Stealth F-35: Πολλαπλασιαστής ισχύος – Ιπτάμενο στρατηγείο

Άμυνα
Μοιραστείτε το:

Τα δεδομένα και οι ισορροπίες στο Αιγαίο αλλάζουν δραματικά υπέρ της Ελλάδος το επόμενο διάστημα. Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ έδωσε το πράσινο φως για την πώληση των F-35 στη χώρα μας, παρότι πριν από λίγες ημέρες ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν είχε εκφράσει τον εκνευρισμό του στο ενδεχόμενο να πάρει η Ελλάδα F-35, την ώρα που οι ΗΠΑ έχουν παγώσει το θέμα της πώλησης F-16 V στην Τουρκία.

του Κωνσταντίνου Ιατρίδη

Και αυτή η έγκριση είναι και ένα αυστηρό μήνυμα προς τον Ερντογάν ότι, αν δεν αλλάξει συμπεριφορά και στάση απέναντι στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Κύπρο δεν πρόκειται να εγκρίνει την πώληση και την αναβάθμιση των F-16. Και ο Μενέντεζ έχει αποδείξει ότι, αυτό που λέει το εννοεί.

Βεβαίως βάσει της διαδικασίας που προβλέπεται, πρέπει να συμφωνήσουν ο Ρεπουμπλικανός αντιπρόεδρος της επιτροπής Τζιμ Ρις, καθώς και ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος στην αντίστοιχη επιτροπή στη Βουλή, κάτι όμως που είναι ζήτημα χρόνου, οπότε η Αμερικανική κυβέρνηση θα ειδοποιήσει επίσημα το Κογκρέσο για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα και από εκεί και πέρα θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την επικύρωση της αμυντικής σύμβασης. Η Ελλάδα θα προμηθευτεί 20+ 20 F-35 όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Το γεγονός ότι η Αμερική έχει από το 2019 αποβάλει την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 λόγω της απόκτησης του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, δίνει για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες τη δυνατότητα στη χώρα μας να αποκτήσει ξεκάθαρο προβάδισμα σε τεχνολογικό αλλά και ποιοτικό επίπεδο έναντι της Τουρκίας, η οποία πλέον και για αρκετά χρόνια ακόμη, ακόμη και αν θα πάρει στην καλύτερη περίπτωση τα F-16 VIPER, θα περιοριστεί στη χρήση μαχητικών αεροσκαφών 4,5 γενιάς. Η χώρα μας θα αποκτήσει ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας.

Τα αεροσκάφη F-35 5ης γενιάς Stealth σε στρατηγικό επίπεδο, αναμένεται να κάνουν τη διαφορά στο Αιγαίο, αφού, αφενός μπορούν να πλήττουν τον αντίπαλο σε βάθος και προτού αυτός αντιληφθεί την ύπαρξή τους, αφετέρου θα δώσουν τη δυνατότητα στο κέντρο επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας να έχει μεγάλη εικόνα της περιοχής επιχειρήσεων σε πραγματικό χρόνο, και ανάλογα να κατευθύνει τα υπόλοιπα μαχητικά αεροσκάφη.

Η ένταξη του F-35 στην Πολεμική μας Αεροπορία, αλλάζει όλη τη φιλοσοφία της μάχης. Οι Ισραηλινοί, οι οποίοι το έχουν ήδη αποκτήσει, το χαρακτηρίζουν ως «office in the sky» αφού εισάγει την έννοια του δικτυοκεντρικού πολέμου. Η προσθήκη του στο ελληνικό οπλοστάσιο θα αποτελέσει, στρατηγικό αλλά και τεχνολογικό άλμα, που θα ανατρέψει πλήρως τις ισορροπίες στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο. Η επιδίωξη του Ερντογάν, η Τουρκία να γίνει μια περιφερειακή δύναμη στην περιοχή απομακρύνεται και αυτό ανησυχεί και εκνευρίζει τον ίδιο. Τα σχέδια του ανατρέπονται.

Η ένταξή του στην Πολεμική Αεροπορία θα αυξήσει το γεωστρατηγικό αποτύπωμα της Ελλάδος ενώ η παρουσία του F-35 στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο δημιουργεί νέα δεδομένα με την πολεμική Αεροπορία μας να αποκτά συγκριτικό πλεονέκτημα, που θα ακυρώνει στην πράξη κάθε αναθεωρητική σκέψη της Τουρκίας, πείθοντας την ηγεσία της ότι ματαιοπονεί επιχειρώντας να χρησιμοποιήσει τον στρατιωτικό καταναγκασμό.

Ακόμη κι αν το θέμα των F-16 ξεμπλοκάρει μετά την απόφαση του Κογκρέσου μέσα στο 2023 (λίγο δύσκολο), τα πρώτα αεροσκάφη θα μπορούσαν να παραδοθούν το νωρίτερο το 2027. Ενώ η Ελλάδα στο τέλος του 2027 είναι πιθανόν να έχει ήδη αποκτήσει και τα πρώτα F-35. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία πρέπει να τρέξει έναν πραγματικό αγώνα δρόμου. Παρά το γεγονός ότι οι διαθεσιμότητες των τουρκικών F-16 έχουν βελτιωθεί, ο στόλος των αεροσκαφών F-16 γηράσκει. Με ορίζοντα το 2028 είναι απολύτως σαφές ότι η Τουρκία θα υπολείπεται στον τομέα που αφορά την αεροπορική ισχύ με τα μαχητικά. Η αναβάθμιση προς το παρόν των τουρκικών F-16 δεν θα υλοποιηθεί, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι δεν θα τα πάρει στο μέλλον με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει ο Μενέντεζ (θα αναγκαστεί).

Ίσως το πιο ενδιαφέρον όμως, είναι, η έμμεση σύνδεση της απόκτησης του αεροσκάφους F-35 με το μέλλον της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ). Όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, η Lockheed Martin εξέφρασε επίσημα το ενδιαφέρον της για την ΕΑΒ.

Οι μελλοντικές πλέον αερομαχίες στο Αιγαίο και αυτό πρέπει να επισημανθεί, θα είναι μια τεχνολογική αναμέτρηση που αν δεν δεις τον αντίπαλο πρώτος, και δεν έχεις το κατάλληλο όπλο να τον χτυπήσεις από μεγάλη απόσταση, τότε έχασες. Και η απώλεια της εχθρικής Αεροπορίας, θα σημάνει και την καταστροφή του εχθρού. Τόσο απλά! Και η Πολεμική μας Αεροπορία με τα αεροσκάφη αυτά, με τα RAFALΕ τα F-16 VIPER, αποκτά αυτές τις δυνατότητες.

*Ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης είναι Αντιπτέραρχος (Ι) εα, επίτιμος Διοικητής ΔΑΥ, επίτιμος Πρόεδρος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και Αμυντικός Αναλυτής

Πηγή: liberal.gr

Μοιραστείτε το:
Tagged