VOUCHER της Ντροπής…!!!

Απασχόληση Δημόσια Διοίκηση
Μοιραστείτε το:

Τις τελευταίες ημέρες έχουμε γίνει όλοι θεατές ενός προσβλητικού και συνάμα γελοίου φαινομένου, του «προγράμματος  στήριξης επιστημόνων , ελεύθερων επαγγελματιών» με άξονα την περιβόητη τηλεκατάρτιση. Αν δεν είχαν ανακοινωθεί και δεσμευτεί 193 εκατομμύρια ευρώ σίγουρα θα μιλάγαμε για μια φαρσοκωμωδία και εμπαιγμό απέναντι στο σύνολο των επιστημόνων της χώρας.

του Γιάννη Κυριακόπουλου

ΙΩΑΝΝΗΣ Γ.ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δυστυχώς όμως πέρα από την προσβλητική αυτή στάση της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών απέναντι στους άρτια καταρτισμένους επιστήμονες, υπάρχει πλέον έντονη οσμή σκανδάλου και ευνοική μεταχείριση συμφερόντων. Οι επιστήμονες πέρα από την κατάρτιση και μόρφωση τους, είναι και μια επαγγελματική ομάδα που έχει έτοιμη υποδομή και δυνατότητες να δεχθεί κάθε δυνατή υποστήριξη Η/Υ άρα είναι πλέον προφανής και ο λόγος επιλογής τους για αυτά τα προγράμματα επιμόρφωσης. Εκπονήθηκε ένα πρόγραμμα κατάρτισης κόστους 193 εκατομμυρίων ευρώ για σύνολο 180.342 επιστημόνων με αμοιβή 600 ευρώ/επιστήμονα και ως δια μαγείας συμπεραίνουμε ότι το συνολικό κόστος (108.000.000 εκατομμύρια ευρώ) διαφέρει από την συνολική εξαγγελία, μαθηματικά λειτουργώντας διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε  να ενισχύσει την ιδιωτική εκπαίδευση με 85 εκατομμύρια ευρώ, ποσό ίσο με τα 50% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης των πανεπιστημίων της χώρας.

Είναι ολοφάνερος ο σκοπός της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει με αυτό το ποσό την ιδιωτική εκπαίδευση και παράλληλα να ικανοποιήσει το ιδεολογικό της πρόταγμα της και τις όποιες προεκλογικές υποσχέσεις και γραμμάτια έχει προς εξόφληση. Και από το ποσό αυτό και την ευφάνταστη δημιουργία του μητρώου Ολοκληρωμένων Συστημάτων Τηλεκατάρτισης (ΟΣΤΚ) ,  τα οποία θα ενοικιάζονται στα ΚΔΒΜ τελικά καταλήγουν να προσφέρονται 36 εκατομμύρια ευρώ σε 6 εταιρείες ( κάτοχοι πλατφόρμας τηλεκατάρτισης) , 9 εκατομμύρια ευρώ σε λιγοστές εταιρείες και τα υπόλοιπα 40 εκατομμύρια ευρώ σε 400 ΚΔΒΜ. Αναζητώντας την σχετική απόφαση στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ (ΑΔΑ:ΨΣ2246ΜΤΛΚ-ΞΙΩ/2.4.2020) αναδεικνύεται μια διαδικασία ενδεχόμενης προσυνεννόησης  καθώς διαπιστώνεται προθεσμία υποβολής τριών ημερών (σελ.19), φωτογραφικές προδιαγραφές και με την αποδοχή αντικείμενα κατάρτισης αυτά τα οποία είχαν έτοιμα οι 6 εταιρείες. Αποτέλεσμα αυτού του διαγωνισμού ήταν η αξιολόγηση 100 χιλιάδων σελίδων εκπαιδευτικού υλικού, ο έλεγχος των πλατφορμών κατάρτισης, των υποδομών (help-desk, data center), των πνευματικών δικαιωμάτων των προγραμμάτων του υλικού, της τήρησης των διεθνών προτύπων μόλις μέσα σε μισή ημέρα και ο τελικός τραγέλαφος που όλοι γίναμε γνώστες μέσω των κωμικοτραγικών και ακαταλαβίστικων μεταφράσεων του εκπαιδευτικού υλικού. Άξιο αναφοράς είναι και η αδιαφανής δημοσιοποίηση του μητρώου ΟΣΤΚ, με εμφάνιση μόνο της URL (Ενιαίος εντοπιστής πόρων του παγκόσμιου ιστού) της πλατφόρμας, υποκρύπτοντας κάθε εταιρικό στοιχείο των εταιρειών και των μελών αυτών.

Συνοψίζοντας όλη αυτή την ύποπτη μέθοδο που επέλεξε το υπουργείο αποκαλύπτεται απροκάλυπτα η ροή δημόσιου χρήματος προς εταιρείες που τελικά δεν είχαν κανένα δικαίωμα να εισπράττουν χρήματα για κατάρτιση, καθώς και η στοχευμένη απαξίωση και εμπαιγμός του συνόλου των επιστημόνων της χώρας. Η κυβέρνηση μέσω του καραμπινάτου ψέματος ότι η κατάρτιση είναι επιλέξιμη από το ΕΣΠΑ, άρα το κράτος θα εισπράξει κοινοτική συνδρομή (έγγραφο υπουργείου Οικονομίας με ημερομηνία 8.4.2020 προς τις διαχειριστικές αρχές ΕΣΠΑ με επισυναπτόμενες οδηγίες της Ευρωπαικής Επιτροπής  θεωρεί επιλέξιμο το επίδομα των 800 ευρώ που αρνείται να δώσει στους αυτοπασχολούμενους) παραπλανά το σύνολο των πολιτών και ταυτόχρονα σε περίοδο κρίσιμων ημερών αρνείται να απαγκιστρωθεί από τις πολιτικές της ιδεοληψίες. Είναι ξεκάθαρο ότι η πολιτική εμμονή της κυβέρνησης σε νεοφιλελεύθερα μοτίβα και εφαρμογή μοντέλων που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων δεν εξαντλείται μόνο στην αποδεδειγμένη ανικανότητα του υπουργού εργασίας και τον ανεπαρκή τρόπο λειτουργίας του και χειρισμού θεμάτων εργατικού περιεχομένου, αλλά επεκτείνεται στο σύνολο όλων των δομικών της λειτουργιών. Η εσωτερική πολιτική σύγκρουση της κυβέρνησης με το εαυτό της και η αναγκαστική λήψη μέτρων κοινωνικής στήριξης και δυστυχώς προσωρινής ανακούφισης της κοινωνίας έχει ως τραγικό αποτέλεσμα την υποκριτική συμπεριφορά και την δίχως άλλο κυνική στάση της απέναντι στην επερχόμενη αχαρτογράφητη οικονομική κρίση.

Τελειώνοντας και ως επιστήμονας οικονομολόγος/λογιστής θα ήθελα να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά και μνεία στον κλάδο των λογιστικών γραφείων και  το τεράστιο έργο που επιτελούν για άλλη μια φορά κάτω από δύσκολες κοινωνικές συνθήκες. Η διαπιστωμένη διαχρονική κρατική ανεπάρκεια και η αδυναμία ορθών διατυπώσεων και εφαρμογής αποφάσεων για άλλη μια φορά διασώθηκε από την ευσυνειδησία και επαγγελματισμό των λογιστικών γραφείων, τα οποία κάτω από απάνθρωπες συνθήκες κρατούν όρθιες επιχειρήσεις, εργαζόμενους και συνταξιούχους αντικαθιστώντας επάξια την τραγική επιπολαιότητα της κυβέρνησης, υπουργών και ερασιτεχνών υπουργικών στελεχών. Παράλληλα δεν θα πρέπει να μην σημειωθεί και η τραγική ανεπάρκεια και απουσία του εκλεγμένου προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου, ο οποίος εκλεγμένος με την κυβερνητική αρωγή και δεξιό πολιτικό μανδύα, είναι εξαφανισμένος – σε αντίθεση με την πλειοψηφία πρόεδρων άλλων επιστημονικών φορέων – και η εκκωφαντική του σιωπή δηλώνει προφανέστατα και την κομματική του εξάρτηση, η οποία και τον καθιστά αυτόματα και ανίκανο να διαχειριστεί και υπερασπιστεί στοιχειωδώς τα συμφέροντα και τις αγωνίες του κλάδου μας. Η ανικανότητα άρθρωσης του ενάντια σε όλο αυτό το νομοθετικό έκτρωμα που έχει πλέον λάβει μορφή χιονοστιβάδας και έχει ωθήσει το σύνολο του λογιστικού κλάδου πέρα από τα όρια του δυστυχώς τείνει να βρει πιστή εφαρμογή στην περιβόητη ρήση του Γέρου της Δημοκρατίας «Εδοξάσθη εκρυπτόμενος και κατεποντίσθη εμφανιζόμενος».

ΙΩΑΝΝΗΣ Γ.ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ-ΛΟΓΙΣΤΗΣ

Μοιραστείτε το:
Tagged