Τραγωδία Τεμπών: Ποινικές διώξεις και κατά επιθεωρητή και δύο σταθμαρχών

Γεγονότα
Μοιραστείτε το:

Κατηγορούνται για διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών, καθώς και για αδικήματα ανθρωποκτονιών και σωματικών βλαβών κατά συρροή. Συγκαλείται αύριο Παρασκευή η Ολομέλεια Εφετών Λάρισας, για τον ορισμό εφέτη-ανακριτή.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για την τραγωδία στα Τέμπη μετά την άσκηση νέων ποινικών διώξεων από τις ανακριτικές αρχές σε βάρος του επιθεωρητή του ΟΣΕ, ο οποίος τοποθέτησε στη νυχτερινή βάρδια τον ακατάλληλο και άπειρο σταθμάρχη, καθώς και σε βάρος των δύο σταθμαρχών που έπρεπε να βρίσκονται στη βάρδια τους στο σταθμό της Λάρισας μέχρι τις 11 το βράδυ του μοιραίου δυστυχήματος, αλλά αποχώρησαν νωρίτερα.

Οι διώξεις ασκήθηκαν από την αρμόδια ανακρίτρια που ερευνά την υπόθεση μετά και την παράδοση την Τετάρτη του σχετικού πορίσματος από τους δικαστικούς πραγματογνώμονες. Ειδικότερα, τα τρία αυτά πρόσωπα κατηγορούνται για διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών που είναι κακούργημα με ποινές από δέκα χρόνια ως ισόβια καθώς και για τα αδικήματα των ανθρωποκτονιών και σωματικών βλαβών κατά συρροή που είναι πλημμελήματα.

Τα πορίσματα των πραγματογνωμόνων

Η αντίστροφη μέτρηση για την άσκηση νέων διώξεων στην υπόθεση με την τραγωδία των Τεμπών σήμανε μετά την παράδοση των πορισμάτων από τους δύο δικαστικούς πραγματογνώμονες που ορίστηκαν από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Λάρισας Απόστολο Τζαμαλή.

Σε αυτά περιλαμβάνονται κρίσιμα στοιχεία που θα ρίξουν φως στα αίτια της τραγωδίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, την άσκηση νέων ποινικών διώξεων σε τουλάχιστον 3 άτομα για ίδια ή “συναφή αδικήματα”, ανέφερε και σε σχετικό δικαστικό του έγγραφο και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών της Λάρισας Σταμάτης Δασκαλόπουλος.

Τι αναφέρουν οι δικαστικοί πραγματογνώμονες

Στα πολυσέλιδα πορίσματα περιλαμβάνονται κρίσιμα στοιχεία που ρίχνουν φως στα αίτια της τραγωδίας. Οι δύο δικαστικοί πραγματογνώμονες, που ορίστηκαν από τον προϊστάμενο Εισαγγελίας Λάρισας και ερευνούν τι πραγματικά έγινε και ποιοι φταίνε, παρέδωσαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους μέσα σε μία εβδομάδα στις ανακριτικές αρχές.

Οι δικαστικές αρχές είχαν στο επίκεντρο τον επιθεωρητή που τοποθέτησε τον ακατάλληλο και άπειρο σταθμάρχη στις νυχτερινές βάρδιες, αλλά και τον σταθμάρχη της προηγούμενης βάρδιας που όφειλε να είναι στο πόστο του ως τις 11 και έφυγε νωρίτερα.

Στο στόχαστρο των ερευνών είναι και πληροφορίες από ανακριτικές πηγές, ότι ο μηχανοδηγός της μοιραίας αμαξοστοιχίας που έχασε τη ζωή του στο δυστύχημα, δεν επικοινώνησε με τον σταθμάρχη της Λάρισας στο ραδιοτηλέφωνο, καθώς τέτοιες κλήσεις δεν έχουν καταγραφεί.

Από την έρευνα που θα διενεργηθεί θα φανεί εάν προσπάθησε να τον βρει στο κινητό ή αν τον κάλεσε και δεν απαντούσε, στοιχεία που θα φανούν από τις συνομιλίες στο τηλέφωνο του σταθμάρχη, που έχει κατασχεθεί.

Ώρα απόφασης για εφέτη ανακριτή και οι “αμαρτωλές” συμβάσεις

Κρίσιμη στο μεταξύ είναι και η συνεδρίαση αύριο Παρασκευή, 10.3.2023 της Ολομέλειας Εφετών της Λάρισας, όπου θα συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών της Λάρισας προκειμένου να αποφασίσει  για το εάν θα ανατεθεί ή όχι η υπόθεση του δυστυχήματος στα Τέμπη σε εφέτη ανακριτή.

Τη  σύγκληση της Ολομέλειας των 21 Εφετών έχει ζητήσει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών της Λάρισας Σταμάτης Δασκαλόπουλος, προκειμένου η υπόθεση να ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή.

Με έγγραφό του ζήτησε τη σύγκληση για να οριστούν ένας εφέτης ανακριτής και αναπληρωτής του ώστε να ολοκληρωθεί η έρευνα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, ο οικονομικός εισαγγελέας Χρήστος Μπαρδάκης κινητοποιήθηκε μετά την παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου για κατά απόλυτη προτεραιότητα διερεύνηση όλων των συμβάσεων.

Τι ελέγχει ο οικονομικός εισαγγελέας

Στο πλαίσιο των ερευνών συμβάσεων που καθυστέρησαν η δεν υλοποιήθηκαν ο κ. Μπαρδάκης ανέθεσε τις έρευνες για τα έργα σε τρεις εισαγγελείς.

  • Τον εισαγγελέα εφετών Μιχάλη Μιχαλόπουλο που θα είναι και ο επικεφαλής του εισαγγελικού κλιμακίου και
  • Τους εισαγγελείς Δημήτρη Αποστολά και Αθανασία Βλάχου η οποία στο παρελθόν είχε χειριστεί τις έρευνες για τη σύμβαση 717 του 2014, σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου, που δεν υλοποιήθηκε και υπογράφηκε συμπληρωματική με αποτέλεσμα ακόμα να μην έχει ολοκληρωθεί.

Η έρευνα της εισαγγελέως Αθανασίας Βλάχου για τη σύμβαση 717 αφορούσε σε ζημιά του δημοσίου ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ από τις καθυστερήσεις των έργων, με βάση το αδίκημα της απιστίας, αλλά αρχειοθετήθηκε το 2021 γιατί σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές το πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας που διαβιβάστηκε στην Οικονομική Εισαγγελία, κατέληγε ότι δεν προέκυψε ζημιά σε βάρος του δημοσίου.

Πηγή: dikastiko.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged