Αλλαλούμ με τα αρχεία συναλλαγών μέσω των POS των Ελληνικών Τραπεζών και την μη χρέωσή τους…

Τράπεζες

Το βαρύ κλίμα μεταξύ των τραπεζών, οι διαφορετικές πολιτικές και η κρίσιμη συνάντηση σήμερα στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών – ΤτΕ και ΥΠΑΝ σε ρόλο θεατή.

Κομφούζιο από τα στοιχεία της Εθνικής για συναλλαγές με κάρτες που δεν χρεώθηκαν στους πελάτες και την διαφορετική στρατηγική των τραπεζών.

του Νίκου Καρούτζου

Με καθυστέρηση πέντε ημερών η Εθνική Τράπεζα απέστειλε χθες 24/11/2020 αργά το απόγευμα αρχεία συναλλαγών μέσω των POS της τα οποία είχαν ζητηθεί από τις υπόλοιπες τράπεζες προκειμένου να διαπιστωθεί η έκταση του προβλήματος συναλλαγών που έχουν πραγματοποιηθεί και δεν έχουν χρεωθεί στους λογαριασμούς των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών τους προηγούμενους τουλάχιστον δώδεκα μήνες.

Σοκ

Τα στοιχεία που έλαβαν οι τράπεζες αφορούν στο διάστημα από 1ης Αυγούστου έως και 21 Νοεμβρίου και η πρώτη επεξεργασία τους οδηγεί σε απογοητευτικά αποτελέσματα καθώς προκύπτει πολύ μεγάλος όγκος συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν και δεν χρεώθηκαν στις χρεωστικές κάρτες και κατ επέκταση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πελατών των τραπεζών.

Το μέγεθος από πλευράς αξίας συναλλαγών δεν μπορεί ακόμα να προσδιοριστεί όπως δεν μπορεί να είναι βέβαιο αν υπάρχουν και άλλες συναλλαγές που δεν καταγράφηκαν αλλά και άτοκες δόσεις που δεν έχουν χρεωθεί.

Πηγές της Εθνικής πάντως κάνουν λόγο για 6,5 εκ ευρώ χωρίς αυτό να έχει ακόμα επιβεβαιωθεί και από τα στοιχεία των υπολοίπων τραπεζών.

Βαρύ κλίμα

Η κατάσταση που διαμορφώνεται θα συζητηθεί σήμερα 25/11 σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών με τη συμμετοχή των επικεφαλής των Τομέων Καρτών. Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα που διαμορφώνεται πριν τη συνάντηση είναι βαρύ καθώς αναμένεται να τεθεί θέμα απορρόφησης από την Εθνική όλων των μη χρεωθεισών συναλλαγών.

Πάντως οι τράπεζες μέχρι σήμερα ακολουθούν διαφορετική πολιτική στο ζήτημα καθώς ορισμένες όπως η Alpha έχουν ήδη προχωρήσει στη χρέωση των μεταχρονολογημένων άτοκων δόσεων στα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών.

Ωστόσο όλες δεσμεύονται ότι θα ανακοινώσουν συνολική λύση του ζητήματος που έχει ανακύψει χωρίς να είναι σε θέση να την περιγράψουν.

Θεσμική απουσία ΥΠΑΝ – ΤτΕ

Φαίνεται ότι και στη λύση κάποιες τράπεζες θα … δυσκολευτούν καθώς κάποιες έχουν υπογράψει ασφαλιστήρια συμβόλαια που καλύπτουν τέτοιες περιπτώσεις και άλλες όχι με συνέπεια να καλούνται οι ίδιες να επωμιστούν το όποιο κόστος.

Εν τω μεταξύ εντύπωση προκαλεί η ακινησία που εμφανίζεται να υπάρχει τόσο από την Τράπεζα της Ελλάδος η οποία έχει ως υποχρέωση να εποπτεύει εκ της θέσης της μεταξύ άλλων τη διαφάνεια των διαδικασιών και των όρων των συναλλαγών των τραπεζών αλλά και το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Το bankingnews.gr έθεσε ερώτημα στον κο Άδωνι Γεωργιάδη να έχει προβεί σε κάποια ενέργεια για το ζήτημα αλλά δεν είχε λάβει καμία απολύτως απάντηση.

Πηγή: bankingnews.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged