Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων: Στήνει εκ των υστέρων σκηνικό για να αποποιηθούν τα στελέχη της τις ευθύνες τους για τα «Τέμπη»

Κοινωνία
Μοιραστείτε το:

ΡΑΣ για «Τέμπη»: «Για όλα φταίνε ο ΟΣΕ ΑΕ και ο μοιραίος Σταθμάρχης» – Από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, επικεφαλής των Σιδηροδρόμων

Σκηνικό για να  αποποιηθούν τα στελέχη της  τις ευθύνες τους για τα «Τέμπη» και να μην καταλήξουν, ως συνυπεύθυνοι στις καρέκλες εξέτασης του εφέτη ανακριτή, προσπαθεί να στήσει  η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), με εκ των υστέρων ελέγχους στην λειτουργία του Διαχειριστή Υποδομής (σ.σ. του σιδηροδρομικού δικτύου) ΟΣΕ Α.Ε. και αξιολογώντας πάλι εκ των υστέρων το εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατάρτισης νέων σταθμαρχών, που «έδωσε» και τον υπαίτιο σταθμάρχη του τραγικού δυστυχήματος.

Όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της, επικαλούμενη μάλιστα  απόφαση της Ολομέλειας της, ολοκλήρωσε  την εκ των υστέρων αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προγράμματος νέων Σταθμαρχών της ΟΣΕ Α.Ε. και ώ… του θαύματος  το βρήκε ανεπαρκές, ζητώντας να μην τοποθετηθούν σε ενεργές εργασιακές θέσεις ευθύνης όσοι το περάτωσαν…

Η στήλη δεν κρίνει  το αξιολογικό αποτέλεσμα  του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος  που ανακοίνωσε η ΡΑΣ, ούτε όλα τα υπόλοιπα που αναφέρει  στην ανακοίνωσή της….  Αυτό π[ου, όμως, και σε κάθε περίπτωση προκαλεί  ερωτήματα και συνειρμούς  κατασκευής θέσεων αποποίησης ευθυνών, είναι  το γεγονός  ότι «οι συγκεκριμένες δράσεις, -αξιολογικός έλεγχος, προτάσεις προς ΟΣΕ, κλπ-», πραγματοποιήθηκαν εκ των υστέρων και με πολύ μεγάλη ταχύτητα, ενδύθηκαν μάλιστα με την βαρύτητα της απόφασης από την Ολομέλεια της….

Για την κοινή λογική, το συμπέρασμα  είναι  ότι «ξαφνικά πήραν φωτιά τα μπατζάκια τους, προκειμένου να κτίσουν οχυρώματα και γεφυρώματα που θα βοηθήσουν τα στελέχη της διοίκησής της να αποφύγουν τις ευθύνες τους σε ότι αφορά τους ελέγχους στους δρώντες στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας και ειδικότερα στην συνθήκες και τους κανόνες  ασφαλούς λειτουργίας και προστασίας του επιβατικού κοινού και των εργαζομένων στο συγκεκριμένο μέσο μαζικών μεταφορών».

Φυσικά το τι θα κάνει ο ειδικός εφέτης ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση είναι δικό του θέμα, ή μάλλον αυτό είναι στην δική του κρίση…

Νίκος Παρίκος

Δείτε στην συνέχεια την ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων.

———————–

«Ο σταθμάρχης Λάρισας δεν είχε εκπαιδευτεί σωστά» – Η ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων

Η απόφαση για λήψη έκτακτων μέτρων

Για ανεπαρκή εκπαίδευση του σταθμάρχη Λάρισας, ο οποίος έχει προφυλακιστεί για την τραγωδία στα Τέμπη, κάνει λόγο η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα. Όπως σημειώνει, «με σειρά ελέγχων, διερεύνησε τον κύκλο της εκπαίδευσης του Προσωπικού Κλάδου Κυκλοφορίας στον οποίο συμμετείχε ο σταθμάρχης που εμπλέκεται στο δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2022 και διαπίστωσε ότι δεν τεκμηριώνεται η σωστή και ολοκληρωμένη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των εκπαιδευόμενων του συγκεκριμένου κύκλου μαθητείας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις που καταγράφονται στον Οδηγό Σπουδών».

Με έκτακτα προσωρινά μέτρα, η Αρχή υποχρεώνει μεταξύ άλλων τον Διαχειριστή Υποδομής ΟΣΕ Α.Ε. να μην απασχολεί σε θέσεις κρίσιμων καθηκόντων το σύνολο των υποψήφιων σταθμαρχών οι οποίοι μετείχαν στο διερευνούμενο κύκλο εκπαίδευσης. Πρόκειται για το προσωπικό το οποίο σύμφωνα με τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού του ΟΣΕ, είχε προσληφθεί με δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και μόνο δύο εξ αυτών είχαν μόνιμη υπαλληλική σχέση λόγω μετάταξης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης έρευνας που διεξάγει για τη μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, διαπίστωσε σοβαρές ενδείξεις παράβασης από τον Διαχειριστή Υποδομής, ήτοι τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ Α.Ε) που σχετίζονται με το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας του.

Ειδικότερα η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων με τα έως σήμερα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει, διαβλέπει ισχυρές ενδείξεις ότι ο θεωρητικός και πρακτικός κύκλος εκπαίδευσης που παρείχε ο Διαχειριστής της Σιδηροδρομικής Υποδομής (ΟΣΕ) σε προσωπικό του ΟΣΕ που επιτελεί κρίσιμα καθήκοντα (σταθμάρχες – κλειδούχους) υπήρξε ελλιπής και ως εκ τούτου ανεπαρκής.

Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων με σειρά ελέγχων που θα αναφερθούν στη συνέχεια, διερεύνησε τον κύκλο της εκπαίδευσης του Προσωπικού Κλάδου Κυκλοφορίας στον οποίο συμμετείχε ο σταθμάρχης που εμπλέκεται στο δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2022 και διαπίστωσε ότι δεν τεκμηριώνεται η σωστή και ολοκληρωμένη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των εκπαιδευόμενων του συγκεκριμένου κύκλου μαθητείας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις που καταγράφονται στον Οδηγό Σπουδών.

Η απόφαση για λήψη έκτακτων μέτρων

Ως εκ τούτου η Ολομέλεια της ΡΑΣ αποφάσισε ομοφώνως τη λήψη έκτακτων προσωρινών μέτρων λόγω σοβαρών ενδείξεων παράβασης συγκεκριμένων διατάξεων της σιδηροδρομικής νομοθεσίας, η μη τήρηση των οποίων ενέχουν άμεση, σοβαρή και επικείμενη απειλή για τη δημόσια ασφάλεια. Με τα έκτακτα προσωρινά μέτρα η Αρχή υποχρεώνει μεταξύ άλλων τον Διαχειριστή Υποδομής ΟΣΕ Α.Ε να μην απασχολεί σε θέσεις κρίσιμων καθηκόντων το σύνολο των υποψήφιων σταθμαρχών οι οποίοι μετείχαν στο διερευνούμενο κύκλο εκπαίδευσης. Πρόκειται για το προσωπικό το οποίο σύμφωνα με τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού του ΟΣΕ, είχε προσληφθεί με δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και μόνο δύο εξ αυτών είχαν μόνιμη υπαλληλική σχέση λόγω μετάταξης.

Η ευθύνη της εκπαίδευσης του προσωπικού

Υπογραμμίζεται ότι η κατάρτιση του προσωπικού του διαχειριστή υποδομής και των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων που εκτελεί κρίσιμα καθήκοντα ασφάλειας, παρέχεται από τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος ΟΣΕ. Ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος οργανώνει τις υπηρεσίες εκπαίδευσης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων δεν έχει καμία εμπλοκή στην εκπαίδευση Σταθμαρχών και Κλειδούχων. Οι σιδηροδρομικές επιχειρήσεις και ο διαχειριστής υποδομής ευθύνονται για το επίπεδο της κατάρτισης και των προσόντων του προσωπικού τους, που επιτελεί βασική εργασία ασφάλειας. Η ΡΑΣ εγκρίνει στην αρχή κάθε έτους το ετήσιο πρόγραμμα εκπαίδευσης το οποίο καταρτίζεται από τον ΟΣΕ.

Τι κάνει η ΡΑΣ

Η αρμοδιότητα της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων σε σχέση με το προσωπικό κρίσιμων καθηκόντων αφορά στην προετοιμασία και τη διενέργεια των εξετάσεων των υποψηφίων μηχανοδηγών. Η ΡΑΣ εκδίδει την ευρωπαϊκή άδεια μηχανοδήγησης. Οι μηχανοδηγοί μετά την απόκτηση άδειας αυτής, λαμβάνουν επίσης πιστοποιητικό στο οποίο αναγράφεται το τροχαίο υλικό και η υποδομή (σιδηροδρομική διαδρομή) που επιτρέπεται να μηχανοδηγούν. Το πιστοποιητικό αυτό εκδίδεται από την εκάστοτε σιδηροδρομική επιχείρηση και τηρείται ενεργό υπ΄ευθύνη της.

Οι διαπιστώσεις

Σύμφωνα με τον οδηγό Σπουδών του ΟΣΕ που περιλαμβάνεται στο ετήσιο πρόγραμμα εκπαίδευσης έτους 2021, «Βασική Εκπαίδευση Προσωπικού Κλάδου Κυκλοφορίας (ΣΤΑΘΜΑΡΧΕΣ)» για το προαναφερθέν προσωπικό (κωδ. 22075 και 22076) που εκτελεί κρίσιμα καθήκοντα ασφαλείας, προβλέπονταν 712 ώρες θεωρητικής που θα πραγματοποιούνταν σε δύο κύκλους μαθητείας και 75 ώρες πρακτικής εκπαίδευσης. Κατά τη μαρτυρία της Διεύθυνσης Κυκλοφορίας του ΟΣΕ, ο δεύτερος κύκλος θεωρίας πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την πρακτική εκπαίδευση. Με βάση το προαναφερθέν πρόγραμμα και μετά από τους επί τόπου ελέγχους των στελεχών της ΡΑΣ στα γραφεία του ΟΣΕ, τη συγκριτική επισκόπηση, μελέτη και ανάλυση των προσκομισθέντων στοιχείων και πληροφοριών προέκυψαν οι παρακάτω διαπιστώσεις:

Δεν τεκμηριώνεται η σωστή και ολοκληρωμένη βασική εκπαίδευση Προσωπικού Κλάδου Κυκλοφορίας με κωδικούς ΚΠ 22075 (Σταθμάρχες ΑΘήνας) και ΚΠ 22076 (Σταθμάρχες Θεσσαλονίκης), σύμφωνα με τις απαιτήσεις του σχετικού οδηγού σπουδών για τους εξής λόγους:

Πρώτον: Από την ανάλυση των στοιχείων δεν μπορεί να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα, ότι οι εν λόγω υποψήφιοι σταθμάρχες ολοκλήρωσαν τον προβλεπόμενο Β’ κύκλο θεωρητικής εκπαίδευσης των 177 ωρών ο οποίος θα διεξαγόταν παράλληλα με την πρακτική εκπαίδευση των 75 υποχρεωτικών ημερών μετά την ολοκλήρωση του Α’ κύκλου εκπαίδευσης των 535 ωρών. Δεδομένου, ότι δεν προσκομίστηκαν κρίσιμα αποδεικτικά έγγραφα και στοιχεία από τα οποία να προκύπτουν με σαφήνεια και πληρότητα:

  • Τα υπογεγραμμένα φύλλα παρουσίας των εκπαιδευομένων κατά τον Α’ κύκλο της θεωρητικής εκπαίδευσης στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης για τις ημερομηνίες 13.8.22, 24.8.22, 30.8.22, 31.8.22, 9.9.22, 17.9.2022 και 7.10.22 και στο πρόγραμμα της Αθήνας για τις 13.8.22.
  • Ο τρόπος υλοποίησης των υπολειπόμενων ωρών θεωρητικής εκπαίδευσης, ο οποίος ενσωματώθηκε στην πρακτική εκπαίδευση (Β΄ κύκλο εκπαίδευσης) και ο ακριβής αριθμός του συνόλου των εκπαιδευομένων.
  • Οι βεβαιώσεις των αρμόδιων Επιθεωρήσεων περί ολοκλήρωσης του Β’ Κύκλου θεωρητικής εκπαίδευσης (177 ωρών).
  • Οι βεβαιώσεις πιστοποίησης περί ολοκλήρωσης της πρακτικής εκπαίδευσης (75 ημερών).
  • Τα έγγραφα στοιχεία για την πρακτική εκπαίδευση τριών εκπαιδευόμενων

Δεύτερον: Από το σύνολο των έγγραφων στοιχείων που έχει στη διάθεσή της η Αρχή, διαπιστώνεται ασάφεια μεταξύ του συνολικού αριθμού των αρχικά υποψήφιων εκπαιδευόμενων σταθμαρχών και του τελικού αριθμού των προσώπων που μετείχαν επιτυχώς στην ερευνώμενη εκπαίδευση.

Οι ενδείξεις

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, η ΡΑΣ έχει ενδείξεις ότι ο διαχειριστής της σιδηροδρομικής υποδομής (ΟΣΕ):

Δεν εξασφάλισε, ως όφειλε, πρόγραμμα κατάρτισης του προσωπικού και των συστημάτων, τα οποία διασφαλίζουν, ότι διατηρείται η επάρκεια προσόντων του προσωπικού και εκτελούνται αναλόγως τα σχετικά καθήκοντα, συμπεριλαμβανομένων ρυθμίσεων σχετικά με την καλή φυσική και ψυχολογική κατάσταση.

Τα παραπάνω αποτελούν παράβαση της διάταξης του άρθρου 61 §3 ‘’Συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας’’ του Δεύτερου Μέρους (Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/798 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 11ης Μαΐου 2016 (ΕΕ L 138)) του Ν. 4632/2019)

H κατάρτιση που παρασχέθηκε από τον ΟΣΕ στο συγκεκριμένο ελεγχόμενο θεωρητικό και πρακτικό κύκλο εκπαίδευσης και αφορά σε προσωπικό του ΟΣΕ που επιτελεί κρίσιμα καθήκοντα ασφάλειας (σταθμάρχες) υπήρξε ελλιπής και ως εκ τούτου ανεπαρκής, δεδομένου, ότι δεν πιστοποιούνται με σχετικές βεβαιώσεις των αρμόδιων υπηρεσιών:

Α. Οι υπηρεσίες κατάρτισης των σταθμαρχών, οι οποίες, πρέπει να περιλαμβάνουν:

  • Εκπαίδευση για τις απαραίτητες γνώσεις
  • Κανόνες και διαδικασίες λειτουργίας,
  • Σηματοδότηση και σύστημα ελέγχου – χειρισμού, καθώς και

Β. Οι Διαδικασίες έκτακτης ανάγκης που ισχύουν για τα εκτελούμενα δρομολόγια.

Τα παραπάνω αποτελούν παράβαση της διάταξης του άρθρου 65 §§2 και 6 (Πρόσβαση στις εγκαταστάσεις κατάρτισης) του Δεύτερου Μέρους (Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/798 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 11ης Μαΐου 2016 (ΕΕ L 138)) του Ν. 4632/2019, σε συνδυασμό και με τον Εκτελεστικό Κανονισμό 2019/773.

Η απόφαση της Ολομέλειας

Βάσει όλων των σοβαρών προαναφερθεισών ενδείξεων και ενόψει των σχετικών ανακοινώσεων για την έναρξη των σιδηροδρομικών δρομολογίων, η Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων αποφάσισε ομοφώνως τα ακόλουθα:

Διαπιστώνει σοβαρές ενδείξεις παράβασης από τον διαχειριστή της σιδηροδρομικής υποδομής με την επωνυμία «Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος Ανώνυμη Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «ΟΣΕ ΑΕ» των διατάξεων των άρθρων 61 §3 περίπτωση (στ) (Συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας) και 65 §§2 και 6 (Πρόσβαση στις εγκαταστάσεις κατάρτισης) του Δεύτερου Μέρους (Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/798 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 11ης Μαΐου 2016 (ΕΕ L 138)) του Ν. 4632/2019, οι οποίες (παραβάσεις) σχετίζονται άμεσα με το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειάς του (ΣΔΑ) κατά τα ειδικότερα διαλαμβανόμενα στο ανωτέρω (IV) σκεπτικό.

Καλεί τον διαχειριστή της σιδηροδρομικής υποδομής με την επωνυμία «Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος Ανώνυμη Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «ΟΣΕ ΑΕ» εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση σε αυτόν της παρούσας και ενώπιον της Αρχής:

Να εκθέσει με σχετικό έγγραφο υπόμνημά του τις απόψεις του.

Να προτείνει (εγγράφως) άμεσα μέτρα αποκατάστασης, ώστε, το Σύστημα Διαχείρισης της Ασφάλειάς του να είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις των άρθρων 61 §3 (Συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας) και 65 §§2 και 6 (Πρόσβαση στις εγκαταστάσεις κατάρτισης) του Δεύτερου Μέρους (Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/798 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 11ης Μαΐου 2016 (ΕΕ L 138)) του Ν. 4632/2019, σε συνδυασμό και με τον Εκτελεστικό Κανονισμό 2019/773.

Υποχρεώνει τον διαχειριστή της σιδηροδρομικής υποδομής με την επωνυμία «Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος Ανώνυμη Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «ΟΣΕ ΑΕ» να μην απασχολεί σε θέσεις κρίσιμων καθηκόντων ασφάλειας το σύνολο των υποψήφιων σταθμαρχών οι οποίοι μετείχαν στην, κατά τα ειδικότερα διαλαμβανόμενα στο ανωτέρω ιστορικό της παρούσας, «Βασική Εκπαίδευση Προσωπικού Κλάδου Κυκλοφορίας (Σταθμάρχες)» με κωδ. 22075 και 22076.

Απειλεί τον διαχειριστή της σιδηροδρομικής υποδομής με την επωνυμία «Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος Ανώνυμη Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «ΟΣΕ ΑΕ» με την επιβολή προστίμου ποσού εκατό χιλιάδων ευρώ (100.000, 00 €) για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης με το διατακτικό της παρούσας.

Ορίζει τη Μονάδα Ασφάλειας και Διαλειτουργικότητας της Αρχής καθ’ ύλην αρμόδια να εξετάσει, να αξιολογήσει και να εισηγηθεί αρμοδίως τα, κατά τον ανωτέρω τόπο και χρόνο, προτεινόμενα από τον διαχειριστή της σιδηροδρομικής υποδομής με την επωνυμία «Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος Ανώνυμη Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «ΟΣΕ ΑΕ», μέτρα αποκατάστασης.

Εξουσιοδοτεί την Πρόεδρο της ΡΑΣ να κοινοποιήσει την παρούσα απόφαση στον διαχειριστή της σιδηροδρομικής υποδομής με την επωνυμία «Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος Ανώνυμη Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «ΟΣΕ ΑΕ»

Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς την έρευνα την οποία διενεργεί στο πλαίσιο του αυτεπάγγελτου ελέγχου που ξεκίνησε την επόμενη ημέρα μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, με στόχευση να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατό.

Η σχέση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων με τον ΣΥΡΙΖΑ -Ο Σπίρτζης διόρισε την Τσιαπαρίκου

Η εκ των υστέρων «παρέμβαση» της ΡΑΣ (Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων) για την τραγωδία στα Τέμπη προκαλεί απορίες, ειδικά όσον αφορά το κομμάτι που μιλά για ελλιπή εκπαίδευση των σταθμαρχών, και συνεπώς και του μοιραίου σταθμάρχη.

Και αυτό διότι η ΡΑΣ ήρθε εκ των υστέρων να μιλήσει για ζητήματα ασφαλείας που εμπίπτουν στον εποπτικό της ρόλο, ενώ αν είχε διαπιστώσει ότι υπάρχει πρόβλημα, είχε αρμοδιότητα και υποχρέωση να δράσει εγκαίρως.

Η δράση της συγκεκριμένης ανεξάρτητης Αρχής όλα αυτά τα χρόνια ήταν ανύπαρκτη, ενώ είναι γνωστό ότι ως επικεφαλής της Αρχής βρίσκεται ένα πρόσωπο του κομματικού σωλήνα του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ιωάννα Τσιαπαρίκου διορίστηκε ως πρόεδρος της ΡΑΣ από τον Χρήστο Σπίρτζη, χωρίς μάλιστα να έχει καμία σχέση με το αντικείμενο, χωρίς καν τη στοιχειώδη κατάρτιση και εκπαίδευση. Επίσης, ο αντιπρόεδρος της ΡΑΣ Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος ήταν άμισθος σύμβουλος σε κομματική θέση των ΑΝΕΛ.

Χαρακτηριστικό για το πώς λειτουργούσε η ΡΑΣ είναι οι αποσπάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ όταν έγινε το τραγικό δυστύχημα. Πιο συγκεκριμένα, την ώρα που η πρόεδρος της Αρχής δήλωνε πως δεν έχει προσωπικό για να επιτελέσει τα ελεγκτικά της καθήκοντα, βρίσκονταν αποσπασμένες: η Ειρήνη Δακουτρού στο βουλευτικό γραφείο του Γιάννη Ραγκούση και η Τάνια Καραγιάννη στον ΣΥΡΙΖΑ, στη θέση της αναπληρώτριας εκπροσώπου.

Από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, επικεφαλής των Σιδηροδρόμων

Σύμφωνα με το βιογραφικό της, η κυρία Τσιαπαρίκου από το 2003 εργάζεται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με ειδίκευση σε τομείς κοινωνικής πολιτικής, ασφαλιστικά θέματα και θέματα διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού, τα οποία εισηγείται σε εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ παράλληλα ασχολείται με τον συνδικαλισμό και γίνεται γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων του ΙΚΑ.

Μετά τις εκλογές του 2015, η κυρία Τσιαπαρίκου διορίζεται υποδιοικήτρια της 2ης ΥΠΕ από τον τότε υπουργό Π. Κουρουμπλή. Στις 20 Δεκεμβρίου 2016 παραιτείται από την 2η ΥΠΕ για να διοριστεί από τον Χρήστο Σπίρτζη στη ΡΑΣ.Ο διορισμός της στη θέση της Προέδρου της ΡΑΣ δημοσιεύεται σε ΦΕΚ, στις 3 Ιουλίου 2017, με την υπογραφή του ίδιου του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Επίσης, με το ίδιο ΦΕΚ διορίζεται ως αντιπρόεδρος ο Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, άμισθος σύμβουλος σε κομματική θέση των ΑΝΕΛ, καθώς και λοιπά μέλη της Αρχής.

Η Ιωάννα Τσαπαρίκου καλείται σε ακρόαση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ακριβώς την επόμενη μέρα της αίτησης, δηλαδή στις 21 Δεκεμβρίου και ενώ τυπικά δεν έχει αποδεσμευθεί από την θέση της. Είναι χαρακτηριστικό ότι αποκρύπτει επιμελώς στο βιογραφικό της τόσο ότι δεν έχει καμία γνώση για τους σιδηροδρόμους όσο και ότι είχε πολιτική διαδρομή στον Δήμο Ζωγράφου και στο συνδικαλιστικό κίνημα, κάτι που αναγκάζεται να παραδεχθεί μετά τις ερωτήσεις των βουλευτών της ΝΔ.

Οι αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ

Σύμφωνα με τα πρακτικά της Επιτροπής, η ίδια υποστήριξε: «Είναι μια θέση απαραίτητης σημασίας και γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να ευχαριστήσω τον υπουργό, τον κ. Χρήστο Σπίρτζη, αν και δεν είναι παρών, για την τιμή που μου κάνει να με προτείνει για την τόσο σημαντική αυτή θέση. Επίσης, έχω διοικητική εμπειρία ως Αναπληρώτρια Διοικήτρια στη Β΄ Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου, καθώς μου παρέχεται η δυνατότητα να δοκιμαστώ σε έναν από τους δυσκολότερους τομείς της Ελληνικής Οικονομίας και θα μου επιτρέψετε να πω ότι αντεπεξήλθα στις ευθύνες και στα καθήκοντα της θέσης αυτής επιτυχώς. Ο συνδυασμός, λοιπόν, της επιστημονικής μου κατάρτισης και της διοικητικής μου εμπειρίας σε θέσεις ευθύνης, αλλά κυρίως, το επιστημονικό μου ενδιαφέρον ως προς τον τομέα των μεταφορών και ειδικότερα των σιδηροδρόμων, ως τομέα με ιδιαίτερα αναπτυξιακές προοπτικές, με παρότρυναν να διεκδικήσω τη θέση αυτή».

Ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης είχε επιμείνει, τότε, ότι δεν προκύπτουν από την ακρόαση οι προϋποθέσεις και τα προσόντα για αυτή τη θέση, ωστόσο ο τότε υπουργός Χρήστος Σπίρτζης έσπευδε να καθησυχάσει για το αντίθετο. Την αγωνία του είχε διατπυώσει και ο βουλευτής ΝΔ Ιωάννης Τραγάκης, που είχε πει ότι «δεν έχω καταλάβει πώς ο κ. Σπίρτζης σας επέλεξε για να πάτε στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων και έχετε ένα πολύ δύσκολο έργο.

Πηγή: newsbeast.gr, iefimerida.g

Μοιραστείτε το:
Tagged