Βορίδης και Μυλωνάκης στις θέσεις Μπρατάκου-Παπασταύρου…; – «Προχωράμε» το μήνυμα Μητσοτάκη

Κυβέρνηση
Μοιραστείτε το:

«Προχωράμε» το μήνυμα Μητσοτάκη -Ακούγονται Βορίδης και Μυλωνάκης μετά την παραίτηση Μπρατάκου-Παπασταύρου

Χωρίς να κάνει κανένα σχόλιο αποχώρησε από την αίθουσα του Ολομέλειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε η αντιπολίτευση και απορρίφθηκε με 159 «όχι».

«Τα είπα όλα στην ομιλία μου, δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο. Προχωράμε», είπε ο πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν για μία πρώτη αντίδραση μετά τις παραιτήσεις των δύο στενών συνεργατών του στο Μέγαρο Μαξίμου.

του Γιάννη Καντέλη (iefimerida.gr)

Το μούδιασμα ήταν εμφανές σε αρκετά στελέχη της ΝΔ αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση, λίγο πριν τις οκτώ το βράδυ, ότι ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και επικεφαλής της γενικής γραμματείας του πρωθυπουργού Γιάννης Μπρατάκος υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, οι οποίες έγιναν δεκτές. «Η συμμετοχή τους σε μία κοινωνική εκδήλωση έστειλε το λάθος μήνυμα», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά, ενώ οι δύο πρώην, πια, υπουργοί, εμφανίστηκαν πρόθυμοι να διευκολύνουν τον πρωθυπουργό μετά τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης για την παρουσία τους σε σπίτι επιχειρηματία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης είχε πάρει πολύ γρήγορα τις αποφάσεις του και χθες το πρωί συνομίλησε σε ξεχωριστές συναντήσεις με τον κ. Παπασταύρου και τον κ. Μπρατάκο για το θέμα, με τους δύο να υποβάλουν άμεσα τις παραιτήσεις του. Ωστόσο, επελέγη αυτές να ανακοινωθούν λίγο πριν την ομιλία του στη Βουλή.

Τώρα, ως προς την αντικατάσταση τους, ο πρωθυπουργός δεν θέλει να πάρει βιαστικές αποφάσεις και φέρεται να προτιμά να ζυγίσει καλά την κατάσταση πριν καταλήξει στους αντικαταστάτες τους. Αυτό που αποκλείεται, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι οι εξελίξεις αυτές να προκαλέσουν έναν ευρύτερο ανασχηματισμό στο κυβερνητικό σχήμα, κάτι που εδώ και καιρό εξετάζεται να γίνει μετά τις ευρωεκλογές. Σε πρώτη φάση το πιθανότερο σενάριο είναι να μοιραστούν οι αρμοδιότητες τους στα υπόλοιπα στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου τα οποία καλούνται να βάλουν πλάτη το επόμενο διάστημα.

Νέες αρμοδιότητες για Βορίδη και Σκέρτσο

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, το γραφείο του οποίου είναι σε άλλο κυβερνητικό κτίριο, αναμένεται να «μετακομίσει» στο Μέγαρο Μαξίμου αναλαμβάνοντας τις αρμοδιότητες για το νομοθετικό έργο που είχε ο κ. Παπασταύρου. Επιπλέον έργο θα κληθούν να «βγάλουν», επίσης, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θανάσης Κοντογεώργης. Για την θέση του κ. Μπρατάκου ως γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού ακούστηκε χθες το όνομα του γενικού γραμματέα της Βουλής Γιώργου Μυλωνάκη, χωρίς να έχει ληφθεί κάποια απόφαση. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μυλωνάκης, ο διευθυντής στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Μακεδονία Μιχάλης Μπεκίρης και ο σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη Θανάσης Νέζης περιλαμβάνονται στα πρόσωπα που θα σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος το επόμενο διάστημα.

Ενδεχόμενο αλλαγών στη δομή του Μαξίμου

Πέρα από τα πρόσωπα, υπάρχουν στελέχη που βάζουν στο τραπέζι της συζήτησης και το ενδεχόμενο αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας του κυβερνητικού σχήματος και ειδικότερα της δομής του Μεγάρου Μαξίμου. Μία δομή την οποία υποστήριξαν και υπηρέτησαν συγκεκριμένα άτομα στην πρώτη τετραετία, απέδωσε και κατάφερε να διαχειριστεί μία σειρά κρίσεων από τα ελληνοτουρκικά μέχρι τον covid. Τώρα, σύμφωνα με την ανάλυση τους, θα ήταν χρήσιμο να γίνουν προσαρμογές που θα συμβαδίζουν με τα νέα δεδομένα για να υπάρξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged