¨Τραμπ: Είμαι με την Αμερική και όχι με την Τουρκία… σε αναμονή το “τραγούδι” της χοντρής κυρίας για τους Τούρκους

Τουρκία
Μοιραστείτε το:

Δεν τραγούδησε ακόμα η χοντρή κυρία: Το πάθημα της Συρίας δεν έγινε μάθημα στον Τραμπ…

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ως συνήθως, άφησε τη γλώσσα του να πάει …περίπατο χθες στην Οσάκα της Ιαπωνίας, πριν τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και μετά, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι είπε κουβέντες, που δεν στέκουν, καθώς το σύστημα Patriot δεν το πήρε ο κ. Ερντογάν από την κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα επειδή η Τουρκία απαιτούσε από την Αμερική να μοιραστεί την τεχνολογία του.

Ούτε ο κ. Ομπάμα μπορούσε να το πράξει, ούτε ο κ. Τραμπ θα το έκανε όταν πρόσφερε το Patriot στον Ερντογάν, τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι Αμερικανοί είπαν ΝΑΙ στην πώληση και ΟΧΙ στο αίτημα για να μοιραστούν την τεχνολογία του Patriot με τους Τούρκους.

Είπε και κουβέντες για τις οποίες θα μετανιώσει ο κ. Τραμπ, όπως συνέβη πριν τα Χριστούγεννα, όταν τον κορόιδεψε ο Ερντογάν και αποφάσισε να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την Συρία. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: Ο αριθμός της αμερικανικής δύναμης αυξήθηκε διότι ο ίδιος ο κ. Τραμπ αποφάσισε ότι έπρεπε να προστατευθούν οι σύμμαχοί του, που του χάρισαν τον θρίαμβο εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, οι Κούρδοι της Συρίας.

Το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Όταν επιστρέψει στην Ουάσιγκτον θα αλλάξει τις αποφάσεις του. Αποφάσεις βεβαίως που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Διότι ο κ. Τραμπ δεν είπε ακόμα ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στην κατοχική δύναμη όταν παραλάβει τους ρωσικούς S-400. Ούτε δήλωσε ότι θα δοθούν τα μαχητικά F-35. Αντίθετα είπε ότι «τα αεροπλάνα (εννοεί τα F-35) δεν είναι συμβατά από τη σκοπιά μας. Όχι από την άποψη της συμβατότητας, αλλά από τη δική μας άποψη, της εθνικής ασφάλειας». Άρα είναι ζήτημα εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών να μην δοθούν τα F-35 στην Τουρκία όταν έχει ήδη εγκαταστήσει τους S-400. Δεν χρειάζεται να διαβάζει κανείς πίσω από τις γραμμές.

Απλά πρέπει κανείς να διαβάζει τις δηλώσεις του, και να τις καταλαβαίνει. Στην Αμερική, όπου ξέρουν πως λειτουργεί το σύστημα, παρέμειναν στη δήλωση του Λευκού Οίκου που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση του Τραμπ με τον Ερντογάν.

Σε αυτήν έδωσαν σημασία διότι είναι επίσημη και δημόσια. Τονίζονται τα εξής: “Ο Πρόεδρος (Τραμπ) εξέφρασε την ανησυχία του (στον Πρόεδρο Ερντογάν) για την πιθανή αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 και ενθάρρυνε την Τουρκία να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αμυντική συνεργασία με τρόπο που να ενισχύει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ”.

Αυτά είναι τα θέματα που ενδιαφέρουν την Αμερική. Να μην εγκατασταθούν οι S-400 και να μην τεθεί σε κίνδυνο η συνοχή του ΝΑΤΟ. Διότι όταν η Τουρκία διατηρεί στρατηγική συμμαχία με τη Ρωσία, αυτό αποτελεί μείζον πρόβλημα για το ΝΑΤΟ.

Η ιστοσελίδα δημοσιεύει με ακρίβεια τα γεγονότα και τις δηλώσεις των αξιωματούχων που ασχολούνται με την Τουρκία και το πρόβλημα που δημιούργησε με την αγορά ενός συστήματος που αποτελεί απειλή, όχι μόνο για τα F-35, αλλά όλα τα δυτικά οπλικά συστήματα.

Ο νέος υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, που μόλις διόρισε ο κ. Τραμπ, τα είπε απλά για να τα καταλαβαίνει και ο μπουνταλάς πρόεδρος της Αμερικής: «Ή τους S-400 ή τα F-35. Όχι και τα δύο μαζί. Ότι και να λέει ο κ. Τραμπ δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτή τη γραμμή και θα το δούμε στη συνέχεια.

Επίσης ας μην στοιχηματίσουμε ότι θα ενεργοποιηθεί το ρωσικό σύστημα. Όταν σου κάνει τέτοιες πάσες, σε βαθμό ανοησίας, ο Πρόεδρος της Αμερικής, δεν μπορείς κ. Ερντογάν να τον ρεζιλέψεις εντελώς. Κάτι μεγάλο πρέπει να του προσφέρεις…

Ναι, ο κ. Τραμπ θα μπορούσε να βοηθήσει την Τουρκία στο θέμα των κυρώσεων. Π.χ. έχει τη δυνατότητα να τις αναβάλει όταν ανακοινωθούν. Αλλά αυτό δεν το γνωρίζουμε ακόμα. Όπως είπε και ο ίδιος, περιγράφοντας την κατάσταση με την Τουρκία, είμαστε ενώπιον χάους. Και αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση, όπως είπε ο ίδιος, είναι περίπλοκη.

Γιατί το είπε αυτό; Διότι η δική του κυβέρνηση, σε συνεργασία με βουλευτές και γερουσιαστές, ψήφισαν δεσμευτικά νομοσχέδια, τα οποία δεν γίνεται να ακυρωθούν. Οι υπουργοί του είναι αυτοί που ζήτησαν να ψηφιστούν τα νομοσχέδια και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Δεν ξύπνησαν μία μέρα οι Αμερικανοί νομοθέτες και αποφάσισαν να τιμωρήσουν την Τουρκία. Ήταν σχέδιο της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.

Τα λόγια, όπως γνωρίζουμε, τα παίρνει ο αέρας. Ειδικά όταν προέρχονται από τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι αποφάσεις, όμως, υλοποιούνται. Οι πάντες στην Ουάσιγκτον συζητούν το παράδειγμα της Συρίας. Διέγραψε τις συμβουλές των συνεργατών του και πίστεψε τον Ερντογάν. Ανακοίνωσε πριν από τα Χριστούγεννα την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών. Μέχρι την Πρωτοχρονιά, ξέχασε την ανακοίνωση.

Οι διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι θα συμβεί το ίδιο και με το παραλήρημά του για τον Ερντογάν.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ι: Ο βουλευτής Σιτσιλίνε και άλλοι συνάδελφοί του θα συμπεριλάβουν την επόμενη εβδομάδα, στον προϋπολογισμό του αμερικανικού Πενταγώνου, πρόνοιες για κυρώσεις στην Τουρκία όταν παραλάβει τους S-400 και ακύρωσης της συμμετοχής της κατοχικής δύναμης στο Πρόγραμμα κατασκευής των F-35. Πάλι σε συνεννόηση με την κυβέρνηση του κ. Τραμπ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΙ: Στην Αθήνα έχει σχηματιστεί ένα φιλοτουρκικό «λόμπι», τα μέλη του οποίου ισχυρίζονται ότι βρίσκονται κοντά στη Νέα Δημοκρατία. Βρίζουν καθημερινά τους ακτιβιστές της Ομογένειας, οι οποίοι εργάζονται νύχτα και μέρα για να τιμωρηθεί η Τουρκία. Αυτοί οι τύποι χάρηκαν χθες με τις ανόητες δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου. Στο τέλος θα τους μείνει η …χαρά. Αλλά ας το προσέξει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Διότι ο βασικός τους στόχος είναι ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, με τον οποίο συναντήθηκε ο κ. Μητσοτάκης στην Αθήνα και τον ευχαρίστησε για τους αγώνες του υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου…

————–

Τι είχε προηγηθεί στην Ιαπωνία

Το παραλήρημα Τραμπ για Ερντογάν αλλά και η δήλωση του ότι “είμαι με την πλευρά των ΗΠΑ”

Να βγάλει από τη δύσκολη θέση τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, προσπάθησε ο Αμερικανός ομόλογός του, Ντόναλντ Τραμπ με ένα απίστευτο παραλήρημα, με το οποίο δικαιολόγησε την απόφαση του να αγοράσει το σύστημα S-400 από τη Ρωσία.

Βεβαίως, μέσα στη συνάντηση -και σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου- ο κ. Τραμπ εξέφρασε την ανησυχία του για την αγορά του ρωσικού συστήματος. Η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ των άλλων: “Ο Πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανή αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 και ενθάρρυνε την Τουρκία να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αμυντική συνεργασία με τρόπο που να ενισχύει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ”.

Ο κ. Τραμπ ισχυρίστηκε -κάτι που είναι ψέμα- ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας αγόρασε το ρωσικό σύστημα επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα δεν πούλησε στον Ερντογάν το σύστημα Patriot. Αυτό δεν είναι αλήθεια, διότι η κυβέρνηση ΟΜπάμα είπε όχι επειδή η Τουρκία ζητούσε και την αμερικανική τεχνολογία.

Στο παραλήρημα του, ο κ. Τραμπ λέει ένα σωρό ασυναρτησίες που αναμένεται να προκαλέσουν την σφοδρή αντίδραση του Κογκρέσου. Η αντίδραση θα δημοσιοποιηθεί σύντομα δημόσια.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως, ότι κάποια στιγμή αντιλαμβάνεται ότι η υποστήριξη του στν Ερντογάν θα παρεξηγηθεί και δηλώνει τα εξής: “Έτσι είναι ένα χάος (εννοεί η κατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία). Είναι ένα χάος. Και ειλικρινά, δεν είναι λάθος του Ερντογάν. Τώρα λοιπόν θα γράψετε ότι έχουμε τα τελευταία νέα: “Ο Ντόναλντ Τραμπ αγαπά την Τουρκία, αγαπά την Τουρκία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι στην πλευρά της Τουρκίας, αντί των Ηνωμένων Πολιτειών”… Όχι, δεν είμαι”, σημειώνει και ολοκληρώνει το παραλήρημα του.

Παρακάτω δημοσιεύσουμε τη δημοσιογραφική ερώτηση και την απάντηση του Αμερικανού Προέδρου στα ελληνικά και στα αγγλικά:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Και για την Τουρκία, κύριε Πρόεδρε. Η Τουρκία θα αντιμετωπίσει κυρώσεις εάν προχωρήσει με την αγορά των S-400;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΡΑΜΠ: Εντάξει, λοιπόν, η Τουρκία είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση – γιατί υπάρχει και κάτι άλλο Τζιμ. Τα πάω καλά μαζί του, είναι σκληρός. Σωστά; Πρόεδρος Ερντογάν. Είναι σκληρός, αλλά τα πάω καλά μαζί του. Και ίσως αυτό να είναι κακό, αλλά εγώ νομίζω ότι είναι πολύ καλό. Διότι, ειλικρινά, ήθελε να εξαλείψει – έχει ένα μεγάλο πρόβλημα με τους Κούρδους, όπως όλοι γνωρίζουν. Και είχε ένα στρατό 65.000 ανθρώπων στα σύνορα και επρόκειτο να εξαλείψει τους Κούρδους που μας βοήθησαν στον πόλεμο με τους Τζιχαντιστές του ISIS. Νικήσαμε το χαλιφάτο. Έχουμε το 100 τοις εκατό του χαλιφάτου.      

Του τηλεφώνησα και του ζήτησα να μην το κάνει. Είναι οι φυσικοί εχθροί του ή της Τουρκίας. Και δεν το έχει κάνει. Ήταν ευθυγραμμισμένοι για να επιτεθούν και να εξαλείψουν τους ανθρώπους που απλά νίκησαν το χαλιφάτο του ISIS. Του είπα, «δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό». Δεν μπορείτε να το κάνετε. Και δεν το έκανε.    

Έτσι έχω μια σχέση. Αλλά επιτρέψτε μου να σας πω – πάει στη διάρκεια της δικυβέρνησης Ομπάμα. Και θέλει να αγοράσει τον πύραυλο Patriot. Σωστά; Δεν του το πούλησαν. Θέλει να το αγοράσει – αν και είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και, θεωρητικά, θα μπορούσε να είναι σύμμαχος εάν σεβόταν τον Πρόεδρο και έχει έναν μεγάλο στρατό και είναι – ξέρετε, είναι μαχητές.

Οι Τούρκοι είναι μεγάλοι μαχητές. Και εργαζόμαστε στην επαρχία Idlib μαζί επειδή δεν θέλει να δει 3 εκατομμύρια ανθρώπους να σκοτώνονται και ούτε εγώ – στη Συρία. Αλλά – και το ανέφερα αυτό. Αυτό ήταν άλλο πράγμα που ανέφερα, στον Πρόεδρο Πούτιν. Είπα, “Παρακαλώ, πήγαινε ήρεμα με το Idlib.” Επειδή, ξέρετε, το περικυκλώνουν.       

Νομίζω ότι αν δεν έκανα μια δήλωση πριν από έξι μήνες, αυτό θα ήταν καταστροφικό. Έχουν όμως 30.000 τρομοκράτες στην επαρχία Idlib. Υπάρχουν 3 εκατομμύρια ανθρώποι. Και, ξέρετε, να «πάρει» τρομοκράτες είναι εντάξει, αλλά δεν θέλετε να σκοτώσετε 3 εκατομμύρια ανθρώπους ή ένα εκατομμύριο ανθρώπους για να πάρετε τους τρομοκράτες.     

Έτσι, ούτως ή άλλως – οπότε τα βρίσκουμε υπέροχα. Αλλά τι συνέβη με την Τουρκία – και θα σας πω όταν είναι δίκαιο και όταν δεν είναι δίκαιο. Ήθελε να αγοράσει τον πυραυλο Patriot. Η ομάδα του προέδρου Ομπάμα είπε όχι. Συνέχιζε να θέλει να το αγοράζει. Συνέχισαν να λένε όχι, όχι, όχι. Δεν μπορούσε να το αγοράσει. Τώρα, το χρειαζόταν για την άμυνα του.

Το χρειαζόταν. Έτσι πήγε στη Ρωσία και αγόρασε τους S-400. Έκανε μια συμφωνία για να το αγοράσει επειδή δεν μπορούσε να το πάρει (εννοεί από τις ΗΠΑ). Δεν του επέτρεπαν να το αγοράσει. Δεν το επέτρεπαν. Αυτή η κυβέρνηση, εννοώ η κυβέρνηση πριν από τη δική μου, δεν τον άφηνε να το αγοράσει.

 Έτσι πηγαίνει έξω, πηγαίνει στη Ρωσία, και κάνει μια συμφωνία για τους S-400. Και ας υποθέσουμε ότι δεν είναι τόσο καλή, αλλά έκανε μια συμφωνία. Τους πλήρωσε χρήματα – πολλά χρήματα. Έβαλε πολλά χρήματα. Και το αγόρασε.

Μόλις το αγόρασε, οι άνθρωποι μας επέστρεψαν σ ‘αυτόν και είπαν: “Ακούστε, δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσετε αυτό το σύστημα”, επειδή δεν είναι το σύστημα του ΝΑΤΟ και ούτω καθεξής – γνωρίζετε όλους τους λόγους. «Δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσετε αυτό το σύστημα. Κάνετε μας μια χάρη – θα σας πουλήσουμε τον Patriot».

Είπε: “Είναι πολύ αργά, το αγόρασα ήδη”. Δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. το αγόρασε ήδη.       Εν τω μεταξύ, αγόρασε πάνω από εκατό F-35s, το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο. Είναι μυστικό. Δεν μπορείτε να το δείτε. Είναι πραγματικά δύσκολο να νικήσετε κάτι όταν δεν μπορείτε να το δείτε. Αλλά αγόρασε πάνω από εκατό. Νομίζω ότι αγόρασε 116. Αλλά αγόρασε πάνω από εκατό. Πολλά. Και υπάρχουν επιλογές για περισσότερα. Και τώρα θέλει παράδοση. Έχει καταβάλει ένα τεράστιο ποσό χρημάτων, στον Lockheed – την εταιρεία μας, τις δουλειές μας, τα πάντα.

Και τώρα λένε ότι χρησιμοποιεί το σύστημα S-400, το οποίο είναι ασύμβατο με το σύστημά μας, και αν χρησιμοποιήσετε το σύστημα S-400, η ​​Ρωσία και άλλα άτομα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στη μεγαλοφυία του F-35.      

Αλλά, ειλικρινά, είμαι για τη χώρα μας, αλλά αντιμετωπίστηκε πολύ άδικα. Του είπαν ότι δεν μπορείτε να το αγοράσετε, δεν μπορείτε να το αγοράσετε. Ξέρετε, είναι το παλιό μυστικό, όταν δεν μπορείτε να έχετε κάτι, ξαφνικά, καταλήγει να πάει και να πάρει κάτι άλλο, και τότε του είπαν, πρώτα του είπαν: “Θα το πουλήσουμε Μπορείτε να το έχετε σε τέσσερα χρόνια. ” Στη συνέχεια, του είπαν, “Θα σας το δώσουμε αμέσως”. Αλλά είπε: “Δεν μπορώ να το κάνω, αγόρασα, έχω ξοδέψει μια περιουσία για να αγοράσω ένα άλλο σύστημα” – παρόμοιο σύστημα – από τη Ρωσία.

Το πρόβλημα είναι ότι αγόρασε ήδη τα αεροπλάνα. Και τα αεροπλάνα δεν είναι συμβατά από τη σκοπιά μας. Όχι από την άποψη της συμβατότητας, αλλά από τη δική μας άποψη, της εθνικής ασφάλειας. “Έτσι είναι ένα χάος (εννοεί η κατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία). Είναι ένα χάος. Και ειλικρινά, δεν είναι λάθος του Ερντογάν.

Τώρα λοιπόν θα γράψετε ότι έχουμε τα τελευταία νέα: “Ο Ντόναλντ Τραμπ αγαπά την Τουρκία, αγαπά την Τουρκία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι στην πλευρά της Τουρκίας, αντί των Ηνωμένων Πολιτειών”… Όχι, δεν είμαι”

Μιχάλης Ιγνατίου

Πηγή: hellasjournal.com

Μοιραστείτε το:
Tagged