Τραγωδία στα Τέμπη: Διευρύνεται ο κύκλος των υπόπτων
Συνεχίζονται οι καταθέσεις μαρτύρων για τη φονική σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη, με τον κόσμο να μην μπορεί να συνειδητοποιήσει τι έγινε, εννέα ημέρες μετά την τραγωδία με τους 57 νεκρούς. Στο δικαστικό μέγαρο Λάρισας είναι σε εξέλιξη η μεγάλη έρευνα που έχει ξεκινήσει η ανακρίτρια, με τον κύκλο των υπόπτων να διευρύνεται. «Ξέρουμε ότι την Παρασκευή θα συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών προκειμένου να οριστεί ειδικός εφέτης ανακριτής» είπε δημοσιογράφος της ΕΡΤ, επισημαίνοντας ότι μετά από αίτημα που κατέθεσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας προς την Ολομέλειά της, την υπόθεση της φονικής σύγκρουσης και της αναζήτησης των αιτιών που οδήγησαν στην εθνική τραγωδία θα την αναλάβουν ο τακτικός και ο αναπληρωματικός εφέτης.
Κάτι τέτοιο συμβαίνει λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης και των πολλών παραμέτρων της υπόθεσης, η οποία είναι πολύπλοκη και πολύ μεγάλη, γι’ αυτό και χρειάζεται ειδικός εφέτης ανακριτής, όπως κρίνουν οι δικαστές, προκειμένου να διερευνηθεί σε όλες τις πτυχές της.
Παράλληλα, η 3η ανακρίτρια συνεχίζει την έρευνα για τη φονική σύγκρουση της 28ης Φεβρουαρίου στα Τέμπη. Καθημερινά περνάνε το κατώφλι του δικαστικού μεγάρου συνταξιούχοι αλλά και εν ενεργεία σιδηροδρομικοί, προκειμένου να καταθέσουν την εμπειρία τους, που μπορεί να διαλευκάνει κάποια σκοτεινά σημεία και να βοηθήσει την ίδια την ανακρίτρια προκειμένου να συνεχίσει σωστά το έργο της προς όλες τις κατευθύνσεις.
Πέρα από τον προφυλακισμένο σταθμάρχη, ο οποίος στην πολύωρη κατάθεσή του παρέθεσε τη δική του εκδοχή για το αδιανόητο σιδηροδρομικό δυστύχημα, και άλλοι φαίνεται ότι θα περάσουν το κατώφλι του δικαστικού μεγάρου προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις και να πουν τι έγινε εκείνο το μοιραίο βράδυ. Κρίσιμα ερωτήματα όπως το γιατί κάποιοι σταθμάρχες που είχαν βάρδια, σύμφωνα με το πρόγραμμα βαρδιών, έφυγαν νωρίτερα και το τι έγινε με τον σταθμάρχη της επόμενης βάρδιας ζητούν απαντήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και την Παρασκευή 10 Μαρτίου θα έχουμε και τον ορισμό του ειδικού εφέτη ανακριτή, οπότε θα συνεχιστεί η διαδικασία της προανάκρισης κανονικά, την ώρα που και άλλοι ύποπτοι για παραλείψεις και λάθη μπαίνουν στο κάδρο των ερευνών, με τον ρόλο του επιθεωρητή του ΟΣΕ και του σταθμάρχη που αποχώρησε πριν τη λήξη της βάρδιας του να εξετάζονται διεξοδικά.
Μητσοτάκης για Τέμπη: Θα αξιοποιήσουμε πλήρως την εμπειρία των ευρωπαϊκών υπηρεσιών
Με την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναβάθμιση των σιδηροδρόμων, συναντήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κ. Μητσοτάκης: Φταίμε όλοι για την τραγωδία – Οικονομική και ηθική στήριξη των οικογενειών των θυμάτων
Θα κινήσω γη και ουρανό ώστε το έργο της τηλεδιοίκησης να ολοκληρωθεί το συντομότερο, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο. Είπε ακόμα ότι θα υπάρξει οικονονομική και ηθική στήριξη των οικογενειών των θυμάτων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «επαναλαμβάνω δημόσια τη συγγνώμη μου στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια, αλλά κυρίως προσωπικά» και υπογράμμισε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη.
Η τεχνολογία θα μας είχε βοηθήσει να αποτρέψουμε το αδιανόητο, σημείωσε και είπε ότι θα λειτουργεί σε λίγους μήνες το σύστημα τηλεδιοίκησης επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν προφτάσαμε να το εγκαταστήσουμε πριν συμβεί το κακό.
Τόνισε ότι «όλοι φταίμε» ενώ όπως είπε τον επιμερισμό των ευθυνών θα τον κάνει η δικαιοσύνη. Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε για απόλυτη διαφάνεια στην έρευνα ενώ είπε ότι θα υπάρξει άμεση δρομολόγηση ενεργειών για τη βελτίωση των σιδηροδρόμων μας.
Ακουγοντας τους διαλόγους που είδαν το φως της δημοσιότητας ένιωσα ντροπή και οργή είπε ο πρωθυπουργός. « Στόχος είναι αυτά τα συναισθήματα να μετατραπούν σε δημιουργική δράση» υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο των παρεμβάσεων πλαίσιο έκανε λόγο για οικονονομική και ηθική στήριξη των οικογενειών των θυμάτων. Τόνισε ότι από εδώ και πέρα θα υπάρχουν δυο σταθμάρχες σε κάθε βάρδια. Ακόμα αναφέρθηκε στην άμεση αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για καταστροφές και κλοπές στο σιδηροδρομικο δίκτυο.
Θα κινήσω γη και ουρανό ώστε το έργο της τηλεδιοικησης να ολοκληρωθεί το συντομότερο, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ακόμα τόνισε την ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης λέγοντας όι αυτό μπορεί να γόνει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Οι νέοι έχουν κάθε δίκιο να είναι θυμωμένοι, το ίδιο και οι γονείς τους, ανέφερε προσθέτοντας όμως ότι «είναι σημαντικό να δώσουμε χώρο στη θλίψη, αλλά όχι να γίνει σπίθα νέου διχασμού».
Ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος και για τα θέματα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης πρόκειται να ενημερώσει για την αυτοψία που έκανε σε Λάρισα και Θεσσαλονίκη σε υποδομές, μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Ο πρωθυπουργός είχε χθες Τετάρτη (8/3/2023) σειρά επαφών με Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες – τεχνοκράτες που έφτασαν στην Αθήνα μετά το αίτημα για παροχή τεχνογνωσίας που είχε υποβάλλει ο ίδιος στην πρόεδρο της Κομισιόν και παρουσίασαν τις προτάσεις τους για τη βελτίωση της λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου, την ασφάλεια των συγκοινωνιών, την αναβάθμιση υποδομών και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για επενδύσεις στους ελληνικούς σιδηρόδρομους. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε επικοινωνία με τον Καγκελάριο Σολτς, ζήτησε παροχή τεχνογνωσίας και από τη Γερμανία, η οποία έχει βιώσει μεγάλα σιδηροδρομικά δυστυχήματα στο παρελθόν.
Για Τέμπη: Θα αξιοποιήσουμε πλήρως την εμπειρία των ευρωπαϊκών υπηρεσιών
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες (8.3.2023) στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κρίστιαν Σμιτ, Διευθυντή αρμόδιο για τις χερσαίες μετακινήσεις στη Γενική Διεύθυνση Κινητικότητας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων Γιόζεφ Ντοπελμπάουερ, την Ελμπιέτα Λούκανιουκ, μέλος του επιτελείου της Επιτρόπου Μεταφορών Αντίνα Βάλεαν, και την Αναπληρώτρια Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Ελένη Παλαιολόγου.
Τα μέλη της ευρωπαϊκής αποστολής παρουσίασαν στον πρωθυπουργό τις πρώτες σκέψεις, οι οποίες θα διαμορφωθούν σε συγκεκριμένες προτάσεις, για τη βελτίωση της λειτουργίας του σιδηροδρομικού δικτύου, την ασφάλεια των συγκοινωνιών, την αναβάθμιση υποδομών, την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για επενδύσεις στους ελληνικούς σιδηρόδρομους.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μαξίμου, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα, στο πλαίσιο της απόλυτα διαφανούς διερεύνησης της τραγωδίας στα Τέμπη, θα αξιοποιήσει πλήρως την εμπειρογνωμοσύνη και την εμπειρία των ευρωπαϊκών υπηρεσιών.
Στη συνάντηση έλαβαν επίσης μέρος ο Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος και για θέματα Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα.
Πηγή: ertnews.gr, euro2day.gr