Είναι γεγονός πως από τότε που τα social media μπήκαν στην ζωή του ανθρώπου, η γοητεία και η επιρροή τους αυξάνεται αλματωδώς. Πάντα υπάρχουν δύο πλευρές. Από τη μία πλευρά, όσοι θεοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα και θυσιάζουν την κοινωνική τους ζωή προκειμένου να περάσουν περισσότερες ώρες στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Και από την άλλη πλευρά, οι χρήστες που εκμεταλλεύονται τα θετικά προνόμια που αυτά προσφέρουν, επεκτείνοντας τις διαπροσωπικές τους σχέσεις.
Τα social media μας απομονώνουν
Είναι αλήθεια πως οι υπηρεσίες των social media είναι αυτές που κάνουν τον χρήστη να σαγηνεύεται. Σίγουρα, η γρήγορη, εύκολη και ανέξοδη επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο αποτελεί μια πλήρως γοητευτική δυνατότητα. Ωστόσο, τα κοινωνικά δίκτυα κρύβουν αρκετούς κινδύνους με πρωταρχικό, την δημιουργία χασμάτων στις ανθρώπινες σχέσεις.social media
Social media: Η ψευδαίσθηση της επικοινωνίας
Πρώτα απ’ όλα, λόγω του ότι η τεχνολογία είναι μέρος της εξέλιξης και της προόδου και συνάμα κάτι καινούργιο στη ζωή των ανθρώπων, πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι δεν μπορούν να την διαχειριστούν ορθά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι χρήστες να καταναλώνουν αρκετό από τον χρόνο τους εκεί και έτσι να απομακρύνονται από τον περίγυρο τους. Επιπλέον, τα λεγόμενα “social media” ευθύνονται για τη δημιουργία ψευδών διαπροσωπικών σχέσεων. Πιο συγκεκριμένα, δημιουργείται στους χρήστες η ψευδαίσθηση πως επικοινωνούν με άλλους ανθρώπους κάτω από το πέπλο της ανωνυμίας. Είναι προφανές πως στο διαδίκτυο ο κάθε χρήστης έχει την δυνατότητα να πλάθει την εικόνα του όπως θα ήθελε και να παρουσιάζει ψευδή χαρακτηριστικά στους άλλους χρήστες. Έτσι, οποιαδήποτε διαπροσωπική σχέση που δημιουργείται δεν βασίζεται σε στέρεα θεμέλια.
Η ανωνυμία των social media
Επιπρόσθετα, η ανωνυμία που προσφέρει το διαδίκτυο όχι μόνο δεν γεφυρώνει το χάσμα που έχει δημιουργηθεί στις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά συμβάλει και στην δημιουργία παραβατικών συμπεριφορών. Πιο συγκεκριμένα, λόγω της ελευθερίας και της έλλειψης ελέγχου των αναρτήσεων, μπορεί ο καθένας να παραφέρεται και να προσβάλλει άλλα άτομα χωρίς επιπτώσεις. Είναι δηλαδή ένας εύκολος τρόπος συκοφαντίας και διαπόμπευσης ατόμων με πολλούς αποδέκτες και χωρίς την ανάλογη τιμωρία. Δεν είναι λίγες οι φορές που τόσο μικρά παιδιά όσο και ενήλικες στοχοποιούνται μέσω του διαδικτύου, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα στις διαπροσωπικές και κοινωνικές τους σχέσεις και έτσι να απομονώνονται.
Είναι, λοιπόν, τα social media και οι υπηρεσίες τους ένα μείζον ζήτημα της εποχής που διανύουμε. Η επικινδυνότητα που διατρέχουν οι διαπροσωπικές επαφές εξαιτίας της αφροσύνης και της υπερβολής θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με λογική και σωστή καθοδήγηση. Μόνο τότε το διαδίκτυο θα είναι ένα ασφαλές παράθυρο στον κόσμο και θα μπορέσει να γεφυρώσει το οποιοδήποτε χάσμα έχει δημιουργηθεί.
Γεφυρώνοντας την απόσταση
Παρά τα μελανά σημεία τους, τα κοινωνικά δίκτυα διαθέτουν ένα αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα: φέρνουν σε επαφή άτομα που μπορεί να βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, εύκολα και δίχως υψηλό κόστος. Αυτό που μέχρι τη δεκαετία του ’90 αποτελούσε σενάριο επιστημονικής φαντασίας, πλέον επιτυγχάνεται με το πάτημα ενός κουμπιού. Η βιντεοκλήση, ανάμεσα σε δύο ή και περισσότερα άτομα, η αποστολή φωτογραφιών, ηχητικών μηνυμάτων, βίντεο και άλλων μέσων, η συνομιλία με μηνύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, είναι προσιτή κι εύκολη ακόμα και για ανθρώπους που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Με τον τρόπο αυτό, προκλήσεις όπως η μετανάστευση, οι εξ’ αποστάσεως σχέσεις – ερωτικές, φιλικές και οικογενειακές-, η καθημερινότητα εργαζόμενων που ταξιδεύουν συχνά, αλλά και η εργασία και η εκπαίδευση, υπερβαίνουν τα εμπόδια που τους δημιουργούσε η απόσταση.
Μάθηση και δουλειά για όλους
Όπως προαναφέρθηκε, η εργασία και η εκπαίδευση αποτελούν τομείς στους οποίους η ανάπτυξη των social media διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο. Η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση επιλύει σημαντικά προβλήματα, διευκολύνοντας την εκπόνηση ενός σεμιναρίου ή ενός μεταπτυχιακού προγράμματος ενός εκπαιδευτικού φορέα που στεγάζεται σε διαφορετικό μέρος, από το άτομο που επιθυμεί να το παρακολουθήσει. Επιπλέον, επιτρέπει τη διαδραστική επικοινωνία μεταξύ συμφοιτητών και συνεργατών, και επιτρέπει σε άτομα με αναπηρίες, κινητικά προβλήματα, ειδικές ανάγκες και άλλα μόνιμα ή προσωρινά προβλήματα υγείας, να μετέχουν στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας.
Συμβολή στην αγορά εργασίας
Τα κοινωνικά δίκτυα δημιούργησαν νέες θέσεις εργασίας, τόσο για εργαζόμενους στους τομείς της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, όσο και για υπεύθυνους διαχείρισης, μάρκετινγκ, μοντέλα και προωθητές προϊόντων. Συγχρόνως, βοήθησαν πολλές μικρές επιχειρήσεις να στοχεύσουν πιο αποτελεσματικά στο επιθυμητό κοινό τους και να προωθήσουν τα προϊόντα τους με μεγαλύτερη ευκολία. Τα social media επέτρεψαν σε πολλούς επιχειρηματίες που επισκιάζονταν από μεγαλύτερες εταιρίες να αναδειχθούν, αλλά και στους καταναλωτές να υποστηρίξουν εταιρίες που συμφωνούν με τις αξίες και τα ήθη τους, και να ανακαλύψουν μικρότερα τοπικά καταστήματα κι επαγγελματίες.
Συμπέρασμα
Κλείνοντας, μπορούμε να διαπιστώσουμε πως το μόνο αποτέλεσμα της μονόπλευρης και φανατισμένης τοποθέτησης ενάντια ή υπέρ των κοινωνικών δικτύων είναι να αγνοούμε τα οφέλη ή τους κινδύνους τους, αντίστοιχα. Με τη συνειδητοποιημένη και οριοθετημένη χρήση των social media, μπορούμε να καταφέρουμε να προστατευτούμε από τις αρνητικές τους συνέπειες και να θερίσουμε όλους τους καρπούς τους.
Μυρτώ Ζάρα και Δέσποινα Μέγγιου
Πηγή: citycampus.gr