ενώ θα κλείσουν οι επιχειρήσεις ψυχαγωγίας, τα εμπορικά κέντρα και οι βιβλιοθήκες.

Δεν θα επιτρέπονται μυστήρια σε χώρους λατρείας με εξαίρεση γάμους και κηδείες.

Ηνωμένο Βασίλειο: Στο κόκκινο είναι και το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς η κυβέρνηση κατέγραψε 26.688 νέα κρούσματα χθες, τον υψηλότερο ημερήσιο απολογισμό μέχρι στιγμής, και επιπλέον 191 θανάτους.

Στην τρίτη βαθμίδα «πολύ υψηλού» κινδύνου από τον κορωνοϊό με τα αυστηρότερα μέτρα που εφαρμόζει η βρετανική κυβέρνηση θα υπαχθεί από το Σάββατο το Νότιο Γιόρκσαϊρ στη βόρεια Αγγλία, όπως ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος του Σέφιλντ, Νταν Τζάρβις.

Η απόφαση αφορά τις πόλεις Σέφιλντ, Μπάρνσλι, Ντόνκαστερ και Ρόδεραμ, δηλαδή συνολικά περίπου 1,4 εκατομμύρια πολίτες.

Η περιοχή συμφώνησε σε ένα πακέτο οικονομικής ενίσχυσης ύψους 45,1 εκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη των επιχειρήσεων που θα πρέπει να κλείσουν και για την λήψη επιπλέον μέτρων για την δημόσια υγεία.

Υπενθυμίζεται πως μετά την Ουαλία, περιοριστικά μέτρα ήδη ισχύουν στη Βόρεια Ιρλανδία αλλά και στη Βόρεια Αγγλία, ενώ αργά το απόγευμα ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως τίθεται σε Lockdown από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 23/10 το Μάντσεστερ γιατί ανέβηκε στο επίπεδο 3 του συναγερμού.

Η Βόρεια Ιρλανδία κλείνει τα σχολεία για δύο εβδομάδες και τα εστιατόρια και τις παμπ για τέσσερις εβδομάδες, ενώ στο κόκκινο είναι και η βόρεια Αγγλία.

Ήδη το Λίβερπουλ έχει λάβει περιοριστικά μέτρα για τα κλαμπ και τις παμπ, αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα επιβλήθηκαν και στο Λονδίνο από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 16/10 ενώ αυστηρότεροι περιορισμοί αναμένεται να επιβληθούν και στο Μάντσεστερ.

Τα μέτρα αυτά προβλέπουν το κλείσιμο των παμπ και των εστιατορίων, εκτός αν πωλούν γεύματα σε πακέτο.

Τα παντοπωλεία και τα σουπερμάρκετ δε θα μπορούν να πωλούν οινοπνευματώδη μετά τις 20:00 το βράδυ.

Ανοιχτοί θα παραμείνουν, οι χώροι λατρείας με χρήση καλύμματος προσώπου και τα γυμναστήρια για ατομική εκγύμναση, αν και θα απαγορεύονται τα αθλήματα σε κλειστό χώρο πλην επαγγελματικού επιπέδου.

Θα απαγορεύονται οι διανυκτερεύσεις σε ξένο σπίτι, ενώ οι «φούσκες» υποστήριξης ευάλωτων πολιτών δε θα μπορούν να περιλαμβάνουν περισσότερα από δέκα άτομα από δύο νοικοκυριά.

Θα απαγορευθούν επίσης οι εκδηλώσεις με συμμετοχή άνω των 15 ατόμων, στις γαμήλιες τελετές και στις κηδείες θα επιτρέπονται έως 25 άτομα, ενώ καλούνται οι πολίτες να μην πραγματοποιούν μη αναγκαίες μετακινήσεις και να εργάζονται από το σπίτι εφόσον μπορούν.

Γαλλία: Με σφοδρότητα επελαύνεi ο κορωνοϊός στη Γαλλία, η οποία μετρά περισσότερα από 1 εκατομμύριο κρούσματα.

Η χώρα έχει κηρυχθεί από τις 17/10 σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τέσσερις εβδομάδες.

Η αρχή έγινε το περασμένο Σάββατο 17/10 με την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας στο Παρίσι και σε άλλες 9 μεγάλες πόλεις (Μασσαλία, Λυών, Λιλ Σεντ Ετιέν, Ρουέν, Τουλούζη, Γκρενόμπλ και Μονπελιέ) από τις 21:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί.

Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης, δεν θα επιτρέπονται οι επισκέψεις σε φίλους ή σε εστιατόρια, ενώ των περιοριστικών μέτρων εξαιρούνται τα μέσα μεταφοράς.

Ο πρόεδρος Emmanuel Macron, δεν απέκλεισε  η απαγόρευση αυτή να παραταθεί για ακόμα δύο εβδομάδες, ενώ όποιος παραβιάζει την καραντίνα θα τιμωρείται με πρόστιμο 135 ευρώ.

Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε πως η καθημερινότητα των πολιτών δεν θα αλλάξει, καθώς το πρωί όλοι θα πηγαίνουν στις δουλειές τους και τα παιδιά στα σχολεία τους ενώ υποστήριξε πως δεν υπάρχουν περιορισμοί στις μετακινήσεις στην χώρα.

Ιταλία: Μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων που ανακοινώθηκε στη Λομβαρδία, έγινε γνωστό πως από την Πέμπτη 22/10 αναμένεται να τεθεί σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 23:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί.

Βάσει της απόφασης αυτής, κλειστά θα είναι τα εμπορικά κέντρα τα Σαββατοκύριακα.

Ήδη η κυβέρνηση ανακοίνωσε από το βράδυ της Κυριακής (18/10/2020) αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με το νέο κυβερνητικό διάταγμα, η τηλεργασία θα αυξηθεί μέχρι και το 75% του συνόλου των υπαλλήλων κάθε επιχείρησης.

Τα εστιατόρια θα πρέπει να κλείνουν τα μεσάνυχτα και σε κάθε τραπέζι δεν θα κάθονται πάνω από έξι πελάτες, ενώ οι Ιταλοί θα μπορούν να είναι όρθιοι μέχρι τις 18:00 το απόγευμα και καθιστοί μέχρι τα μεσάνυχτα.

Οι δήμαρχοι θα μπορούν να κλείνουν οδούς και πλατείες όπου υπάρχει συνωστισμός μετά τις 21:00 το βράδυ.

Οι αίθουσες στοιχημάτων θα κλείνουν, επίσης, την ίδια ώρα.

Σε ότι αφορά τα σχολεία, συνεχίζεται η διδασκαλία με φυσική παρουσία των μαθητών.

Στα λύκεια, οι μαθητές θα μπαίνουν στα σχολικά συγκροτήματα μια ώρα αργότερα: στις 09:00 το πρωί.

Παράλληλα, όπου είναι δυνατόν θα ξεκινήσουν και απογευματινά μαθήματα.

Απαγορεύονται φιλικοί αγώνες ποδοσφαίρου και όλων των ερασιτεχνικών αθλημάτων που οδηγούν σε μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Σε όλα τα γυμναστήρια της Ιταλίας θα ελεγχθεί, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, η τήρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας.

Ισπανία: Έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται και στην Ισπανία, η οποία ξεπέρασε και αυτή το ένα εκατομμύριο μολύνσεις.

Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση δραστικών μέτρων σε πολλές περιφέρειες, ανάμεσα τους και η Μαδρίτη, ενώ ήδη συζητά την απαγόρευση κυκλοφορίας για να αναχαιτισθεί το νέο κύμα της πανδημίας.

Η Μαδρίτη έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από  την Παρασκευή (9/10) λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Το καθεστώς κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι για 15 ημέρες, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο από το Σύνταγμα.

Από τις 2 Οκτωβρίου οι κάτοικοι της Μαδρίτης και των περιχώρων της δεν μπορούν πλέον να βγαίνουν από την πόλη τους παρά μόνο για λόγους πρώτης ανάγκης.

«Λουκέτο» σε μπαρ και τα εστιατόρια για 15 ημέρες ισχύουν από τις 15/10 στην περιφέρεια της Καταλονίας ενώ περιορισμοί έχουν επιβληθεί στις περιφέρειες της Ανδαλουσίας, της Ναβάρας και της Γαλικίας προκειμένου να αντιμετωπισθεί η αύξηση των μολύνσεων στην Ισπανία, όπου η πανδημία έχει σκοτώσει τουλάχιστον 33.000 ανθρώπους.

Στο μεταξύ, οι αρχές της αυτόνομης περιοχής της Κανταβρίας, στη βορειοδυτική Ισπανία, κάλεσαν τους περίπου 530.000 κατοίκους της «να αυτοαπομονωθούν» λόγω της σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων Covid-19.

Οι κάτοικοι θα πρέπει στο βαθμό που είναι εφικτό, να ματαιώσουν ή να αναβάλουν οικογενειακές και κοινωνικές συγκεντρώσεις, να αποφεύγουν τους κλειστούς χώρους, να μην πηγαίνουν σε μπαρ και εστιατόρια και να μην κυκλοφορούν έξω μετά τις 22:00 το βράδυ.

Ολλανδία: Κατέγραψε νέο ρεκόρ στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, με πάνω από 8.500 περιστατικά το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Δημόσια Υγεία (RIVM).

Ο ημερήσιος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται σε μια από τις εστίες του δεύτερου κύματος της Covid-19 στην Ευρώπη, σχεδόν μία εβδομάδα αφού η κυβέρνηση επέβαλε μέτρα «μερικού lockdown», όπως το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων.

Βέλγιο: Με την επιδημία να διαμορφώνεται στα επίπεδα του περασμένου Μαρτίου, οι βελγικές αρχές προχώρησαν σε νέα περιοριστικά μέτρα.

Από προχθές Δευτέρα 19/10 τα καφέ και τα εστιατόρια θα είναι κλειστά για τέσσερις εβδομάδες προκειμένου η χώρα να αναχαιτίσει τη διασπορά του κορωνοϊού.

Μέχρι στιγμής το κλείσιμο των καφέ δεν αφορούσε παρά μόνο την περιοχή των Βρυξελλών και ίσχυε μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.

Το μέτρο επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα και αφορά επίσης τα εστιατόρια.

Τσεχία:  Η Τσεχία, η οποία έχει το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης από κορωνοϊό στην Ευρώπη, θα αναμένει τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν αποφασίσει εάν θα επιβάλει ένα νέο καθολικό lockdown, όπως δήλωσε την Κυριακή (18/10/2020) ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Karel Havlicek.

χθες 21/10 πάντως η κυβέρνηση συνεδριάζει εκ νέου για να αποφασίσει αν και πότε θα λάβει νέα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.

Ήδη στην Τσεχία έχουν κλείσει τα μπαρ και τα εστιατόρια ενώ στα σχολεία η εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται εξ αποστάσεως.

Επίσης έχουν απαγορευθεί οι αθλητικές δραστηριότητες και έκλεισαν θέατρα και κινηματογράφοι ενώ τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά.

Πολωνία:  Η Πολωνία καταγράφει τις τελευταίες εβδομάδες ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και των θανάτων από COVID-19, γεγονός που απειλεί το υπερφορτωμένο σύστημα υγείας.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους και επέβαλε το κλείσιμο σε γυμναστήρια και πισίνες, περιορισμό στις ώρες λειτουργίας των εστιατορίων και τηλεκπαίδευση για πανεπιστήμια και γυμνάσια.

Επίσης εξετάζει σχέδιο κατασκευής νέων νοσοκομείων και παροχή κινήτρων στους γιατρούς για την θεραπεία ασθενών με COVID-19.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι προσπαθεί να αποφύγει ένα καθολικό lockdown, αλλά ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό πιθανόν να είναι αναπόφευκτο αν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Ελβετία: Σε αυστηρότερους περιορισμούς για την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, όπως η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εθνικό επίπεδο και η απαγόρευσης μεγάλων δημόσιων συγκεντρώσεων, προχωρά η Ελβετία.

Έτσι, από προχθές Δευτέρα 19/10 απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις περισσότερων από 15 άτομα σε δημόσιους χώρους οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά από ένα έκτακτο συμβούλιο.

Ακόμη, επεκτείνεται η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και πλέον αφορά και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, τα αεροδρόμια, τις στάσεις λεωφορείων και τραμ, είπε η κυβέρνηση.

Επίσης, υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας στα καταστήματα, τα σχολεία, τις εκκλησίες και τους κινηματογράφους.

Σερβία: Νέα μέτρα περιορισμού για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού στη Σερβία αποφασίστηκαν από την κυβερνητική Επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων που συνεδρίασε υπό την προεδρία της πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα, γίνεται αυστηρή σύσταση στους πολίτες της Σερβίας για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους ενώ απαγορεύτηκε στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης να εκδίδουν άδειες για εκδηλώσεις και τελετές όπως συναυλίες, πανηγύρια, γάμοι, βαφτίσια, κ.α. στις οποίες θα συμμετάσχουν περισσότερα από 30 άτομα.

Μέχρι τις 16/10, η τοπική αυτοδιοίκηση αποφάσιζε αυτόνομα για την παροχή τέτοιων αδειών.

Επίσης η Επιτροπή αποφάσισε να ξανανοίξει από την Δευτέρα 19/10 το κλειστό στάδιο «Arena» στο Νέο Βελιγράδι για την νοσηλεία ασθενών που παρουσιάζουν ήπια κλινική εικόνα.

Το ωράριο λειτουργίας όλων των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης παραμένει ως έχει, δηλαδή, μέχρι τiς 23:00 το βράδυ.

Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται για να αποτραπεί νέα έξαρση της νόσου με δεδομένο ότι εδώ και τέσσερις ημέρες καταγράφεται αύξηση των νέων κρουσμάτων.

Εφιάλτης ο κορωνοϊός για τις ΗΠΑ – Ρεκόρ θανάτων σε 6 Πολιτείες – Έκκληση για παραμονή στο σπίτι

Στον απόλυτο εφιάλτη εξελίσσεται ο κορωνοϊός για τις ΗΠΑ, οι οποίες όχι μόνο μετρούν περισσότερους από 222.000 θανάτους και σχεδόν 8,5 εκατομμύρια μολύνσεις, αλλά βλέπουν το β’ κύμα της επιδημίας να επιστρέφει δριμύτερο.

Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο, έξι Πολιτείες στα μεσοδυτικά της χώρας ανακοίνωσαν ρεκόρ θανάτων τη στιγμή που αναφέρθηκε ρεκόρ εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία των ΗΠΑ, καθώς για πρώτη φορά από τον Αύγουστο, αυτές ξεπέρασαν τις 40.000.

Τα νοσοκομεία έχουν καταγράψει αύξηση των εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό κατά 36% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, με τις δομές στις μεσοδυτικές πολιτείες αναφέρουν καθημερινά και νέα ρεκόρ.

Την ίδια στιγμή, οι εισαγωγές έφθασαν σε όλη την χώρα τις 40.264, ενώ ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων έχει καταγράψει αύξηση 45% τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες και πλησιάζει στα επίπεδα της κορύφωσης, του καλοκαιριού

Εν τω μεταξύ, έξι Πολιτείες (Ουισκόνσιν, Αιόβα, Μινεσότα, Μοντάνα, Κάνσας, Χαβάη) κατέγραψαν χθες 21/10 ρεκόρ θανάτων εξαιτίας της COVID-19.

Υπό αυτά τα δεδομένα, ολοένα και περισσότεροι κυβερνήτες λαμβάνουν νέα περιοριστικά μέτρα ενώ ο κυβερνήτης του Ουισκόνσιν, Tony Evers κάλεσε τους πολίτες της Πολιτείας του να παραμείνουν στο σπίτι τους και να συνδράμουν τις αρχές έτσι ώστε να περιοριστεί ο κορωνοϊός να παραμείνει όρθιο το σύστημα υγείας.

Σημειώνεται πως στο Ουισκόνσιν, το νοσοκομείο εκστρατείας που δημιουργήθηκε στα προάστια του Μιλγουόκι, δέχθηκε τον πρώτο του ασθενή.

Σε εθνικό επίπεδο, τα νέα κρούσματα μόλυνσης ξεπέρασαν τα 60.000 ημερησίως κατά μέσον όρο τις τελευταίες επτά ημέρες, ενώ είχαν υποχωρήσει στις 35.000 στα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ οι θάνατοι ανέρχονται 734 κατά μέσον όρο, ακόμη πολύ κάτω από τους 2.333 την ημέρα τον Απρίλιο.

Εξασθενεί ο κορωνοϊός στην Ινδία: Στα 7,7 εκατ. τα κρούσματα

Τάσεις εξασθένησης της επιδημίας του κορωνοϊού καταγράφονται στην Ινδία, η οποία το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε 55.839 νέα κρούσματα και 702 θανάτους.

Συνολικά η Ινδία μετρά 7.706.946 μολύνσεις και 116.616 νεκρούς.

Αν και τα νέα κρούσματα έχουν μειωθεί σε σχέση με τον περασμένο μήνα, ειδικοί προειδοποιούν ότι η τάση μπορεί να αντιστραφεί καθώς πλησιάζουν σημαντικές ινδουιστικές εορτές.

Η Ινδία καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στον πλανήτη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 715.812, ενώ 6.874.518 άνθρωποι έχει κριθεί ότι αποθεραπεύτηκαν.

Η κυβέρνηση δίνει πλέον έμφαση στην αύξηση των τεστ.

Μόνο χθες έγιναν 1.469.984, με το σύνολό τους να έχει φθάσει τα 98.670.363.

Ο πρωθυπουργός Naredra Modi κάλεσε τους συμπολίτες του να εφαρμόζουν αυστηρά τις συστάσεις των ειδικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, να φορούν μάσκες, να πλένουν συχνά τα χέρια, να τηρούν την κοινωνική απόσταση, καθώς όπως είπε το lockdown μπορεί να τέλειωσε, αλλά η πανδημία όχι.

Θερίζει τη Λατινική Αμερική ο κορωνοϊός – Στο κόκκινο Βραζιλία, Μεξικό

Θερίζει τη Λατινική Αμερική η επιδημία του κορωνοϊού, με τη Βραζιλία και το Μεξικό να βρίσκονται στο κόκκινο.

Στη Βραζιλία, καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο 24.818 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 566 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19.

Συνολικά έχουν πλέον καταγραφεί 5,3 εκατομμύρια μολύνσεις από τον κορονοϊό, ενώ ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας ανέρχεται σε 155.403 νεκρούς.

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο κατατάσσεται τέταρτο παγκοσμίως όσον αφορά τους νεκρούς.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας του Μεξικό ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 6.845 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και ακόμη 522 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.

Το Μεξικό μετρά 87.415 νεκρούς επί συνόλου 867.559 μολύνσεων.

Κίνα: Σε ύφεση η επιδημία του κορωνοϊού, μόλις 14 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Σε ύφεση παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα, όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 14 νέα κρούσματα έναντι 11 που ήταν την προηγουμένη.

Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Υγείας, όλα ήταν «εισαγόμενα».

Εντοπίστηκαν επίσης 25 ασυμπτωματικοί φορείς, από 15 την προηγουμένη.

Επισήμως, οι νεκροί στην Κίνα ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 85.729 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

Πέντε φορές πιο φονικός ο κορωνοϊός από τη γρίπη

Πέντε φορές πιο φονικός είναι ο κορωνοϊός από τη γρίπη, όπως προκύπτει από μελέτη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19, αντιμετωπίζουν τουλάχιστον πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν, σε σχέση με όσους νοσηλεύονται με γρίπη.

Επειδή η νέα έρευνα αφορούσε μόνο ασθενείς που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο, δεν μπορεί να γίνει άμεση σύγκριση για τη συνολική θνητότητα της Covid-19 και της γρίπης, όμως παρέχει νέες ενδείξεις ότι η πρώτη είναι πιο σοβαρή και πιο φονική από τη δεύτερη.

Η μελέτη βρήκε πως οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορονοϊό αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για 17 σοβαρές επιπλοκές (πνευμονία, αναπνευστική ανεπάρκεια, θρόμβωση κ.α.), σε σχέση με τους ασθενείς με γρίπη στο νοσοκομείο.

Σε σχέση με τη γρίπη, οι ασθενείς με Covid-19 έχουν σχεδόν 19 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας (ARDS), καθώς επίσης υπερδιπλάσιο κίνδυνο για μυοκαρδίτιδα (φλεγμονή του καρδιακού μυ), εσωτερική εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (συνήθως στα πόδια), πνευμονική εμβολή (θρόμβωση στους πνεύμονες) και ενδοκρανιακή αιμορραγία.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Morbidity and Mortality Weekly Report» των CDC, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 4.000 ασθενείς με μέση ηλικία 70 ετών που νοσηλεύονταν για Covid-19, καθώς επίσης για 5.400 ασθενείς με μέση ηλικία 69 ετών που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο λόγω γρίπης.

Διαπιστώθηκε ότι το 21% των ασθενών με Covid-19 πέθαναν τελικά στο νοσοκομείο, έναντι μόνο 4% των ασθενών με γρίπη.

Επίσης, οι ασθενείς με κορωνοϊό είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ η διάρκεια της νοσηλείας τους ήταν σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με την παραμονή στο νοσοκομείο των ασθενών με γρίπη.

Τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι ένα μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων με Covid-19 θα χρειαστούν εισαγωγή σε νοσοκομείο, σε σχέση με όσους έχουν λοίμωξη από γρίπη.

Σύμφωνα με τα CDC, περίπου το 1% όσων αρρώστησαν από γρίπη την περίοδο 2019-2020, χρειάστηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό όσων έχουν την λοίμωξη Covid-19 μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία.

Πηγή: bankingnews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged