Τσουνάμι αιτημάτων Δήμων … για κούρεμα στις αντικειμενικές αξίες

Δήμοι Κατασκευές
Μοιραστείτε το:

Στα «κάγκελα» 125 δήμοι και κοινότητες σε Αθήνα και περιφέρεια. Ζητούν διορθώσεις τιμών ένα χρόνο μετά τις αναπροσαρμογές που έγιναν. Τι εξετάζει το οικονομικό επιτελείο.

————————

Τσουνάμι αιτημάτων για «κούρεμα» αντικειμενικών αξιών δέχεται το υπουργείο Οικονομικών, ένα χρόνο (και βάλε) μετά την αναπροσαρμογή τους, από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Η προθεσμία υποβολής αιτημάτων διόρθωσης αντικειμενικών αξιών από τους δήμους εκπνέει σήμερα -μετά την παράταση και χωρίς να αποκλείεται ολιγοήμερη παράταση εκ νέου- και έως την Παρασκευή 125 δήμοι από όλη τη χώρα είχαν ζητήσει δεύτερη ευκαιρία για χαμηλότερες αντικειμενικές. Στην πρώτη φάση, προσδιορισμού της αξίας των αντικειμενικών, πολλοί από αυτούς τους δήμους που ζητούν σήμερα δεύτερη ευκαιρία δεν είχαν καν υποβάλει στοιχεία…

Τον χορό των αιτημάτων άνοιξε ο Δήμος Αθηναίων, ζητώντας επανακαθορισμό αντικειμενικών στο σύνολο των διαμερισμάτων του, με μέγιστη αύξηση τιμών 55% σε σχέση με τις τιμές που ίσχυαν το 2021 , όταν η αναπροσαρμογή έφερε αυξήσεις έως και 115,63%. Αιτήματα διορθώσεων έχουν υποβάλει, μεταξύ άλλων, οι Δήμοι Γλυφάδας, Ταύρου-Μοσχάτου, Αγίου Δημητρίου, Ραφήνας, Παλλήνης, Καλαμάτας και Ρόδου.

Η γνώμη των δημοτικών συμβουλίων των δήμων θα πρέπει να υποβληθεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και να συνοδεύεται από κάθε πραγματικό αποδεικτικό στοιχείο που θα αιτιολογεί τους λόγους για τους οποίους ζητούν να μειωθούν οι τιμές. Οι στοιχειοθετημένες γνώμες που θα καταθέσουν οι δήμοι θα τεθούν υπόψη της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, που θα τις μελετήσει υποβάλλοντας τις προτάσεις της στον υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση.

Όπως έχει ξεκαθαρίσει ο Χρήστος Σταϊκούρας, «όπου υπάρχει τυχόν βασιμότητα, η αρμόδια επιτροπή θα εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομικών εκ νέου εκτίμηση, με την ίδια -προβλεπόμενη εκ του θεσμικού πλαισίου- διαδικασία, δίχως αναδρομική ισχύ».

Παράλληλα ξεκινά η διαδικασία καθορισμού τιμής ζώνης σε 216 περιοχές που μένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος, με τους ιδιώτες εκτιμητές να υποβάλλουν προτάσεις τους επόμενους μήνες και τη διαδικασία να ολοκληρώνεται εντός του 2023. Πρόκειται για το υπολειπόμενο 1,5% της Επικράτειας, όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία.

Τέλος, έως το τέλος του 2023 σχεδιάζεται να έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των ζωνών για όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών, η οποία αποτελεί τη βάση για τη λειτουργία του αυτόματου συστήματος αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές, θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα αναπροσαρμόζει τις τιμές ζώνης.

Η μόνιμη Επιτροπή η οποία έχει συσταθεί για τις αντικειμενικές αξίες στο υπουργείο Οικονομικών θα δουλεύει και τα απογεύματα έως το καλοκαίρι, όπως αναφέρει σχετική απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια.

Πηγή: euro2day.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged